2019-10-07 19:11:40
Οι επαναστατικές αλλαγές που έφερε η τεχνολογία στις ερωτικές και στις κοινωνικές σχέσεις Ο έρωτας στα χρόνια του Internet Τι συμβαίνει όταν ο "φτερωτός θεός" κρατάει… ποντίκι Δ. ΓΑΛΑΝΗΣ – Ν. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ
Κάτι έχει αλλάξει ριζικά στην ερωτική ζωή και στις κοινωνικές μας σχέσεις. Ερωτικά πρότυπα και προτιμήσεις, κοινωνικές συμπεριφορές και συνήθειες έχουν μεταλλαχθεί σε ψηφιακά υβρίδια όσων γνωρίζαμε μέχρι πρότινος. Τα παραδείγματα είναι πολλά. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη αναζητούν καθημερινά ανθρώπινη επαφή στις εικονικές λεωφόρους του Διαδικτύου.
Καθισμένοι εμπρός στην οθόνη του υπολογιστή τους συνομιλούν ηλεκτρονικά,
κανονίζουν συναντήσεις, ανταλλάσσουν ερωτόλογα και προσβολές, αναζητούν ερωτικούς συντρόφους και κυνηγούν την ουτοπία του έρωτα στις σκοτεινές γωνιές του κυβερνοχώρου. Όσοι δεν έχουν πρόσβαση στο Internet ανταλλάσσουν μετά μανίας ηλεκτρονικά μηνύματα με τη βοήθεια κινητών τηλεφώνων. Νεαρά παιδιά, αποκομμένα από την παρέα τους, συγκεντρωμένα σε μια μικροσκοπική οθόνη αποστέλλουν και απαντούν σε μηνύματα, αδύναμα να συνειδητοποιήσουν ότι η πραγματική ζωή περνάει και χάνεται δίπλα τους.
Ηλεκτρονικά γκάτζετ χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο προκειμένου να φέρουν κοντά δυο ανθρώπους, όπως για παράδειγμα το γκάτζετ που κάνει θραύση τον τελευταίο καιρό στην Ιαπωνία, το LoveGetter. Πρόκειται για μια ηλεκτρονική συσκευή, η οποία αρχίζει να βομβίζει όταν αυτός που τη φέρει πάνω του βρεθεί σε έναν χώρο στον οποίο βρίσκεται και κάποιος άλλος που φέρει πάνω του μια ανάλογη συσκευή προγραμματισμένη στο μήκος κύματος που έχει προγραμματίσει και τη δική του. Είναι τρομακτικό το τι εφευρίσκουμε οι άνθρωποι προκειμένου να κάνουμε πολύπλοκα τα απλά.
Δεν είναι λίγοι όσοι εκφράζουν ανησυχίες ότι η εισβολή της τεχνολογίας στα ερωτικά μας δρώμενα μπορεί να έχει αποτέλεσμα την κατάρρευση των ερωτικών σχέσεων, οι οποίες βασίζονται κυρίως στη χημεία, στον αμοιβαίο μαγνητισμό, στην ανταλλαγή ερωτικής ενέργειας, σε βλέμματα, τυχαία αγγίγματα, οσμές, απροσδιόριστες μικρές κινήσεις και έναν σωρό άλλα πράγματα που είναι αδύνατον να μεταφραστούν σε ψηφιακή μορφή.
* Η γνώμη των ειδικών
«Η συμμετοχή του Internet στις σχέσεις των δύο φύλων ενδεχομένως να παράγει περισσότερα προβλήματα από ευκαιρίες γνωριμιών. Στο Διαδίκτυο καταφεύγουν μεν άνθρωποι που γνωρίζουν την τεχνολογία του, αλλά συχνά καταφεύγουν και άνθρωποι οι οποίοι δεν έχουν το θάρρος διαπραγμάτευσης μιας σχέσης. Επίσης άνθρωποι οι οποίοι παρουσιάζουν μια εσωστρέφεια καθόλου εποικοδομητική σε έναν γάμο ή άτομα ανασφαλή όσον αφορά τους ανδρικούς ή γυναικείους ρόλους. Γιατί, τελικά, η σχέση είναι μια συνεχής ανταλλαγή βλεμμάτων, αγγιγμάτων, λόγου και συναισθημάτων. Αυτά δεν μπορούν να μεταδοθούν μέσα από το Internet» επισημαίνει ο κ. Ζ. Παπαθανασίου, επιστημονικός διευθυντής του Ελληνικού Σεξολογικού Ινστιτούτου.
Οι συναντήσεις στον κυβερνοχώρο δεν αφορούν πλέον δύο ανθρώπινα όντα. Και αυτό γιατί στο Διαδίκτυο τόσο εμείς όσο και αυτοί που συναντάμε ηλεκτρονικά δεν είμαστε παρά ένα πρωτόλειο ολόγραμμα αποτελούμενο από αποσπασματικές πληροφορίες, ψεύτικες ή αληθινές. Ηλικία, βάρος, χρώμα οφθαλμών, σωματική διάπλαση, ιδιαίτερες προτιμήσεις συνθέτουν ένα ηλεκτρονικό προφίλ το οποίο αντί να υπογραμμίζει τις ατομικές ιδιαιτερότητες, που μας κάνουν μοναδικούς, τις ισοπεδώνει. Είναι σχεδόν εφιαλτικό να βλέπεις πόσο διαφορετικούς ανθρώπους μπορεί να περιγράφουν δύο σχεδόν όμοια ηλεκτρονικά προφίλ.
Αυτόν τον σαθρό σκελετό έρχεται η φαντασίωση να τον ντύσει με τις δικές της σάρκες προκειμένου να δημιουργήσει τα δικά της φαντάσματα. Είναι αλήθεια ότι μόνο ένα μικρό ποσοστό των ανθρώπων που γνωρίζονται μέσω του Internet έρχονται τελικά σε προσωπική επαφή, αλλά είναι επίσης αλήθεια ότι η συντριπτική πλειονότητα όσων τελικά συναντιούνται χωρίζουν έχοντας απογοητεύσει ο ένας τον άλλον και επιστρέφουν πίσω στον υπολογιστή νιώθοντας περισσότερο μόνοι και αποθαρρημένοι. Την επόμενη φορά διστάζουν περισσότερο να συναντήσουν κάποιον.
«Έχω την εντύπωση ότι ο σημερινός άνθρωπος δεν καταφεύγει στο Internet για να συναντήσει έναν άλλο άνθρωπο, αλλά περισσότερο για να παίξει με αυτή την υπόθεση. Η όλη διαδικασία δεν είναι παρά ένα παιχνίδι με κάποιον που θα μπορούσε να είναι διαθέσιμος ή θα μπορούσε να γίνει σύντροφος ή φίλος, αλλά τελικά δεν γίνεται τίποτε απ' όλα αυτά. Στατιστικά μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό συναντιέται και ένα ακόμη μικρότερο δημιουργεί τελικά σχέση» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Κ. Γκοτζαμάνης, ψυχίατρος.
Η ψευδαίσθηση της ανωνυμίας και η απουσία της προσωπικής επαφής μας κάνουν επιρρεπείς στο να αποκαλύπτουμε πράγματα για τον εαυτό μας, κάτι που σε καμία περίπτωση θα κάναμε σε μια πρόσωπο με πρόσωπο επαφή. Και ασφαλώς ποτέ στο πρώτο ραντεβού.
Συμβαίνει αρκετά συχνά άνδρες να σερφάρουν στις ηλεκτρονικές αίθουσες συνομιλιών υποδυόμενοι τις γυναίκες και το αντίστροφο. Κρυμμένοι πίσω από τα πληκτρολόγιά μας αποφασίζουμε ευκολότερα να δοκιμάσουμε μια άλλη περσόνα, με τη βεβαιότητα ότι κανείς δεν θα το μάθει ποτέ.
Στα ψηφιακά δίκτυα οι άνθρωποι μπορούν να επικοινωνούν χρησιμοποιώντας ψευδώνυμα και επιλέγοντας διαφορετικές προσωπικότητες. Μπορούν να «δανείζονται» την ηλεκτρονική προσωπικότητα κάποιου άλλου ή να δημιουργούν ένα συνονθύλευμα από διαφορετικές προσωπικότητες, συνδυάζοντας φωτογραφίες από την ηλεκτρονική σελίδα ενός ατόμου με τα στοιχεία κάποιου άλλου. Στην πραγματικότητα η ταυτότητά μας καθορίζεται κυρίως από την προσωπική επαφή, ενώ στο Internet η οποιαδήποτε ψηφιακή παρουσία μπορεί να είναι παραποιημένη.
* Οι ακραίες περιπτώσεις
Σε ακραίες περιπτώσεις, η παραποίηση αυτή μπορεί να έχει και τραγικά αποτελέσματα. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι και η περίπτωση του Κέρι Κουζάβα, ο οποίος στις 7 του περασμένου Απριλίου ξεκίνησε από το πανεπιστήμιο όπου φοιτούσε στο Τέξας για να συναντήσει σε μια κοντινή πόλη την online αγαπημένη του, μια γυναίκα με το όνομα Κέλι. Λίγες ημέρες αργότερα το πτώμα του βρέθηκε στις όχθες ενός μικρού ποταμού. Ο δολοφόνος του τον είχε πυροβολήσει στο κεφάλι. Ο Κέρι δεν συνάντησε ποτέ την αγαπημένη του. Αντ' αυτής συνάντησε έναν άνδρα, τον Κένι Λόκγουντ, ο οποίος χρησιμοποιούσε το ψευδώνυμο Κέλι. Σύμφωνα με την κατάθεσή του δολοφόνησε τον Κέρι όταν εκείνος τον απείλησε ότι θα αποκάλυπτε το μυστικό του στα chatt rooms που συναντιόντουσαν.
Ουδείς αμφιβάλλει ότι οι νέες τεχνολογίες μας δίνουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε νέες σχέσεις, να έρθουμε πιο κοντά, να επικοινωνήσουμε με ανθρώπους που κάτω από άλλες συνθήκες δεν θα γνωρίζαμε ποτέ, να ξεπεράσουμε τα φράγματα της απόστασης και να συνομιλούμε με φίλους που βρίσκονται στην άλλη άκρη της Γης, να γνωρίσουμε νέους συντρόφους ή να διαλέξουμε τη μελλοντική σύζυγό μας μέσα από ένα ηλεκτρονικό γραφείο συνοικεσίων.
Την ίδια στιγμή όμως αντιμετωπίζουμε τον κίνδυνο να παραμελήσουμε τις προσωπικές σχέσεις μας με τους ανθρώπους που βρίσκονται δίπλα μας. Θα πρέπει να θυμόμαστε ότι οι επιδράσεις που έχουν τα νέα μέσα, όπως το Internet, στην κοινωνική μας ζωή ίσως να μην μπορούν να προβλεφθούν χρησιμοποιώντας την εμπειρία μας από το παρελθόν. Επαφίεται σε όλους εμάς να μην αφήσουμε τα χρόνια της τεχνολογίας να γίνουν τα χρόνια της μοναξιάς.
Το σωστό ερωτικό e-mail
* Μη γράφετε τυπικά γράμματα τα οποία θυμίζουν αίτηση για πρόσληψη σε κάποια εταιρεία. Αυτού του είδους οι επιστολές περιέχουν συνήθως μια μικρή «προσωπική» εισαγωγή, ένα βασικό προφίλ και έναν τρόπο για να έρθουν σε επικοινωνία μαζί σας. Μόνο που δεν απευθύνεστε σε μελλοντικό εργοδότη, αλλά σε μια μελλοντική ερωτική γνωριμία. Αν βρίσκετε το προφίλ κάποιου αρκετά ενδιαφέρον για να του απαντήσετε, αφιερώστε λίγο χρόνο και απαντήστε θερμά, προβάλλοντας τον πραγματικό σας εαυτό και τα ενδιαφέροντά σας.
* Αν δεν έχετε λάβει απάντηση στην ηλεκτρονική σας επιστολή μέσα στις επόμενες τρεις ή τέσσερις το πολύ ημέρες, τότε περιμένατε αρκετά.
Είναι σημαντικό να απαντάμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα στις ηλεκτρονικές επιστολές των άλλων, έστω και με ένα σύντομο μήνυμα, στο οποίο θα εξηγούμε τους λόγους για τους οποίους δεν στέλνουμε μια πιο εκτενή απάντηση.
* Μη μιλάτε για σεξ στην πρώτη σας επιστολή. Λειτουργεί συνήθως αρνητικά για τον άλλον. Αν όλα πάνε καλά, τότε υπάρχει χρόνος γι' αυτό αργότερα. Να θυμάστε ότι σε αυτή την περίπτωση η απόλυτη ειλικρίνεια παίζει πολύ μεγάλο ρόλο για την εδραίωση μιας σωστής σχέσης, που θα κτιστεί επάνω σε γερά θεμέλια.
* Είναι προτιμότερο να στείλετε την πρώτη σας ηλεκτρονική επιστολή από μια ουδέτερη ηλεκτρονική διεύθυνση, όπως από ένα Internet Cafe, καθ' ότι είναι απίστευτο πόσες πληροφορίες μπορεί κάποιος να βρει για εσάς από την πραγματική σας διεύθυνση.
Έπειτα από ανταλλαγή αρκετών επιστολών και ίσως τηλεφωνημάτων, αφού θεωρήσετε ότι ο άλλος είναι έντιμο άτομο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στο εξής τη δική σας διεύθυνση.
Οι παγίδες του φλερτ στον κυβερνοχώρο Τι να κάνετε, τι να αποφεύγετε και τι να προσέχετε
Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι στο Internet δεν γνωρίζουμε με ποιον μιλάμε και ποια είναι τα κίνητρά του. Ένας από τους χρυσούς κανόνες στο Διαδίκτυο είναι ότι, όσο λιγότερες πληροφορίες δίνουμε για τον εαυτό μας, τόσο καλύτερα είναι.
* Ποτέ μη δίνετε από την πρώτη στιγμή της γνωριμίας ακριβή στοιχεία για τον τόπο διαμονής σας. Αν ζείτε σε μεγάλα αστικά κέντρα, τότε το πρόβλημα είναι μικρό, αλλά, αν ζείτε σε μικρότερες πόλεις, τότε περιοριστείτε απλώς σε γενικές πληροφορίες.
* Μη δίνετε το τηλέφωνό σας από την πρώτη διαδικτυακή σας συνομιλία. Πολλοί άνθρωποι είναι «παράξενοι» και μπορεί να βρεθείτε σε μια ηλεκτρονική «ολέθρια σχέση» συνεχούς παρενόχλησης από κάποιον που έχει (λανθασμένα) πειστεί ότι είστε ο άνθρωπος της ζωής του. Αν αποφασίσετε όμως να μιλήσετε στο τηλέφωνο, θυμηθείτε ότι υπάρχει πάντα η αναγνώριση κλήσεων, από την οποία μπορεί ο άλλος να βρει όποια στοιχεία χρειάζεται για εσάς. Τηλεφωνήστε στην αρχή τουλάχιστον από έναν τηλεφωνικό θάλαμο και στην πορεία βλέπετε πώς θα προχωρήσετε.
* Αποφεύγετε να βάζετε φωτογραφίες σας στο Διαδίκτυο γιατί ποτέ δεν ξέρετε πού μπορεί να καταλήξουν. Από τη στιγμή που μια φωτογραφία μπαίνει στο Internet, τότε ανήκει σε όλους τους χρήστες του. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ενός χρήστη ο οποίος είχε βάλει φωτογραφία του σε μια ιστοσελίδα γνωριμιών και ένας άγνωστος τη χρησιμοποιούσε... σαν δική του. Επίσης ποτέ μη βάζετε φωτογραφίες σας στις οποίες εμφανίζεσθε μαζί με άλλα πρόσωπα χωρίς προηγουμένως να έχετε πάρει την άδειά τους.
* Μην αποκαλύπτετε «ευαίσθητες» πληροφορίες για το άτομό σας, όπως πόσα χρήματα κερδίζετε, σε τι σπίτι ζείτε, τι αυτοκίνητο οδηγείτε κτλ. Μπορεί να πέσετε θύμα εκμετάλλευσης ή απάτης πολύ ευκολότερα από όσο νομίζετε.
* Μη χρησιμοποιείτε ακραία ψευδώνυμα όπως «καυτός τριαντάρης» ή «πληθωρική σεξοβόμβα» ή «μελαχρινή αμαρτία». Εκτός από το γεγονός ότι θα τραβήξουν την προσοχή λάθος ανθρώπων, υποβιβάζετε τους υπόλοιπους χρήστες του Διαδικτύου, που ίσως να μη θέλουν να προβληθούν με αυτόν τον τρόπο. Για αυτές τις περιπτώσεις υπάρχουν ειδικές ιστοσελίδες με περιεχόμενο εστιασμένο στο σεξ. Μην ξεχνάτε ότι για τους άλλους στο Διαδίκτυο είστε αυτό που υποδηλώνει το ψευδώνυμό σας.
* Προσέχετε τη συμπεριφορά σας όπως θα κάνατε αν βρισκόσασταν σε έναν πραγματικό χώρο και όχι σε ένα εικονικό περιβάλλον, εκτός και αν πραγματικά δεν έχετε καλούς τρόπους.
* Ένας μεγάλος μύθος για τις ηλεκτρονικές αίθουσες συνομιλιών είναι ότι οι περισσότεροι χρήστες νομίζουν ότι, όταν συνομιλούν με ένα άλλο άτομο, είναι μόνοι τους. Αυτό ΔΕΝ συμβαίνει. Όλες σχεδόν οι συνομιλίες παρακολουθούνται από «Monitors», άτομα δηλαδή που έχουν τον ρόλο του επιστάτη και όχι μόνο καταγράφουν ό,τι λέτε αλλά και μπορούν ανά πάσα στιγμή να εισβάλλουν στη συνομιλία σας για διάφορους λόγους. Σε πολλές χώρες μελετάται σοβαρά η προοπτική πληροφορίες από τις ηλεκτρονικές σας συνομιλίες να χρησιμοποιηθούν όταν χρειαστεί, όπως σε περιπτώσεις διαζυγίων, εναντίον σας. Στις ΗΠΑ πολλά διαζύγια έχουν βγει εναντίον του ενός από τους δύο συντρόφους με βάση αυτά τα στοιχεία.
Πού κρύβεται η αλήθεια
Από τους χρήστες του Internet που υποστηρίζουν ότι ψάχνουν για μια σοβαρή σχέση ελάχιστοι είναι αυτοί που πραγματικά το εννοούν. Υπάρχουν τρόποι να εξακριβώσετε ποιος εννοεί αυτά που λέει και ποιος όχι.
* 'Επειτα από ένα εύλογο χρονικό διάστημα είναι καιρός να γίνει το πρώτο τηλεφώνημα. Αν το άλλο μέρος φανεί διστακτικό, τότε ξεχάστε το. Πρόκειται για κλασική περίπτωση ατόμου που οχυρώνεται πίσω από την ανωνυμία της οθόνης του και το βλέπει όλο αυτό σαν παιχνίδι και δεν σοβαρολογεί.
* Οι περισσότεροι από τους πιο «θερμούς» συνομιλητές του Διαδικτύου είναι συνήθως... παντρεμένοι. Αυτοί δεν πρόκειται ποτέ σχεδόν να δεχθούν να σας συναντήσουν ούτε να συνεχίσουν τη σχέση εκτός οθόνης. Αν υποψιάζεστε κάτι τέτοιο, ρωτήστε τους ευθέως αν είναι παντρεμένοι. Οι παντρεμένοι συνήθως εμφανίζονται σε ιστοσελίδες για σεξ.
* 'Ενας μεγάλος κίνδυνος στο Διαδίκτυο είναι να βρεθείτε ξαφνικά εν αγνοία σας να συνομιλείτε με ένα ανήλικο άτομο που παρουσιάζεται σαν ενήλικο. Αυτό σε πολλές χώρες επιφέρει βαρύτατες νομικές κυρώσεις. Οι ανήλικοι όμως πέφτουν σε αντιφάσεις όσον αφορά τη σεξουαλικότητά τους και κάνουν πολλά ορθογραφικά λάθη. Ενας άλλος τρόπος για να μάθετε την αλήθεια για την ηλικία τους είναι να τους ρωτήσετε, με κάποια καλή δικαιολογία, τι πιστεύουν για την πολιτική.
via
olalathos
Κάτι έχει αλλάξει ριζικά στην ερωτική ζωή και στις κοινωνικές μας σχέσεις. Ερωτικά πρότυπα και προτιμήσεις, κοινωνικές συμπεριφορές και συνήθειες έχουν μεταλλαχθεί σε ψηφιακά υβρίδια όσων γνωρίζαμε μέχρι πρότινος. Τα παραδείγματα είναι πολλά. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη αναζητούν καθημερινά ανθρώπινη επαφή στις εικονικές λεωφόρους του Διαδικτύου.
Καθισμένοι εμπρός στην οθόνη του υπολογιστή τους συνομιλούν ηλεκτρονικά,
κανονίζουν συναντήσεις, ανταλλάσσουν ερωτόλογα και προσβολές, αναζητούν ερωτικούς συντρόφους και κυνηγούν την ουτοπία του έρωτα στις σκοτεινές γωνιές του κυβερνοχώρου. Όσοι δεν έχουν πρόσβαση στο Internet ανταλλάσσουν μετά μανίας ηλεκτρονικά μηνύματα με τη βοήθεια κινητών τηλεφώνων. Νεαρά παιδιά, αποκομμένα από την παρέα τους, συγκεντρωμένα σε μια μικροσκοπική οθόνη αποστέλλουν και απαντούν σε μηνύματα, αδύναμα να συνειδητοποιήσουν ότι η πραγματική ζωή περνάει και χάνεται δίπλα τους.
Ηλεκτρονικά γκάτζετ χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο προκειμένου να φέρουν κοντά δυο ανθρώπους, όπως για παράδειγμα το γκάτζετ που κάνει θραύση τον τελευταίο καιρό στην Ιαπωνία, το LoveGetter. Πρόκειται για μια ηλεκτρονική συσκευή, η οποία αρχίζει να βομβίζει όταν αυτός που τη φέρει πάνω του βρεθεί σε έναν χώρο στον οποίο βρίσκεται και κάποιος άλλος που φέρει πάνω του μια ανάλογη συσκευή προγραμματισμένη στο μήκος κύματος που έχει προγραμματίσει και τη δική του. Είναι τρομακτικό το τι εφευρίσκουμε οι άνθρωποι προκειμένου να κάνουμε πολύπλοκα τα απλά.
Δεν είναι λίγοι όσοι εκφράζουν ανησυχίες ότι η εισβολή της τεχνολογίας στα ερωτικά μας δρώμενα μπορεί να έχει αποτέλεσμα την κατάρρευση των ερωτικών σχέσεων, οι οποίες βασίζονται κυρίως στη χημεία, στον αμοιβαίο μαγνητισμό, στην ανταλλαγή ερωτικής ενέργειας, σε βλέμματα, τυχαία αγγίγματα, οσμές, απροσδιόριστες μικρές κινήσεις και έναν σωρό άλλα πράγματα που είναι αδύνατον να μεταφραστούν σε ψηφιακή μορφή.
* Η γνώμη των ειδικών
«Η συμμετοχή του Internet στις σχέσεις των δύο φύλων ενδεχομένως να παράγει περισσότερα προβλήματα από ευκαιρίες γνωριμιών. Στο Διαδίκτυο καταφεύγουν μεν άνθρωποι που γνωρίζουν την τεχνολογία του, αλλά συχνά καταφεύγουν και άνθρωποι οι οποίοι δεν έχουν το θάρρος διαπραγμάτευσης μιας σχέσης. Επίσης άνθρωποι οι οποίοι παρουσιάζουν μια εσωστρέφεια καθόλου εποικοδομητική σε έναν γάμο ή άτομα ανασφαλή όσον αφορά τους ανδρικούς ή γυναικείους ρόλους. Γιατί, τελικά, η σχέση είναι μια συνεχής ανταλλαγή βλεμμάτων, αγγιγμάτων, λόγου και συναισθημάτων. Αυτά δεν μπορούν να μεταδοθούν μέσα από το Internet» επισημαίνει ο κ. Ζ. Παπαθανασίου, επιστημονικός διευθυντής του Ελληνικού Σεξολογικού Ινστιτούτου.
Οι συναντήσεις στον κυβερνοχώρο δεν αφορούν πλέον δύο ανθρώπινα όντα. Και αυτό γιατί στο Διαδίκτυο τόσο εμείς όσο και αυτοί που συναντάμε ηλεκτρονικά δεν είμαστε παρά ένα πρωτόλειο ολόγραμμα αποτελούμενο από αποσπασματικές πληροφορίες, ψεύτικες ή αληθινές. Ηλικία, βάρος, χρώμα οφθαλμών, σωματική διάπλαση, ιδιαίτερες προτιμήσεις συνθέτουν ένα ηλεκτρονικό προφίλ το οποίο αντί να υπογραμμίζει τις ατομικές ιδιαιτερότητες, που μας κάνουν μοναδικούς, τις ισοπεδώνει. Είναι σχεδόν εφιαλτικό να βλέπεις πόσο διαφορετικούς ανθρώπους μπορεί να περιγράφουν δύο σχεδόν όμοια ηλεκτρονικά προφίλ.
Αυτόν τον σαθρό σκελετό έρχεται η φαντασίωση να τον ντύσει με τις δικές της σάρκες προκειμένου να δημιουργήσει τα δικά της φαντάσματα. Είναι αλήθεια ότι μόνο ένα μικρό ποσοστό των ανθρώπων που γνωρίζονται μέσω του Internet έρχονται τελικά σε προσωπική επαφή, αλλά είναι επίσης αλήθεια ότι η συντριπτική πλειονότητα όσων τελικά συναντιούνται χωρίζουν έχοντας απογοητεύσει ο ένας τον άλλον και επιστρέφουν πίσω στον υπολογιστή νιώθοντας περισσότερο μόνοι και αποθαρρημένοι. Την επόμενη φορά διστάζουν περισσότερο να συναντήσουν κάποιον.
«Έχω την εντύπωση ότι ο σημερινός άνθρωπος δεν καταφεύγει στο Internet για να συναντήσει έναν άλλο άνθρωπο, αλλά περισσότερο για να παίξει με αυτή την υπόθεση. Η όλη διαδικασία δεν είναι παρά ένα παιχνίδι με κάποιον που θα μπορούσε να είναι διαθέσιμος ή θα μπορούσε να γίνει σύντροφος ή φίλος, αλλά τελικά δεν γίνεται τίποτε απ' όλα αυτά. Στατιστικά μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό συναντιέται και ένα ακόμη μικρότερο δημιουργεί τελικά σχέση» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Κ. Γκοτζαμάνης, ψυχίατρος.
Η ψευδαίσθηση της ανωνυμίας και η απουσία της προσωπικής επαφής μας κάνουν επιρρεπείς στο να αποκαλύπτουμε πράγματα για τον εαυτό μας, κάτι που σε καμία περίπτωση θα κάναμε σε μια πρόσωπο με πρόσωπο επαφή. Και ασφαλώς ποτέ στο πρώτο ραντεβού.
Συμβαίνει αρκετά συχνά άνδρες να σερφάρουν στις ηλεκτρονικές αίθουσες συνομιλιών υποδυόμενοι τις γυναίκες και το αντίστροφο. Κρυμμένοι πίσω από τα πληκτρολόγιά μας αποφασίζουμε ευκολότερα να δοκιμάσουμε μια άλλη περσόνα, με τη βεβαιότητα ότι κανείς δεν θα το μάθει ποτέ.
Στα ψηφιακά δίκτυα οι άνθρωποι μπορούν να επικοινωνούν χρησιμοποιώντας ψευδώνυμα και επιλέγοντας διαφορετικές προσωπικότητες. Μπορούν να «δανείζονται» την ηλεκτρονική προσωπικότητα κάποιου άλλου ή να δημιουργούν ένα συνονθύλευμα από διαφορετικές προσωπικότητες, συνδυάζοντας φωτογραφίες από την ηλεκτρονική σελίδα ενός ατόμου με τα στοιχεία κάποιου άλλου. Στην πραγματικότητα η ταυτότητά μας καθορίζεται κυρίως από την προσωπική επαφή, ενώ στο Internet η οποιαδήποτε ψηφιακή παρουσία μπορεί να είναι παραποιημένη.
* Οι ακραίες περιπτώσεις
Σε ακραίες περιπτώσεις, η παραποίηση αυτή μπορεί να έχει και τραγικά αποτελέσματα. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι και η περίπτωση του Κέρι Κουζάβα, ο οποίος στις 7 του περασμένου Απριλίου ξεκίνησε από το πανεπιστήμιο όπου φοιτούσε στο Τέξας για να συναντήσει σε μια κοντινή πόλη την online αγαπημένη του, μια γυναίκα με το όνομα Κέλι. Λίγες ημέρες αργότερα το πτώμα του βρέθηκε στις όχθες ενός μικρού ποταμού. Ο δολοφόνος του τον είχε πυροβολήσει στο κεφάλι. Ο Κέρι δεν συνάντησε ποτέ την αγαπημένη του. Αντ' αυτής συνάντησε έναν άνδρα, τον Κένι Λόκγουντ, ο οποίος χρησιμοποιούσε το ψευδώνυμο Κέλι. Σύμφωνα με την κατάθεσή του δολοφόνησε τον Κέρι όταν εκείνος τον απείλησε ότι θα αποκάλυπτε το μυστικό του στα chatt rooms που συναντιόντουσαν.
Ουδείς αμφιβάλλει ότι οι νέες τεχνολογίες μας δίνουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε νέες σχέσεις, να έρθουμε πιο κοντά, να επικοινωνήσουμε με ανθρώπους που κάτω από άλλες συνθήκες δεν θα γνωρίζαμε ποτέ, να ξεπεράσουμε τα φράγματα της απόστασης και να συνομιλούμε με φίλους που βρίσκονται στην άλλη άκρη της Γης, να γνωρίσουμε νέους συντρόφους ή να διαλέξουμε τη μελλοντική σύζυγό μας μέσα από ένα ηλεκτρονικό γραφείο συνοικεσίων.
Την ίδια στιγμή όμως αντιμετωπίζουμε τον κίνδυνο να παραμελήσουμε τις προσωπικές σχέσεις μας με τους ανθρώπους που βρίσκονται δίπλα μας. Θα πρέπει να θυμόμαστε ότι οι επιδράσεις που έχουν τα νέα μέσα, όπως το Internet, στην κοινωνική μας ζωή ίσως να μην μπορούν να προβλεφθούν χρησιμοποιώντας την εμπειρία μας από το παρελθόν. Επαφίεται σε όλους εμάς να μην αφήσουμε τα χρόνια της τεχνολογίας να γίνουν τα χρόνια της μοναξιάς.
Το σωστό ερωτικό e-mail
* Μη γράφετε τυπικά γράμματα τα οποία θυμίζουν αίτηση για πρόσληψη σε κάποια εταιρεία. Αυτού του είδους οι επιστολές περιέχουν συνήθως μια μικρή «προσωπική» εισαγωγή, ένα βασικό προφίλ και έναν τρόπο για να έρθουν σε επικοινωνία μαζί σας. Μόνο που δεν απευθύνεστε σε μελλοντικό εργοδότη, αλλά σε μια μελλοντική ερωτική γνωριμία. Αν βρίσκετε το προφίλ κάποιου αρκετά ενδιαφέρον για να του απαντήσετε, αφιερώστε λίγο χρόνο και απαντήστε θερμά, προβάλλοντας τον πραγματικό σας εαυτό και τα ενδιαφέροντά σας.
* Αν δεν έχετε λάβει απάντηση στην ηλεκτρονική σας επιστολή μέσα στις επόμενες τρεις ή τέσσερις το πολύ ημέρες, τότε περιμένατε αρκετά.
Είναι σημαντικό να απαντάμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα στις ηλεκτρονικές επιστολές των άλλων, έστω και με ένα σύντομο μήνυμα, στο οποίο θα εξηγούμε τους λόγους για τους οποίους δεν στέλνουμε μια πιο εκτενή απάντηση.
* Μη μιλάτε για σεξ στην πρώτη σας επιστολή. Λειτουργεί συνήθως αρνητικά για τον άλλον. Αν όλα πάνε καλά, τότε υπάρχει χρόνος γι' αυτό αργότερα. Να θυμάστε ότι σε αυτή την περίπτωση η απόλυτη ειλικρίνεια παίζει πολύ μεγάλο ρόλο για την εδραίωση μιας σωστής σχέσης, που θα κτιστεί επάνω σε γερά θεμέλια.
* Είναι προτιμότερο να στείλετε την πρώτη σας ηλεκτρονική επιστολή από μια ουδέτερη ηλεκτρονική διεύθυνση, όπως από ένα Internet Cafe, καθ' ότι είναι απίστευτο πόσες πληροφορίες μπορεί κάποιος να βρει για εσάς από την πραγματική σας διεύθυνση.
Έπειτα από ανταλλαγή αρκετών επιστολών και ίσως τηλεφωνημάτων, αφού θεωρήσετε ότι ο άλλος είναι έντιμο άτομο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στο εξής τη δική σας διεύθυνση.
Οι παγίδες του φλερτ στον κυβερνοχώρο Τι να κάνετε, τι να αποφεύγετε και τι να προσέχετε
Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι στο Internet δεν γνωρίζουμε με ποιον μιλάμε και ποια είναι τα κίνητρά του. Ένας από τους χρυσούς κανόνες στο Διαδίκτυο είναι ότι, όσο λιγότερες πληροφορίες δίνουμε για τον εαυτό μας, τόσο καλύτερα είναι.
* Ποτέ μη δίνετε από την πρώτη στιγμή της γνωριμίας ακριβή στοιχεία για τον τόπο διαμονής σας. Αν ζείτε σε μεγάλα αστικά κέντρα, τότε το πρόβλημα είναι μικρό, αλλά, αν ζείτε σε μικρότερες πόλεις, τότε περιοριστείτε απλώς σε γενικές πληροφορίες.
* Μη δίνετε το τηλέφωνό σας από την πρώτη διαδικτυακή σας συνομιλία. Πολλοί άνθρωποι είναι «παράξενοι» και μπορεί να βρεθείτε σε μια ηλεκτρονική «ολέθρια σχέση» συνεχούς παρενόχλησης από κάποιον που έχει (λανθασμένα) πειστεί ότι είστε ο άνθρωπος της ζωής του. Αν αποφασίσετε όμως να μιλήσετε στο τηλέφωνο, θυμηθείτε ότι υπάρχει πάντα η αναγνώριση κλήσεων, από την οποία μπορεί ο άλλος να βρει όποια στοιχεία χρειάζεται για εσάς. Τηλεφωνήστε στην αρχή τουλάχιστον από έναν τηλεφωνικό θάλαμο και στην πορεία βλέπετε πώς θα προχωρήσετε.
* Αποφεύγετε να βάζετε φωτογραφίες σας στο Διαδίκτυο γιατί ποτέ δεν ξέρετε πού μπορεί να καταλήξουν. Από τη στιγμή που μια φωτογραφία μπαίνει στο Internet, τότε ανήκει σε όλους τους χρήστες του. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ενός χρήστη ο οποίος είχε βάλει φωτογραφία του σε μια ιστοσελίδα γνωριμιών και ένας άγνωστος τη χρησιμοποιούσε... σαν δική του. Επίσης ποτέ μη βάζετε φωτογραφίες σας στις οποίες εμφανίζεσθε μαζί με άλλα πρόσωπα χωρίς προηγουμένως να έχετε πάρει την άδειά τους.
* Μην αποκαλύπτετε «ευαίσθητες» πληροφορίες για το άτομό σας, όπως πόσα χρήματα κερδίζετε, σε τι σπίτι ζείτε, τι αυτοκίνητο οδηγείτε κτλ. Μπορεί να πέσετε θύμα εκμετάλλευσης ή απάτης πολύ ευκολότερα από όσο νομίζετε.
* Μη χρησιμοποιείτε ακραία ψευδώνυμα όπως «καυτός τριαντάρης» ή «πληθωρική σεξοβόμβα» ή «μελαχρινή αμαρτία». Εκτός από το γεγονός ότι θα τραβήξουν την προσοχή λάθος ανθρώπων, υποβιβάζετε τους υπόλοιπους χρήστες του Διαδικτύου, που ίσως να μη θέλουν να προβληθούν με αυτόν τον τρόπο. Για αυτές τις περιπτώσεις υπάρχουν ειδικές ιστοσελίδες με περιεχόμενο εστιασμένο στο σεξ. Μην ξεχνάτε ότι για τους άλλους στο Διαδίκτυο είστε αυτό που υποδηλώνει το ψευδώνυμό σας.
* Προσέχετε τη συμπεριφορά σας όπως θα κάνατε αν βρισκόσασταν σε έναν πραγματικό χώρο και όχι σε ένα εικονικό περιβάλλον, εκτός και αν πραγματικά δεν έχετε καλούς τρόπους.
* Ένας μεγάλος μύθος για τις ηλεκτρονικές αίθουσες συνομιλιών είναι ότι οι περισσότεροι χρήστες νομίζουν ότι, όταν συνομιλούν με ένα άλλο άτομο, είναι μόνοι τους. Αυτό ΔΕΝ συμβαίνει. Όλες σχεδόν οι συνομιλίες παρακολουθούνται από «Monitors», άτομα δηλαδή που έχουν τον ρόλο του επιστάτη και όχι μόνο καταγράφουν ό,τι λέτε αλλά και μπορούν ανά πάσα στιγμή να εισβάλλουν στη συνομιλία σας για διάφορους λόγους. Σε πολλές χώρες μελετάται σοβαρά η προοπτική πληροφορίες από τις ηλεκτρονικές σας συνομιλίες να χρησιμοποιηθούν όταν χρειαστεί, όπως σε περιπτώσεις διαζυγίων, εναντίον σας. Στις ΗΠΑ πολλά διαζύγια έχουν βγει εναντίον του ενός από τους δύο συντρόφους με βάση αυτά τα στοιχεία.
Πού κρύβεται η αλήθεια
Από τους χρήστες του Internet που υποστηρίζουν ότι ψάχνουν για μια σοβαρή σχέση ελάχιστοι είναι αυτοί που πραγματικά το εννοούν. Υπάρχουν τρόποι να εξακριβώσετε ποιος εννοεί αυτά που λέει και ποιος όχι.
* 'Επειτα από ένα εύλογο χρονικό διάστημα είναι καιρός να γίνει το πρώτο τηλεφώνημα. Αν το άλλο μέρος φανεί διστακτικό, τότε ξεχάστε το. Πρόκειται για κλασική περίπτωση ατόμου που οχυρώνεται πίσω από την ανωνυμία της οθόνης του και το βλέπει όλο αυτό σαν παιχνίδι και δεν σοβαρολογεί.
* Οι περισσότεροι από τους πιο «θερμούς» συνομιλητές του Διαδικτύου είναι συνήθως... παντρεμένοι. Αυτοί δεν πρόκειται ποτέ σχεδόν να δεχθούν να σας συναντήσουν ούτε να συνεχίσουν τη σχέση εκτός οθόνης. Αν υποψιάζεστε κάτι τέτοιο, ρωτήστε τους ευθέως αν είναι παντρεμένοι. Οι παντρεμένοι συνήθως εμφανίζονται σε ιστοσελίδες για σεξ.
* 'Ενας μεγάλος κίνδυνος στο Διαδίκτυο είναι να βρεθείτε ξαφνικά εν αγνοία σας να συνομιλείτε με ένα ανήλικο άτομο που παρουσιάζεται σαν ενήλικο. Αυτό σε πολλές χώρες επιφέρει βαρύτατες νομικές κυρώσεις. Οι ανήλικοι όμως πέφτουν σε αντιφάσεις όσον αφορά τη σεξουαλικότητά τους και κάνουν πολλά ορθογραφικά λάθη. Ενας άλλος τρόπος για να μάθετε την αλήθεια για την ηλικία τους είναι να τους ρωτήσετε, με κάποια καλή δικαιολογία, τι πιστεύουν για την πολιτική.
via
olalathos
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ