2019-12-05 18:30:15
Φωτογραφία για Ποιοι θα πάρουν 2.000 ευρώ - Τα εισοδηματικά κριτήρια
Το επίδομα θα είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο για χρέη σε Δημόσιο και τράπεζες και το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή μέσα στην εβδομάδα από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεω

Τριπλή παρέμβαση στην ενίσχυση της οικογένειας προβλέπει το κυβερνητικό σχέδιο για το νέο έτος. Θεσπίζεται επίδομα γέννας ύψους 2.000, θα γίνει προσαύξηση του αφορολογήτου και μειώνεται από 24% σε 13% ο ΦΠΑ σε όλες τις συσκευασμένες βρεφικές τροφές, στις βρεφικές πάνες και στα παιδικά καθίσματα αυτοκινήτου. Ειδικότερα:

1. Επίδομα γέννας

Το νέο επίδομα, ύψους 2.000 ευρώ, θα καταβάλλεται το 2020 σε όσες οικογένειες φέρουν στον κόσμο παιδιά και δεν σχετίζεται με το γνωστό οικογενειακό επίδομα. Θα υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια, ωστόσο αυτά δεν θα αποκλείουν τη μεγάλη μάζα των πολιτών, καθώς το νέο επίδομα δεν είναι προνοιακού αλλά δημογραφικού χαρακτήρα. Το επίδομα θα είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο για χρέη σε Δημόσιο και τράπεζες και το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή μέσα στην εβδομάδα από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.


Η πρόβλεψη της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής που συνοδεύει το νέο επίδομα είναι ότι στην πενταετία 2020-2024 θα επωφεληθούν από το μέτρο αυτό 400.000 οικογένειες. Το επίδομα θα καταβάλλεται σε δυο δόσεις με 1.500 ευρώ μετά την υποβολή της αίτησης και άλλα 500 ευρώ στη συνέχεια. Συγκεκριμένα:

Για μονογονεϊκή οικογένεια, το ύψος του εισοδήματος δεν πρέπει να ξεπερνά τα 40.000 ευρώ.

Για ζευγάρια, το συνολικό ύψος του εισοδήματός τους θα πρέπει να είναι ως 60.000 ευρώ.

Για κάθε τέκνο το οποίο ήδη βρίσκεται στην οικογένεια το εισοδηματικό όριο προσαυξάνεται κατά 1.000 ευρώ. Ετσι, αν ένα ζευγάρι που έχει ήδη 2 παιδιά φέρει στον κόσμο ένα ακόμα, για να πάρουν τα 2.000 ευρώ το εισόδημά τους δεν πρέπει να ξεπερνά τα 80.000 ευρώ.

Με βάση το τελευταίο στατιστικό δελτίο της ΑΑΔΕ, τα ζευγάρια χωρίς παιδιά με εισόδημα ως 60.000 ευρώ ανέρχονται σε 1.382.327 και αποτελούν εν δυνάμει το κοινό στο οποίο απευθύνεται το επίδομα. Οπως διευκρίνισε η υφυπουργός, τα 2.000 ευρώ θα καταβάλλονται σε 2 δόσεις: η πρώτη δόση με τη γέννησή του και η δεύτερη σε έξι μήνες από τη γέννηση του. Φυσικά, το επίδομα αφορά κάθε νεογέννητο, συνεπώς αν πρόκειται π.χ. για δίδυμα τότε μιλάμε για 4.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τις μετρήσεις της ΕΛΣΤΑΤ, κάθε χρόνο καταγράφονται 85.000-90.000 γεννήσεις, ενώ το «καθαρό» δημοσιονομικό κόστος του νέου επιδόματος έχει υπολογιστεί σε 120 εκατ. ευρώ.

2. Προσαύξηση αφορολογήτου

Η δεύτερη ενίσχυση για τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς έρχεται μέσω της προσαύξησης του αφορολογήτου λόγω παιδιών, είτε των υφισταμένων είτε των νέων.

Ειδικά για τις οικογένειες με μικρομεσαία εισοδήματα, η προσαύξηση του αφορολογήτου σε συνδυασμό με τον νέο συντελεστή 9% οδηγεί σε μικρότερη μηνιαία παρακράτηση φόρου, άρα και σε μισθολογικές «ενέσεις». Για παράδειγμα, δημόσιος υπάλληλος με 2 παιδιά και αποδοχές 1.250 ευρώ θα δει αύξηση 11,6 ευρώ. Ενας εργαζόμενος του ιδιωτικού τομέα με 3 παιδιά και αποδοχές 1.357 ευρώ θα δει αύξηση 12,9 ευρώ. Οι αδικημένοι είναι οι εργαζόμενοι με 1 παιδί, καθώς αν οι μηνιαίες αποδοχές τους ξεπερνούν τα 1.428 ευρώ, τότε δεν θα δουν μείωση των κρατήσεων, άρα και αύξηση μισθού.

Το συνολικό κονδύλι για τις παρεμβάσεις στη φορολογική κλίμακα, που ουσιαστικά αφορούν τη μείωση της παρακράτησης, υπολογίστηκε σε 281 εκατ. ευρώ.

3. Μείωση ΦΠΑ

Η τρίτη παρέμβαση που συμπεριλαμβάνεται στον σχεδιασμό για την ενίσχυση των οικογενειών γίνεται στο πεδίο της έμμεσης φορολογίας και συγκεκριμένα του ΦΠΑ. Ετσι από την Πρωτοχρονιά μειώνεται από 24% σε 13% ο ΦΠΑ σε όλες τις συσκευασμένες βρεφικές τροφές, στις βρεφικές πάνες και στα παιδικά καθίσματα αυτοκινήτου. Το δημοσιονομικό κόστος υπολογίζεται σε 12 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, το κατώφλι φτώχειας για νοικοκυριά με 2 παιδιά διαμορφώθηκε το 2018 στα 9.908 ευρώ. Με αυτό το δεδομένο και αφού συνυπολογιστούν διάφορα κοινωνικά επιδόματα, υπολογίζεται ότι το 22,8% των οικογενειών με παιδιά αντιμετωπίζει τον κίνδυνο φτώχειας, ενώ το ποσοστό ανεβαίνει στο 32,8% για τις μονογονεϊκές οικογένειες.
parapona-rodou
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ