2019-11-02 23:48:42
Φωτογραφία για ΕΥΓΕΝΕΙΑ - ΚΑΛΛΟΣ - ΨΥΧΗ - ΑΡΕΤΗ
Η ευγένεια διαιρείται σε τέσσερα είδη. Και πρώτο είναι εκείνο στο όποιο υπάγονται όσοι κατάγονται από προγόνους καλούς και αγαθούς και δίκαιους, και λέγεται ότι είναι ευγενείς. Άλλο είναι εκείνο, στο οποίο υπάγονται οι απόγονοι ανδρών πού εχρημάτισαν δυνάστες και άρχοντες. Και αυτοί επίσης ονομάζονται ευγενείς. Τρίτο είναι εκείνο κατά το όποιο υπάρχουν ονομαστοί πρόγονοι από την στρατιωτική δόξα και τις αθλητικές νίκες - και τους καταγόμενους από αυτούς, τους ονομάζουμε ευγενείς. Άλλο είδος είναι εκείνο πού περιλαμβάνει άνδρες γενναίους και εξέχοντες ως προς την μεγαλοψυχία - και τούτους τους λέγουν ευγενείς και αυτό μάλιστα είναι το ανώτατο είδος ευγένειας. Τής ευγένειας, λοιπόν, άλλο είδος πηγάζει από προγόνους χρηστούς, άλλο από ισχυρούς, άλλο από ενδόξους και άλλο από την προσωπική καλοκαγαθία.

Το κάλλος διαιρείται σε τρία είδη. Ένα είναι εκείνο πού επαινεί καθένας, όπως ή ωραιότητα του προσώπου. Άλλο είναι ή πρακτική ωραιότητα, όπως ενός εργαλείου, μιας οικίας και τέτοιων πραγμάτων, τα όποια πλην τής ωραιότητας είναι και κατάλληλα για την χρήση. Τέλος, τα σύμφωνα με τους νόμους, τα ήθη και άλλα όμοια, αποτελούν είδος ωφέλιμης ωραιότητας. Από τα τρία είδη του κάλλους, άλλο είναι προς έπαινο, άλλο προς χρήση, και άλλο προς ωφέλεια.

Η ψυχή διαιρείται σε τρία. Το ένα μέρος αυτής είναι το λογικό, το άλλο το επιθυμητικό και τρίτο το θυμικό. Από αυτά, το μεν λογικό είναι αίτιο τής σκέψης και του συλλογισμού, τής διανόησης και των άλλων ομοίων. Το επιθυμητικό είναι αίτιο τής επιθυμίας φαγητού, τής μετά γυναικός συνουσίας και όλων αυτών. Το θυμικό μέρος είναι αίτιο του θάρρους, τής ηδονής, τής λύπης και τής οργής. Μέρη, λοιπόν, τής ψυχής είναι το λογικό, το επιθυμητικό και το θυμικό.

Τής τέλειας Αρετής τέσσερα είναι τα είδη. Η Φρόνηση, ή Δικαιοσύνη, ή Ανδρεία και ή Σωφροσύνη. Από αυτά ή μεν Φρόνηση είναι αιτία τής ορθής πράξης, ή δε Δικαιοσύνη εξαναγκάζει τους ανθρώπους να σέβονται το δίκαιο σε όλες τις κοινωνικές τους σχέσεις και τις εμπορικές συναλλαγές - ή δε Ανδρεία παρέχει το θάρρος και την καρτερία, ώστε να μην φοβόμαστε και φεύγουμε ενώπιον των κινδύνων, αλλά να μένουμε - ή Σωφροσύνη μας βοηθεί να είμαστε κύριοι των επιθυμιών μας και μας εμποδίζει να είμαστε δούλοι οιασδήποτε ηδονής, και να ζούμε κόσμια. Τής αρετής, λοιπόν, είδη είναι ή Φρόνηση, ή Δικαιοσύνη, ή Ανδρεία και ή Σωφροσύνη.

Μετά τιμής.

Α.Ε.



Μπορεί να σε ενδιαφέρουν:

ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ-ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ



Let's block ads! (Why?)


πηγη
periergaa
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ