2019-09-28 10:56:13
Για πρώτη φορά σε συνέδριο θα τεθεί η αναζήτηση συνεργειών των φαρμακείων με ασφαλιστικούς Οργανισμούς.
Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο
Για τρίτη συνεχή χρονιά ο Όμιλος ΠΕΙ.ΦΑ.ΣΥΝ την Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου διοργανώνει το Συνέδριο με τίτλο «Φαρμακείο Αύριο, ένα νέο επάγγελμα» το οποίο και φέτος θα πραγματοποιηθεί στο Θέατρον, Κέντρο Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος (Πειραιώς 254, Ταύρος), από τις 9 π.μ. ως τις 6 μ.μ.,
Σκοπός του συνεδρίου είναι η ανάδειξη του νέου μοντέλου φαρμακείου καθώς και του ρόλου που καλείται να διαδραματίσει ο φαρμακοποιός στα επόμενα χρόνια.
Όπως εξήγησε στο DailyPharmaNews ο Γενικός Διευθυντής του ΠΕΙΦΑΣΥΝ κ. Θανάσης Μουχτής
... αναφερόμενος στον τίτλο του συνέδριο «το ερώτημα για το νέο μοντέλο του φαρμακείου του αύριο παραμένει διαχρονικό και θα μας απασχολεί κάθε χρόνο. Ο λόγος είναι ότι οι αλλαγές στα επόμενα χρόνια θα είναι συνεχείς και θα ανατρέπεται κάθε φορά ο προηγούμενος τρόπος λειτουργίας των επιχειρήσεων όλων των κλάδων διεθνώς. Η σταθερότητα του περιβάλλοντος των προηγούμενων δεκαετιών θα εκλείψει οριστικά. Άρα η αναζήτηση αυτών των διαρκών αλλαγών, λόγω της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, θα είναι και στον δικό μας το χώρο αέναη για όλους μας».
Με δεδομένες λοιπόν τις ταχύτατες αλλαγές στην παγκόσμια οικονομία λόγω της 4ης βιομηχανικής επανάστασης αλλά και στη φαρμακευτική αγορά ειδικότερα, σκοπός του Συνεδρίου είναι να αναδειχτούν οι νέες ανάγκες στο πεδίο της υγείας καθώς και το μοντέλο του φαρμακείου που μπορεί να τις εξυπηρετήσει, το μετασχηματισμό του φαρμακείου και το νέο ρόλο του φαρμακοποιού ο οποίος περιλαμβάνει τις υπηρεσίες που η Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας χρειάζεται και μπορεί αυτός να πραγματοποιήσει στο χώρο του φαρμακείου.
Το Συνέδριο περιλαμβάνει ομιλίες και στρογγυλό τραπέζι με διακεκριμένους ξένους και Έλληνες ομιλητές σχετικά με το φαρμακείο του μέλλοντος, καθώς και τις προκλήσεις που πρέπει να διαχειριστεί ο φαρμακοποιός λόγω των σημαντικών αλλαγών που επιτελούνται στη φαρμακευτική πρακτική αλλά και στην αγορά στο χώρο της υγείας παγκοσμίως.
Οι επιλογή των ομιλητών και της θεματολογίας του συνεδρίου ήταν σαφώς ένα στοίχημα για τους διοργανωτές.
«Είναι σαφές, όπως αναφέρει ο κ. Μουχτής ότι με την παγκοσμιοποίηση δεν υπάρχουν σύνορα στην οικονομία, οι αγορές είναι συγκοινωνούντα δοχεία. Οι διεθνείς μεγάλοι ψηφιακοί παίκτες που επηρεάζουν όλους τους κλάδους, δραστηριοποιούνται σε όλο τον πλανήτη. Άρα ό,τι συμβαίνει σε κάποιες χώρες της Δύσης, εξαπλώνεται πολύ πιο γρήγορα από ότι στο παρελθόν. Για το λόγο αυτό στόχος μας είναι να φέρνουμε ομιλητές διεθνούς εμβέλειας ώστε να ανιχνεύσουμε έγκαιρα κα έγκυρα τις αλλαγές που ήδη έχουν δρομολογηθεί σε άλλες χώρες, όπως στις ΗΠΑ και σε μεγάλες χώρες της Ευρώπης».
Και συνεχίζει ο Γενικός Διευθυντής του ΠΕΙΦΑΣΥΝ: «Με δεδομένο ότι ο χώρος της υγείας αποτελεί ένα οικοσύστημα με πολλούς παράγοντες, οι ομιλητές -ξένοι και Έλληνες- επιλέγονται ώστε να εκπροσωπούν διάφορους χώρους, οι οποίοι εμπλέκονται σε όλα τα επίπεδα της αγοράς του φαρμάκου και της υγείας. Εκπρόσωποι μεγάλων οργανισμών του φαρμακευτικού χώρου, της φαρμακοβιομηχανίας, φαρμακεμπόριο, δίκτυα φαρμακείων, από οργανώσεις φαρμακοποιών, τον Π.Ο.Υ., ακαδημαϊκοί, εκπρόσωποι επιχειρηματικών σχημάτων, εκπρόσωποι οργανώσεων ασθενών, γιατροί, εκπρόσωποι του ασφαλιστικού χώρου κ.λ.π.».
Σύμφωνα λοιπόν με το πρόγραμμα του συνεδρίου ο Φαρμακοποιός κ. Λευτέρης Μαρίνος, Γ. Γραμματέας Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδος, Μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακευτικής Πρακτικής θα μιλήσει για τις ανάγκες των ασθενών και την ανάγκη προσαρμογής των οικοσυστημάτων υγείας, θα εισάγει για πρώτη φορά τον όρο «Φαρμακοποιός των Επτά Αστέρων» και θα τον σκιαγραφήσει με βάση τις κατευθύνσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Στην συνέχεια ο Dan Steiber R.Ph. αρχισυντάκτης και αντιπρόεδρος του παγκοσμίως κορυφαίου περιοδικού Specialty Pharmacy Times, μέλος των σημαντικότερων οργανώσεων υγείας της Αμερικής, Σύμβουλος Στρατηγικού σχεδιασμού και ίδρυσης φαρμακευτικών οργανισμών, Κεντρικός Ομιλητής σε διεθνή φαρμακευτικά συνέδρια, θα μιλήσει στους Έλληνες φαρμακοποιούς για τις διεθνείς εξελίξεις στο φαρμακευτικό χώρο καθώς και για τις καινοτόμες πρακτικές που εφαρμόζουν σήμερα οι φαρμακοποιοί στην Αμερική.
Η Prof. Reem Kayyali – Καθηγήτρια και Διευθύντρια της φαρμακευτικής σχολής του Πανεπιστημίου του Kingston στο Λονδίνο θα αναφερθεί στα εμπόδια που έχει ο φαρμακοποιός σχετικά με την εξέλιξη του ρόλου του, για τις ευκαιρίες που του δίνονται στη σύγχρονη φαρμακευτική πρακτική, καθώς και για το αν το παράδειγμα της Μεγάλης Βρετανίας μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη της φαρμακευτικής πρακτικής και σε άλλες χώρες όπως η Ελλάδα.
Θα ακολουθήσει ο κ. Alain Roudergues, Γεν. Διευθυντής SECOF (Ομοσπονδία Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ευρώπης), ο οποίος θα αναφερθεί στο σύστημα αποζημίωσης των φαρμακείων της κοινότητας στη Γαλλία και πώς αυτό ευθυγραμμίζεται με την εξελικτική πορεία προς το Ευρωπαϊκό φαρμακείο του μέλλοντος.
Στη συνέχεια, στο στρογγυλό τραπέζι με συντονιστή τον κ. Λευτέρη Μαρίνο και συμμετέχοντες τον κ. Νίκο Δέδε, Πρόεδρο European AIDS Treatment Group & Πρόεδρο «Θετική Φωνή», τον κ. Dan Steiber R.Ph και τον κ. Alain Roudergues θα αναπτυχθούν οι ανάγκες του ασθενούς και πώς αυτές διαμορφώνουν το φαρμακείο του αύριο.
Κατόπιν ο κ. Γεώργιος Βελιώτης, Γεν. Διευθυντής Ζωής & Υγείας INTERAMERICAN, Πρόεδρος Πλατφόρμας Υγείας Insurance Europe εκπροσωπώντας την Ένωση Ασφαλιστικών επιχειρήσεων Ελλάδος θα αναφερθεί στις αλλαγές στον ασφαλιστικό χώρο και στις ευκαιρίες που δημιουργούνται για τον Φαρμακοποιό.
Τέλος ο Coach Παναγιώτης Γιαννάκης θα μιλήσει για την αξία της ομαδικότητας και πώς αυτή μπορεί να αξιοποιηθεί από τους Έλληνες φαρμακοποιούς.
Ο κ. Μουχτής ευελπιστεί ότι ο κόσμος θα αγκαλιάσει και αυτό, το 3ο συνέδριο του ΠΕΙΦΑΣΥΝ όπως αγκάλισε και τα δύο προηγούμενα. Είναι μία προσπάθεια που έχει συνέχεια και προσπαθεί να διαμορφώσει ένα πλαίσιο συζήτησης για τα μεγάλα ζητήματα του κλάδου στη χώρα μας.
«Αυτό το οποίο καταδείχθηκε με σαφή τρόπο στα δυο προηγούμενα συνέδρια, ήταν ότι υπάρχει απόλυτη ανάγκη -για την ανάπτυξη του φαρμακείου- να εντάξει τις υπηρεσίες προς τον πελάτη του στην καθημερινότητά του. Η εμπορική λειτουργία από μόνη της δεν θα μπορεί να καλύψει της ανάγκες του συστήματος υγείας, ενώ ταυτόχρονα δεν αξιοποιείται επαρκώς η επιστημονική ιδιότητα του φαρμακοποιού.
Επίσης ο ασθενής τίθεται στο κέντρο και αρχίζει να αποκτά έναν πιο σημαντικό ρόλο στην πορεία της διαχείρισης της νόσου του.
Επίσης το κλασικό μοντέλο του μικρού φαρμακείου, με τον έναν φαρμακοποιό με το μικρό κατάστημα δεν επαρκεί για να επιτελέσει τον ρόλο που αναμένεται να διαδραματίσει στα επόμενα χρόνια. Χρειάζεται μεγαλύτερη ομάδα, με τμήματα, με κατανομή αρμοδιοτήτων, με καλύτερη και πιο πολύπλοκη οργάνωση, με εκσυγχρονισμό στη digital λειτουργία και περισσότερη εκπαίδευση όλης της ομάδας.
Καταγράφηκε λοιπόν ότι το σενάριο των συστεγάσεων είναι καταλληλότερο για την κατακερματισμένη ελληνική αγορά, με τον πολύ μεγάλο αριθμό των μικρών φαρμακείων, όπου μπορούν όμως να αξιοποιηθούν όλοι οι Έλληνες φαρμακοποιοί που σήμερα έχουν το μικρό ατομικό φαρμακείο.
Η επιτυχημένη διεξαγωγή των δύο προηγούμενων συνεδρίων θέτει τον πήχη ακόμα πιο ψηλά και μας γεννά αντίστοιχες προσδοκίες για το φετινό».
Τι σημαίνει αυτό για τον κ. Μουχτή;
«Στο τρίτο συνέδριο, εξηγεί, θα σκιαγραφηθεί το οικοσύστημα της υγείας, όπου ο φαρμακοποιός αποτελεί τον συνδετικό κρίκο μεταξύ των άλλων υποσυστημάτων και επιστημόνων υγείας, έχοντας την πιο στενή επαφή με τον ασθενή.
Επίσης θα φανεί ότι οι ασθενείς οργανώνονται πολύ πιο συστηματικά μέσα από μεγάλες και ποικίλες οργανώσεις τους, όπου διεκδικούν μια διαφορετική και πιο αναβαθμισμένη θέση μέσα στο οικοσύστημα υγείας.
Αυτό που επίσης θα τεθεί για πρώτη φορά σε συνέδριο είναι η αναζήτηση συνεργειών των φαρμακείων με τους ασφαλιστικούς οργανισμούς. Η παροχή υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας στους ασθενείς, θα έχει σημαντική επίδραση στην πορεία των χρόνιων νοσημάτων, στην πρόληψη και στην προσήλωση.
Ταυτόχρονα όμως θα επιδράσει θετικά στη μείωση του κόστους των ασφαλιστικών οργανισμών, ιδιωτικών και δημοσίων. Οι οργανισμοί αυτοί έχουν επομένως πολύ ισχυρό λόγο να παρακινήσουν τους φαρμακοποιούς της κοινότητας να στρέψουν την προσοχή τους και τις δράσεις τους στην κατεύθυνση αυτή. Άρα μέσα από ενδεχόμενες συνεργασίες θα μπορούσαν να εξευρεθούν και πόροι για την αμοιβή των υπηρεσιών των φαρμακείων».
Όλα αυτά προοιωνίζουν μία μεγάλη προσέλευση κόσμου με τους διοργανωτές να μιλούν για πάνω από 1200 άτομα. Ωστόσο η επιτυχία του συνεδρίου για τον κ. Μουχτή δεν αφορά μόνο την προσέλευση των φαρμακοποιών και των όλων όσων ενδιαφέρονται για τα συγκεκριμένα ζητήματα.
«Σίγουρα η μεγάλη συμμετοχή στο συνέδριο είναι για ‘μας ζητούμενο, αλλά το κυρίαρχο κριτήριο επιτυχίας μας θα είναι να υπάρξει ένας γόνιμος διάλογος με προβληματισμό για το αύριο και όταν τα ελληνικά φαρμακεία θα αντιληφθούν τις αλλαγές, θα πάρουν τις αποφάσεις και θα επαναπροσδιορίσουν το ρόλο τους, διαμορφώνοντας μια νέα επαγγελματική ταυτότητα, υιοθετώντας βέλτιστες πρακτικές αλλά και τις τεχνολογικές δυνατότητες που είναι διαθέσιμες» καταλήγει ο κ. Μουχτής.
Το Συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου.,
πηγή: dailypharmanews
farmakopoioi
Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο
Για τρίτη συνεχή χρονιά ο Όμιλος ΠΕΙ.ΦΑ.ΣΥΝ την Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου διοργανώνει το Συνέδριο με τίτλο «Φαρμακείο Αύριο, ένα νέο επάγγελμα» το οποίο και φέτος θα πραγματοποιηθεί στο Θέατρον, Κέντρο Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος (Πειραιώς 254, Ταύρος), από τις 9 π.μ. ως τις 6 μ.μ.,
Σκοπός του συνεδρίου είναι η ανάδειξη του νέου μοντέλου φαρμακείου καθώς και του ρόλου που καλείται να διαδραματίσει ο φαρμακοποιός στα επόμενα χρόνια.
Όπως εξήγησε στο DailyPharmaNews ο Γενικός Διευθυντής του ΠΕΙΦΑΣΥΝ κ. Θανάσης Μουχτής
... αναφερόμενος στον τίτλο του συνέδριο «το ερώτημα για το νέο μοντέλο του φαρμακείου του αύριο παραμένει διαχρονικό και θα μας απασχολεί κάθε χρόνο. Ο λόγος είναι ότι οι αλλαγές στα επόμενα χρόνια θα είναι συνεχείς και θα ανατρέπεται κάθε φορά ο προηγούμενος τρόπος λειτουργίας των επιχειρήσεων όλων των κλάδων διεθνώς. Η σταθερότητα του περιβάλλοντος των προηγούμενων δεκαετιών θα εκλείψει οριστικά. Άρα η αναζήτηση αυτών των διαρκών αλλαγών, λόγω της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, θα είναι και στον δικό μας το χώρο αέναη για όλους μας».
Με δεδομένες λοιπόν τις ταχύτατες αλλαγές στην παγκόσμια οικονομία λόγω της 4ης βιομηχανικής επανάστασης αλλά και στη φαρμακευτική αγορά ειδικότερα, σκοπός του Συνεδρίου είναι να αναδειχτούν οι νέες ανάγκες στο πεδίο της υγείας καθώς και το μοντέλο του φαρμακείου που μπορεί να τις εξυπηρετήσει, το μετασχηματισμό του φαρμακείου και το νέο ρόλο του φαρμακοποιού ο οποίος περιλαμβάνει τις υπηρεσίες που η Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας χρειάζεται και μπορεί αυτός να πραγματοποιήσει στο χώρο του φαρμακείου.
Το Συνέδριο περιλαμβάνει ομιλίες και στρογγυλό τραπέζι με διακεκριμένους ξένους και Έλληνες ομιλητές σχετικά με το φαρμακείο του μέλλοντος, καθώς και τις προκλήσεις που πρέπει να διαχειριστεί ο φαρμακοποιός λόγω των σημαντικών αλλαγών που επιτελούνται στη φαρμακευτική πρακτική αλλά και στην αγορά στο χώρο της υγείας παγκοσμίως.
Οι επιλογή των ομιλητών και της θεματολογίας του συνεδρίου ήταν σαφώς ένα στοίχημα για τους διοργανωτές.
«Είναι σαφές, όπως αναφέρει ο κ. Μουχτής ότι με την παγκοσμιοποίηση δεν υπάρχουν σύνορα στην οικονομία, οι αγορές είναι συγκοινωνούντα δοχεία. Οι διεθνείς μεγάλοι ψηφιακοί παίκτες που επηρεάζουν όλους τους κλάδους, δραστηριοποιούνται σε όλο τον πλανήτη. Άρα ό,τι συμβαίνει σε κάποιες χώρες της Δύσης, εξαπλώνεται πολύ πιο γρήγορα από ότι στο παρελθόν. Για το λόγο αυτό στόχος μας είναι να φέρνουμε ομιλητές διεθνούς εμβέλειας ώστε να ανιχνεύσουμε έγκαιρα κα έγκυρα τις αλλαγές που ήδη έχουν δρομολογηθεί σε άλλες χώρες, όπως στις ΗΠΑ και σε μεγάλες χώρες της Ευρώπης».
Και συνεχίζει ο Γενικός Διευθυντής του ΠΕΙΦΑΣΥΝ: «Με δεδομένο ότι ο χώρος της υγείας αποτελεί ένα οικοσύστημα με πολλούς παράγοντες, οι ομιλητές -ξένοι και Έλληνες- επιλέγονται ώστε να εκπροσωπούν διάφορους χώρους, οι οποίοι εμπλέκονται σε όλα τα επίπεδα της αγοράς του φαρμάκου και της υγείας. Εκπρόσωποι μεγάλων οργανισμών του φαρμακευτικού χώρου, της φαρμακοβιομηχανίας, φαρμακεμπόριο, δίκτυα φαρμακείων, από οργανώσεις φαρμακοποιών, τον Π.Ο.Υ., ακαδημαϊκοί, εκπρόσωποι επιχειρηματικών σχημάτων, εκπρόσωποι οργανώσεων ασθενών, γιατροί, εκπρόσωποι του ασφαλιστικού χώρου κ.λ.π.».
Σύμφωνα λοιπόν με το πρόγραμμα του συνεδρίου ο Φαρμακοποιός κ. Λευτέρης Μαρίνος, Γ. Γραμματέας Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδος, Μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακευτικής Πρακτικής θα μιλήσει για τις ανάγκες των ασθενών και την ανάγκη προσαρμογής των οικοσυστημάτων υγείας, θα εισάγει για πρώτη φορά τον όρο «Φαρμακοποιός των Επτά Αστέρων» και θα τον σκιαγραφήσει με βάση τις κατευθύνσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Στην συνέχεια ο Dan Steiber R.Ph. αρχισυντάκτης και αντιπρόεδρος του παγκοσμίως κορυφαίου περιοδικού Specialty Pharmacy Times, μέλος των σημαντικότερων οργανώσεων υγείας της Αμερικής, Σύμβουλος Στρατηγικού σχεδιασμού και ίδρυσης φαρμακευτικών οργανισμών, Κεντρικός Ομιλητής σε διεθνή φαρμακευτικά συνέδρια, θα μιλήσει στους Έλληνες φαρμακοποιούς για τις διεθνείς εξελίξεις στο φαρμακευτικό χώρο καθώς και για τις καινοτόμες πρακτικές που εφαρμόζουν σήμερα οι φαρμακοποιοί στην Αμερική.
Η Prof. Reem Kayyali – Καθηγήτρια και Διευθύντρια της φαρμακευτικής σχολής του Πανεπιστημίου του Kingston στο Λονδίνο θα αναφερθεί στα εμπόδια που έχει ο φαρμακοποιός σχετικά με την εξέλιξη του ρόλου του, για τις ευκαιρίες που του δίνονται στη σύγχρονη φαρμακευτική πρακτική, καθώς και για το αν το παράδειγμα της Μεγάλης Βρετανίας μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη της φαρμακευτικής πρακτικής και σε άλλες χώρες όπως η Ελλάδα.
Θα ακολουθήσει ο κ. Alain Roudergues, Γεν. Διευθυντής SECOF (Ομοσπονδία Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ευρώπης), ο οποίος θα αναφερθεί στο σύστημα αποζημίωσης των φαρμακείων της κοινότητας στη Γαλλία και πώς αυτό ευθυγραμμίζεται με την εξελικτική πορεία προς το Ευρωπαϊκό φαρμακείο του μέλλοντος.
Στη συνέχεια, στο στρογγυλό τραπέζι με συντονιστή τον κ. Λευτέρη Μαρίνο και συμμετέχοντες τον κ. Νίκο Δέδε, Πρόεδρο European AIDS Treatment Group & Πρόεδρο «Θετική Φωνή», τον κ. Dan Steiber R.Ph και τον κ. Alain Roudergues θα αναπτυχθούν οι ανάγκες του ασθενούς και πώς αυτές διαμορφώνουν το φαρμακείο του αύριο.
Κατόπιν ο κ. Γεώργιος Βελιώτης, Γεν. Διευθυντής Ζωής & Υγείας INTERAMERICAN, Πρόεδρος Πλατφόρμας Υγείας Insurance Europe εκπροσωπώντας την Ένωση Ασφαλιστικών επιχειρήσεων Ελλάδος θα αναφερθεί στις αλλαγές στον ασφαλιστικό χώρο και στις ευκαιρίες που δημιουργούνται για τον Φαρμακοποιό.
Τέλος ο Coach Παναγιώτης Γιαννάκης θα μιλήσει για την αξία της ομαδικότητας και πώς αυτή μπορεί να αξιοποιηθεί από τους Έλληνες φαρμακοποιούς.
Ο κ. Μουχτής ευελπιστεί ότι ο κόσμος θα αγκαλιάσει και αυτό, το 3ο συνέδριο του ΠΕΙΦΑΣΥΝ όπως αγκάλισε και τα δύο προηγούμενα. Είναι μία προσπάθεια που έχει συνέχεια και προσπαθεί να διαμορφώσει ένα πλαίσιο συζήτησης για τα μεγάλα ζητήματα του κλάδου στη χώρα μας.
«Αυτό το οποίο καταδείχθηκε με σαφή τρόπο στα δυο προηγούμενα συνέδρια, ήταν ότι υπάρχει απόλυτη ανάγκη -για την ανάπτυξη του φαρμακείου- να εντάξει τις υπηρεσίες προς τον πελάτη του στην καθημερινότητά του. Η εμπορική λειτουργία από μόνη της δεν θα μπορεί να καλύψει της ανάγκες του συστήματος υγείας, ενώ ταυτόχρονα δεν αξιοποιείται επαρκώς η επιστημονική ιδιότητα του φαρμακοποιού.
Επίσης ο ασθενής τίθεται στο κέντρο και αρχίζει να αποκτά έναν πιο σημαντικό ρόλο στην πορεία της διαχείρισης της νόσου του.
Επίσης το κλασικό μοντέλο του μικρού φαρμακείου, με τον έναν φαρμακοποιό με το μικρό κατάστημα δεν επαρκεί για να επιτελέσει τον ρόλο που αναμένεται να διαδραματίσει στα επόμενα χρόνια. Χρειάζεται μεγαλύτερη ομάδα, με τμήματα, με κατανομή αρμοδιοτήτων, με καλύτερη και πιο πολύπλοκη οργάνωση, με εκσυγχρονισμό στη digital λειτουργία και περισσότερη εκπαίδευση όλης της ομάδας.
Καταγράφηκε λοιπόν ότι το σενάριο των συστεγάσεων είναι καταλληλότερο για την κατακερματισμένη ελληνική αγορά, με τον πολύ μεγάλο αριθμό των μικρών φαρμακείων, όπου μπορούν όμως να αξιοποιηθούν όλοι οι Έλληνες φαρμακοποιοί που σήμερα έχουν το μικρό ατομικό φαρμακείο.
Η επιτυχημένη διεξαγωγή των δύο προηγούμενων συνεδρίων θέτει τον πήχη ακόμα πιο ψηλά και μας γεννά αντίστοιχες προσδοκίες για το φετινό».
Τι σημαίνει αυτό για τον κ. Μουχτή;
«Στο τρίτο συνέδριο, εξηγεί, θα σκιαγραφηθεί το οικοσύστημα της υγείας, όπου ο φαρμακοποιός αποτελεί τον συνδετικό κρίκο μεταξύ των άλλων υποσυστημάτων και επιστημόνων υγείας, έχοντας την πιο στενή επαφή με τον ασθενή.
Επίσης θα φανεί ότι οι ασθενείς οργανώνονται πολύ πιο συστηματικά μέσα από μεγάλες και ποικίλες οργανώσεις τους, όπου διεκδικούν μια διαφορετική και πιο αναβαθμισμένη θέση μέσα στο οικοσύστημα υγείας.
Αυτό που επίσης θα τεθεί για πρώτη φορά σε συνέδριο είναι η αναζήτηση συνεργειών των φαρμακείων με τους ασφαλιστικούς οργανισμούς. Η παροχή υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας στους ασθενείς, θα έχει σημαντική επίδραση στην πορεία των χρόνιων νοσημάτων, στην πρόληψη και στην προσήλωση.
Ταυτόχρονα όμως θα επιδράσει θετικά στη μείωση του κόστους των ασφαλιστικών οργανισμών, ιδιωτικών και δημοσίων. Οι οργανισμοί αυτοί έχουν επομένως πολύ ισχυρό λόγο να παρακινήσουν τους φαρμακοποιούς της κοινότητας να στρέψουν την προσοχή τους και τις δράσεις τους στην κατεύθυνση αυτή. Άρα μέσα από ενδεχόμενες συνεργασίες θα μπορούσαν να εξευρεθούν και πόροι για την αμοιβή των υπηρεσιών των φαρμακείων».
Όλα αυτά προοιωνίζουν μία μεγάλη προσέλευση κόσμου με τους διοργανωτές να μιλούν για πάνω από 1200 άτομα. Ωστόσο η επιτυχία του συνεδρίου για τον κ. Μουχτή δεν αφορά μόνο την προσέλευση των φαρμακοποιών και των όλων όσων ενδιαφέρονται για τα συγκεκριμένα ζητήματα.
«Σίγουρα η μεγάλη συμμετοχή στο συνέδριο είναι για ‘μας ζητούμενο, αλλά το κυρίαρχο κριτήριο επιτυχίας μας θα είναι να υπάρξει ένας γόνιμος διάλογος με προβληματισμό για το αύριο και όταν τα ελληνικά φαρμακεία θα αντιληφθούν τις αλλαγές, θα πάρουν τις αποφάσεις και θα επαναπροσδιορίσουν το ρόλο τους, διαμορφώνοντας μια νέα επαγγελματική ταυτότητα, υιοθετώντας βέλτιστες πρακτικές αλλά και τις τεχνολογικές δυνατότητες που είναι διαθέσιμες» καταλήγει ο κ. Μουχτής.
Το Συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου.,
πηγή: dailypharmanews
farmakopoioi
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Φιλικό με Εδεσσαικό οι παλαίμαχοι της Αναγέννησης
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ