2019-09-25 10:01:14
Φωτογραφία για Μεγάλη μείωση στην παραγωγή ροδιού αναμένεται φέτος στην Ελλάδα
Πτωτικά θα κινηθεί εγχώρια παραγωγή ροδιού, καθώς στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα πολλά δέντρα έχουν ξεραθεί από τις πολικές θερμοκρασίες που επικράτησαν το χειμώνα.

Εκτός αυτού όμως και στις πιο νότιες ζώνες, όπως η Ηλεία η καρποφορία είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα και ο προβληματισμός των παραγωγών ιδιαίτερα μεγάλος, ακόμα και για το αν θα συνεχίσουν την καλλιέργεια.

Ειδικότερα, τώρα, πολύ μεγάλα προβλήματα φαίνεται πως δημιούργησαν οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν πέρσι το χειμώνα σε αρκετές περιοχές της χώρας, όπου καλλιεργείται ρόδι. Μια από αυτές είναι η Ελασσόνα, όπου, όπως μας εξομολογήθηκαν αγρότες με κτήματα ροδιάς έχουν δημιουργηθεί μεγάλα προβλήματα στα δέντρα. Σύμφωνα με τον κ. Κώστα Ζιάκο από το ομώνυμο Κτήμα με ροδιές στην Ελασσόνα «ξεράθηκαν λόγω των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών αρκετά δέντρα, με αποτέλεσμα φέτος η παραγωγή μας, εκ των πραγμάτων, να αναμένεται μειωμένη»
. Το «Κτήμα Ζιάκου» είναι ιδιαίτερα γνωστό στην ευρύτερη περιοχή της Ελασσόνας για την παραγωγή ροδιού ποικιλίας Wonderful, η οποία ξεχωρίζει για το αρκετά μεγάλο μέγεθος των καρπών, την έντονα κόκκινη φλούδα και το ζουμερό περιεχόμενό τους, ενώ η ωρίμανση τους πραγματοποιείται στα τέλη Σεπτεμβρίου. Φέτος, όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Ζιάκος «η συγκομιδή ξεκινά στις αρχές του Οκτωβρίου, δηλαδή σε λίγες ημέρες από σήμερα. Ο όγκος παραγωγής ακόμα και στα δέντρα που μας έμειναν, αναμένεται μειωμένος, γιατί ακόμα κι αν δεν ξεράθηκαν εντελώς τα δέντρα, έχουν υποστεί ζημία, με αποτέλεσμα οι καρποί να κινδυνεύουν με σκισίματα και να καθίστανται έως ένα βαθμό, μη εμπορικοί». Αναφορικά με τις τιμές ο κ. Ζιάκος στάθηκε ιδιαίτερα στην περσινή πολύ κακή χρονιά, οπότε τα 25 και 30 λεπτά μέσο όρο, δεν ικανοποίησαν σε καμιά περίπτωση τους αγρότες που έχουν επενδύσει αρκετά χρήματα στην καλλιέργεια. Όπως υποστήριξε ο ίδιος σε σχέση με το χυμό ροδιού «η διάθεσή του είναι πολύ δύσκολη, αφού οι καταναλωτές δυσκολεύονται να τον περιλάβουν στην καθημερινή τους διατροφή λόγω γεύσης, επειδή δηλαδή είναι στυφός. Υπάρχει όμως και αρκετός κόσμος που ξέρει πόσο ευεργετικός είναι για την υγεία και τον καταναλώνει ανά τακτά διαστήματα».

Σύμφωνα όμως και με τον παραγωγό Χρήστο Γκόντια από το Φωτολίβος Δράμας, όπου και διαθέτει το «Κτήμα Ρόδινο» η κατάσταση στην παραγωγή δεν είναι καθόλου καλή. «Αρκεί μόνο να σας πω ότι το 70-80% των δέντρων μας έχουν ξεραθεί και αυτό το φαινόμενο είναι μαζικό στη βόρεια Ελλάδα. Αυτό οφείλεται στις πολικές θερμοκρασίες του χειμώνα, οι οποίες έφτασαν και το μείον 17 στην περιοχή μας. Τώρα τα δέντρα αυτά εκτός του ότι δεν κάνουν καν για... ξύλα, θα δώσουν ξανά καρπό μετά δυο-τρία χρόνια με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το εισόδημά μας. Η παραγωγή μας συνεπώς θα είναι φέτος εξαιρετικά χαμηλή», μας είπε ο ίδιος.

Η κα Μαρία Χατζή, παραγωγός ροδιού από τα Άνω Λεχώνια Μαγνησίας μας τόνισε τα ακόλουθα: «η συγκομιδή εδώ στην περιοχή μας αναμένεται να ξεκινήσει φέτος γύρω στις 10 με 15 Οκτωβρίου και ανάλογα πώς θα πάει και ο καιρός, ο οποίος μέχρι τώρα έχει σταθεί σύμμαχός μας. Το ζητούμενο βέβαια είναι να μην έχουμε πολλές βροχές έως ότου μαζέψουμε, γιατί σε συνδυασμό με την διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ ημέρας και νύχτας ενδέχεται να προκληθούν σχισίματα στους καρπούς. Εμείς καλλιεργούμε βιολογικό ρόδι ποικιλίας Wonderful. Για τις τιμές δεν μπορεί να κάνουμε πρόβλεψη από τώρα. Είναι πολύ νωρίς. Πέρσι για το βιολογικό Wonderful Α’ ποιότητας πληρωθήκαμε τον καρπό 60 λεπτά το κιλό, ενώ το β’ ποιότητας προϊόν που πήγε για χυμό πληρώθηκε 20-30 λεπτά το κιλό. Το πρόβλημα για τους παραγωγούς εδώ είναι η παραγωγή της Τουρκίας που είναι μεγάλη και διατίθεται σε χαμηλές τιμές, όπως έγινε και πέρσι».

«Η παραγωγή θα είναι σημαντικά κάτω από πέρσι στην περιοχή μας και ειδικά για τα μέλη της ομάδας μας που καλλιεργούν περί τα 500 στρέμματα με ρόδια, υπολογίζεται σε 200 τόνους μείον, λόγω του αντίξοου για το προϊόν καιρού», υπογράμμισε τέλος από την πλευρά του ο κ. Πέτρος Γιαννόπουλος, πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών από το νομό Ηλείας «Αλφειός Ρόδι».

Σημειωτέον ότι σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου αρκετοί είναι οι αγρότες από διάφορες κιόλας περιοχές της χώρας που εγκαταλείπουν την καλλιέργεια προχωρώντας σε εκριζώσεις, βλέποντας ότι η προώθηση του χυμού είναι δύσκολη υπόθεση και ότι το ρόδι ως καρπός επηρεάζεται άμεσα από τις αθρόες εισαγωγές φθηνού προϊόντος από τη γειτονική Τουρκία.

Μπίκας Αλέξανδρος
agrotypos.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ