2019-09-30 21:53:38
Σε σκλήρυνση της στάσης της στο θέμα του προσφυγικού/μεταναστευτικού, αυστηροποίηση μιας σειράς διαδικασιών και επιτάχυνση της αποσυμφόρησης των νησιών προχωρά η κυβέρνηση με βάση τα μέτρα που ανακοινώθηκαν μετά το πέρας του υπουργικού συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου.
Το μεταναστευτικό απασχόλησε και τη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός με τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που εκλέχθηκαν πρώτη φορά στις 7 Ιουλίου, Σύμφωνα με πληροφορίες από το Μέγαρο Μαξίμου, υπήρξε ιδιαίτερη αναφορά στη διαχείριση του ζητήματος από την κυβέρνηση, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να δηλώνει: «Εμείς ακολουθούμε άλλη πολιτική. Πιο αυστηρή. Δεν ακολουθούμε την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ».
Την ίδια στιγμή οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης στα εξαγγελθέντα μέτρα της κυβέρνησης αλλά και για την κατάσταση που επικρατεί την τελευταία περίοδο στη Μόρια είναι σφοδρές. Υπενθυμίζεται ότι το υπουργικό συμβούλιο συνεδρίασε στη σκιά της τραγικής πλέον κατάστασης που επικρατεί στο συγκεκριμένο καταυλισμό, η οποία επιβεβαιώθηκε με το θάνατο μιας γυναίκας μετά από φωτιά που ξέσπασε το βράδυ της Κυριακής.
Η Μόρια προκάλεσε νέο γύρο πολιτικής αντιπαράθεσης με την αξιωματική αντιπολίτευση να κατηγορεί την κυβέρνηση για «έλλειψη σχεδίου στη μεταναστευτική πολιτική, που έχει οδηγήσει την κατάσταση εκτός ελέγχου». Στην Κουμουνδούρου απάντησε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη τονίζοντας πως «ο ΣΥΡΙΖΑ εγκλώβισε τη χώρα στη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας την οποία ούτε καν εφάρμοσε σωστά».
Τις τελευταίες εβδομάδες σειρά Μη-κυβερνητικών οργανώσεων κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την Διεθνή Αμνηστία, η οποία με πρόσφατη ανακοίνωσή της ανέφερε ότι η η κατάσταση των προσφύγων στην Ελλάδα βρίσκεται στο χειρότερο σημείο των τελευταίων χρόνων.
Η ακτινογραφία των μέτρων και της νέας πολιτικής της κυβέρνησης
Πιο συγκεκριμένα, αναφορικά με τα κυβερνητικά μέτρα που γνωστοποιήθηκαν από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα, θα πρέπει να επισημάνουμε τα εξής τέσσερα στοιχεία.
Το πρώτο στοιχείο είναι ότι κατά την εκτίμηση της κυβέρνησης το πρόβλημα που υπάρχει είναι μεταναστευτικό και όχι προσφυγικό. Σύμφωνα πάντα με την κυβέρνηση, με βάση τα στοιχεία που επικαλείται για την εθνικότητα όσων εισέρχονται στη χώρα, αυτοί δεν δικαιούνται την προστασία που εξασφαλίζει το καθεστώς του πρόσφυγα, με πρώτο το δικαίωμα ασύλου. Η "εκτίμηση" αυτή έχει προφανώς τη δική της πολιτική σημασία.
Το δεύτερο στοιχείο είναι ότι ακριβώς στη βάση αυτής της εκτίμησης κινούνται και τα γενικότερα μέτρα που αποφασίστηκαν στο υπουργικό συμβούλιο. Αυτά φαίνεται πως έχουν στόχο, από τη μία μεριά "ένα δόγμα αποτροπής" για τον περιορισμό νέων αφίξεων ανθρώπων που δεν δικαιούνται άσυλο, και από την άλλη μεριά την ταχύτερη επιστροφή εκείνων που βρίσκονται ήδη στη χώρα αλλά δεν δικαιούνται άσυλο. Στην πρώτη πτυχή συμπεριλαμβάνονται τα μέτρα της ενίσχυσης της φύλαξης των συνόρων και της διεθνοποίησης του προβλήματος, ενώ στην δεύτερη τα μέτρα της κατασκευή κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων για όσους παράνομα εισήλθαν στη χώρα και δεν δικαιούνται άσυλο, ή η αίτησή τους απορρίπτεται, της αύξησης των επιστροφών με στόχο αυτές να φτάσουν τις 10.000 μέχρι το τέλος του 2020 και της κατάρτισης λίστας «ασφαλούς χώρας», ώστε να επιστρέφονται αμέσως σε αυτή όσοι εισήλθαν παράνομα στην Ελλάδα. Με βάση τα παραπάνω ωστόσο, παραμένουν ανοικτά δύο πολύ σημαντικά ζητήματα. Διότι μπορεί η κυβέρνηση να επιθυμεί να αυξήσει το αριθμό των επιστροφών σε 10.000 μέχρι το 2020, δεν είναι όμως καθόλου βέβαιο ότι ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί, ότι δηλαδή οι χώρες προέλευσης θα δεχθούν πίσω τους μετανάστες που εισήλθαν στην Ελλάδα. Το δεύτερο πολύ σοβαρό ζήτημα αφορά την λεγόμενη λίστα ασφαλών χωρών. Υπενθυμίζεται ότι η συμπερίληψη της Τουρκίας στη λίστα των ασφαλών χωρών είχε προκαλέσει στο παρελθόν σειρά αντιδράσεων από ανθρωπιστικές οργανώσεις και οργανώσεις υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Γεννάται λοιπόν ευλόγως το ερώτημα ποιος θα καταρτίσει αυτήν την λίστα, με ποια κριτήρια και κυρίως ποιες χώρες θα συμπεριλαμβάνονται σε αυτήν.
Το τρίτο στοιχείο που πρέπει να τονιστεί από τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης, το οποίο σχετίζεται και άμεσα με την τραγική πλέον κατάσταση που επικρατεί στη Μόρια, είναι η δέσμευση της για συνέχιση της αποσυμφόρησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου με μεταφορά στην ενδοχώρα. Απομένει, πάντως, ακόμη να φανεί το πώς ακριβώς θα υλοποιηθούν οι εξαγγελίες του υπουργείου προστασίας του Πολίτη για το συγκεκριμένο θέμα.
Το τέταρτο στοιχείο αφορά τη δημοσιοποίηση των βασικών προβλέψεων του προωθούμενου νομοσχεδίου για την επιτάχυνση και αυστηροποίηση των διαδικασιών αίτησης και χορήγησης ασύλου, με στόχο αυτές να περιοριστούν σε χρονική διάρκεια 3 μηνών. Μεταξύ άλλων, σε αυτό προβλέπεται η μείωση των βημάτων για την εξέταση των αιτήσεων, κατάργηση του τέταρτου βαθμού κρίσης, και μεταφορά της εκδίκασης των υποθέσεων στα Πρωτοδικεία με ακυρωτικό έλεγχο, η διατήρηση των Επιτροπών Προσφυγών ως δεύτερου βαθμόού κρίσης, ενώ θεσπίζεται πρόβλεψη ότι σε περίπτωση που οι αλλοδαποί κατά την υποδοχή δεν συμμορφώνονται προς τις αποφάσεις μεταφοράς τους σε άλλες δομές, τεκμαίρεται ότι δεν επιθυμούν την προστασία και παραπέμπονται σε διαδικασίες επιστροφής. Στόχος μας να μην μπουν καθόλου στο σύστημα όσοι εξαρχής ακόμα και πριν την καταγραφή τους δεν συμμορφώνονται. Την ίδια στιγμή, αλλάζει το καθεστώς κράτηση, ενώ προβλέπεται ρητά ότι η παραβίαση των όρων και κανονισμών λειτουργίας των Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης έχει ως συνέπεια την διακοπή της στέγασης και ουσιαστικά την αποπομπή των αιτούντων από αυτά. Σύμφωνα με τις σχετικές ανακοινώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, και εδώ ο στόχος είναι η ένταξη στο σύστημα ασύλου μόνο όσων αιτούντων έχουν προσφυγικό προφίλ και διατήρηση στο σύστημα μόνον όσων εξ αυτών συμμορφώνονται προς τις υποχρεώσεις τους και ταυτόχρονα η γρήγορη απένταξη από το σύστημα όσων παρελκυστικά υποβάλουν αιτήματα ασύλου.
ΣΥΡΙΖΑ: Ακροδεξιά μέτρα στα πρότυπα Όρμπαν και Σαλβίνι
Σκληρή επίθεση στη Νέα Δημοκρατία και στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο ΣΥΡΙΖΑ. «Αφού η κυβέρνηση αδράνησε επί δύο μήνες για τις μεταφορές προσφύγων από τα νησιά και μετά τα χθεσινά τραγικά συμβάντα που επιβεβαιώνουν ότι η κατάσταση στη Μόρια βρίσκεται εκτός ελέγχου, η ΝΔ σήμερα αποκαλύπτει το πραγματικό της πρόσωπο. Αυτό της ακροδεξιάς στα πρότυπα Όρμπαν και Σαλβίνι, αυτών δηλαδή που επιδείνωσαν την προσφυγική κρίση για την Ελλάδα» τονίζει σε ανακοίνωσή της η Κουμουνδούρου.
Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση:
«Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος αποκαλύπτουν σε όλη την έκτασή του το αντιμεταναστευτικό μένος της ΝΔ και παραβιάζουν ευθέως το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο διότι:
– προωθούν γενικευμένη κράτηση αιτούντων ασύλου σε κλειστά κέντρα - φυλακές
– προβλέπουν κατάλογο “ασφαλών τρίτων χωρών” που δεν πληρούν καμία απολύτως τέτοια προδιαγραφή
– προβλέπουν πρακτικές αποτροπής κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, προετοιμάζοντας το έδαφος για εκ νέου μετατροπή του Αιγαίου σε υγρό τάφο προσφύγων και μεταναστών.
– βαφτίζουν αυθαίρετα το πρόβλημα «μεταναστευτικό» και όχι «προσφυγικό», χωρίς να έχουν καν εξετάσει εξατομικευμένα τα αιτήματα ασύλου, παραβιάζοντας έτσι κατάφωρα τη Συνθήκη της Γενεύης.
Τα ακροδεξιά αντανακλαστικά της κυβέρνησης συμπληρώνονται από την παντελή άγνοια για κομβικά ζητήματα διαχείρισης του προσφυγικού. Χαρακτηριστικό είναι ότι τάζουν επιτάχυνση των διαδικασιών και μιλούν για 9μηνη διάρκεια των δελτίων αιτούντων ασύλου «με σκοπό την πιο συχνή επαφή με τις Αρχές», ενώ σήμερα η διάρκειά τους είναι εξάμηνη!
Με λίγα λόγια μπροστά στο πρόβλημα, η κυβέρνηση σε πλήρη σύγχυση ομολογεί ότι θα φροντίσει να μην τηρήσει ούτε τις ελάχιστες εγγυήσεις της διεθνούς νομιμότητας.
Όσο για το σχόλιο του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, κ. Χρυσοχοΐδη, περί «γκουλάνγκ», φαίνεται πως ο ίδιος, τώρα στα δύσκολα, είτε λόγω πανικού είτε για άλλους λόγους που οφείλει να εξηγήσει, ξέχασε όσα έλεγε πριν από έναν μήνα, όταν επισκέφθηκε το ΚΥΤ της Μόριας και μιλούσε για «θετική εντύπωση από την πληρότητα με την οποία αντιμετωπίζουν οι υπηρεσίες της χώρας το προσφυγικό».
Υπενθυμίζουμε τα γεγονότα επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ:
Στις 30/6/2019 στη Μόρια διέμεναν 5.627, εκ των οποίων για 1.400 είχε αρθεί ο γεωγραφικός περιορισμός. Συνολικά, στα 5 ΚΥΤ των νησιών, στις 30/6 διέμεναν 13.640 αιτούντες άσυλο. Ο πληθυσμός είναι επιβεβαιωμένος απ’ την κοινή απογραφή της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής και Τοποθέτησης (ΥΠΥΤ), της ελληνικής αστυνομίας και της Frontex.
Καμιά λοιπόν σχέση με τη σημερινή κατάσταση στη Μόρια που διαμένουν άνω των 12.000 πολίτες τρίτων χωρών και συνολικά στα ΚΥΤ των νησιών άνω των 22.000. Αυτό έγινε διότι η κυβέρνηση μέχρι τα τέλη Αυγούστου είχε παγώσει όλες τις διαδικασίες μεταφοράς ανθρώπων από τα νησιά σε δομές φιλοξενίας στην ενδοχώρα.
Συγχρόνως, στην ηπειρωτική Ελλάδα 25.000 π.τ.χ διαμένουν σε σπίτια (πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ), 8.000 σε ξενοδοχεία (πρόγραμμα FILOXENIA και ειδικό πρόγραμμα ΥΜΕΠΟ), 20.000 σε Κέντρα Φιλοξενίας, ενώ το ενταξιακό πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ προβλέπει 5.000 θέσεις σε σπίτια. Επίσης, 12.500 παιδιά πήγαιναν σχολείο και όλα είχαν εμβολιαστεί.
Τέλος, παραδώσαμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο φιλοξενίας, ένταξης και επιστροφών έως τέλος 2020. Το σχέδιο αυτό είχε αποσταλεί και εγκριθεί στην DGHOME, αρμόδια διεύθυνση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Τα παραπάνω αποδεικνύουν ότι οι ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ για την εκτός ελέγχου κατάσταση στη Μόρια είναι αναμφισβήτητες και αποκλειστικά δικές της.
Τα κυβερνητικά μέτρα έγιναν πάντως δεκτά με βολές και πυρά από τα κόμματα της αντιπολίτευσης».
ΚΙΝΑΛ: Μέτρα στα όρια της ευρωπαϊκής νομιμότητας
"Σήμερα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι πλέον δεν υπάρχει προσφυγικό πρόβλημα αλλά μεταναστευτικό. Αυτό λένε και τα κράτη μέλη της ΕΕ που δεν θέλουν να μοιραστούν το "βάρος της διαχείρισης των ροών" με την Ελλάδα. Η αλήθεια είναι πως υπάρχουν και πρόσφυγες και μετανάστες και αυτό καλείται να αντιμετωπίσει το σύστημα ασύλου" αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση των ΚΙΝΑΛ και πρόσθέτει:
"Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας εξαγγέλλει μέτρα στα όρια της ευρωπαϊκής νομιμότητας. Αντίθετα, δεν τολμά να πει ούτε μια λέξη για την υποχρέωση της ΕΕ να αναλάβει μέρος της ευθύνης για όσα συμβαίνουν στη χώρα μας. Δειλιάζουν να αρθρώσουν τις λέξεις Δουβλίνο και μετεγκατάσταση.
Περιμέναμε μέτρα αποσυμφόρησης των νησιών και ανακοίνωσαν προχειρογραμμένα αποσπάσματα αιτιολογικής έκθεσης νομοσχεδίου. Προφανής στόχος είναι να "αλλάξει το θέμα" τροφοδοτώντας τη δημόσια συζήτηση με βολικές, για το συντηρητικό ακροατήριο, γενικόλογες και πρόχειρες προτάσεις. Για να κρυφτεί αυτό που έγινε χτες στη Μόρια. Σε βάρος των συμφερόντων της χώρας και των προσφύγων.
Το Κίνημα Αλλαγής, στο Κοινοβούλιο και στην κοινωνία, θα συνεισφέρει δημιουργικά για την άρση των αδιεξόδων της ασκούμενης μέχρι σήμερα πολιτικής. Με κανέναν τρόπο, όμως, δεν θα νομιμοποιήσει ούτε τις παλιές ούτε τις καινούργιες "Μόριες"".
ΚΚΕ: Απαράδεκτα και αντιδραστικά τα μέτρα
«Τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για το προσφυγικό - μεταναστευτικό, στο όνομα δήθεν της αντιμετώπισης της κόλασης της Μόριας και των άλλων hotspots των νησιών, είναι απαράδεκτα και αντιδραστικά», αναφέρει ανακοίνωση του ΚΚΕ.
Όπως επισημαίνει, «προβλέπουν επικίνδυνη κλιμάκωση της καταστολής στα θαλάσσια και χερσαία σύνορα, ακόμη και με στρατιωτικά μέσα, με τα γνωστά αποτελέσματα περισσότερων νεκρών κατατρεγμένων ανθρώπων. Κλιμάκωση της καταστολής προβλέπεται και στο εσωτερικό της χώρας, με τη γενίκευση της φυλάκισης, που γίνεται ο κανόνας για τη μεταχείριση προσφύγων και μεταναστών».
«Με το νομοσχέδιο για το άσυλο, που θα φέρει για ψήφιση η κυβέρνηση, συρρικνώνονται σε βαθμό εξαφάνισης τα όποια δικαιώματα είχε αφήσει ακόμη όρθια η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, εφαρμόζοντας και τις Οδηγίες της ΕΕ. Αυτό σηματοδοτούν οι διατάξεις για πλήρη στέρηση του δικαιώματος αίτησης ασύλου από όσους δεν έχουν το λεγόμενο προσφυγικό προφίλ, για αλλαγή των κριτηρίων "ευαλωτότητας" που είχε επιχειρήσει και ο ΣΥΡΙΖΑ και ισοδυναμούν με περισσότερο εγκλωβισμό στα νησιά, για κατάργηση της έφεσης, για σύνθεση των επιτροπών προσφυγών αποκλειστικά από δικαστές, για απέλαση με τη παραμικρή αντίρρηση» προσθέτει η ανακοίνωση.
«Να πάρει πίσω η κυβέρνηση τα αντιδραστικά μέτρα. Να κλείσει η Μόρια και όλα τα hotspots των νησιών. Όχι στη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας που εγκλωβίζει ανθρώπους στα νησιά. Να μεταφερθούν οι πρόσφυγες και μετανάστες σε αξιοπρεπείς δομές φιλοξενίας της ηπειρωτικής Ελλάδας και στις χώρες πραγματικού προορισμού τους, ενάντια στο Δουβλίνο και όλες τις Οδηγίες και Συμφωνίες της ΕΕ. Σεβασμός των δικαιωμάτων των προσφύγων που προβλέπει η Συνθήκη της Γενεύης. Σεβασμός των δικαιωμάτων των αιτούντων άσυλο και των μεταναστών» καταλήγει το ΚΚΕ στην ανακοίνωσή του.
Προστασίας του Πολίτη: Η σημερινή κυβέρνηση κληρονόμησε «γκουλάγκ» στη Μόρια
Από την πλευρά του δριμεία απάντηση στον ΣΥΡΙΖΑ έδωσε το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
Σε μια μακροσκελή ανακοίνωση το Υπουργείο αναλύει μία προς μία τις επισημάνσεις του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με τη Μόρια, απαντώντας στην καθεμιά ξεχωριστά, με στοιχεία για το τι έχει πράξει από τις εκλογές μέχρι σήμερα και τονίζει ότι η κυβέρνηση «έχει σχέδιο», που ήδη η Ε.Ε. δέχτηκε θετικά, προχωράει με ταχείς ρυθμούς την εφαρμογή μέτρων για την αντιμετώπιση του πολύ σοβαρού προβλήματος και επισημαίνει ότι «το μεταναστευτικό είναι πολυδιάστατο θέμα και δεν προσφέρεται για κομματική αντιπαράθεση αλλά για πολιτικές συνεργασίας».
Ειδικότερα αναφέρει ότι στο πλαίσιο αυτού του σχεδίου παρουσίασε το νομοσχέδιο για το μεταναστευτικό, τον εξορθολογισμό του συστήματος ασύλου και την αποσυμφόρηση των νησιών, λέγοντας ότι ήδη από το τέλος Αυγούστου έχουν μεταφερθεί 4.000 άνθρωποι στην ενδοχώρα και θα τριπλασιαστούν μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, με την δημιουργία δομών με οργάνωση και ασφάλεια για την ανθρώπινη διαβίωση των προσφύγων και μεταναστών, εν όψει του χειμώνα.
Σχολιάζει τα περί ένταξης της προηγούμενης κυβέρνησης, αναφέροντας ότι το μόνο που θα κρατήσει είναι τα σχολεία, ενώ θα τα αλλάξει όλα, εισάγοντας 16.000 στην αγορά εργασίας και χρηματοδοτώντας 40.000 θέσεις σε διαμερίσματα για ενοίκιο, συνεργαζόμενοι σε τοπικά και εθνικά συμβούλια μεταναστών.
Κατηγορεί την αξιωματική αντιπολίτευση ότι ποτέ δεν είχε καταθέσει ένα στρατηγικό σχέδιο για το μεταναστευτικό, ενώ χαρακτηρίζει «γκουλάγκ» την Μόρια και τα άλλα στρατόπεδα, που κληρονόμησε η σημερινή κυβέρνηση από τον ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο κατηγορεί για κυνισμό, που «τα ονόμασε δομές φιλοξενίας».
Κάνει ειδική αναφορά η ανακοίνωση στην εκκένωση των καταλήψεων για την οποία διαμαρτύρεται ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζοντας τα κτήρια αχούρια, σε άθλιες συνθήκες και καμία υγειονομική προστασία.
Επισημαίνει ακόμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «εγκλώβισε τη χώρα στην συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας», και «τώρα εμφανίζεται κριτής, με άγνοια, για τη συμφωνία της Μάλτας και τιμητής, με αφροσύνη, για το τι πράττει η κυβέρνηση».
Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη καλεί τον ΣΥΡΙΖΑ «να συμπράξει εάν συμφωνεί σε όλα τα σχέδια που για την διαχείριση του μεταναστευτικού που αναλύει στην ανακοίνωση, η οποία καταλήγει:
«Ευτυχώς ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μιλά πια στην ανακοίνωση του για προσφυγικό αλλά για μεταναστευτικό, ευτυχώς δεν λέει πια τα στρατόπεδα δομές φιλοξενίας. Αυτή η πρόοδος είναι σημαντική και τη χαιρετίζουμε! Μεταναστευτικό, Μάλτα και στρατόπεδα είναι ήδη βάση για συγκλίσεις».
greece-salonikia
Το μεταναστευτικό απασχόλησε και τη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός με τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που εκλέχθηκαν πρώτη φορά στις 7 Ιουλίου, Σύμφωνα με πληροφορίες από το Μέγαρο Μαξίμου, υπήρξε ιδιαίτερη αναφορά στη διαχείριση του ζητήματος από την κυβέρνηση, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να δηλώνει: «Εμείς ακολουθούμε άλλη πολιτική. Πιο αυστηρή. Δεν ακολουθούμε την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ».
Την ίδια στιγμή οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης στα εξαγγελθέντα μέτρα της κυβέρνησης αλλά και για την κατάσταση που επικρατεί την τελευταία περίοδο στη Μόρια είναι σφοδρές. Υπενθυμίζεται ότι το υπουργικό συμβούλιο συνεδρίασε στη σκιά της τραγικής πλέον κατάστασης που επικρατεί στο συγκεκριμένο καταυλισμό, η οποία επιβεβαιώθηκε με το θάνατο μιας γυναίκας μετά από φωτιά που ξέσπασε το βράδυ της Κυριακής.
Η Μόρια προκάλεσε νέο γύρο πολιτικής αντιπαράθεσης με την αξιωματική αντιπολίτευση να κατηγορεί την κυβέρνηση για «έλλειψη σχεδίου στη μεταναστευτική πολιτική, που έχει οδηγήσει την κατάσταση εκτός ελέγχου». Στην Κουμουνδούρου απάντησε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη τονίζοντας πως «ο ΣΥΡΙΖΑ εγκλώβισε τη χώρα στη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας την οποία ούτε καν εφάρμοσε σωστά».
Τις τελευταίες εβδομάδες σειρά Μη-κυβερνητικών οργανώσεων κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την Διεθνή Αμνηστία, η οποία με πρόσφατη ανακοίνωσή της ανέφερε ότι η η κατάσταση των προσφύγων στην Ελλάδα βρίσκεται στο χειρότερο σημείο των τελευταίων χρόνων.
Η ακτινογραφία των μέτρων και της νέας πολιτικής της κυβέρνησης
Πιο συγκεκριμένα, αναφορικά με τα κυβερνητικά μέτρα που γνωστοποιήθηκαν από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα, θα πρέπει να επισημάνουμε τα εξής τέσσερα στοιχεία.
Το πρώτο στοιχείο είναι ότι κατά την εκτίμηση της κυβέρνησης το πρόβλημα που υπάρχει είναι μεταναστευτικό και όχι προσφυγικό. Σύμφωνα πάντα με την κυβέρνηση, με βάση τα στοιχεία που επικαλείται για την εθνικότητα όσων εισέρχονται στη χώρα, αυτοί δεν δικαιούνται την προστασία που εξασφαλίζει το καθεστώς του πρόσφυγα, με πρώτο το δικαίωμα ασύλου. Η "εκτίμηση" αυτή έχει προφανώς τη δική της πολιτική σημασία.
Το δεύτερο στοιχείο είναι ότι ακριβώς στη βάση αυτής της εκτίμησης κινούνται και τα γενικότερα μέτρα που αποφασίστηκαν στο υπουργικό συμβούλιο. Αυτά φαίνεται πως έχουν στόχο, από τη μία μεριά "ένα δόγμα αποτροπής" για τον περιορισμό νέων αφίξεων ανθρώπων που δεν δικαιούνται άσυλο, και από την άλλη μεριά την ταχύτερη επιστροφή εκείνων που βρίσκονται ήδη στη χώρα αλλά δεν δικαιούνται άσυλο. Στην πρώτη πτυχή συμπεριλαμβάνονται τα μέτρα της ενίσχυσης της φύλαξης των συνόρων και της διεθνοποίησης του προβλήματος, ενώ στην δεύτερη τα μέτρα της κατασκευή κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων για όσους παράνομα εισήλθαν στη χώρα και δεν δικαιούνται άσυλο, ή η αίτησή τους απορρίπτεται, της αύξησης των επιστροφών με στόχο αυτές να φτάσουν τις 10.000 μέχρι το τέλος του 2020 και της κατάρτισης λίστας «ασφαλούς χώρας», ώστε να επιστρέφονται αμέσως σε αυτή όσοι εισήλθαν παράνομα στην Ελλάδα. Με βάση τα παραπάνω ωστόσο, παραμένουν ανοικτά δύο πολύ σημαντικά ζητήματα. Διότι μπορεί η κυβέρνηση να επιθυμεί να αυξήσει το αριθμό των επιστροφών σε 10.000 μέχρι το 2020, δεν είναι όμως καθόλου βέβαιο ότι ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί, ότι δηλαδή οι χώρες προέλευσης θα δεχθούν πίσω τους μετανάστες που εισήλθαν στην Ελλάδα. Το δεύτερο πολύ σοβαρό ζήτημα αφορά την λεγόμενη λίστα ασφαλών χωρών. Υπενθυμίζεται ότι η συμπερίληψη της Τουρκίας στη λίστα των ασφαλών χωρών είχε προκαλέσει στο παρελθόν σειρά αντιδράσεων από ανθρωπιστικές οργανώσεις και οργανώσεις υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Γεννάται λοιπόν ευλόγως το ερώτημα ποιος θα καταρτίσει αυτήν την λίστα, με ποια κριτήρια και κυρίως ποιες χώρες θα συμπεριλαμβάνονται σε αυτήν.
Το τρίτο στοιχείο που πρέπει να τονιστεί από τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης, το οποίο σχετίζεται και άμεσα με την τραγική πλέον κατάσταση που επικρατεί στη Μόρια, είναι η δέσμευση της για συνέχιση της αποσυμφόρησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου με μεταφορά στην ενδοχώρα. Απομένει, πάντως, ακόμη να φανεί το πώς ακριβώς θα υλοποιηθούν οι εξαγγελίες του υπουργείου προστασίας του Πολίτη για το συγκεκριμένο θέμα.
Το τέταρτο στοιχείο αφορά τη δημοσιοποίηση των βασικών προβλέψεων του προωθούμενου νομοσχεδίου για την επιτάχυνση και αυστηροποίηση των διαδικασιών αίτησης και χορήγησης ασύλου, με στόχο αυτές να περιοριστούν σε χρονική διάρκεια 3 μηνών. Μεταξύ άλλων, σε αυτό προβλέπεται η μείωση των βημάτων για την εξέταση των αιτήσεων, κατάργηση του τέταρτου βαθμού κρίσης, και μεταφορά της εκδίκασης των υποθέσεων στα Πρωτοδικεία με ακυρωτικό έλεγχο, η διατήρηση των Επιτροπών Προσφυγών ως δεύτερου βαθμόού κρίσης, ενώ θεσπίζεται πρόβλεψη ότι σε περίπτωση που οι αλλοδαποί κατά την υποδοχή δεν συμμορφώνονται προς τις αποφάσεις μεταφοράς τους σε άλλες δομές, τεκμαίρεται ότι δεν επιθυμούν την προστασία και παραπέμπονται σε διαδικασίες επιστροφής. Στόχος μας να μην μπουν καθόλου στο σύστημα όσοι εξαρχής ακόμα και πριν την καταγραφή τους δεν συμμορφώνονται. Την ίδια στιγμή, αλλάζει το καθεστώς κράτηση, ενώ προβλέπεται ρητά ότι η παραβίαση των όρων και κανονισμών λειτουργίας των Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης έχει ως συνέπεια την διακοπή της στέγασης και ουσιαστικά την αποπομπή των αιτούντων από αυτά. Σύμφωνα με τις σχετικές ανακοινώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, και εδώ ο στόχος είναι η ένταξη στο σύστημα ασύλου μόνο όσων αιτούντων έχουν προσφυγικό προφίλ και διατήρηση στο σύστημα μόνον όσων εξ αυτών συμμορφώνονται προς τις υποχρεώσεις τους και ταυτόχρονα η γρήγορη απένταξη από το σύστημα όσων παρελκυστικά υποβάλουν αιτήματα ασύλου.
ΣΥΡΙΖΑ: Ακροδεξιά μέτρα στα πρότυπα Όρμπαν και Σαλβίνι
Σκληρή επίθεση στη Νέα Δημοκρατία και στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο ΣΥΡΙΖΑ. «Αφού η κυβέρνηση αδράνησε επί δύο μήνες για τις μεταφορές προσφύγων από τα νησιά και μετά τα χθεσινά τραγικά συμβάντα που επιβεβαιώνουν ότι η κατάσταση στη Μόρια βρίσκεται εκτός ελέγχου, η ΝΔ σήμερα αποκαλύπτει το πραγματικό της πρόσωπο. Αυτό της ακροδεξιάς στα πρότυπα Όρμπαν και Σαλβίνι, αυτών δηλαδή που επιδείνωσαν την προσφυγική κρίση για την Ελλάδα» τονίζει σε ανακοίνωσή της η Κουμουνδούρου.
Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση:
«Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος αποκαλύπτουν σε όλη την έκτασή του το αντιμεταναστευτικό μένος της ΝΔ και παραβιάζουν ευθέως το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο διότι:
– προωθούν γενικευμένη κράτηση αιτούντων ασύλου σε κλειστά κέντρα - φυλακές
– προβλέπουν κατάλογο “ασφαλών τρίτων χωρών” που δεν πληρούν καμία απολύτως τέτοια προδιαγραφή
– προβλέπουν πρακτικές αποτροπής κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, προετοιμάζοντας το έδαφος για εκ νέου μετατροπή του Αιγαίου σε υγρό τάφο προσφύγων και μεταναστών.
– βαφτίζουν αυθαίρετα το πρόβλημα «μεταναστευτικό» και όχι «προσφυγικό», χωρίς να έχουν καν εξετάσει εξατομικευμένα τα αιτήματα ασύλου, παραβιάζοντας έτσι κατάφωρα τη Συνθήκη της Γενεύης.
Τα ακροδεξιά αντανακλαστικά της κυβέρνησης συμπληρώνονται από την παντελή άγνοια για κομβικά ζητήματα διαχείρισης του προσφυγικού. Χαρακτηριστικό είναι ότι τάζουν επιτάχυνση των διαδικασιών και μιλούν για 9μηνη διάρκεια των δελτίων αιτούντων ασύλου «με σκοπό την πιο συχνή επαφή με τις Αρχές», ενώ σήμερα η διάρκειά τους είναι εξάμηνη!
Με λίγα λόγια μπροστά στο πρόβλημα, η κυβέρνηση σε πλήρη σύγχυση ομολογεί ότι θα φροντίσει να μην τηρήσει ούτε τις ελάχιστες εγγυήσεις της διεθνούς νομιμότητας.
Όσο για το σχόλιο του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, κ. Χρυσοχοΐδη, περί «γκουλάνγκ», φαίνεται πως ο ίδιος, τώρα στα δύσκολα, είτε λόγω πανικού είτε για άλλους λόγους που οφείλει να εξηγήσει, ξέχασε όσα έλεγε πριν από έναν μήνα, όταν επισκέφθηκε το ΚΥΤ της Μόριας και μιλούσε για «θετική εντύπωση από την πληρότητα με την οποία αντιμετωπίζουν οι υπηρεσίες της χώρας το προσφυγικό».
Υπενθυμίζουμε τα γεγονότα επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ:
Στις 30/6/2019 στη Μόρια διέμεναν 5.627, εκ των οποίων για 1.400 είχε αρθεί ο γεωγραφικός περιορισμός. Συνολικά, στα 5 ΚΥΤ των νησιών, στις 30/6 διέμεναν 13.640 αιτούντες άσυλο. Ο πληθυσμός είναι επιβεβαιωμένος απ’ την κοινή απογραφή της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής και Τοποθέτησης (ΥΠΥΤ), της ελληνικής αστυνομίας και της Frontex.
Καμιά λοιπόν σχέση με τη σημερινή κατάσταση στη Μόρια που διαμένουν άνω των 12.000 πολίτες τρίτων χωρών και συνολικά στα ΚΥΤ των νησιών άνω των 22.000. Αυτό έγινε διότι η κυβέρνηση μέχρι τα τέλη Αυγούστου είχε παγώσει όλες τις διαδικασίες μεταφοράς ανθρώπων από τα νησιά σε δομές φιλοξενίας στην ενδοχώρα.
Συγχρόνως, στην ηπειρωτική Ελλάδα 25.000 π.τ.χ διαμένουν σε σπίτια (πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ), 8.000 σε ξενοδοχεία (πρόγραμμα FILOXENIA και ειδικό πρόγραμμα ΥΜΕΠΟ), 20.000 σε Κέντρα Φιλοξενίας, ενώ το ενταξιακό πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ προβλέπει 5.000 θέσεις σε σπίτια. Επίσης, 12.500 παιδιά πήγαιναν σχολείο και όλα είχαν εμβολιαστεί.
Τέλος, παραδώσαμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο φιλοξενίας, ένταξης και επιστροφών έως τέλος 2020. Το σχέδιο αυτό είχε αποσταλεί και εγκριθεί στην DGHOME, αρμόδια διεύθυνση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Τα παραπάνω αποδεικνύουν ότι οι ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ για την εκτός ελέγχου κατάσταση στη Μόρια είναι αναμφισβήτητες και αποκλειστικά δικές της.
Τα κυβερνητικά μέτρα έγιναν πάντως δεκτά με βολές και πυρά από τα κόμματα της αντιπολίτευσης».
ΚΙΝΑΛ: Μέτρα στα όρια της ευρωπαϊκής νομιμότητας
"Σήμερα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι πλέον δεν υπάρχει προσφυγικό πρόβλημα αλλά μεταναστευτικό. Αυτό λένε και τα κράτη μέλη της ΕΕ που δεν θέλουν να μοιραστούν το "βάρος της διαχείρισης των ροών" με την Ελλάδα. Η αλήθεια είναι πως υπάρχουν και πρόσφυγες και μετανάστες και αυτό καλείται να αντιμετωπίσει το σύστημα ασύλου" αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση των ΚΙΝΑΛ και πρόσθέτει:
"Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας εξαγγέλλει μέτρα στα όρια της ευρωπαϊκής νομιμότητας. Αντίθετα, δεν τολμά να πει ούτε μια λέξη για την υποχρέωση της ΕΕ να αναλάβει μέρος της ευθύνης για όσα συμβαίνουν στη χώρα μας. Δειλιάζουν να αρθρώσουν τις λέξεις Δουβλίνο και μετεγκατάσταση.
Περιμέναμε μέτρα αποσυμφόρησης των νησιών και ανακοίνωσαν προχειρογραμμένα αποσπάσματα αιτιολογικής έκθεσης νομοσχεδίου. Προφανής στόχος είναι να "αλλάξει το θέμα" τροφοδοτώντας τη δημόσια συζήτηση με βολικές, για το συντηρητικό ακροατήριο, γενικόλογες και πρόχειρες προτάσεις. Για να κρυφτεί αυτό που έγινε χτες στη Μόρια. Σε βάρος των συμφερόντων της χώρας και των προσφύγων.
Το Κίνημα Αλλαγής, στο Κοινοβούλιο και στην κοινωνία, θα συνεισφέρει δημιουργικά για την άρση των αδιεξόδων της ασκούμενης μέχρι σήμερα πολιτικής. Με κανέναν τρόπο, όμως, δεν θα νομιμοποιήσει ούτε τις παλιές ούτε τις καινούργιες "Μόριες"".
ΚΚΕ: Απαράδεκτα και αντιδραστικά τα μέτρα
«Τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για το προσφυγικό - μεταναστευτικό, στο όνομα δήθεν της αντιμετώπισης της κόλασης της Μόριας και των άλλων hotspots των νησιών, είναι απαράδεκτα και αντιδραστικά», αναφέρει ανακοίνωση του ΚΚΕ.
Όπως επισημαίνει, «προβλέπουν επικίνδυνη κλιμάκωση της καταστολής στα θαλάσσια και χερσαία σύνορα, ακόμη και με στρατιωτικά μέσα, με τα γνωστά αποτελέσματα περισσότερων νεκρών κατατρεγμένων ανθρώπων. Κλιμάκωση της καταστολής προβλέπεται και στο εσωτερικό της χώρας, με τη γενίκευση της φυλάκισης, που γίνεται ο κανόνας για τη μεταχείριση προσφύγων και μεταναστών».
«Με το νομοσχέδιο για το άσυλο, που θα φέρει για ψήφιση η κυβέρνηση, συρρικνώνονται σε βαθμό εξαφάνισης τα όποια δικαιώματα είχε αφήσει ακόμη όρθια η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, εφαρμόζοντας και τις Οδηγίες της ΕΕ. Αυτό σηματοδοτούν οι διατάξεις για πλήρη στέρηση του δικαιώματος αίτησης ασύλου από όσους δεν έχουν το λεγόμενο προσφυγικό προφίλ, για αλλαγή των κριτηρίων "ευαλωτότητας" που είχε επιχειρήσει και ο ΣΥΡΙΖΑ και ισοδυναμούν με περισσότερο εγκλωβισμό στα νησιά, για κατάργηση της έφεσης, για σύνθεση των επιτροπών προσφυγών αποκλειστικά από δικαστές, για απέλαση με τη παραμικρή αντίρρηση» προσθέτει η ανακοίνωση.
«Να πάρει πίσω η κυβέρνηση τα αντιδραστικά μέτρα. Να κλείσει η Μόρια και όλα τα hotspots των νησιών. Όχι στη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας που εγκλωβίζει ανθρώπους στα νησιά. Να μεταφερθούν οι πρόσφυγες και μετανάστες σε αξιοπρεπείς δομές φιλοξενίας της ηπειρωτικής Ελλάδας και στις χώρες πραγματικού προορισμού τους, ενάντια στο Δουβλίνο και όλες τις Οδηγίες και Συμφωνίες της ΕΕ. Σεβασμός των δικαιωμάτων των προσφύγων που προβλέπει η Συνθήκη της Γενεύης. Σεβασμός των δικαιωμάτων των αιτούντων άσυλο και των μεταναστών» καταλήγει το ΚΚΕ στην ανακοίνωσή του.
Προστασίας του Πολίτη: Η σημερινή κυβέρνηση κληρονόμησε «γκουλάγκ» στη Μόρια
Από την πλευρά του δριμεία απάντηση στον ΣΥΡΙΖΑ έδωσε το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
Σε μια μακροσκελή ανακοίνωση το Υπουργείο αναλύει μία προς μία τις επισημάνσεις του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με τη Μόρια, απαντώντας στην καθεμιά ξεχωριστά, με στοιχεία για το τι έχει πράξει από τις εκλογές μέχρι σήμερα και τονίζει ότι η κυβέρνηση «έχει σχέδιο», που ήδη η Ε.Ε. δέχτηκε θετικά, προχωράει με ταχείς ρυθμούς την εφαρμογή μέτρων για την αντιμετώπιση του πολύ σοβαρού προβλήματος και επισημαίνει ότι «το μεταναστευτικό είναι πολυδιάστατο θέμα και δεν προσφέρεται για κομματική αντιπαράθεση αλλά για πολιτικές συνεργασίας».
Ειδικότερα αναφέρει ότι στο πλαίσιο αυτού του σχεδίου παρουσίασε το νομοσχέδιο για το μεταναστευτικό, τον εξορθολογισμό του συστήματος ασύλου και την αποσυμφόρηση των νησιών, λέγοντας ότι ήδη από το τέλος Αυγούστου έχουν μεταφερθεί 4.000 άνθρωποι στην ενδοχώρα και θα τριπλασιαστούν μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, με την δημιουργία δομών με οργάνωση και ασφάλεια για την ανθρώπινη διαβίωση των προσφύγων και μεταναστών, εν όψει του χειμώνα.
Σχολιάζει τα περί ένταξης της προηγούμενης κυβέρνησης, αναφέροντας ότι το μόνο που θα κρατήσει είναι τα σχολεία, ενώ θα τα αλλάξει όλα, εισάγοντας 16.000 στην αγορά εργασίας και χρηματοδοτώντας 40.000 θέσεις σε διαμερίσματα για ενοίκιο, συνεργαζόμενοι σε τοπικά και εθνικά συμβούλια μεταναστών.
Κατηγορεί την αξιωματική αντιπολίτευση ότι ποτέ δεν είχε καταθέσει ένα στρατηγικό σχέδιο για το μεταναστευτικό, ενώ χαρακτηρίζει «γκουλάγκ» την Μόρια και τα άλλα στρατόπεδα, που κληρονόμησε η σημερινή κυβέρνηση από τον ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο κατηγορεί για κυνισμό, που «τα ονόμασε δομές φιλοξενίας».
Κάνει ειδική αναφορά η ανακοίνωση στην εκκένωση των καταλήψεων για την οποία διαμαρτύρεται ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζοντας τα κτήρια αχούρια, σε άθλιες συνθήκες και καμία υγειονομική προστασία.
Επισημαίνει ακόμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «εγκλώβισε τη χώρα στην συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας», και «τώρα εμφανίζεται κριτής, με άγνοια, για τη συμφωνία της Μάλτας και τιμητής, με αφροσύνη, για το τι πράττει η κυβέρνηση».
Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη καλεί τον ΣΥΡΙΖΑ «να συμπράξει εάν συμφωνεί σε όλα τα σχέδια που για την διαχείριση του μεταναστευτικού που αναλύει στην ανακοίνωση, η οποία καταλήγει:
«Ευτυχώς ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μιλά πια στην ανακοίνωση του για προσφυγικό αλλά για μεταναστευτικό, ευτυχώς δεν λέει πια τα στρατόπεδα δομές φιλοξενίας. Αυτή η πρόοδος είναι σημαντική και τη χαιρετίζουμε! Μεταναστευτικό, Μάλτα και στρατόπεδα είναι ήδη βάση για συγκλίσεις».
greece-salonikia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Η NASA αποκαλύπτει : Είμαστε κοντά στον εντοπισμό εξωγήινης ζωής
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Ο Άρης έχει...σπάσει τα δοκάρια
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ