2019-11-25 13:17:18
Φωτογραφία για Πονόδοντος που δεν έχει καμιά σχέση με τα δόντια σου
Η Νευραλγία Τριδύμου είναι μια εξαιρετικά επώδυνη κατάσταση που συνήθως προσβάλει την μία πλευρά του προσώπου. Συνήθως συμβαίνει αυτόματα ωστόσο μερικές φορές σχετίζεται με τραύμα ή οδοντιατρικές επεμβάσεις.

Έχει ένα χαρακτηριστικό αίσθημα παροξυσμικού ‘σαν σοκ’ πόνου που ταξιδεύει στο πρόσωπο μέσα σε δευτερόλεπτα και που μπορεί να επαναλαμβάνεται. Ανάλογα με το που συμβαίνει υπάρχουν συνηθισμένοι ερεθιστικοί παράγοντες που φαίνεται να προκαλούν ή να επιδεινώνουν τον πόνο όπως: 

Η αφή του προσώπου

Το βούρτσισμα των δοντιών

Η μάσηση της τροφής, η κατάποση, η ομιλία

Το ξύρισμα

Η επαφή του προσώπου με το νερό κατά τη διάρκεια του μπάνιου

Η επαφή δοντιού ή χειλιού με την γλώσσα

Το αίσθημα από ένα ελαφρύ αεράκι στο πρόσωπο

Μερικές φορές τίποτα από όλα αυτά.

Η ένταση του πόνου είναι ιδιαίτερη και ο ασθενής νοιώθει τον πόνο να είναι χειρότερος από αυτόν μιας καρδιακής προσβολής, του κολικού του νεφρού ή του τοκετού. Δεν υπάρχει εξέταση να διαγνώσει τη Νευραλγία Τριδύμου. Η λήψη καλού ιστορικού που να περιγράφει τον χαρακτήρα και την ένταση του πόνου και πιθανούς προκλητικούς παράγοντες είναι αρκετή για να θέσει τη διάγνωση.


Η Νευραλγία Τριδύμου εμφανίζεται συχνότερα στις γυναίκες, σε άτομα ηλικίας άνω των 60 και δεξιά περισσότερο από αριστερά. Συνήθως δεν υπάρχει κληρονομικότητα. Μπορεί να δίνει έντονα συμπτώματα για μια περίοδο, μετά να σταματά εντελώς και στη συνέχεια πάντοτε να επανεμφανίζεται συνήθως με ακόμα μεγαλύτερη ένταση. Η πιο κοινά αποδεκτή θεωρία της αιτίας της νευραλγίας τριδύμου είναι η αγγειακή συμπίεση. Υπάρχουν αγγεία που συνοδεύουν το νεύρο και αν προκαλέσουν πίεση σε αυτό τότε μπορεί να προκληθεί πόνος. Επίσης , παθήσεις απομυελίνωσης όπως η πολλαπλή σκλήρυνση μπορούν να προκαλέσουν νευραλγία τριδύμου επί προσβολής του τριδύμου νεύρου. Τέλος υπάρχει αντιπαράθεση για το αν η μεθερπητική νευραλγία μπορεί να σχετίζεται με αυτή την πάθηση.

Διάγνωση

Τις περισσότερες φορές πρέπει να αποκλειστούν άλλα πιθανά αίτια πόνου. Για αυτό θα χρειαστεί η διενέργεια μαγνητικής τομογραφίας εγκεφάλου με σκιαγραφικό για να αποκλειστεί η πιθανότητα όγκου ή αγγειακής ανωμαλίας που ασκεί πίεση στο νεύρο. Επίσης με αυτή την εξέταση μπορεί να αναδειχθούν τα χαρακτηριστικά της πολλαπλής σκλήρυνσης. Είναι σημαντικό ο ασθενής να προσκομίζει την μαγνητική τομογραφία όταν ζητά την γνώμη του νευροχειρουργού.

Θεραπεία

Η θεραπεία της Νευραλγίας Τριδύμου περιλαμβάνει :

Φαρμακευτική αγωγή

Διαδερμικές επεμβάσεις με χρήση βελόνης

Χειρουργική μικροαγγειακή αποσυμπίεση του νεύρου

Ακτινοβολία

Για αρκετούς ασθενείς η φαρμακευτική αγωγή δεν είναι ικανή να ελέγξει τα συμπτώματά τους ή οι παρενέργειές της δεν είναι ανεκτές. Για αυτούς τους ασθενείς και για εκείνους που επιθυμούν οριστική θεραπεία χωρίς επιπλοκές όπως το αίσθημα αιμωδιών και η υπαισθησία του προσώπου από τις διαδερμικές τεχνικές η Νευροχειρουργική Κλινική του ΓΝΑ Γ. Γεννηματάς προσφέρει την επιλογή της μικροαγγειακής αποσυμπίεσης μετά από έναν μεγάλο αριθμό επεμβάσεων που έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια και που έχουν δώσει οριστική ανακούφιση από τον πόνο σε πολλούς ασθενείς της. Η επέμβαση περιλαμβάνει μία μικρή τομή περίπου 5 εκατοστών πίσω από το αυτί στο τριχωτό της κεφαλής. Με τη βοήθεια του μικροσκοπίου αναγνωρίζεται το αγγείο που έρχεται σε επαφή και που πιέζει ή ερεθίζει το Τρίδυμο νεύρο και απομακρύνεται από αυτό.

Τα τελευταία χρόνια στη Νευροχειρουργική Κλινική του ΓΝΑ Γ. Γεννηματάς, εφαρμόζεται η τεχνική του '' sling retraction'' (εικόνες a,b,c). Πλέον δεν τοποθετούμε μεταξύ του πιεσμένου νεύρου και του υπεύθυνου αγγείου μονωτικό-αφρώδες τεμάχιο teflon αλλά καθηλώνουμε την αγγειακή αγκύλη στο σκηνίδιο με τη βοήθεια λεπτού επιμήκους τεμαχίου συνθετικού υλικού. 

Με το τρόπο αυτό διασφαλίζουμε για πάντα την απομάκρυνση του υπεύθυνου αγγείου από το τρίδυμο νεύρο. Ο ασθενής συνήθως επιστρέφει σπίτι του την 3η μετεγχειρητική ημέρα διακόπτοντας εντελώς τα παυσίπονα φάρμακα που λάμβανε προεγχειρητικά. Αυτή η τεχνική εφαρμόζεται στην κλινική μας για την αντιμετώπιση και άλλων επώδυνων συνδρόμων όπως η νευραλγία γλωσσοφαρυγγικού και ο σπασμός ημιπροσώπου από πίεση του γλωσσοφαρυγγικού και προσωπικού νεύρου αντίστοιχα.

Πηγή: neurosurgerygennimatas
olalathos
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ