2012-06-18 01:41:04
Φωτογραφία για Άποψη αναγνώστη Πρέπει να είναι όλοι οι ψήφοι ίσοι και ισοδύναμοι;
Το θέτω στη κρίση σας ως ένα πλαίσιο προβληματισμού. Γνωρίζω καλά τα ιστορικά κοινωνικοπολιτικά ζητήματα που τίθενται σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Ζητήματα και κινδύνους που πιθανόν να μην ισοσταθμίζουν καν τα οφέλη. Όμως αναρωτηθείτε για μια στιγμή; Πρέπει να είναι ίσοι όλοι οι ψήφοι; Σε άλλες εποχές τα κριτήρια δια χωρισμού ήταν η καταγωγή, το φύλλο, τα εισοδήματα. Στη σημερινή εποχή τι θα μπορούσαν να είναι τα κριτήρια αν έπρεπε να μην βαρύνουν όλοι οι ψήφοι το ίδιο.

Ας πάρουμε για παράδειγμα αυτό που μας λένε οι δημοσκόποι στις πρόσφατες εκλογές, ότι δηλαδή στις ηλικίες μέχρι τα 55 ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν πρώτος, όμως στις μεγαλύτερες ηλικίες η ΝΔ. Θα μπορούσε βέβαια να είναι και αντίθετα ή οτιδήποτε άλλο.

Ποιες είναι αλήθεια αυτές οι μεγαλύτερες ηλικίες; Να διευκρινίσω κατ’ αρχήν ότι ανήκω και εγώ σε αυτές. Πρόκειται αναλογικά μια μεγάλη πληθυσμιακή ομάδα (αφού είμαστε Χώρα γερόντων), από φτασμένους ή αποτυχημένους επαγγελματίες, αγρότες, υπαλλήλους, επιστήμονες και συνταξιούχους
. Οι πιο πολλοί, σχεδόν όλοι, έχουν λίγο πολύ οριστικοποιήσει ή και κλείσει τον επαγγελματικό τους κύκλο, τον οικογενειακό τους κύκλο (παιδιά μεγάλα), μόνιμο τόπο διαμονής και ειδικά στην Ελλάδα μάλλον μεγάλο ποσοστό είναι συνταξιούχοι εκ των οποίων οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν και ένα μέρος του εφάπαξ στη τσέπη (όσοι πρόλαβαν). Είναι, είμαστε, οι πολίτες που ανατραφήκαμε πολιτικά στις εποχές της μεταπολίτευσης με τον κάθε μπάρμπα από την Κορώνη κάθε χρώματος που με μια επίσκεψη στο γραφείο του λύναμε το πρόβλημα και τακτοποιούσαμε τις υποθεσούλες μας (οι περισσότεροι ίσως).

Και σήμερα εμείς, εμείς που φταίμε για τα χάλια της Χώρας αφού στηρίζαμε τόσα χρόνια όλους αυτούς τους άχρηστους που μας κατέστρεψαν, ερχόμαστε τώρα με τη ψήφο μας να ανατρέψουμε τη σαφή δυναμική των υπολοίπων (των νεωτέρων) και εμείς, οι περισσότερο ή λιγότερο «απόμαχοι», να ορίζουμε τελικά τη μοίρα όλων των άλλων που είναι στις παραγωγικές ηλικίες, που είναι άνεργοι, που βλέπουν τους μισθούς τους –όσοι δουλεύουν- να εξαϋλώνονται, που έχουν μικρά παιδιά, γέρους γονείς (εμάς), δεν προσδοκούν εφάπαξ και σύνταξη στα επόμενα 20 χρόνια.

Σκέφτομαι λοιπόν ότι ίσως πρέπει να διαχωριστεί το εκλογικό σώμα σε δύο ομάδες με βάση την ηλικία, η οποία θα επιλεγεί και καθοριστεί ανάλογα με κριτήρια όπως π.χ. τη συμμετοχή της κάθε μιας ομάδας στο φορολογικό κεφάλαιο της Χώρας και το ΑΕΠ, με τρόπο ώστε στα αποτελέσματα των εκλογών για το σχηματισμό κυβερνήσεων να δίνεται βαρύτητα στις επιλογές της ομάδας που έχει κυρίως αλλά και πρέπει να έχει σε τελική ανάλυση το μέλλον της Χώρας στα χέρια της.

Αναγνώστης
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ