2019-10-03 13:39:56
Φωτογραφία για Στα 5 δισ. ευρώ ανεβαίνει η φαρμακευτική δαπάνη φέτος
15 σκευάσματα έχουν αξιολογηθεί και αναμένουν την υπογραφή του Υπουργείου.

Γράφει: Καραγιαννοπούλου Δέσποινα - IATRONET

Χωρίς φρένα τρέχει η φαρμακευτική δαπάνη τη φετινή περίοδο, καθώς το δημόσιο αγοράζει εδώ και καιρό τα φάρμακα στο 100% της αξίας τους, θεωρώντας πια πιθανότητα και όχι ενδεχόμενο να την δούμε πάνω από 5 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του clawback (εκτιμάται 1,4 δισ. ευρώ) και της συμμετοχής των ασθενών. 

Και αν ο εκτροχιασμός της δαπάνης είναι η μία πλευρά του νομίσματος, η άλλη είναι η ανύπαρκτη καινοτομία σε φάρμακα. Κανένα νέο καινοτόμο σκεύασμα δεν έχει εμφανιστεί στην ελληνική αγορά τους τελευταίους 16 μήνες.

Στο πλαίσιο αυτό, παράγοντες από τον χώρο της φαρμακοβιομηχανίας, υποστηρίζουν ότι είναι επιτακτική η ανάγκη να ξεκινήσει άμεσα τις εργασίες της η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης δίνοντας προτεραιότητα στις εργασίες της προηγούμενης που βρίσκονταν λίγο πριν την ολοκλήρωσή τους (έλειπε η υπογραφή του Υπουργού).


Στέλεχος της αγοράς θέτει ως άμεση προτεραιότητα για την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης να περάσουν στη θετική λίστα τα βιο-ομοειδή, τα οποία λόγω της χαμηλότερης τιμής τους έναντι των επωνύμων φαρμάκων μπορούν εφόσον υπάρξουν αλλαγές στους κανόνες της συνταγογράφησης να μειώσουν την ετήσια δαπάνη σε ποσοστό έως και 20%.

Παράλληλα, καθυστερεί η εισαγωγή σκευασμάτων σε θεραπευτικές κατηγορίες που υπάρχει ολιγοπώλιο. Αρκετά τέτοια σκευάσματα, μολονότι είχαν κριθεί θετικά από την Επιτροπή Αξιολόγησης και Αποζημίωσης Φαρμάκων με ανάλογο κλινικό όφελος και χαμηλότερο κόστος και είχαν προωθηθεί στην Επιτροπή Διαπραγμάτευσης, ακόμη δεν έχουν ενταχθεί στη λίστα. 

Στο μεταξύ, σκευάσματα που έχουν αξιολογηθεί θετικά από τον ΗΤΑ σήμερα αποζημιώνονται για ασθενείς μέσω της ηλεκτρονικής προέγκρισης του ΕΟΠΥΥ, δημιουργώντας καθυστερήσεις στη λήψη τους από τον ασθενή- επομένως και μικρότερο κλινικό αποτέλεσμα, ενώ από την άλλη επιβαρύνουν δυσανάλογα την δαπάνη, γιατί εφόσον δεν έχουν ενταχθεί στο Θετικό κατάλογο δεν πληρώνουν τα rebate που τους αναλογεί (25% τέλος εισαγωγής νέου φαρμάκου).

Στο πλαίσιο αυτό, πρέπει να δοθεί πράσινο φως σε σκευάσματα που έχουν αξιολογηθεί θετικά- είτε μεγάλων θεραπευτικών κατηγοριών, όπως πολλαπλή σκλήρυνση, ογκολογικά, ηπατίτιδα ή πολύ ακριβών σκευασμάτων όπως, πλάγια νωτιαία παράλυση, που έχουν σημαντικό βάρος στην φαρμακευτική δαπάνη.

Πηγές αναφέρουν ότι τουλάχιστον 15 σκευάσματα που αφορούν τις παραπάνω κατηγορίες είχαν αξιολογηθεί θετικά από τον ΗΤΑ και είχαν προωθηθεί στην τελευταία Επιτροπή Διαπραγμάτευσης. Φήμες λένε ότι σε κάποιες θεραπευτικές κατηγορίες είχαν υπογραφεί και συμβάσεις συνεργασίας με μεγάλες εκπτώσεις με τη φαρμακοβιομηχανία αλλά τελικώς δεν ενεργοποιήθηκαν, καθώς έλειπε η υπογραφή της ηγεσίας του Υπουργείου.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ