2019-10-23 10:21:50
Φωτογραφία για Υπόθεση Novartis: Απαλλακτικό βούλευμα για Κ.Φρουζή και γιατρούς
Συντάκτης: Virus

Με απαλλακτικό βούλευμα το Δικαστικό Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης τερμάτισε την υπόθεση κατηγορίας του Κωνσταντίνου Φρουζή και δύο γιατρών του ΕΣΥ. Οι κατηγορούμενοι φέρονταν να εμπλέκονται σε κακούργημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, ένα αδίκημα που σχετιζόταν με την φερόμενη δωροδοκία από την φαρμακευτική εταιρεία Novartis.

Το απαλλακτικό βούλευμα ήρθε ως επιστέγασμα, εφόσον οι δικαστές έκριναν ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις δωροδοκίας γιατρών του ΕΣΥ Σερρών. Υπενθυμίζεται ότι οι εν λόγω γιατροί, ο Κωνσνταντίνος Φρουζής και τρία ακόμα υψηλόβαθμα στελέχη της μητρικής εταιρείας, βρέθηκαν δύο φορές στο ειδώλιο και αθωώθηκαν τόσο σε πρώτο όσο και σε δεύτερο βαθμό για το αδίκημα της παθητικής και ενεργητικής δωροδοκίας αντίστοιχα.

Συγκεκριμένα, το Δικαστικό Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης απεφάνθη ότι «νομιμοποίηση εσόδων (ξέπλυμα) δε στοιχειοθετείται σε περίπτωση που το αξιόποινο του βασικού αδικήματος από το οποίο προήλθε η περιουσία εξαλείφθηκε» και έτσι απήλλαξε όλους τους κατηγορούμενους. Ως εκ τούτου, αφού αθωώθηκαν από το βασικό αδίκημα της δωροδοκία (ενεργητικής και παθητικής) τότε αίρεται το αξιόποινο του ξεπλύματος και οι κατηγορούμενοι οδηγήθηκαν σε απαλλαγή.


Αναλυτικότερα, η κατηγορία αφορούσε την συνταγογράφηση υπερ της εταιρείας, από τους δύο γιατρούς που φέρονταν κατά τη διετία 2010- 2011 να έλαβαν παράνομα χρήματα από τη φαρμακευτική εταιρεία κατά παράβαση των αρχών της ιατρικής επιστήμης.

Μαζί τους στο ειδώλιο κάθισαν για το αδίκημα της ενεργητικής δωροδοκίας υψηλόβαθμα στελέχη και ο Κωνσταντίνος Φρουζής καθώς φαινόταν ότι τα χρήματα διαβιβάστηκαν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς. Ωστόσο απαλλάχτηκαν για το κακούργημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα (ξέπλυμα), αφού απέδειξαν ότι οι αμοιβές ήταν καθ’ όλα νόμιμες καθώς δόθηκαν από την Novartis για την παροχή προς αυτήν συγγραφικού έργου για μεταβίβαση πνευματικών δικαιωμάτων.

Επίσης, στο δικαστήριο προσκομίστηκε η συνολική συνταγογράφηση των κατηγορουμένων για το συγκεκριμένο διάστημα, από την οποία οι κατηγορούμενοι κατέδειξαν ότι από τα φάρμακα που είχαν γράψει στους ασθενείς τους μόλις το 7% ανήκε σε σκευάσματα της εν λόγω φαρμακευτικής εταιρείας.

Επιπρόσθετα, οι κατηγορούμενοι απέδειξαν ο ισχυρισμός της μεταβίβασης των πνευματικών δικαιωμάτων, από το γεγονός ότι οι δύο γιατροί είχαν πολλές δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά. Σημειώνεται ότι το επίδικο ποσό και για τους δύο γιατρούς ήταν περίπου 12.000 ευρώ.

Μετά την αθώωση τους από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Σερρών, η υπόθεση οδηγήθηκε και πάλι στο ακροατήριο μετά από έφεση του εισαγγελέα της έδρας που είχε κάνει αντίθετη εισήγηση.

Από την πλευρά της υπεράσπισης των δύο γιατρών του ΕΣΥ, υποστηρίχθηκε ότι η δικογραφία σε βάρος των κατηγορουμένων σχηματίστηκε χωρίς στοιχεία και έρευνα.

Πηγή: dikastiko.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ