2019-12-10 19:24:12
Φωτογραφία για Τσίπρας: Να εφαρμοστούν και να επεκταθούν οι κυρώσεις κατά της Άγκυρας
Κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στα ελληνοτουρκικά, αλλά και για την αστυνομική βία των τελευταίων ημερών, άσκησε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό TRT, στο πλαίσιο της περιοδείας του στην Θεσσαλία. Για τα ελληνοτουρκικά ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι η Κυβέρνηση ακολούθησε πολιτική αδράνειας και κατευνασμού, ελπίζοντας ότι δεν θα αυξηθούν οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές.

Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ: «Τα εθνικά θέματα δεν είναι πρόσφορο πεδίο μικροκομματικής αντιπαράθεσης, όπως έκανε ο κ. Μητσοτάκης προεκλογικά... Έκανε σημαία το Μακεδονικό. Αλλά και στα ελληνοτουρκικά είχε σηκώσει την παντιέρα της μικροκομματικής κριτικής... Εγώ θεωρώ πατριωτικό καθήκον να επισημαίνω ότι η πολιτική της αδράνειας δεν είναι καλός σύμβουλος και δεν πρέπει να συσχετίζει η κυβέρνηση τα ελληνοτουρκικά με το μεταναστευτικό
. Είπα ότι δεν πρέπει να ακολουθεί πολιτική κατευνασμού, ήπιων τόνων όσον αφορά την παραβατική συμπεριφορά στην ΑΟΖ της Κύπρου και στο Αιγαίο, με αντάλλαγμα να μην έχουμε αυξημένες ροές». Πρόσθεσε ότι είχε εγκαίρως προειδοποιήσει ότι αυτή η πολιτική δεν θα είναι αποτελεσματική, γιατί ούτε τις ροές θα μειώσει, αλλά και οι προκλήσεις αντιθέτως θα ενταθούν. «Η ρητορική της κυβέρνησης άλλαξε τώρα, που η παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας επεκτάθηκε και στην Κρήτη».

Ερωτηθείς γιατί δεν προχώρησε η Ελλάδα σε ανακήρυξη ΑΟΖ, είπε ότι η ανακήρυξη θα πρέπει να είναι κατόπιν συμφωνίας με το γειτονικό κράτος και πρόσθεσε: «Μπορεί να προχωρήσει μία χώρα και μόνη της, ωστόσο ο μονομερής ορισμός της ΑΟΖ είναι δίκοπο μαχαίρι και μπορεί να οδηγήσει σε αρνητικά αποτελέσματα. Η ελληνική εξωτερική πολιτική είναι προσανατολισμένη στις συναινετικές λύσεις. Γι’ αυτό και από την δική μου κυβέρνηση, ξεκινήσαμε τις διερευνητικές συνομιλίες για την αντιμετώπιση της διαφοράς για την υφαλοκριπίδα». Πρόσθεσε δε, ότι «πρέπει να επιμείνουμε για να βρεθεί λύση, αλλά όχι να καθόμαστε με σταυρωμένα τα χέρια όταν υπάρχουν παραβατικές συμπεριφορές». Εν κατακλείδι, ο Αλ. Τσίπρας υποστήριξε πως η Κυβέρνηση πρέπει να πιέσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να εφαρμοστούν οι κυρώσεις κατά της Τουρκίας που πέτυχε ο ίδιος ως Πρωθυπουργός μαζί με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη με την απόφαση του Συμβουλίου Κορυφής της Ε.Ε., και επιπλέον να ζητήσει να επεκταθούν για τις ενέργειες της Τουρκίας νοτίως της Κρήτης.

Ο Αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αναφέρθηκε ξανά στο προσφυγικό-μεταναστευτικό λέγοντας ότι: «Αν υπάρχει κάτι στο οποίο δεν παραδώσαμε στρωμένη κατάσταση, όπως πχ στην οικονομία, στα δημοσιονομικά και στην ανάπτυξη, είναι το προσφυγικό. Και εκεί κατάφεραν μέσα σε πέντε μήνες να το κάνουν χειρότερο. Σήμερα η Μόρια έχει 15.000 ανθρώπους από 5.500 που την παραδώσαμε...Καταργήσανε το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και τώρα υπάρχουν τέσσερις αρμόδιοι Υπουργοί και τους συντονίζει ένας Υφυπουργός...».

Στο πλαίσιο αυτό κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι έκανε κριτική στο προσφυγικό για πολιτικά οφέλη: «Πώς κάνεις σημαία σου προεκλογική ότι φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ και σήμερα λες ότι είναι διεθνές πρόβλημα», ρώτησε ρητορικά και πρόσθεσε: «Η ίδια η ζωή σε φέρνει απέναντι στον ακραίο αυτό λαϊκιστικό λόγο». Ακολούθως απέρριψε τις αιτιάσεις ότι εκείνος είχε λαϊκιστική ρητορική, λέγοντας ότι δεν υπολόγισε τον κυνισμό των Ευρωπαίων, έκανε λάθος και, αυτό το έχει αναγνωρίσει. Οι πολιτικοί του αντίπαλοι ωστόσο, «εν γνώση τους λέγανε ψέματα για το προσφυγικό, εν γνώσει τους λέγανε ψέματα για το Μακεδονικό, εν γνώση τους λέγανε ψέματα για την καταστροφή στο Μάτι, εν γνώση τους είπανε ψέματα για τη μεσαία τάξη».

Ιδιαίτερα για τη μεσαία τάξη, ο Αλ. Τσίπρας διερωτήθηκε «που είναι οι ελαφρύνσεις προς τη μεσαία τάξη, όταν ακόμη και το κοινωνικό μέρισμα είναι μειωμένο;». Απέναντι δε, στο επιχείρημα πως ο ίδιος ξόδεψε το ποσό αυτό προεκλογικά για το κοινωνικό μέρισμα,είπε ότι αυτό είναι ψέμα, υπενθυμίζοντας παράλληλα πως «εμείς δώσαμε μόνιμη αν και μειωμένη την 13η σύνταξη...». Κριτική άσκησε ωστόσο ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, και στον τρόπο διανομής του μερίσματος από την Κυβέρνηση, διερωτώμενος «με ποια λογική το επίδομα δεν δίνεται σε άτομα με αναπηρία άνω των 24 ετών;».

Απαντώντας στις ερωτήσεις για το Μακεδονικό, είπε ότι προεκλογικά ήταν το πρώτο θέμα στην ατζέντα της αντιπολίτευσης «και μας κατηγορούσε ότι προωθούμε μία προδοτική Συμφωνία και ενθάρρυνε ακραίες αντιδράσεις κατά βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ...Πού έχουν κρυφτεί τώρα αυτοί οι μακεδονομάχοι; Τώρα γιατί λέει, ο κ. Μητσοτάκης ότι αυτή την Συμφωνία θα την τηρήσει και θα την τιμήσει. Σωστό είναι, αλλά τότε μας έλεγε ότι αυτή η Συμφωνία θα αποτελέσει εμπόδιο για την ενταξιακή προοπτική των γειτόνων μας αν γίνει εκείνος κυβέρνηση και σήμερα παίρνει πρωτοβουλίες υπέρ της ενταξιακής προοπτικής της Βόρειας Μακεδονίας... Τώρα πού είναι αυτός ο κόσμος που διαδήλωνε τότε και εξαπατήθηκε από τον κ. Μητσοτάκη; Αποδεικνύεται ότι αυτή η Συμφωνία που έδιωξε τα τουρκικά πολεμικά από τον εναέριο χώρο της Τουρκίας, που έδιωξε το ''Μακεδονία'' σκέτο, που υποχρέωσε να μας επιστρέψουν την πολιτιστική κληρονομιά της αρχαίας Μακεδονίας είναι προς όφελός της χώρας. Αν ο κ. Μητσοτάκης είχε μία τέτοια συμφωνία, θα την υπέγραφε με τρία χέρια, όχι μόνο με δύο, αλλά αντέδρασε τότε για να έχει πολιτικά οφέλη και, αυτό είναι απαράδεκτο».

Ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε στον διορισμό του Κώστα Πατέρα στο Νοσοκομείο Καρδίτσας και στο θέμα με τον κ. Διαματάρη λέγοντας ότι «δυστυχώς αυτή είναι η παθογένεια του παλαιού πολιτικού συστήματος». «Είμαι υπέρ της πραγματικής αριστείας, να προχωρούν αυτοί που πραγματικά έχουν τα καλύτερα βιογραφικά και τα περισσότερα προσόντα. Μία ακόμη σημαία του κ. Μητσοτάκη κατέρρευσε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα...Το εξοργιστικό είναι το ψέμα και η fake αριστεία. Το εξοργιστικό είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης κάλυψε τον κ. Διαματάρη ενώ γνώριζε ότι δεν έχει πτυχίο από το Κολούμπια» ανέφερε και συνέχισε λέγοντας ότι «δικαιώνουν τον έρμο τον Καρανίκα, ο οποίος δεν έγινε ούτε Υπουργός, ούτε Υφυπουργός, ούτε Διοικητής, μετακλητός υπάλληλος στο Μαξίμου ήταν».

Ο Αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε και στην αστυνομική βία, λέγοντας πως «οι εικόνες που βλέπουμε δεν περιποιούν τιμή στην Δημοκρατία. Κανείς δεν θέλει την ανομία ή την παρανομία, ούτε τα Πανεπιστήμια να γίνονται εργαλεία για παράνομες δραστηρικότητες, αλλά άλλο να χτυπάς την παρανομία και άλλο να χτυπάς τους φοιτητές. Να βλέπεις τα ΜΑΤ μέσα σε έναν πανεπιστημιακό χώρο και τους φοιτητές χωρίς κουκούλες, μόνο με τα σώματά τους να υπερασπίζονται το άσυλο». Συνέχισε λέγοντας ότι τις τελευταίες ημέρες «είδαμε νέους να γίνονται αντικείμενο ταπείνωσης και εξευτελισμού από τα ΜΑΤ, και ήλπιζα από τον υπουργό που έχει παρελθόν στον δημοκρατικό χώρο και, το υποβαθμίζει και το εξευτελίζει, αντί να πει ότι δεν έγινε τίποτε, να πει ότι θα κάνει έρευνα για να τιμωρηθούν οι υπαίτιοι». Συμπλήρωσε ότι αυτές είναι εικόνες ανησυχητικές, που δείχνουν ότι η Κυβέρνηση διολισθαίνει σε έναν κατήφορο αυταρχισμού και ακραίου νεοφιλελευθερισμού, οι οποίες επενδύονται από ανθρώπους που έχουν παρελθόν στην ακροδεξιά, όπως ο κ. Βορίδης, με τις δηλώσεις τους για το ξύλο. «Είναι επικίνδυνες καταστάσεις που ελπίζω να μην έχουν συνέχεια γιατί η κοινωνία και η νεολαία θα αντιδράσει», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τέλος τάχθηκε κατά της εκτροπής του Αχελώου, την οποία χαρακτήρισε «φαραωνικό έργο» και άσκησε και κριτική στον κ. Μητσοτάκη που δηλώνει από τη μία ότι επιδιώκει μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την προστασία του περιβάλλοντος, και απ’ την άλλη στηρίζει έργα όπως αυτό με αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον.

ΑΜΠΕ

«The New Daily Mail» 
TheNewDailyMail
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ