2019-11-17 13:18:12
Φωτογραφία για Ο Προέδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λήμνου στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik για το Νοσοκομείο
https://www.limnosreport.gr/

Μονάχα ένας παθολόγος υπάρχει στο νοσοκομείο της Λήμνου για 17.000 άτομα. Τις ελλείψεις σε ζητήματα ουσίας της τοπικής υγείας στο νησί καταγγέλλει στο Sputnik ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λήμνου, Θωμάς Λούκας.

Λήμνος. Ένα από τα διαμάντια του βορειοανατολικού Αιγαίου και το όγδοο μεγαλύτερο σε έκταση νησί της Ελλάδας, έχει μόνο έναν παθολόγο στο νοσοκομείο του, για να εξυπηρετήσει τους 17.000 κατοίκους του.

Πριν από λίγες μέρες, το προαύλιο του Νοσοκομείου της Λήμνου, γέμισε κόσμο, ο οποίος διαμαρτύρονταν για την υποστελέχωση που παρουσιάζει το νοσηλευτικό ίδρυμα του νησιού.

Στα πλαίσια της πανελλαδικής κινητοποίησης, η Λήμνος πραγματοποίησε έντονη διαμαρτυρία, διεκδικώντας να πληρωθούν κενές θέσεις σε ιατρικό προσωπικό.

Η κατάσταση είναι δραματική στο Νοσοκομείο Λήμνου και υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για τους κατοίκους, αναφέρουν οι εργαζόμενοι, οι οποίοι καλούν την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να παρέμβει και να δώσει λύση στα προβλήματα στελέχωσης στο νοσοκομείο του νησιού.


«Είναι πολλά τα προβλήματα και επειδή είμαστε παραμεθόριος, μερικές φορές δεν ακούγονται. Μόνο μια μόνιμη γιατρός υπάρχει στην παθολογική κλινική του νοσοκομείου, επισημαίνει στο Sputnik ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λήμνου, Θωμάς Λούκας.

Αυτή τη στιγμή, το πρόβλημα καλύπτεται με έναν στρατιωτικό γιατρό και με ιδιώτες γιατρούς με μπλοκ παροχής κλινικής.

«Κάποιος ο οποίος αρρωσταίνει αυτή τη στιγμή, πηγαίνει σε ιδιώτη γιατρό. Τέσσερις παθολόγοι υπάρχουν στο νησί. Ωστόσο, είναι τελείως διαφορετική η πρωτοβάθμια περίθαλψη που παρέχει το νοσοκομείο και κάτι εντελώς διαφορετικό η δευτεροβάθμια».

Στην ίδια κατάσταση και το υπόλοιπο νοσοκομείο του νησιού του Ηφαίστου.

Η χειρουργική κλινική έχει μόνο έναν επικουρικό γιατρό.

«Ένας γιατρός μόνος του δεν μπορεί να χειρουργήσει. Χρειάζεται μια ομάδα για να χειρουργήσει. Αυτό σημαίνει, ότι ο χειρουργός καλύπτει μόνο τα υπερβολικά επείγοντα και για τα υπόλοιπα, όπως μια σκωληκοειδίτιδα, διακομίζεται. Με έναν γιατρό δουλεύει η μονάδα τεχνητού νεφρού και με άλλον έναν η καρδιολογική».

Το πώς αφέθηκε η Παθολογική κλινική να λειτουργεί με μία μόνο γιατρό, αλλά και οι υπόλοιπες του νοσοκομείου, είναι μια εύλογη απορία – χωρίς, όμως, συγκεριμένη απάντηση.

«Όλα αυτά τα προβλήματα για κάποιους είναι γολγοθάς, αλλά για κάποιους άλλους μια απλή υπογραφή. Επί 12 μήνες, είμαστε χωρίς διοικητή. Παραιτήθηκε πέρυσι τον Νοέμβριο και από τότε δεν έχει αντικατασταθεί».

Αεροδιακομιδές

«Φέτος έγιναν 67 διακομιδές, καθότι μιλάμε για 67 ανθρώπους που διακομίσθηκαν αμέσως. 

Υπήρχαν όμως και άλλες διακομιδές, εκατοντάδες άνθρωποι που έφυγαν από το νησί. Θέλησαν να πάνε στην ηπειρωτική χώρα να κάνουν τις εξετάσεις ή το χειρουργείο τους καθότι δεν ικανοποιούνται από την παροχή υπηρεσιών.

Αν το δούμε με οικονομικά κριτήρια σαφέστατα το κόστος των διακομιδών είναι οι μισθοι 3-4 γιατρών για κάποια χρόνια». 

Το κοντινότερο νοσοκομείο στο οποίο διακομίζονται περιστατικά είναι εκείνο της Μυτιλήνης που απέχει τέσσερις ώρες ακτοπλοϊκώς.

Ποιες είναι οι λύσεις;

«Οι λύσεις είναι απλές. Χρειάζεται απλά μια υπογραφή. Καταλαβαίνουμε ότι, όταν κάποιος στην Αθήνα, έχει να αντιμετωπίσει 1.000 τέτοια μικρά, τότε θα βάλει και κάποιες προτεραιότητες.

Στο θέμα της διοίκησης, τον Σεπτέμβριο προκηρυχθήκαν 115 θέσεις διοικητών και αναπληρωτών διοικητών νοσοκομείων. Μέσα σε αυτές τις θέσεις, δεν ήταν το νοσοκομείο Λήμνου που «κόλλησε» προεκλογικά.

Το θέμα της προσέλκυσης γιατρών είναι μεγάλο πρόβλημα για τις ακριτικές περιοχές. Με μια απλή υπογραφή κλείνει μια προκήρυξη και έρχονται αμέσως τρεις γιατροί. Πρέπει το υπουργείο να δώσει προτεραιότητα στα προβλήματά μας».

ΠΗΓΗ: sputniknews.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ