2019-12-04 12:16:38
Φωτογραφία για Ελληνοτουρκικά: Η αλήθεια για τα Μέτρα Εμπιστοσύνης με την Τουρκία και η διαρροή
Στην υφέρπουσα διαμάχη μεταξύ δύο διαφορετικών ομάδων πολιτικών υπηρεσιακών

παραγόντων, που εμφανίζονται να ασκούν επιρροή ως προς τον καθορισμό της ελληνικής αμυντικής πολιτικής σε σχέση με την Τουρκία, οφείλεται όπως όλα δείχνουν η λανθασμένη διαρροή που έγινε χθες από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, αναφορικά με το «πάγωμα» του στρατιωτικού διαλόγου για την οικοδόμηση Μέτρων Εμπιστοσύνης στο Αιγαίο. Από την μια πλευρά υπάρχει ο διεθνολόγος και νέος επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Πολιτικής Εθνικής Άμυνας και Διεθνών Σχέσεων κ. Κώστας Μπαλωμένος, ο οποίος παρότι ασκεί άτυπα τα καθήκοντά του μιας και δεν έχει βγει ακόμη το ΦΕΚ διορισμού του, εμφανίζεται να τάσσεται υπέρ της σκλήρυνσης της στάσης της χώρας μας έναντι της Τουρκίας, διακόπτοντας τους υφιστάμενους διαύλους επικοινωνίας σε στρατιωτικό επίπεδο, προκειμένου να ασκηθεί κάποιου είδος πίεσης προς την Άγκυρα.

Από την άλλη πλευρά διαφορετική είναι η αντίληψη που τρέφουν για τις εξελίξεις κύκλοι του ΓΕΕΘΑ οι οποίοι, συνεπικουρούμενοι και από συνεργάτες του ΥΕΘΑ κ
. Νίκου Παναγιωτόπουλου, τάσσονται υπέρ της συνέχισης του ελληνοτουρκικού διαλόγου, θεωρώντας ότι μέσω της συζήτησης μπορείς αφενός να προλάβεις τυχόν κρίσεις που θα μπορούσαν να καταλήξουν ακόμη και σε θερμό επεισόδιο αφετέρου μαθαίνεις καλύτερα τις πραγματικές επιδιώξεις του αντιπάλου σου και τη μεθοδολογία που ακολουθεί προκειμένου να τις φέρει σε πέρας.

Να σημειώσουμε πως μέχρι χθες και λόγω των πρόσφατων εξελίξεων στην Ν.Α Μεσόγειο ο κ. Μπαλωμένος φαίνεται πως είχε καταφέρει να αποκτήσει σημαντικά ερείσματα μέσα στο γραφείο του κ. Παναγιωτόπουλου πετυχαίνοντας σε ορισμένα κρίσιμα θέματα, όπως είναι ο χειρισμός σε ζητήματα που άπτονται των ελληνοτουρκικών σχέσεων, να περνάει τις απόψεις του, έχοντας ως παρακαταθήκη την προηγούμενο θητεία του στο γραφείο του Πρωθυπουργού.

Τουρκική επιστολή

Από εκεί και πέρα και έπειτα από τη διευκρινιστική παρέμβαση του Μεγάρου Μαξίμου, οι συζητήσεις που διεξάγονται σε στρατιωτικό επίπεδο μεταξύ της ελληνικής και της τουρκικής πλευράς για την υλοποίηση μίας σειράς Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο, θα συνεχιστούν κανονικά. Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, το τουρκικό υπουργείο Άμυνας σε σχετική απαντητική επιστολή που απέστειλε στα τέλη της περασμένης εβδομάδας προς το Πεντάγωνο, γνωστοποιεί την πρόθεσή του να συνεχιστεί ο διάλογος για τα ΜΟΕ, καλώντας την ελληνική πλευρά να προτείνει πιθανές ημερομηνίες που θα μπορούσαν να συναντηθούν οι αντιπροσωπείες των στρατιωτικών εμπειρογνωμόνων που έχουν συστήσει γι’ αυτό το σκοπό οι δύο πλευρές.

Σε κάθε περίπτωση η επόμενη συνάντηση αναμένεται να πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, με τους τούρκους να προτείνουν τη διεξαγωγή της προς τα τέλη Ιανουαρίου ή το αργότερα στις αρχές Φεβρουαρίου του 2020. Επί του παρόντος ωστόσο, η ελληνική πλευρά δεν φαίνεται πως επείγεται να τοποθετηθεί, θεωρώντας ότι τα νέα δεδομένα που έχουν δημιουργήσει οι τουρκικές προκλητικές πρωτοβουλίες στην περιοχή της Ν.Α Μεσογείου, δεν αφήνουν περιθώρια για βιαστικές κινήσεις.

Σύμφωνα με κύκλους του ΥΠΕΘΑ, σκοπός της ελληνικής πλευράς είναι η όσο το δυνατόν καλύτερη και πληρέστερη προετοιμασία της ελληνικής αντιπροσωπείας, η οποία θα προσέλθει μεν στο τραπέζι των συζητήσεων αλλά υπό ξεκάθαρους όρους και σίγουρα όχι υπό καθεστώς πίεσης. Ως εκ τούτου, η ελληνική πλευρά μελετά η έναρξη αυτού του τρίτου κύκλου συζητήσεων για τα ΜΟΕ, να μετατοπισθεί χρονικά, από τον Δεκέμβρη που ήταν ο αρχικός σχεδιασμός, προς τα τέλη Φεβρουαρίου ή ακόμη και στις αρχές Μαρτίου. Οι ίδιοι κύκλοι μάλιστα εκτιμούν ότι ο χρόνος που έφτασε η τουρκική επιστολή στο ΥΠΕΘΑ μόνο τυχαίος δεν είναι, αφού η «ταχυδρόμησή» της έγινε λίγες μόλις ημέρες μετά την ανακοίνωση του μνημονίου μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης μέσω του οποίου η Άγκυρα επιχειρεί να δημιουργήσει τετελεσμένα ως προς την χάραξη θαλασσίων ζωνών στην Ν.Α Μεσόγειο. « Είναι προφανές πως η Τουρκία ήθελε πρώτα να αξιολογήσει τις ελληνικές αντιδράσεις έπειτα από την υπογραφή του μνημονίου με την Λιβύη και ανάλογα να ζητήσει ή όχι την συνέχιση του διαλόγου για τα ΜΟΕ» σημειώνουν χαρακτηριστικά. Να σημειώσουμε πως ήδη οι στρατιωτικές αντιπροσωπείες των δύο χωρών έχουν συναντηθεί δύο φορές η πρώτη στις αρχές του 2019 και η δεύτερη τον περασμένο Ιούνιο.

Συνέχιση του διαλόγου

Σε κάθε περίπτωση πάντως, τόσο ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, θεωρούν ότι ο ελληνοτουρκικός διάλογος για την οικοδόμηση Μέτρων Εμπιστοσύνης που θα μειώνουν την ένταση στο Αιγαίο, θα πρέπει να συνεχιστεί. Στο πλαίσιο αυτό και παρά την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, μέσα στις προθέσεις τους είναι να παραμείνει ανοιχτός ο δίαυλος επικοινωνίας που υπάρχει μεταξύ των δύο πλευρών και σε στρατιωτικό επίπεδο. «Δεν είναι δυνατόν από τη μια πλευρά να μιλάει σε επίπεδο κορυφής η πολιτική ηγεσία των δύο χωρών και από την άλλη να διακόπτεις τον διάλογο σε επίπεδο τεχνικών εμπειρογνωμόνων οι οποίοι είναι και αυτοί που προετοιμάζουν το έδαφος για τέτοιες συναντήσεις. Ως εκ τούτου δεν θα παγώναμε το διάλογο για τα ΜΟΕ λίγες ώρες πριν τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ερντογάν» ανέφεραν χαρακτηριστικά κυβερνητικοί παράγοντες. Η συνέχιση του ελληνοτουρκικού στρατιωτικού διαλόγου εξάλλου είχε επιβεβαιωθεί πρόσφατα και σε επίπεδο πολιτικής ηγεσίας μεταξύ των υπουργείων Άμυνας Ελλάδας και Τουρκίας, κατά την συνάντηση που είχαν στο περιθώριο της συνόδου ΥΠΑΜ του ΝΑΤΟ που είχε πραγματοποιηθεί στα μέσα του προηγούμενου μήνα στις Βρυξέλες, οι κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος και Χουλουσί Ακάρ.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ