2019-12-08 01:00:27
Φωτογραφία για Ολομέτωπη επίθεση στην Τουρκία έκανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
Ο Προκόπης Παυλόπουλος κήρυξε την έναρξη των εορτασμών για τα 100 χρόνια ελεύθερης Θράκης

Θανάσης Τσολάκης

Σκληρότερος από κάθε άλλη φορά ήταν στην κριτική που άσκησε στην Τουρκία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, από την Αλεξανδρούπολη όπου βρέθηκε επ’ αφορμής του εορτής του πολιούχου της πόλης Αγίου Νικολάου.

Με φόντο την τουρκολιβυκή συμφωνία και την κρίση που έχει προκαλέσει στις σχέσεις των τριών χωρών (Ελλάδας, Τουρκίας και Λιβύης), ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καταφέρθηκε εναντίον αυτής, λέγοντας ότι «το λεγόμενο "Μνημόνιο" μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης είναι όχι απλώς άκυρο αλλά παντελώς ανυπόστατο θεσμικώς, αφού δεν βρίσκει κανένα έρεισμα στο διεθνές δίκαιο. Γι' αυτό και δεν παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα για την Ελλάδα, τη διεθνή κοινότητα και την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Γενοκτονίες, μη σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα, εκμετάλλευση ανθρώπων


Ίσως για πρώτη φορά, ο Προκόπης Παυλόπουλος «χρέωσε» μαζεμένα στην Τουρκία όλα αυτά που κατά καιρούς της καταλογίζει η διεθνής κοινότητα, όπως τις Γενοκτονίες των Ελλήνων του Πόντου και των Μικρασιατών, το «πογκρόμ», όπως είπε κατά των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης, τους αγνοούμενους της Κύπρου από την εισβολή του 1974.

Σημείωσε ακόμα ότι «ο άνθρωπος χειμάζεται δεινώς σε ολόκληρο τον πλανήτη, όπως συμβαίνει και στην περιοχή μας, δυστυχώς με μεγάλη ευθύνη της γείτονος Τουρκίας», ενώ της καταλόγισε και τους χειρισμούς στο προσφυγικό ζήτημα και δη στο ότι «χρησιμοποιεί τους πρόσφυγες για να εκβιάζει την Ελλάδα και την Ευρώπη».

Κάλεσε τη γείτονα να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο, να πάψει να «αυθαιρετεί πολλαπλώς» και αναφορικά με τη στάση της Ελλάδας διευκρίνισε ότι «ότι όσο είμαστε αποφασισμένοι να τείνουμε χείρα φιλίας και καλής γειτονίας προς την Τουρκία, άλλο τόσο είμαστε αποφασισμένοι, υπό όρους αρραγούς ενότητας και δίχως ίχνος υποχώρησης ή υπαναχώρησης, να επιβάλουμε τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου».

100 χρόνια ελεύθερης Θράκης

Με την επίσκεψή του ο κος Παυλόπουλος κήρυξε και την έναρξη των εορτασμών για τα 100 χρόνια ελεύθερης Θράκης, ανάβοντας και τα «γενέθλια κεριά» (στην ειδική κατασκευή έμπροσθεν της Μητρόπολης) και λέγοντας ανάμεσα στα άλλα: «Από εδώ, την Αλεξανδρούπολη, από εδώ, την ελληνική και ευρωπαϊκή Θράκη, την εσχατιά της Δύσης προς την Ανατολή, κατά τον εορτασμό της 100ής επετείου της Απελευθέρωσης και προσάρτησης της Θράκης στον εθνικό μας κορμό, εμείς, οι Έλληνες, διακηρύσσουμε ότι είμαστε και θα παραμείνουμε, αδιαλείπτως, υπερασπιστές και θεματοφύλακες των ως άνω αρχών και αξιών του ελληνικού και του ευρωπαϊκού πολιτισμού, όπως τις κληροδότησε η Ορθόδοξη Χριστιανοσύνη».

Λίγο νωρίτερα, ο Πρόεδρος είχε αναφερθεί και πιο ειδικά στους Μουσουλμάνους της Θράκης, υπερτονίζοντας ότι «στην Ελλάδα σεβόμαστε, στον ίδιο βαθμό, και τα κάθε είδους δικαιώματα των συμπολιτών μας Μουσουλμάνων της Θράκης, οι οποίοι αποτελούν θρησκευτική, αμιγώς, μειονότητα, όπως ρητώς ορίζει το διεθνές δίκαιο, ιδίως, δε, η Συνθήκη της Λωζάννης».

Ο Μητροπολίτης Αλεξανδρούπολης Άνθιμος ευχαρίστησε πολλαπλώς τον Προκόπη Παυλόπουλο για την συμμετοχή του στον εορτασμό αλλά και για τα λόγια του τα οποία «θα κρατήσουμε βαθιά οι Έλληνες, οι Θρακιώτες, οι Εβρίτες, οι Αλεξανδρουπολίτες, για τα επόμενα 100 χρόνια σαν μια παρακαταθήκη ενός ανθρώπου, που ξέρει ποιος τι ο ελληνικός πολιτισμός, τι είναι η ορθόδοξη πίστη μας και ποιος είναι ο ρόλος των Ελλήνων σε ολόκληρη την Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο».

Άπαντες παρόντες

Στην Αλεξανδρούπολη λόγω της εορτής του Αγίου Νικολάου, αλλά και της επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας, βρέθηκε και ο μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κος Παντελεήμων. Σε πολιτικό επίπεδο, εκεί ήταν και ο περιφερειάρχης ΑΜΘ Χρήστος Μέτιος, ενώ υψηλή εκπροσώπηση είχε και το ΔΠΘ, δύο καθηγητές του οποίου συμμετείχαν ενεργά στο δεύτερο μέρος της επίσκεψης του Προκόπη Παυλόπουλου, που αφορούσε στην παρουσίαση του βιβλίου του με τίτλο «Από τη βιομηχανική επανάσταση στην τεχνολογική επανάσταση: Στον αστερισμό ενός αβέβαιου μέλλοντος».

Πιο συγκεκριμένα οι Ζωή Γαβριηλίδου (νυν αντιπρύτανης) και Κώστας Ρέμελης (πρώην πρύτανης) ήταν δύο από τους ομιλητές για το βιβλίο του Προέδρου (σ.σ. τρίτος ήταν ο π. Απόστολος Καβαλιώτης) ενώ ο πρύτανης Αλέξανδρος Πολυχρονίδης στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στην ιστορική διαδρομή του Δημοκριτείου και τις άριστες αξιολογήσεις του χαρακτηρίζοντας την επίσκεψη του κου Παυλόπουλου ως «ύψιστη τιμή για τον τόπο».

Το πρόγραμμα του Προέδρου της Δημοκρατίας ολοκληρώθηκε αργά το απόγευμα της και αφού είχε επισκεφθεί και την κανονιοφόρο «Κάσος» που βρίσκεται στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης λόγω των εορταστικών εκδηλώσεων στη μνήμη του πολιούχου Αγίου.
parapona-rodou
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ