2019-09-25 14:40:48
Φωτογραφία για Δημήτρης Κωνσταντόπουλος: Ερώτηση για την Αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Αιτωλοακαρνανίας
         Ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη, κατέθεσε ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΚΙΝΑΛ Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, για την Αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Αιτωλοακαρνανίας Ερώτηση

Προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη

Θέμα: Αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Αιτωλοακαρνανίας

Αθήνα, 25 Σεπτεμβρίου 2019

Κυρία Υπουργέ,

     Η μεγαλύτερη και πολυτιμότερη προίκα της Αιτωλοακαρνανίας είναι το περιβαλλοντικό και πολιτιστικό απόθεμα που έχει. Διαθέτει πέντε φυσικές λίμνες (Τριχωνίδα, Λυσιμαχία, Αμβρακία, Οζερός, Βουλκαριά) και τρεις τεχνητές (Καστρακίου, Κρεμαστών και Στράτου), τρία μεγάλα ποτάμια (Αχελώο, Εύηνο και Μόρνο - μάλιστα μέσω των τεχνητών λιμνών Ευήνου και Μόρνου υδροδοτείται η Αττική), δύο λιμνοθάλασσες (Μεσολογγίου και Αιτωλικού), εκτεταμένη ακτογραμμή, αρκετά φυσικά λιμάνια, πλούσιους βιότοπους και βεβαίως πολλούς ορεινούς όγκους
. Σε επίπεδο πολιτιστικών πόρων, η ύπαρξη έξι αρχαίων θεάτρων και συγκεκριμένα των αρχαίων θεάτρων Μακύνειας, Καλυδώνας, Νέας Πλευρώνας, Οινιαδών, Στράτου και Αμφιλοχικού Άργους, αλλά και πολλών και σημαντικών αρχαιολογικών χώρων και μνημείων αποτελεί το κύριο συγκριτικό πλεονέκτημα του νομού..            Ωστόσο, όλη αυτή η προίκα δεν έχει αξιοποιηθεί κατά τέτοιο τρόπο ώστε να επιτυγχάνεται η «σύνθεση» των στοιχείων του φυσικού περιβάλλοντος με τα στοιχεία της πολιτιστικής κληρονομιάς σε ένα εξειδικευμένο τουριστικό «προϊόν» υψηλής προστιθέμενης αξίας. Απόδειξη ότι η Αιτωλοακαρνανία καταφέρνει να παίρνει μόνο το 1% του πανελλαδικού τουρισμού, ενώ θα μπορούσε να συμβάλει καθοριστικά στην ανάπτυξη του πολιτιστικού τουρισμού, μόνο από την αξιοποίηση και ανάδειξη των έξι αρχαίων θεάτρων, μέσα από μια πρόταση που θα ενσωματώνει παράλληλα και θα αναδεικνύει τη γεωργική, κτηνοτροφική και αλιευτική παραγωγή, τα τοπικά προϊόντα, τη λαογραφία και ηθογραφία, τις θρησκευτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις.

           Ο εκσυγχρονισμός των υποδομών, με τα μεγάλα έργα, όπως η Γέφυρα «Χαρίλαος Τρικούπης», η Ιόνια Οδός και οι υπόλοιποι σύγχρονοι αυτοκινητόδρομοι που υλοποιούνται σε συνδυασμό με τη γειτνίαση με το λιμάνι της Πάτρας και τον διεθνή αερολιμένα στο Άκτιο μετατρέπουν την Αιτωλοακαρνανία σε κόμβο για τη Δυτική Ελλάδα. Αυτό δημιουργεί μια ιδιαίτερα θετική δυναμική (momentum) για την προώθηση ενός στρατηγικού σχεδιασμού όσον αφορά στην πολιτιστική και τουριστική ανάπτυξη της Αιτωλοακαρνανίας, που θα διευρύνει το πεδίο της οικονομικής δραστηριοποίησης των πολιτών και θα έχει άμεσο αντίκτυπο στην ανάπτυξη, την κοινωνική συνοχή και ευημερία.

           Το Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ» έχει κάνει σπουδαίο έργο ως προς την τεκμηρίωση και ανάδειξη των αρχαίων θεάτρων του νομού, όπως επίσης και ως προς τη μελέτη και την επεξεργασία προτάσεων για την αποκατάστασή τους και την «κοινωνικοποίησή» τους. Έχει μάλιστα, διαμορφώσει μια ολοκληρωμένη πρόταση για τη δημιουργία μιας «Πολιτιστικής Διαδρομής Φύσης και Πολιτισμού της Αιτωλοακαρνανίας» με άξονα τα αρχαία θέατρα, τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μνημεία του νομού. Η «συνένωση» των διάσπαρτων αρχαιολογικών χώρων και διαδρομών της Αιτωλοακαρνανίας, με την αξιοποίηση του φυσικού περιβάλλοντος, σε μια ενιαία διαδρομή μπορεί να αποτελέσει ένα τουριστικό προϊόν υψηλής προστιθέμενης αξίας για την τοπική οικονομία και γενικότερα για τον χώρο του πολιτισμού.

       Η πρόταση αυτή προβλέπει τη δημιουργία σύγχρονων υποδομών, οι οποίες θα έχουν ως στόχο τη βελτίωση της προσβασιμότητας των χώρων, την υλοποίηση, όπου αυτό απαιτείται, των εργασιών προστασίας και αποκατάστασης των μνημείων της, καθώς και τη σύνδεση των μνημείων με την τοπική κοινωνία και παραγωγή.

         Σύμφωνα με την πρόταση, η ανάληψη των οργανωτικού χαρακτήρα δράσεων θα καταστήσουν τη διαδρομή επώνυμο τουριστικό προϊόν και θα εξασφαλίσουν την αναγκαία υψηλού επιπέδου τεκμηρίωση και ερμηνεία, την προβολή της σε στοχευμένα κοινά στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ώστε η Διαδρομή να αποτελέσει μια αξέχαστη πολιτιστική-τουριστική εμπειρία. Για την υλοποίηση της Διαδρομής θα απαιτηθούν τα εξής τέσσερα βήματα: α) υποδομές (έρευνες και μελέτες αποκατάστασης θεάτρων Πλευρώνας και Οινιαδών), β) μάρκετινγκ και ψηφιακές εφαρμογές (Μελέτη Ψηφιακής Στρατηγικής για τον Πολιτισμό), γ) επιχειρηματικότητα και δ) διακυβέρνηση.

         Το μείζον, ωστόσο, για την υλοποίηση κάθε πρότασης είναι οι δυνατότητες που προσφέρονται για τη χρηματοδότησή της. Εν προκειμένω, το κόστος υλοποίησης αυτής της διαδρομής κατά προσέγγιση ανέρχεται περίπου στο ποσό των 10 εκ. ευρώ. Από αυτά, τα 8 εκ. ευρώ απαιτούνται για τις εργασίες αποκατάστασης των έξι αρχαίων θεάτρων και τα άλλα 2 εκ. ευρώ για τα έργα περιβαλλοντικής υποδομής. Οι πόροι αυτοί μπορούν να αναζητηθούν είτε στο υφιστάμενο ΠΕΠ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (2014-2020), ύστερα από αναμόρφωσή του, είτε από τη νέα Προγραμματική Περίοδο 2021-2027.

Κατόπιν αυτών ερωτάσθε κυρία Υπουργέ:

-Προτίθεται το Υπουργείο να συμβάλει στην υλοποίηση της πρότασης αυτής και στη δημιουργία της παραπάνω Διαδρομής;

-Σε ποιες ενέργειες θα προβεί το Υπουργείο για την προώθηση των έργων αποκατάστασης που χρειάζονται στα αρχαία θέατρα και στα μνημεία της Αιτωλοακαρνανίας;

Ο ερωτών Βουλευτής

Δημήτρης Κωνσταντόπουλος
ximeronews
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ