2019-11-20 21:19:58
Φωτογραφία για Στις 20 Νοεμβρίου 1947 η Ελισάβετ παντρεύεται τον Φίλιππο: η ιστορία αγάπης ξεκίνησε ακόμα νωρίτερα
 Ξεπέρασαν την πλατινένια επέτειο, η οποία γιορτάζεται από τα παντρεμένα ζευγάρια στα 70 χρόνια γάμου και συνεχίζουν ακάθεκτοι  H τότε Πριγκίπισσα Ελισάβετ και ο αξιωματικός

του Βασιλικού Πολεμικού Ναυτικού Φίλιππος, ένωσαν τις ζωές τους για πάντα στις 20 Νοεμβρίου 1947. Σήμερα, 72 χρόνια αργότερα, στα 93 της εκείνη είναι ακόμη Βασίλισσα της Μεγάλης Βρετανίας και η μακροβιότερη εν ζωή Μονάρχης αφού ανέβηκε στο θρόνο το 1957 κι εκείνος στα 98 του έχει αποσυρθεί από τις βασιλικές του υποχρεώσεις. Έχουν αποκτήσει μαζί τέσσερα παιδιά: τον Κάρολο, την Άννα, τον Ανδρέα και τον Εδουάρδο.

Η Ελισάβετ με τον Φίλιππο συναντήθηκαν για πρώτη φορά στην τελετή ενθρόνισης του Γεωργίου ΣΤ, δηλαδή του πατέρα της Ελισάβετ, ο οποίος ανακηρρύχθηκε Βασιλιάς επειδή ο Γεώργιος ο Ε έφυγε αιφνιδιαστικά από τη ζωή και ο διάδοχος Εδουάρδος ο Η’ παραιτήθηκε από το θρόνο μετά από μόλις 10 μήνες. Έτσι ο Γεώργιος που ήταν αδερφός του Εδουάρδου έγινε Βασιλιάς και η πρωτότοκη κόρη του Ελισάβετ ήταν η πρώτη στη σειρά διαδοχής για το θρόνο.


Ο έρωτας ήρθε δυο χρόνια αργότερα, όταν το 1939 η Ελισάβετ και η Μαργαρίτα, οι δυο Πριγκίπισσες επισκέφθηκαν το Βασιλικό Ναυτικό Κολλέγιο. Ο Βασιλιάς ζήτησε από το Φίλιππο να τις συνοδεύσει και η 13χρονη Ελισάβετ τον ερωτεύεται κεραυνοβόλα. Από τότε, η Ελισάβετ αρχίζει να στέλνει γράμματα στον Φίλιππο ο οποίος ανταποκρίθηκε μεν, αλλά θεωρούσε αυτή την επικοινωνία κάτι παροδικό και το χαρακτήριζε κάτι σαν “ευχάριστο διάλλειμα”.

Όμως η Ελισάβετ είναι αποφασισμένη: το 1943 τον προσκαλεί να περάσουν μαζί τα Χριστούγεννα στο κάστρο του Γουίνσδορ. Ο Φίλιππος και η Ελισάβετ γίνονται ζευγάρι και το μόνο που απέμενε ήταν η Πριγκίπισσα να πάρει την έγκριση του Βασιλιά πατέρα της για να παντρευτεί τον Φίλιππο τον οποίο ο πατέρας της θεωρούσε λίγο πολύ “αγροίκο”.

Το 1946 ο Φίλιππος κάνει πρόταση γάμου στην Ελισάβετ αλλά ο πατέρας της αρνείται επειδή υπήρχαν κάποια στοιχεία τα οποία του έλειπαν για να γίνει σύζυγος μιας Βασίλισσας: δεν έχει επώνυμο, δεν είχε Βρετανική υπηκοότητα και ήταν Χριστιανός Ορθόδοξος. Όλα αυτά ο Φίλιππος ήταν διατεθειμμένος να τα αλλάξει για χάρη της Πριγκίπισσάς του. Απαρνήθηκε τους τίτλους ευγενείας της δικής του οικογένειας, δηλαδή του πρίγκιπα Ελλάδας και Δανίας, πήρε το επώνυμο της μητέρας του δηλαδή Μαουντμπάτεν, απαρνήθηκε την ελληνική υπηκοότητα και πολιτογραφήθηκε βρετανός. Τέλος ασπάστηκε την Εκκλησία της Αγγλίας. Το 1947 ο Γεώργιος έδωσε τη συγκατάθεσή του και ο Φίλιππος έκανε και πάλι δεύτερη επίσημη πρόταση γάμου στην Ελισάβετ με ένα δαχτυλίδι το οποίο είχε σχεδιάσει ο ίδιος.

Μία ημέρα πριν από το γάμο ο βασιλιάς Γεώργιος έδωσε στον Φίλιππο τον τίτλο προσφώνησης Βασιλική Υψηλότητα και την ημέρα του γάμου, στις 20 Νοεμβρίου 1947, τον έχρισε Δούκα του Εδιμβούργου, Κόμη του Μέριονεθ και Βαρώνο Γκρίνουιτς. Πολλά έχουν λεχθεί για την προσωπικότητα του Φιλίππου: ότι ήταν ατίθασος, παρορμητικός και ίσως μερικές φορές να “ξενοκοιτούσε”. Ωστόσο τόσο η Ελισάβετ του είχε κάνει ξεκάθαρο ότι αυτός ο γάμος δεν πρόκειται να τελειώσει διότι δεν το επιτρέπει το Δόγμα της αλλά και ο πρώτος γραμματέας του Φιλίππου είπε πως ο Δούκας του Εδιμβούργου του είχε πει: «Ο Φίλιππος μου είπε ότι η πρώτη, δεύτερη και μοναδική δουλειά που έχει να κάνει είναι να μην την παρατήσει ποτέ».
anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ