Η διατροφή με ή χωρίς γλουτένη απασχολεί πολλούς ανθρώπους τα τελευταία χρόνια, προκαλώντας συχνά παρανοήσεις.
Η αλήθεια είναι ότι όσοι πάσχουν από δυσανεξία στη συγκεκριμένη πρωτεΐνη που υπάρχει στο σιτάρι, τη σίκαλη και το κριθάρι, πρέπει να είναι προσεκτικοί με τη διατροφή τους και όχι μόνο όταν καταναλώνουν υδατάνθρακες.
Σε πολλές πρωτεϊνούχες τροφές προστίθεται γλουτένη κατά την επεξεργασία και τη συσκευασία τους.
Η προσθήκη γίνεται με τη μορφή πληρωτικών υλικών με βάση το σιτάρι, καθιστώντας αναγκαίο τον έλεγχο της ετικέτας αν θέλετε να αποφύγετε τη γλουτένη.
Αν στην ετικέτα αναγράφεται ότι το τρόφιμο περιέχει άμυλο σίτου, υδρολυμένη πρωτεΐνη ή τροποποιημένο άμυλο, πρέπει να αποφύγετε το συγκεκριμένο προϊόν.
Κάποια μείγματα μπαχαρικών έχουν επίσης πληρωτικά υλικά με βάση το σιτάρι. Αν έχετε οποιαδήποτε αμφιβολία, αναζητήστε προϊόντα που αναγράφουν στην ετικέτα «χωρίς γλουτένη».
Δείτε τροφές που περιέχουν γλουτένη αλλά πιθανώς δεν το γνωρίζετε:
Γλυκόριζα, τσίχλες, σοκολάτες: Το αλεύρι σίτου είναι το δεύτερο συστατικό στις σκουρόχρωμες καραμέλες, ενώ χρησιμοποιείται και σε πολλές τσίχλες για να μην κολλά το προϊόν στη συσκευασία. Σε κάποιες σοκολάτες η γλουτένη χρησιμοποιείται ως πυκνωτικός παράγοντας.
Πατατάκια: Τα ίδια τα πατατάκια είναι ακίνδυνα, αλλά όσα έχουν γεύση, π.χ. μπάρμπεκιου κλπ., περιέχουν άμυλο σίτου. Αν έχτε αμφιβολία, επιλέξτε χωρίς γλουτένη.
Αλλαντικά: Πολλές εταιρίες χρησιμοποιούν πληρωτικά υλικά με βάση το σιτάρι, γι’ αυτό πρέπει να ελέγχετε προσεκτικά τις ετικέτες και να αποφεύγετε όσα έχουν γεύσεις, π.χ. μπάρμπεκιου ή αυτά που έχουν μέλι και συνήθως προέρχονται από άμυλο σίτου.
Σάλτσα σόγιας: Αν είστε φαν της ασιατικής κουζίνας, πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς τα περισσότερα αλμυρά συνοδευτικά περιέχουν σιτάρι.
Υποκατάστατα κρέατος: Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της γλουτένης είναι η «συγκολλητική» της ικανότητα. Γι’ αυτό χρησιμοποιείται σε πολλά υποπροϊόντα κρέατος, όπως το σειτάν (υποκατάστατο κρέατος από αλεύρι ολικής άλεσης ή γλουτένη σίτου) και τα μπιφτέκια λαχανικών.
Πίκλες: Οτιδήποτε περιέχει ξίδι βύνης, το οποίο φτιάχνεται από κριθάρι, πρέπει να το αποφεύγετε. Αν θέλετε να φάτε τουρσί, αναζητήστε αυτά που γίνονται από λευκό ξίδι, το οποίο δεν περιέχει γλουτένη.
Μουστάρδα: Κάποιες μουστάρδες μπορεί επίσης να περιέχουν ξίδι βύνης, ενώ σε αρκετές προστίθεται αλεύρι σίτου. Η ξηρή μουστάρδα είναι γενικά πιο ασφαλής επιλογή.
ΠΗΓΗ: www.onmed.gr , www.womenshealthmag.com
Let's block ads! (Why?)
ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ – newsitamea.gr