2019-12-04 21:42:54
Φωτογραφία για Κίνδυνος για αύξηση τιμής φυσικού αερίου κατά 45% στην Ελλάδα
Το Ινστιτούτο Energy Economics της Κολωνίας εκτιμά πως η Ευρώπη θα έχει επάρκεια, ακόμα και αν Μόσχα και Κίεβο δεν ανανεώσουν ομαλά τη σύμβαση μεταφοράς Ρωσικού

αερίου στην Ευρώπη. Οι τιμές όμως θα αυξηθούν - και στην εκτός δικτύου Ελλάδα, θα εκτιναχθούν

Μελέτη του Ινστιτούτου Energy Economics (EWI) της Κολωνίας που επικαλείται το πρακτορείο Reuters εξετάζει διάφορα σενάρια στην περίπτωση που δεν συναφθεί εγκαίρως νέα συμφωνία παράδοσης του ρωσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Ουκρανίας. Αν και εκτιμά πως δε θα υπάρξουν ελλείψεις, οι τιμές θα αυξηθούν ελαφρώς στην Κεντρική Ευρώπη ενώ θα κάνουν άλμα στη χώρα μας.

Συγκεκριμένα η μελέτη του Ινστιτούτου Energy Economics (EWI) της Κολωνίας που επικαλείται το πρακτορείο Reuters αναφέρει πως «Η προμήθεια φυσικού αερίου για το χειμώνα είναι εξασφαλισμένη, ακόμη και αν οι συνομιλίες για αποστολές φυσικού αερίου στην Ευρώπη από την Ρωσία μέσω Ουκρανίας αποτύχουν».


Η μελέτη εκτιμά ότι οι τιμές του φυσικού αερίου στη Γερμανία θα μπορούσαν να σημειώσουν μέτρια αύξηση χωρίς όμως να υπάρξουν διαταραχές στις παραδόσεις.

Οι αποθηκευτικές εγκαταστάσεις είναι γεμάτες, οι τιμές βρίσκονται σε πολυετή χαμηλά λόγω της παγκόσμιας υπερπροσφοράς και η διασύνδεση είναι πολύ καλύτερη από ό, τι ήταν πριν από 10 χρόνια, όταν η Ρωσία και η Ουκρανία προκάλεσαν το ράλυ στις τιμές όταν διαπραγματεύονταν την τρέχουσα σύμβαση.

Η Μόσχα έχει δηλώσει ότι δεν θέλει να εμπλακεί σε έναν «πόλεμο αερίου» με την Ουκρανία, όπως εκείνος του 2009, που είχε ως αποτέλεσμα τις διαταραχές εφοδιασμού πολλών ευρωπαϊκών χωρών πριν από την υπογραφή της ισχύουσας συμφωνίας.

Η συμφωνία, που καλύπτει τη διάθεση αερίου από τη Ρωσία στην Ουκρανία και τη διαμετακόμιση του στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), λήγει στις 31 Δεκεμβρίου και οι συνομιλίες για την αντικατάστασή της περιπλέκονται από θέματα όπως η διαδικασία διαιτησίας και η προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία το 2014.

Ενδεχόμενη διακοπή της μεταφοράς αερίου στην Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας από τον Ιανουάριο του 2020 θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση των εξαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου στην ΕΕ κατά 6,3 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα το μήνα, σύμφωνα με ένα σενάριο του EWI. Όπως αναφέρει, οι αποθηκευμένες ποσότητες θα μπορούσαν να καλύψουν το 83% της έλλειψης και οι εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) το υπόλοιπο.

Σε ένα τέτοιο σενάριο οι τιμές του αερίου στην Γερμανία θα αυξάνονταν κατά 5% ενώ οι τιμές στην Ελλάδα κατά 45%, καθώς η χώρα μας είναι απομονωμένη από το κύριο ευρωπαϊκό δίκτυο φυσικού αερίου.

Επιπλέον όπως αναφέρει το Ινστιτούτο σε περίπτωση που έχουμε βαρύ χειμώνα στην Ευρώπη οι αυξήσεις θα είναι μεγαλύτερες.

Το Ινστιτούτο EWI εκτιμά ότι η επάρκεια της Ευρώπης θα ήταν εξασφαλισμένη ακόμα και εάν η κρίση με την ανανέωση της συμφωνίας τραβήξει μέχρι τον Μάρτιο (δηλαδή τρεις μήνες), μήνας που σηματοδοτεί το επίσημο τέλος της χειμερινής περιόδου.

Η Ρωσία έχει δηλώσει ότι οι συνομιλίες θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν την Πέμπτη αν οι εμπλεκόμενες εταιρείες, η ρωσική Gazprom και η ουκρανική Naftogaz είναι έτοιμες, ωστόσο η τελευταία είχε δηλώσει την περασμένη εβδομάδα ότι υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος.

Το Κρεμλίνο έχει ανακοινώσει ότι ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν και ο Ουκρανός ομόλογός του θα συζητήσουν τα όποια προβλήματα στη συνάντησή τους την προσεχή Δευτέρα στο Παρίσι.

Το 2011, τέθηκε σε λειτουργία ο αγωγός Nord Stream 1 που διασχίζει υποθαλάσσια τη Βαλτική Θάλασσα παραδίδοντας έως και 55 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα στη Γερμανία και παρακάμπτοντας την Ουκρανία. Παράλληλα ο αγωγός Nord Stream 2, αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία γύρω στα μέσα του 2020, διπλασιάζοντας τις ποσότητα.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ