2019-11-15 18:12:10
Φωτογραφία για Σακχαρώδης διαβήτης: Απαραίτητη η ολιστική προσέγγιση στην πρόληψη και θεραπεία

Ο Σακχαρώδης Διαβήτης (ΣΔ), αφορά ένα μεγάλο μέρος της σύγχρονης κοινωνίας και αυξάνεται παράλληλα με την γήρανση του πληθυσμού. Το δεδομένο αυτό, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η νόσος συνεπάγεται επικίνδυνες συνοσηρότητες και επιπλοκές, καθιστά την ανάγκη για ολιστική πρόληψη και θεραπεία επιτακτική.

Ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας (Π.Ο.Υ.) εκτιμά ότι, έως το έτος 2050, ο αριθμός των ανθρώπων ηλικίας άνω των 60 ετών 8α αυξηθεί σε περίπου 2 δισεκατομμύρια, διαγράφοντας μια σημαντική αύξηση σε σύγκριση με το έτος 2000, όταν στις αντίστοιχες ηλικίες αναλογούσαν 605 εκατομμύρια περίπου. Την τελευταία δεκαετία άρχισε να χρησιμοποιείται ο όρος «υγιής γήρανση» με σκοπό να αναδείξει τη μεγάλη σημασία της πρόληψης.

Τα σοβαρά θέματα της πρόληψης  και της θεραπείας μέσα από την διεπιστημονική συνεργασία, θα αναπτυχθούν, στο πλαίσιο της Επιστημονικής Διημερίδας ενημέρωσης για το Διαβήτη και τις συνοσηρότητές του με τίτλο «Διαβήτης 2019: Η Παθολογία συνεργάζεται και… περιποιεί το Διαβήτη – Αφιέρωμα εφηβεία, ενηλικίωση & 3η ηλικία», η οποία διεξάγεται για 4η χρονιά από το Διαβητολογικό Κέντρο του METROPOLITAN GENERAL σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Έρευνας και Εκπαίδευσης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

 «Η πρόληψη στον ΣΔ ξεκινά από τη διάγνωση στον τύπο 1 και πολύ πριν την διάγνωση στον τύπο 2 και περιλαμβάνει την αποτροπή των επιπλοκών της ασθένειας και των συνοσηροτήτων. Όσον αφορά στις ηλικιακές ομάδες, εστιάζει περαιτέρω στην εφηβεία για τον τύπο 1 κυρίως, αλλά και στην 3η ηλικία, που με βάση τις στατιστικές αποτελεί ένα σημαντικό και εξ ίσου ευπαθές κομμάτι του δυτικού κόσμου», αναφέρει ο πρόεδρος της Διημερίδας, κ. Αντώνιος Λέπουρας, ειδικός παθολόγος-διαβητολόγος, διευθυντής Παθολογικής Διαβητολογικής Κλινικής και Διαβητολογικού Κέντρου Μetropolitan General. 

Τα τελευταία 5 χρόνια η έρευνα και οι εξελίξεις στο πεδίο της νόσου τρέχουν με γοργούς ρυθμούς, έχοντας προσφέρει πολλές θεραπευτικές επιλογές και επαναστατική τεχνολογία αλλά και δραστικές αλλαγές στις θεραπευτικές αντιλήψεις. Πολλές μελέτες, ιδίως τα 4 τελευταία χρόνια, έχουν δείξει ότι οι νέες θεραπευτικές αγωγές της τελευταίας 10/ετίας, συμβάλλουν σημαντικά στη μείωση και τη βελτίωση των δραματικών επιπλοκών και συνοσηροτήτων που ακολουθούν τον διαβήτη.

«Τόσο η πρόληψη όσο η και θεραπεία στο ΣΔ απαιτούν ολιστική προσέγγιση, διότι πρόκειται για μια δια βίου νόσο που χρειάζεται όχι απλά μια θεραπεία, αλλά ουσιαστική ψυχολογική στήριξη, αντιμετώπιση συνοσηροτήτων και εξειδικευμένη σφαιρική διαχείριση κατά την νοσηλεία των ασθενών. Αυτό απαιτεί με την σειρά του συνεργασία μεταξύ των ειδικοτήτων της Ιατρικής αλλά και όλων των θεραπευτών υγείας που έχουν ειδικευθεί σε αντικείμενα που σχετίζονται με την ασθένεια», τονίζει ο κος Λέπουρας.

Τη Διημερίδα, η οποία θα διεξαχθεί στις 22-23 Νοεμβρίου στην Αθήνα, θα χαιρετήσουν ο υφυπουργός Υγείας κος Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Παθολογίας καθηγητής Νικόλαος Τεντολούρης  και ο Γενικός Διευθυντής του METROPOLITAN GENERAL, κος Σπύρος Κοτρώτσιος.

Κατά τη διάρκειά της, θα συζητηθούν, ακόμη, θέματα που περιλαμβάνουν τις επιπλοκές του διαβήτη, όπως τα καρδιαγγειακά προβλήματα και το διαβητικό πόδι, τις κακοήθειες που σχετίζονται με τη νόσο, τις λοιμώξεις, την πρωτοβάθμια περίθαλψη, τον προληπτικό έλεγχο και τις θεραπευτικές μεθόδους. 

Όπως και τις προηγούμενες χρονιές, καταξιωμένοι ομιλητές από τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, πανεπιστημιακοί, νοσοκομειακοί γιατροί και θεραπευτές υγείας,  με εμπειρία στο αντικείμενο, θα διαπραγματευτούν τα θέματα σφαιρικά και θα διασταυρώσουν τις απόψεις τους, με εποικοδομητικό διάλογο, τόσο μεταξύ τους όσο και με το ακροατήριο.

Let's block ads! (Why?)


πηγη
periergaa
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ