2019-09-26 19:12:44
Φωτογραφία για Σεισμός στην Κωνσταντινούπολη: Ξύπνησαν μνήμες του 1999 τα 5,7 Ρίχτερ - Δείτε βίντεο
Σεισμός στη Τουρκία: Το ρήγμα της Ανατολίας «απειλεί» εκ νέου - Τα Ρίχτερ στην

Κωνσταντινούπολη ξύπνησαν μνήμες από τον φονικό σεισμό στο Ιζμίτ - Φωτογραφίες και βίντεο  Σεισμός μεγέθους 5,7 βαθμών έπληξε σήμερα την Κωνσταντινούπολη, προκαλώντας πανικό στους κατοίκους που βγήκαν έντρομοι

στους δρόμους, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν μέχρι στιγμής πληροφορίες για θύματα ή ζημιές.

Το σεισμολογικό παρατηρητήριο του Κάντιλι και το Ινστιτούτο Σεισμολογικών Ερευνών ανακοίνωσαν πως το επίκεντρο του σεισμού βρίσκεται σε απόσταση περίπου 70 χιλιομέτρων δυτικά της Κωνσταντινούπολης, στη θάλασσα του Μαρμαρά, νότια της Σηλυβρίας.

Η αρχική εκτίμηση του Ευρωμεσογειακού Ινστιτούτου ήταν 5,8 Ρίχτερ, ενώ λίγο αργότερα το «κατέβασε» στα 5,7 Ρίχτερ.

Η δόνηση σημειώθηκε σε βάθος 12,6 χιλιομέτρων, όπως ανακοίνωσε το Κάντιλι. Το Γεωλογικό Παρατηρητήριο των ΗΠΑ ανακοίνωσε επίσης πως το μέγεθος της δόνησης ήταν 5,7 βαθμοί της κλίμακας Ρίχτερ.


Από την ώρα του μεγάλου σεισμού ακολούθησαν πολλοί μετασεισμοί μεγέθους 3,1 βαθμών, 3,3 βαθμών, 2,7 βαθμών, 3,2 βαθμών, 4,2 βαθμών και 3,1 βαθμών, ενώ ανακοινώθηκε ότι αύριο τα σχολεία θα είναι κλειστά.

Αυτόπτες μάρτυρες είπαν πως αισθάνθηκαν τα κτίρια να τρέμουν στην πόλη στη διάρκεια του σεισμού. Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter, επιβεβαιώνοντας, πως δεν υπάρχουν μέχρι τώρα πληροφορίες για ζημιές ούτε για τραυματίες.

Τα σχολεία έχουν εκκενωθεί και οι ειδικοί συστήνουν στους πολίτες να παραμείνουν εκτός των κτηρίων τις επόμενες ώρες, ενώ επικρατεί μεγάλη ανησυχία.

Το πρωί της Τρίτης στην Κωνσταντινούπολη σημειώθηκε σεισμός 4,7 Ρίχτερ, 64 χιλιόμετρα δυτικά της Κωνσταντινούπολης.

Σεισμός στην Τουρκία: Η πρόβλεψη που προκαλεί τρόμο

Η Κωνσταντινούπολη βρίσκεται κοντά σε ένα σημαντικό ρήγμα, με τους ειδικούς να προειδοποιούν εδώ και χρόνια, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά πρόσφατο δημοσίευμα της Daiyl Sabah, για τον «Big One», τον μεγάλο σεισμό που θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλες ζημιές στην πόλη που κατοικούν 16 εκατομμύρια κάτοικοι.

Το 1999 σεισμός μεγέθους 7,6 βαθμών έπληξε την πόλη Ιζμίτ, 90 χλμ. νοτιοανατολικά της Κωνσταντινούπολης, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους περισσότεροι από 17.000 άνθρωποι.

Ο σεισμός του Ιζμίτ συνέβη στις 17 Αυγούστου 1999 και είναι μια από τις πιο καταστροφικές στιγμές στην σύγχρονη ιστορία της Τουρκίας.

Από τους σεισμούς που σημειώθηκαν παγκοσμίως μεταξύ του 1900 και του 2009, ο σεισμός του Μαρμαρά προκάλεσε την έκτη μεγαλύτερη οικονομική ζημία - περίπου 20 δισεκατομμύρια δολάρια - σύμφωνα με τον δικτυακό τόπο της βάσης δεδομένων έκτακτης ανάγκης.

Ο σεισμός του Ιζμίτ το 1999 προήλθε από το επικίνδυνο ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας. Είκοσι χρόνια μετά, ένας ισχυρός σεισμός από την ίδια περιοχή τρομοκράτησε την Κωνσταντινούπολη, χωρίς, ευτυχώς, να σημειωθούν σημαντικές καταστροφές ή να θρηνήσουμε θύματα.

Το Ιζμίτ, μία παραλιακή πόλη στη θάλασσα του Μαρμαρά, είναι η πρωτεύουσα της επαρχίας του Κοτζαελί. Βρίσκεται 130 χιλιόμετρα ανατολικά – βορειοανατολικά της Κωνσταντινούπολης.

Ο τρομακτικός σεισμός διάρκεσε 37 δευτερόλεπτα και σκόρπισε την απόλυτη καταστροφή, καθώς έπληξε μία από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές της Τουρκίας.

Στη θάλασσα του Μαρμαρά, προκλήθηκε τσουνάμι 2,5 μέτρων από την τελευταία τοποθεσία, σκορπώντας τον θάνατο σε 155 ανθρώπους.

Στην Κωνσταντινούπολη, στη Νικομήδεια, στην Προύσα και το Εσκισεχίρ, εκατοντάδες πολυκατοικίες κατέρρευσαν μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, συνθλίβοντας κάτω από τόνους ερειπίων τους ενοίκους τους. Από το σεισμό επλήγη ιδιαίτερα η περιοχή Αβσιλάρ, στην Κωνσταντινούπολη, καθώς πολλά κτίρια στην περιοχή αυτή δεν ήταν σωστά κατασκευασμένα. Από τον σεισμό επηρεάστηκε και η βιομηχανική περιοχή στην ίδια περιοχή. Καταστράφηκαν δεξαμενές καυσίμων, εργοστάσια, αλλά και κτίρια του Τούρκικου Πολεμικού Ναυτικού.

Η Τουρκία εξαιτίας του ρήγματος της Ανατολίας, καθιστάται ως μια σεισμογενή χώρα που δέχεται τέτοιες σοβαρές παρεμβάσεις της Φύσης. Το ρήγμα της Ανατολίας μετακινείται 2 - 2,5 εκ. προς τα δυτικά κάθε χρόνο, έχοντας ανάμεσά του το ρήγμα της Ευρασίας και της Αραβικής χερσονήσου.

Μια παγκόσμια κινητοποίηση είχε συμβεί τότε από πολλές χώρες, με διασώστες να παίρνουν εθελοντικά την ευθύνη για την προσωρινή φροντίδα των πληγέντων.Η υποστήριξη είχε περάσει σε μεγάλη κλίμακα, με πολλές χώρες να κάνουν ποσοστιαίες δωρεές σε οργανισμούς όπως ο Ερυθρός Σταυρός. Η Ινδία έδωσε 32.000 αντίσκηνα και 2 εκατομμύρια ρουπίες. Η BP ενέργησε υποστηρίζοντας την τοπική βιομηχανία καυσίμων "Turpas", η οποία έκανε επιτυχή προσπάθεια που επέβαλε ώστε τα καύσιμα να μην καταλήξουν στην θάλασσα.

Πολιτικά πρόσωπα επισκέφτηκαν την Τουρκία, όπως ο πρώην Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον και ο Ινδός Ναγουάζ Σαρίφ.

Τούρκοι σεισμολόγοι αναφέρουν στα ξένα μέσα μαζικής ενημέρωσης πως για τέτοια φυσικά φαινόμενα «σε κάθε περίοδο πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι».

Ο Bülent Özmen, ειδικός σε θέματα σεισμολογίας, τονίζει πως αυτό που έχει σημασία δεν είνα το πότε θα γίνει ένας σεισμός, κάτι που δεν προβλέπεται, αλλά να ελαχιστοποιηθούν οι κίνδυνοι που μπορεί να προκαλέσει. Όπως ο ίδιος αναφέρει, σύμφωνα με τους επιστήμονες υπάρχει μεγάλη πιθανότητα στην περιοχή να προκληθεί σεισμός πάνω από 7,5 Ρίχτερ.

Την ίδια ώρα, ο καθηγητής Fadime Sertçelik, επικεφαλής του Σεισμολογικού Κέντρου της επαρχίας Κοτζάελι υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει «κακός οιωνός» στην περιοχή για ένα τόσο μεγαλό σεισμό σε μέγεθος. Για τον ίδιο, δεν είναι επικίνδυνος ένας σεισμός τέτοιου μεγέθους στην περιοχή, ειδικά όταν εκεί καταγράφονται 1.000 σεισμικές δονήσεις τον μήνα. Αυτό που επισημαίνει είναι πως κάθε σεισμός πρέπει να γίνεται ένα μάθημα για την πρόληψη μέτρων.

Διπλωματία των σεισμών

Οι σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τη γειτονική Τουρκία βελτιώθηκαν μετά από τους σεισμούς που έπληξαν τις δύο χώρες το καλοκαίρι του 1999, καθώς η Ελλάδα απέστειλε άμεσα βοήθεια με διασώστες στην Κωνσταντινούπολη, κάτι που έπραξε και η Τουρκία στο σεισμό της Πάρνηθας.
anatakti
VIDEO
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ