2019-10-21 23:13:26
Φωτογραφία για Πώς να ξυπνάς κάθε πρωί στις 5 και τι κερδίζεις
 Έχεις διαβάσει πολλές φορές για τα πλεονεκτήματα του να ξυπνάς νωρίς το πρωί ή του να

έχεις συγκεκριμένο πρόγραμμα ύπνου. Σίγουρα σε κάποιες από αυτές τις φορές ήθελες ή προσπάθησες να το υιοθετήσεις σαν τρόπο ζωής. Θα διαπίστωσες ότι δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα του κόσμου. Το να ξυπνάς στις 5 το πρωί, όταν όλοι οι άλλοι κοιμούνται και έξω έχει ακόμα σκοτάδι δεν ακούγεται εξάλλου και τόσο δελεαστικό. Θέλει θυσίες και πρέπει να είσαι διατεθειμένη να τις κάνεις. Θα κερδίσεις πολλά πράγματα αν γίνεις πρωινός τύπος. Θα είσαι πιο παραγωγική. Θα νιώσεις πλήρης κάνοντας κάτι πρώτη. Θα βρεις στιγμές απόλυτης ηρεμίας και συγκέντρωσης. Απλά χρειάζεται πρόγραμμα και ο παρακάτω οδηγός ίσως να σε βοηθήσει.

ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΕ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΠΟΥ ΘΕΣ ΝΑ ΞΥΠΝΑΣ ΠΡΩΙ

Το να ξυπνάς πολύ νωρίς, πριν από όλους, είναι σκληρό. Αν δεν έχεις κάποιο λόγο για να το κάνεις, τότε δεν θα το κάνεις
. Όχι με την έννοια ότι πρέπει να ξυπνήσεις για να κάνεις κάτι συγκεκριμένο. Φυσικά θα ξυπνήσεις για να κάνεις κάτι παραγωγικό αλλά αυτό πρέπει να ξεπερνά μία καθημερινή “υποχρέωση”. Μπορεί αυτό να είναι η ανάγκη σου να γυμνάζεσαι πριν ξεκινήσεις τη μέρα σου για να έχεις περισσότερη ενέργεια κατά τη διάρκειά της. Αν δεν έχεις έναν σκοπό να σε ενεργοποιήσει, μπορεί να σε βοηθήσει ο κανόνας των 5 γιατί.

Όρισε ένα θέμα. Κάνε την ερώτηση: γιατί θέλω να το κάνω; Συνέχισε να ρωτάς γιατί για πέντε ή και παραπάνω φορές.

Για παράδειγμα: Θέλω να ξυπνάω κάθε μέρα στις 5 το πρωί. Γιατί θέλω να ξυπνάω κάθε μέρα στις 5 το πρωί; Θέλω να έχω περισσότερο χρόνο. Γιατί θέλω να έχω περισσότερο χρόνο; Θέλω να γυμνάζομαι. Γιατί θέλω να γυμνάζομαι; Για να έχω περισσότερη ενέργεια για τη μέρα μου. Γιατί θέλω να έχω περισσότερη ενέργεια για τη μέρα μου; Για να μπορώ να είμαι παραγωγική στη δουλειά μου αλλά να έχω και προσωπική ζωή. Και πάει λέγοντας (Photo by Bruce Mars/Unsplash)

Ξεκινώντας με ένα μικρότερο πρόβλημα θα σε οδηγήσει στο να καταλάβεις τι πραγματικα θέλεις. Αυτό θα σε κάνει να αποφασίσεις αν το να ξυπνάς πρωί είναι λύση του προβλήματος.

ΚΑΤΑΝΟΗΣΕ ΤΙ ΧΑΝΕΙΣ ΚΑΙ ΤΙ ΚΕΡΔΙΖΕΙΣ

Το σημαντικό είναι να καταλάβεις ότι όλο αυτό θα έχει συνέπειες στην καθημερινότητά σου. Όπως συμβαίνει με όλες τις επιλογές στη ζωή μας, κάτι κερδίζεις και κάτι χάνεις. Οφείλεις να ζυγίσεις τα αρνητικά και τα θετικά και να αποφασίσεις αν αυτά που χάνεις έχουν λιγότερη αξία μπροστά σε αυτά που κερδίζεις.

Τι κερδίζεις

Το να είσαι πρωινός τύπος σου δίνει το προνόμιο να έχεις κάποιες ώρες μέσα στη μέρα σου να κάνεις ότι θέλεις. Ώρες που κανένας δεν θα σε ενοχλήσει και δεν θα σε αποσυντονίσει από αυτό. Το πρωί ο εγκέφαλός σου δουλεύει καλύτερα ειδικά αν θέλεις να ασχοληθείς με πνευματική εργασία. Έχει διαπιστωθεί ότι οι περισσότεροι συγγραφείς γράφουν πρωινές ώρες. Αυτό που κερδίζεις, λοιπόν, είναι ώρες συγκέντρωσης με τον πιο παραγωγικό σου εαυτό.

Τι χάνεις

Δεν σου εξασφαλίζει σε καμία περίπτωση παραπάνω ώρες. Αν ξυπνάς πρωί σημαίνει ότι θα κοιμάσαι νωρίς το βράδυ, διαφορετικά δεν θα μπορείς να ξυπνήσεις το πρωί. Εκτός κι αν κοιμάσαι λιγότερο κάτι που είναι πολύ κακή ιδέα. Αν γίνεις νυχτοπούλι, το πρωινό ξύπνημα θα σε ζορίζει πολύ και η υπόλοιπη μέρα σου δεν θα είναι παραγωγική. Αντίθετα, θα νιώθεις εξάντληση χωρίς προφανή λόγο.

Ξεμένεις από χρόνο

Το να κοιμάσαι από τις 9 φαντάζει αδιανόητο. Αν υποθέσουμε ότι σχολάς από τη δουλειά σου στις 5, αυτό σημαίνει ότι έχεις 4 ώρες για να στριμώξεις όλες σου τις υποχρεώσεις. Μέσα σε αυτές συμπεριλαμβάνεται και η ώρα που κάνεις για να επιστρέψεις σπίτι σου από το γραφείο άρα σου μένει ακόμα λιγότερος χρόνος για να τον αφιερώσεις σε αυτά που θέλεις να κάνεις. Η κατακλείδα σε αυτό είναι ότι πρέπει να έχεις πρόγραμμα και να μην παρεκλίνεις από αυτό και ούτε να σπαταλάς χρόνο χαζολογώντας στα social media ή σε πράγματα που δεν σου προσφέρουν κάτι ουσιαστικό. Αυτό μπορεί να σε κάνει σα να ζεις μέσα σε ένα κουτί αλλά έχει στο νου σου ότι η πειθαρχία αυτή εξυπηρετεί ένα μεγαλύτερο σκοπό.

Δώσε στον εαυτό σου μια ελεύθερη μέρα

Αν μία μέρα αργήσεις να κοιμηθείς δεν σημαίνει ότι θα καταστρέψεις όλη σου τη ρουτίνα. Αν το κάνεις για παραπάνω από μία, ίσως συμβεί. Μπορείς να αφήσεις μια ελεύθερη μέρα για να ξενυχτίσεις με τους φίλους σου και να νιώσεις ότι σπας τους κανόνες. Αν θες όμως να ξυπνάς πρωί πρέπει να υπάρχουν κανόνες.

Σύγκρινε τα θετικά με τα αρνητικά

Κάνε στον εαυτό σου αυτές τις δύο ερωτήσεις: Τι θα κερδίσω αν έχω επιπλέον ώρες το πρωί; Τι θα χάσω αν έχω λιγότερες ώρες το βράδυ; ‘Επειτα, αναρωτήσου αν τα πλεονεκτήματα υπερνικούν τα μεινοκτήματα. Αν το πρόσμο είναι αρνητικό τότε δεν έχεις λόγο να ξυπνάς κάθε πρωί στις 5. Αν το πρόσημο είναι θετικο τότε υπάρχουν παρακάτω κάποια πράγματα που θα σε βοηθήσουν.

ΕΠΙΚΕΝΤΡΩΣΟΥ ΣΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΚΟΙΜΑΣΑΙ

Υπογραμμίζοντας στον εαυτό σου την ώρα που πρέπει να ξυπνήσεις δεν θα βοηθήσει. Ίσως σου δημιουργήσει μία άρνηση και σε δυσκολέψει ακόμα περισσότερο να κοιμηθείς νωρίς το βράδυ. Αυτό που πρέπει να κάνεις είναι focus στη ρουτίνα του ύπνου.

Κοιμήσου αρκετά

Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι μπορούν να κοιμούνται τις ώρες που κοιμόντουσαν και πριν και να καταφέρουν να ξυπνούν πρωί. Αν αυτό είναι μόλις 6 ώρες τότε σίγουρα δεν είναι αρκετές. Το πρωινό ξύπνημα απαιτεί έναν 8ωρο ύπνο. Μόνο έτσι θα έχεις περισσότερες πιθανότητες να τα καταφέρεις.

(Photo by Vladislav Muslakov/Unsplash)

Κοιμήσου παραπάνω (στην αρχή)

Δεν είναι εύκολο ο οργανισμός σου να αποκτήσει μια τέτοια συνήθεια κατευθείαν. Δώσε λίγο χρόνο προσαρμογής και ξεκινά σταδιακά να ξυπνάς όσο πιο νωρίς μπορείς. Την πρώτη εβδομάδα ίσως χρειάζεται να κοιμάσαι λίγο παραπάνω μέχρι να μάθει σιγά σιγά το σώμα σου να είναι εξοικειωμένο με το σκοτάδι που υπάρχει έξω όταν ξυπνάς στις 5. Την πρώτη εβδομάδα μπορείς να ξυπνάς χωρίς ξυπνητήρι, ότι ώρα το σώμα σου νιώσει έτοιμο. Σιγά σιγά θα μπει σε πρόγραμμα.

ΜΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΣ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙΣ ΤΑ ΠΑΝΤΑ

Ο χρόνος προσαρμογής είναι απαραίτητος και σημαίνει ότι δεν θα δεις κατευθείαν τα εντυπωσιακά αποτελέσματα που περιμένεις. Το να αλλάξεις συνήθειες ετών, όσον αφορά τη ρουτίνα του ύπνου, δεν είναι μια απλή διαδικασία. Χρειάζεται υπομονή. Διαφορετικά θα απογοητευτείς πολύ νωρίς και δεν θα φτάσεις ποτέ το στόχο σου.

Δεν μπορείς να τα αλλάξεις όλα με τη μία

Χρειάζεται ένα βήμα κάθε φορά. Για να δείξεις κατανόηση στον εαυτό σου, φαντάσου τη ζωή ενός ανθρώπου που χρειάζεται βοήθεια. Για παράδειγμα: μια φίλη σου που έχει είναι στα 30 της και μένει ακόμα με τους γονείς χωρίς να κάνει τίποτα στη ζωή της. Οι συμβουλές που θα της έδινες θα ήταν να βρει σπίτι, να φτιάξει τη διατροφή της, να πηγαίνει γυμναστήριο, να διαβάζει βιβλία και να κάνει κάτι δημιουργικό κάθε μέρα. Πώς θα τα κάνει όλα αυτά; Σίγουρα όχι όλα μαζί. Αν μπει σε αυτή τη διαδικασία τότε το πιο πιθανό είναι ότι δεν θα κάνει τίποτα και θα παραμείνει στις παλιές της συνήθειες. Σε αυτή την περίπτωση θα έδειχνες κατανόηση και θα τη βοηθούσες να κάνει τις αλλαγές σταδιακά. Αυτό ισχύει και για εσένα. Δεν μπορείς να τα αλλάξεις όλα με τη μία. Για αρχή, επικεντρώσου στην ώρα που θα ξυπνήσεις. Έπειτα θα ασχοληθείς με το να είσαι παραγωγική. Αν ο στόχος είναι να γυμνάζεσαι το πρωί, ξεκίνα με το να το κάνεις για 5 λεπτά, στη συνέχεια 15 και στο τέλος θα φτάσεις αυτό που θέλεις.

Διασκέδασέ το (στην αρχή)

Αν ξυπνήσεις μια μέρα και νιώσεις έτοιμη για το στόχο σου τότε προχώρα. Αν όχι, δώσε στον εαυτό σου την ευκαιρία ναπεράσει όμορφα κάνοντας κάτι άλλο: διαβάζοντας ένα βιβλίο ή πίνοντας καφέ μπροστά στην τηλεόραση. Τον πρώτο καιρό μπορεί να μην τα καταφέρεις παρόλο που ξυπνάς πρωί να μπεις σε μια ρουτίνα. Δεν πειράζει, δεν σημαίνει ότι δεν θα μπεις ποτέ. Δώσε μια επιβράβευση στον εαυτό σου που ξύπνησες και σταδιακά θα μπει σε πρόγραμμα.

ΦΤΙΑΞΕ ΜΙΑ ΠΡΩΙΝΗ ΡΟΥΤΙΝΑ

Βρες με ποια σειρά θα κάνεις κάποια πράγματα το πρωί. Αυτό θα σου δημιουργήσει θα σου δώσει μεγαλύτερο κίνητρο γιατί ολοκληρώνοντάς τα θα νιώθεις έτοιμη να ξεκινήσεις τη μέρα σου.

Βρες τη ρουτίνα που σου ταιριάζει

Μπορεί να έχεις ήδη μια σειρά πραγμάτων στο μυαλό σου. Αν όχι μια πρόταση είναι o διαλογισμός, η yoga ή απλά το να φτιάξεις καφέ ή τσάι. Δεν έχει σημασία τι θα κάνεις αλλά να δώσεις στο σώμα σου μια συνήθεια. Έτσι θα καταλαβαίνει ότι είναι σε διαδικασία αφύπνισης. Εκπαιδεύεις το σώμα δου.

ΒΡΕΣ ΕΝΑ ΞΥΠΝΗΤΗΡΙ ΠΟΥ ΣΟΥ ΤΑΙΡΙΑΖΕΙ

Μια καλή συμβουλή είναι να μην χρησιμοποιείς ξυπνητήρι για να ξυπνήσεις αλλά να το έχεις σαν back up. Μπορείς να το βάλεις λίγο πιο μετά από την ώρα που θέλεις να σηκωθείς για να εκπαιδεύεις τον εαυτό σου να ξυπνάς χωρίς αυτό.

(Photo by Umanoide/Unsplash)

Πειραματίσου με τα ξυπνητήρια

Διάξελε όμως κάποιο που να ταιριάζει στην προσωπικότητά σου για να σου είναι και πιο έυκολο. Υπάρχουν τόσες επιλογές εκεί έξω πουμπορείς να ανακαλύψεις με ένα γρήγορο google search αν δεν έχεις βρει ακόμα το δικό σου αγαπημένο. Δεν μιλάμε απλά για τον ήχο, αν θα έχει δόνηση ή αν θα χτυπάει επαναλαμβανόμενα. Υπάρχουν ακόμα και εφαρμογές που βάζουν κάποιον να σε πάρει τηλέφωνο να σε ξυπνήσει! Κάποιοι χρησιμοποιούν ξυπνητήρι με φως: ξεκινάει να φωτίζει σταδιακά μισή ώρα από την ώρα που έχει οριστεί ως ώρα αφύπνισης.

ΚΟΙΜΗΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΤΟ ΚΙΝΗΤΟ

Αν θες να δώσεις στον εαυτό σουτην ευκαιρία να είσαι παραγωγική το πρώι μείνε μακριά από το κινητό σου τα βράδια. Περιορίζεις έτσι τις πιθανότητες να χαζολογήσεις στο διαδίκτυο και να χάσεις χρόνο σε πράγματα που δεν σου είναι χρήσιμα.

Βαρετό περιβάλλον ύπνου

Δεν χρειάζεται κοντά στο κρεβάτι σου να έχεις κάτι που να σου προκαλεί αναστάτωση πριν τον ύπνο ή αφού ξυπνήσεις. Αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με το κινητό, το ίδιο ισχύει για το lap top και το tablet σου. Αυτό σε βοηθάει σε δύο πράγματα: Κοιμάσαι καλύτερα. Αποχωρίζεσαι το κρεβάτι σου πιο εύκολα.

Άφησέ το όσο πιο μακριά μπορείς

Αν το έχεις δίπλα στο κρεβάτι θα μπεις στον πειρασμό να το τσεκάρεις πριν κοιμηθείς, να στείλεις μηνύματα ή να απαντήσεις σε κάποια. Θα τσεκάρεις φυσικά τις τελευταίες ενημερώσεις στα social media ή θα αναζητήσεις video στο YouTube με την πρόφαση ότι θα σε βοηθήσουν να κοιμηθείς. Όσο πιο πολύ το κάνεις τόσο πιο εύκολα θα το χρησιμοποιήσεις σαν δικαιολογία να μείνεις παραπάνω στο κρεβάτι το πρωί.

(Photo by Toa Heftiba/Unsplash)

Βάλτο σε άλλο δωμάτιο

Το ιδανικό θα ήταν να το αφήσεις έξω από την κρεβατοκάμαρά σου. Ακούγεται ακραίο ειδικά αν είσαι εθισμένη σε αυτό αλλά δεν είναι αδύνατο. Διάλεξε ένα δωμάτιο του σπιτιού με πρίζα και άφησέ το να φορτίσει έτσι ώστε το πρωί που θα σηκωθείς και το αναζητήσεις, να ειναι έτοιμο για χρήση.
anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ