2019-11-12 09:59:50
Φωτογραφία για Οι εργαζόμενοι φοβούνται ότι τα ρομπότ θα κλέψουν τις δουλειές τους
Τι πιστεύουν οι εργαζόμενοι για την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης και της μηχανικής μάθησης στους χώρους εργασίας τους; Ο αντίκτυπος της αυξανόμενης πλημμυρίδας της τεχνολογίας στο χώρο εργασίας είναι ένα από τα πλέον ερευνημένα θέματα στον κλάδο της διαχείρισης ανθρωπίνων πόρων εδώ και χρόνια, αλλά διάφορες πρόσφατες μελέτες είναι γεμάτες αντιφάσεις.

Πάρτε, για παράδειγμα, την πρόσφατη έρευνα γνώμης της Blumberg Capital, στην οποία συμμετείχαν 1.000 Αμερικανοί ενήλικες. Περίπου οι μισοί είναι έτοιμοι να υιοθετήσουν τις νέες τεχνολογίες, ενώ οι άλλοι μισοί φοβούνται ότι αυτές θα τους πάρουν τις δουλειές τους. Να κι ένα εκπληκτικό εύρημα: Οι περισσότεροι άνθρωποι (72%) κατανοούν ότι η τεχνητή νοημοσύνη αποσκοπεί στο να τους απαλλάξει από τα βαρετά, επαναλαμβανόμενα μέρη της εργασίας τους, επιτρέποντάς τους να επικεντρωθούν σε πιο σύνθετα και ενδιαφέροντα καθήκοντα. Ακόμα κι έτσι, όμως, το 81% φοβούνται πολύ μήπως αντικατασταθούν που είναι απρόθυμοι να παραδώσουν τα πιο βαρετά σκέλη της δουλειάς τους σε ένα αλγόριθμο.


«Οι εργαζόμενοί μας έχουν εκφράσει ανησυχίες. Με ρωτούν: ‘Τι κομμάτι της δουλειάς μου θα αυτοματοποιηθεί;’» σημειώνει ο Joe Atkinson, επικεφαλής ψηφιακής πολιτικής στον κολοσσό συμβουλευτικών, φοροτεχνικών και λογιστικών υπηρεσιών PwC. «Η αλλαγή δημιουργεί πολύ άγχος, όχι μόνο για το μέλλον των ανθρώπων, αλλά και για την ικανότητά τους να συμβαδίζουν με τις απαιτήσεις των θέσεων εργασίας που έχουν τώρα».

Το πρόβλημα είναι ότι οι άνθρωποι δεν μαθαίνουν πολλά όταν ανησυχούν – και η PwC, όπως και οι περισσότερες εταιρείες τώρα, χρειάζεται οι εργαζόμενοί της να παραμείνουν επικεντρωμένοι στην απορρόφηση των μυριάδων νέων τεχνολογικών δεξιοτήτων όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Πριν από δύο χρόνια, η εταιρεία ξεκίνησε μια εκστρατεία για να εκπαιδεύσει το σύνολο του εργατικού δυναμικού της (πάνω από 276.000 υπαλλήλους παγκοσμίως), με εκτιμώμενο κόστος άνω των 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τα επόμενα τρία χρόνια.

Η επένδυση φαίνεται να αποδίδει. Ξεκινώντας με μια εφαρμογή που ονομάζεται Digital Fitness (Ψηφιακή Γυμναστική) που μετρά την τρέχουσα τεχνογνωσία τους, δεκάδες χιλιάδες στελέχη έχουν ακολουθήσει εκπαίδευση προσαρμοσμένη γι’ αυτούς, με μεγάλη επιτυχία. Από τον περασμένο Ιούλιο, για παράδειγμα, το 85% των υπαλλήλων της PwC παγκοσμίως – ή σχεδόν 235.000 άνθρωποι – είχαν εφαρμόσει επιτυχώς τη νέα τους ψηφιακή τεχνογνωσία σε υποθετικές προκλήσεις σε ένα μάθημα προσομοίωσης που ονομάζεται Digital Quest.

Στην πορεία, η επιχείρηση κατάφερε να τιθασεύσει τις ανησυχίες των εργαζομένων για την τεχνολογία, και ειδικά για την τεχνική νοημοσύνη και τη μηχανική μάθηση.

Η ανώτερη διευθυντική ομάδα της PwC συνειδητοποίησε ότι η ανησυχία των εργαζομένων δεν θα υποχωρούσε απλώς αγνοώντας την. Έτσι, για να ανακοινώσει τα σχέδια upskilling της PwC τον Οκτώβριο του 2017, ο διευθύνων σύμβουλος Tim Ryan παρουσίασε ένα webcast σε περίπου 50.000 υπαλλήλους στις ΗΠΑ και το Μεξικό.

Το βασικό μήνυμα του Ryan, το οποίο έχει διαχυθεί πλέον σε όλη την επιχείρηση, είναι το εξής: Η μεγάλη ώθηση για να προσφέρουμε στους εργαζόμενους τις τεχνολογικές δεξιότητες που θα τους βοηθήσουν να ευδοκιμήσουν – είτε στην PwC είτε, τελικά, στον επόμενο εργοδότη τους – «δεν αφήνει κανέναν πίσω», λέει ο Atkinson. «Το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί για να δίνει σε κάθε άτομο εδώ τα εργαλεία που θα χρειαστεί στο μέλλον».

Επιπλέον, οι δεξιότητες αυτές μεταφέρονται εύκολα, έτσι ώστε κανείς να μην κινδυνεύει να μείνει πίσω καθώς εξελίσσεται συνολικά η αγορά εργασίας. «Οι άνθρωποι ήθελαν και χρειάζονταν αυτή την επιβεβαίωση», προσθέτει. «Τους απομάκρυνε πολύ άγχος, ώστε να μπορούν να επικεντρωθούν σε αυτά που χρειάζονται να μάθουν».
starxeiamas
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ