2019-12-17 14:12:10
Η απίστευτη ιστορία του ομογενή Μπίλι Μακφάρλαντ που βρίσκεται πλέον στην φυλακή ο οποίος έστηνε υποτίθεται την άνοιξη του 2017 το πιο glam μουσικό πάρτι-Υποσχόταν αφίξεις
με ιδιωτικά lear jet, διαμονή σε βίλες και φαγητό από διάσημους με αποτέλεσμα το πιο φθηνό εισιτήριο να κοστίζει 500 δολάρια και το πιο ακριβό 250.000
Το νησί που ανήκε στον Εσκομπάρ, η μετακόμιση στην Great Exuma και το χάος που ακολούθησε όταν όλα αποδείχτηκε ότι ήταν στον αέρα-Διάσημα μοντέλα, ράπερ και influensers «έσπρωξαν» και διαφήμισαν το περιώνυμο Fyre Festival που αναβλήθηκε για πάντα και κόστισε στους χορηγούς 30.000.000 δολάρια. Στο Ότισβιλ, ένα μικρό και άχρωμο χωριό που ανήκει στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, η θερμοκρασία αυτή την περίοδο δεν ξεπερνάει τους 14 βαθμούς Κελσίου και η υγρασία αγγίζει το 60%. Στο σωφρονιστικό ίδρυμα που λειτουργεί λίγο πιο έξω από το χωριό, ο Μπίλυ Μακ Φάρλαντ είναι ο πιο διάσημος «πελάτης» του, εκτίοντας μια ποινή έξι ετών.
Όταν τον αναζητήσεις στο ίντερνετ, το λήμα που ανοίγει στην Wikepedia έχει δίπλα από το όνομα του έλληνοαμερικάνου μια παρένθεση μέσα στην οποία υπάρχει η λέξη «απατεώνας». Χαρακτηρισμός που χρησιμοποιείται ευρέως εδώ και τρία χρόνια για τον «Μπίλι από το Μανχάταν» όπως ήταν γνωστός ο πρώην επιχειρηματίας, που «έστησε»-κυριολεκτικά όμως-το μεγαλύτερο και πιο glam μουσικό πάρτι, το περιώνυμο Fyre Festival. Mόνο που αυτό το ιλουστρασιόν event, το πασπαλισμένο με άφθονη χρυσόσκονη, μια τρομερή προωθητική καμπάνια, λαμπερά top models, αφίξεις με ιδιωτικά lear jet και διαμονή των θεατών σε luxury κατοικίες, δεν έμελλε να γίνει ποτέ.
Η τρέλα του Μπίλι από το Μανχάταν να στήσει σε πέντε μήνες ένα event που χρειαζόταν τουλάχιστον ένα χρόνο πρεοτοιμασίας, οδήγησε σε ένα φιάσκο.
Αυτό που φέσωσε με 30.000.000 δολάρια τους χορηγούς και τους άτυχους θεατές που πλήρωσαν από 500 μέχρι 250.000 δολάρια ο καθένας γι’ αυτό που θα ήταν το απόλυτο πάρτι και εξελίχτηκε σε έναν εφιάλτη. Άνθρωποι στοιβάχθηκαν σε βρεγμένες σκηνές αντί σε σπίτια, το φαγητό από διάσημους σεφ ήταν τελικά σάντουιτς με τυρί και μαρούλι, ενώ οι αποσκευές τους στοιβάχθηκαν μέσα σε κλειστά φορτηγά. Φίλοι έψαχναν τους φίλους τους, η ουρά στο στρατηγείο του Fyre έφτανε το ένα χιλιόμετρο και ο Μπίλι Μακ Φάρλαντ ακόμη και εκείνες τις χαοτικές στιγμές πίστευε ότι τελικά όλα θα πάνε καλά. Όπως αποδείχτηκε όμως όλο αυτό που πλάσσαρε επί μήνες ως το απόλυτο glam πάρτι, ήταν τελικά μια μεγαλειώδης απάτη κυρίως επειδή ο εμπνευστής της δεν θέλησε ποτέ να ακούσει την λέξη «όχι» και την φράση «δεν γίνεται». Είχε τους λόγους του Το νησί του Εσκομπάρ
Ο Μπίλι Μακ Φάρλαντ κατα γενική ομολογία ήταν ένα πολύ έξυπνο παιδί που μεγάλωνε στην κοινότητα του Σορτ Χιλς στο Μίλμπουρν του Νιου Τζέρσι. Η Ελληνίδα μητέρα του και ο Ιρλανδός πατέρας του δούλευαν αμφότεροι στον χώρο του real estate και είδαν με χαρά τον γιό τους να δημιουργεί σε ηλικία δεκατριών μόλις ετών την πρώτη του start up εταιρία. Πανέξυπνος σε ανησυχητικό βαθμό ο Γουίλλιαμ που όλοι φώναζαν Μπίλι, κατάλαβε πολύ γρήγορα ότι μπορούσε να επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τους γύρω του.
Όταν στα δεκαοχτώ του χρόνια ξεκίνησε να σπουδάζει στο πανεπιστήμιο του Μπάκνελ μηχανικός ηλεκτρονικών υπολογιστών άντεξε μόλις ένα έτος. Έχοντας πολλές ιδέες στο μυαλό του επέλεξε να βουτήξει στα βαθιά, να μην έχει κανένα αφεντικό πάνω από το κεφάλι και να γίνει πλούσιος πολύ γρήγορα. Μέσα σε τέσσερα χρόνια ήταν πλέον ένας γνωστός entepreuneuer-ο αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας που δεν έχει σπουδάσει-και κινούταν με άνεση στους κοσμικούς κύκλους της Νέας Υόρκης.
Διαθέτοντας μια απίστευτη πειθώ και ένα εκπληκτικό επικοινωνιακό χάρισμα δεν είχε κανένα πρόβλημα να λανσάρει την πιστωτική κάρτα Magnises η οποία απευθυνόταν σε famous πελάτες με πολύ μεγάλη οικονομική επιφάνεια. Η κάρτα υποσχόταν στους πελάτες της πρόσβαση και πολύ καλές θέσεις στα καλύτερα events, αποκλειστικά προνόμια, τραπέζια στα καλύτερα εστιατόρια και κλαμπ της Νέας Υόρκης και πολλά άλλα. Με χορηγούς που τον ενίσχυσαν με 1.500.000 δολάρια ο Μπίλι Μακ Φάρλαντ έγινε κολλητός με τον διάσημο ράπερ Ja Rule και σε ένα ταξίδι τους στην Καραϊβική, προσγειώθηκαν στο νησί Norman Kay.
Εκεί όπου δεκαετίες πριν ο Πάμπλο Εσκομπάρ και το καρτέλ του Μεντεγίν έστελναν την κοκαϊνη από την Κολομβία για να φτάσει μετά στις ΗΠΑ. Τότε ο δαιμόνιος Έλληνας σκέφτηκε να οργανώσει το πιο glam μουσικό πάρτι, αυτό που θα τα είχε όλα στον μέγιστο βαθμό μακριά από αδιάκριτα βλέμματα. Τo Fyre μόλις είχε γεννηθεί μέσα στα αποκαϊδια του ιδιωτικού παραδείσου που ανήκε στον μεγαλύτερο ναρκοβαρώνο όλων των εποχών.
Sold out σε 48 ώρες!
Με σύμμαχο τον Ja Rule ο Μπίλι από το Μανχάταν, άρχισε να στήνει το φεστιβάλ των ονείρων του στο ρετιρέ που νοίκιαζε στο Σόχο και προσέλαβε απλά τους καλύτερους για το διαφημιστικό σπότ. Το πιο σημαντικό όμως πρόσωπο ήταν η Κάρολα Τζάιν, μια πετυχημένη επιχειρηματίας στον επενδυτικό τομέα, η οποία πίστευε πάρα πολύ στον Μακ Φάρλαντ. Αυτή ανέλαβε να βρει τους χορηγούς για το μεγαλύτερο και πιο λαμπερό μουσικό event της δεκαετίας και δεν δυσκολεύθηκε πολύ να τους πείσει, αφού όλοι την εμπιστεύονταν.
Το απίστευτο στην περίπτωση της είναι ότι παρότι η κάρτα Magnises αποδείχτηκε ότι δεν πρόσφερε σχεδόν τίποτε από όλα τα βαρύγδουπα που υποσχόταν και κατέρρευσε σαν πρότζεκτ, εμπιστεύθηκε πάλι τον ελληναοαμερικάνο φίλο της.
Αγνόησε τα παράπονα των πελατών της πιστωτικής που λανσαρίστηκε ως το αντίπαλο δέος της American Express Black, το ότι η εταιρία δεν είχε καν τηλεφωνικό κέντρο και ότι οι κρατήσεις που υποσχόταν για φοβερές θέσεις σε θέατρα και VIP εξυπηρέτηση σε κλαμπ αποδείχθηκαν όνειρο απατηλό. Το χρήμα άρχισε να ρέει άφθονο και ο Μπίλι με τον Ja Rule επιστράτευσαν το φθινόπωρο του 2016 μια μίνι εθνική μοντέλων με πρώτα βιολιά την Μπέλα Χαντίντ και την Έμιλι Ρατακόφσκι για τα γυρίσματα του promo βίντεο στο Norman Kay.
Επιτρατεύθηκαν ιδιωτικά lear jet, θαλαμηγοί, τρομερές βίλες και φυσικά οι παραλίες με τα τιρκουάζ νερά για τις λήψεις του βίντεο που ξεπέρασε σε κόστος τα 2.000.000 δολάρια.
Οταν τελείωσε το μοντάζ, οι Μακ Φάρλαντ και Ja Rule επιστράτευσαν διάσημους φίλους τους και πλήρωσαν τρελά ποσά-η Κένταλ Τζένερ πήρε 250.000 δολάρια για την ανάρτηση του σήματος και του βίντεο-σε instagrammers και infuencers προκειμένου να διαφημίσουν το μεγαλύτερο και πιο luxury μουσικό φεστιβάλ. Από την στιγμή που άρχισε η προώθηση χρειάστηκαν μόλις 48 ώρες για να εξαντληθούν όλα τα εισιτήρια από τα πιο φτηνά των 500 δολαρίων μέχρι τα πιο ακριβά των 100 και 250.000 δολαρίων.
Και μετά ήρθε το χάος
Μέσα στον πανζουρλισμό και την γενική ευφορία των πρώτων ωρών αρχίζουν αμέσως σχεδόν τα προβλήματα, με πρώτο και σημαντικότερο την τοποθεσία, η οποία χάθηκε αμέσως μετά την προβολή του διαφημιστικού. Οι νέοι ιδιοκτήτες του νησιού απαιτούσαν με όρο στο συμβόλαιο να μην γίνει καμία αναφορά στο πρότερο παρελθόν του Norman Kay ως άντρο του Πάμπλο Εσκομπάρ. Ο Μπίλι το ανέφερε στα πρώτα 30 δεύτερα του βίντεο, με αποτέλεσμα να ακυρωθεί το συμβόλαιο και να πρέπει να βρει άμεσα νέα τοποθεσία στις Μπαχάμες.
Ήταν Δεκέμβριος του 2016, στα μέσα Απριλίου του 2017 ξεκίναγε το πρώτο από τα δύο τριήμερα του Fyre και όλα ήταν στον αέρα, τρεις μήνες πριν.
Ο Μπίλι δεν απογοητεύθηκε και βρήκε την λύση στο νησί Great Exuma, όπου οι ιθύνοντες του παραχώρησαν ένα τεράστιο χώρο για να πραγματοποιηθεί το Fyre. Από εκείνη την στιγμή ξεκίνησε ένας ατέλειωτος μαραθώνιος για να είναι όλα έτοιμα μέσα σε ένα τρίμηνο, στον οποίο ενεπλάκησαν χιλιάδες άνθρωποι. Πάρα πολλές φορές οι στενοί συνεργάτες του ελληνοαμερικανού entepreuneuer έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για ολοκληρωτικό φιάσκο, αφού όλα πήγαιναν κατά διόλου. Δεν υπήρχαν αρκετά σπίτια-πόσο μάλλον βίλες-στο νησί για να στεγάσουν όλους όσους είχαν πληρώσει εισιτήρια που περιελάμβαναν διαμονή σε κατοικία και φαγητό από κορυφαίους σεφ.
Οι ντόπιοι εργάτες δούλευαν μέρα-νύχτα για να στήσουν εκατοντάδες σκηνές σε ένα χώρο, να κουβαλάνε στρώματα και χαλιά, να κτίζουν υπαίθρια μπαρ και μεταφέρουν πολυθρόνες και καρέκλες.
Όλοι οι θεατές που είχαν δώσει τα λεφτά τους ήθελαν να παρτάρουν πάνω σε ένα σκάφος με την Κένταλ Τζένερ ή την Έμιλι Ρατακόφσκι, όλοι ήθελαν να ζήσουν ένα τριήμερο σαν Κροίσοι. Ο Μπίλι όταν άρχισαν να τελειώνουν τα χρήματα, άρχισε να πιέζει μέσω της εφαρμογής του Fyre τους αγοραστές να επεκτείνουν το πακέτο τους, χωρίς να ακούει κανέναν άλλο. Η κατάσταση πλέον είχε γίνει αφόρητη και η πίεση για τους εμπλεκόμενους ήταν τόση που κάποιοι δεν άντεξαν και αποχώρησαν, όπως η εταιρία που είχε αναλάβει το promotion.
Αντικαταστάθηκε μέσα σε λίγες ώρες, όπως και οποιοσδήποτε έλεγε ότι δεν αντέχει άλλο και ότι αποκλείεται να είναι όλα έτοιμα την ημέρα έναρξης. Ο Μπίλι από το Μανχάταν τον έδιωχνε και συνέχιζε να περπατά νευρικά μιλώντας στο κινητό του στο μπαλκόνι της βίλας που έμενε.
Η βροχή, το τέλος και οι υστερίες!
Λίγες ημέρες πριν από την έναρξη, οι αγοραστές των εισιτηρίων άρχισαν να βομβαρδίζουν με e-mail τους διοργανωτές στην ιστοσελίδα του φεστιβάλ. Ζητούσαν πληροφορίες για τις πτήσεις τους, την παραλαβή τους, την διαμονή τους στις κατοικίες και όλες τις λεπτομέρειες του Fyre στο οποίο φιγούραραν σαν μεγάλο όνομα μεταξύ άλλων οι Blink182. Μόνο που κανείς δεν τους απαντούσε για τίποτε και όταν επέμεναν, οι ερωτήσεις τους απλά διαγράφονταν από την ιστοσελίδα του φεστιβάλ μαζί με τα αρνητικά σχόλια. Ένα 24ωρο πριν από την έναρξη του Fyre, οι Blink 182 που είχαν μια καλή πληροφόρηση για το χάος που επικρατούσε στο νησί, επέλεξαν να αποχωρήσουν με μια διπλωματική ανάρτηση.
Την ίδια μέρα έγινε αυτό που δεν είχε γίνει για τρεις μήνες. Οι ουρανοί άνοιξαν για τα καλά και μια τροπική καταιγίδα μετέτρεψε τις εκατοντάδες σκηνές που είχαν στηθεί σε μικρές πισίνες, δίνοντας άλλη μια κλωτσιά στο όλο εγχείρημα. Μόνο που ο Μπίλι Μακ Φάρλαντ επέμενε ακόμη και την ύστατη ώρα ότι όλα θα πάνε καλά, μέσα σε μια εντελώς χαοτική κατάσταση όπου δεν υπήρχαν τουαλέτες, μπάνια και φυσικά κάποια υπαίθρια έστω εστιατόρια. Την επόμενη μέρα οι πρώτοι άτυχοι θεατές που αφίχθησαν με ναυλωμένο αεροπλάνο, άρχισαν να καταλαβαίνουν ότι κάτι δεν πάει καλά.
Αυτό που ακολούθησε τις επόμενες ώρες απλά δεν περιγράφεται. Κόσμος έψαχνε που θα κοιμηθεί, άλλοι που θα φάνε, άλλοι περίμεναν τις αποσκευές τους, ενώ ένα εστιατόριο που επιστρατεύθηκε δεν προλάβαινε κυριολεκτικά να σερβίρει πεινασμένες ορδές με φαγητό και άφθονη τεκίλα. Το απόγευμα και το βράδυ εκτυλίχθηκαν σκηνές υστερίας. Η ουρά έξω από το «στρατηγείο» του φεστιβάλ έφτασε τα δύο χιλιόμετρα, ενώ όταν έγινε γνωστό ότι σπίτια δεν υπήρχαν όλοι έτρεξαν προς τις βρεγμένες σκηνές.
Σε κάποιες δεν υπήρχαν καν στρώματα για να ξαπλώσουν οι κατάκοποι θεατές ενώ η μουσική στο τέρμα που είχε διατάξει ο Μπίλι να ακούγεται προκάλεσε νευρικό κλονισμό σε πολλούς. Φωνές, κλάμματα και υστερίες σε ένα θεοσκότεινο καταυλισμό συνέθεσαν το σκηνικό μιας μαρτυρικής νύχτας, ενώ παρά τα όσα είπε ο Μακ Φάρλαντ στο πλήθος, όλοι κατάλαβαν ότι το Fyer δεν θα ζούσε δεύτερη μέρα.
Η κατάρρευση και η φυλακή
Κάποιοι έκαναν μπάνιο και έπλυναν τα δόντια τους στην θάλασσα πριν επιστρέψουν στο αεροδρόμιο για να γυρίσουν πίσω μετά από μια τεράστια ταλαιπωρία. Αυτοί που προσγειώθηκαν τελευταίοι και έμαθαν για την οδύσσεια των άλλων, επέλεξαν να μείνουν εκεί, παρά το γεγονός ότι το βράδυ τους κλείδωσαν μέσα χωρίς νερό και φαγητό. Ο κόσμος του ελληανοαμερικανού entepreuneuer κατέρρευσε για τα καλά τις επόμενες ημέρες, όταν άρχισαν να δημοσιεύονται τα ρεπορτάζ για το φεστιβάλ που δεν έγινε ποτέ και για τα σάντουιτς με το τυρί και το μαρούλι που δίνονταν στους εξοργισμένους θεατές!
Οι αγωγές εναντίον του από χορηγούς και όχι μόνο τον έφεραν προ τους δικαστηρίου, το οποίο τον άφησε ελεύθερο με εγγύηση 300.000 δολαρίων, την ίδια στιγμή που στην Exuma τον έψαχναν απλήρωτοι εργαζόμενοι. Κι αν περίμενε κανείς ότι θα έβαζε μυαλό, κάτι τέτοιο δεν συνέβη ποτέ. Λίγους μήνες μετά έστησε άλλη εταιρία προσφέροντας VIP υπηρεσίες σε πλούσιους και διάσημους. Ανάμεσα στις προσφορές υπήρχαν και αποκλειστικά εισιτήρια για το περίφημο γκαλά του MET στη Νέα Υόρκη, κάτι που όπως ξέρουν όλοι δεν ισχύει, αφού στο συγκεκριμένο event οι προσκλήσεις στέλνονται μόνο από την Άννα Γουίντουρ!
Το FBI δεν δυσκολεύθηκε καθόλου να στριμώξει τον απατεώνα όπως τον αποκαλούσαν όλοι πλέον, ο οποίος μπροστά στο φάσμα της πολυετούς φυλάκισης παραδέχθηκε την ενοχή του για απάτη. Καταδικάστηκε σε έξι χρόνια φυλάκιση ενώ πριν λίγες εβδομάδες εκποιήθηκε σε δημοπρασία ο εξοπλισμός του φεστιβάλ που δεν έγινε ποτέ, προκειμένου να ξεχρεωθεί μέρος των 30.000.000 δολαρίων που χρωστάει ο Μπίλι. Αυτός που γράφει πυρετωδώς βιβλίο μέσα στην φυλακή για το φιάσκο του Fyer, μέσα στο οποίο αποκαλύπτει ότι θα το κάνει ξανά, σύμφωνα με τα χειρόγραφα που δαχτυλογραφεί η εντυπωσιακή καλλονή με την οποία συνδέεεται.
Πρόκειται για την Αναστασία Ερεμένκο, μοντέλο από την Ρωσία η οποία τον επισκέπτεται συχνά στο σωφρονιστικό ίδρυμα του Ότισβιλ, όπου κρατείται. Εκεί όπου η θέα από το παράθυρό του είναι οι γκρίζοι τοίχοι της φυλακής και όχι τα ψηλά και φωτισμένα κτήρια του Σόχο και του Μανχάταν που απολάμβανε από την θέα του ρετιρέ του.
anatakti
με ιδιωτικά lear jet, διαμονή σε βίλες και φαγητό από διάσημους με αποτέλεσμα το πιο φθηνό εισιτήριο να κοστίζει 500 δολάρια και το πιο ακριβό 250.000
Το νησί που ανήκε στον Εσκομπάρ, η μετακόμιση στην Great Exuma και το χάος που ακολούθησε όταν όλα αποδείχτηκε ότι ήταν στον αέρα-Διάσημα μοντέλα, ράπερ και influensers «έσπρωξαν» και διαφήμισαν το περιώνυμο Fyre Festival που αναβλήθηκε για πάντα και κόστισε στους χορηγούς 30.000.000 δολάρια. Στο Ότισβιλ, ένα μικρό και άχρωμο χωριό που ανήκει στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, η θερμοκρασία αυτή την περίοδο δεν ξεπερνάει τους 14 βαθμούς Κελσίου και η υγρασία αγγίζει το 60%. Στο σωφρονιστικό ίδρυμα που λειτουργεί λίγο πιο έξω από το χωριό, ο Μπίλυ Μακ Φάρλαντ είναι ο πιο διάσημος «πελάτης» του, εκτίοντας μια ποινή έξι ετών.
Όταν τον αναζητήσεις στο ίντερνετ, το λήμα που ανοίγει στην Wikepedia έχει δίπλα από το όνομα του έλληνοαμερικάνου μια παρένθεση μέσα στην οποία υπάρχει η λέξη «απατεώνας». Χαρακτηρισμός που χρησιμοποιείται ευρέως εδώ και τρία χρόνια για τον «Μπίλι από το Μανχάταν» όπως ήταν γνωστός ο πρώην επιχειρηματίας, που «έστησε»-κυριολεκτικά όμως-το μεγαλύτερο και πιο glam μουσικό πάρτι, το περιώνυμο Fyre Festival. Mόνο που αυτό το ιλουστρασιόν event, το πασπαλισμένο με άφθονη χρυσόσκονη, μια τρομερή προωθητική καμπάνια, λαμπερά top models, αφίξεις με ιδιωτικά lear jet και διαμονή των θεατών σε luxury κατοικίες, δεν έμελλε να γίνει ποτέ.
Η τρέλα του Μπίλι από το Μανχάταν να στήσει σε πέντε μήνες ένα event που χρειαζόταν τουλάχιστον ένα χρόνο πρεοτοιμασίας, οδήγησε σε ένα φιάσκο.
Αυτό που φέσωσε με 30.000.000 δολάρια τους χορηγούς και τους άτυχους θεατές που πλήρωσαν από 500 μέχρι 250.000 δολάρια ο καθένας γι’ αυτό που θα ήταν το απόλυτο πάρτι και εξελίχτηκε σε έναν εφιάλτη. Άνθρωποι στοιβάχθηκαν σε βρεγμένες σκηνές αντί σε σπίτια, το φαγητό από διάσημους σεφ ήταν τελικά σάντουιτς με τυρί και μαρούλι, ενώ οι αποσκευές τους στοιβάχθηκαν μέσα σε κλειστά φορτηγά. Φίλοι έψαχναν τους φίλους τους, η ουρά στο στρατηγείο του Fyre έφτανε το ένα χιλιόμετρο και ο Μπίλι Μακ Φάρλαντ ακόμη και εκείνες τις χαοτικές στιγμές πίστευε ότι τελικά όλα θα πάνε καλά. Όπως αποδείχτηκε όμως όλο αυτό που πλάσσαρε επί μήνες ως το απόλυτο glam πάρτι, ήταν τελικά μια μεγαλειώδης απάτη κυρίως επειδή ο εμπνευστής της δεν θέλησε ποτέ να ακούσει την λέξη «όχι» και την φράση «δεν γίνεται». Είχε τους λόγους του Το νησί του Εσκομπάρ
Ο Μπίλι Μακ Φάρλαντ κατα γενική ομολογία ήταν ένα πολύ έξυπνο παιδί που μεγάλωνε στην κοινότητα του Σορτ Χιλς στο Μίλμπουρν του Νιου Τζέρσι. Η Ελληνίδα μητέρα του και ο Ιρλανδός πατέρας του δούλευαν αμφότεροι στον χώρο του real estate και είδαν με χαρά τον γιό τους να δημιουργεί σε ηλικία δεκατριών μόλις ετών την πρώτη του start up εταιρία. Πανέξυπνος σε ανησυχητικό βαθμό ο Γουίλλιαμ που όλοι φώναζαν Μπίλι, κατάλαβε πολύ γρήγορα ότι μπορούσε να επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τους γύρω του.
Όταν στα δεκαοχτώ του χρόνια ξεκίνησε να σπουδάζει στο πανεπιστήμιο του Μπάκνελ μηχανικός ηλεκτρονικών υπολογιστών άντεξε μόλις ένα έτος. Έχοντας πολλές ιδέες στο μυαλό του επέλεξε να βουτήξει στα βαθιά, να μην έχει κανένα αφεντικό πάνω από το κεφάλι και να γίνει πλούσιος πολύ γρήγορα. Μέσα σε τέσσερα χρόνια ήταν πλέον ένας γνωστός entepreuneuer-ο αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας που δεν έχει σπουδάσει-και κινούταν με άνεση στους κοσμικούς κύκλους της Νέας Υόρκης.
Διαθέτοντας μια απίστευτη πειθώ και ένα εκπληκτικό επικοινωνιακό χάρισμα δεν είχε κανένα πρόβλημα να λανσάρει την πιστωτική κάρτα Magnises η οποία απευθυνόταν σε famous πελάτες με πολύ μεγάλη οικονομική επιφάνεια. Η κάρτα υποσχόταν στους πελάτες της πρόσβαση και πολύ καλές θέσεις στα καλύτερα events, αποκλειστικά προνόμια, τραπέζια στα καλύτερα εστιατόρια και κλαμπ της Νέας Υόρκης και πολλά άλλα. Με χορηγούς που τον ενίσχυσαν με 1.500.000 δολάρια ο Μπίλι Μακ Φάρλαντ έγινε κολλητός με τον διάσημο ράπερ Ja Rule και σε ένα ταξίδι τους στην Καραϊβική, προσγειώθηκαν στο νησί Norman Kay.
Εκεί όπου δεκαετίες πριν ο Πάμπλο Εσκομπάρ και το καρτέλ του Μεντεγίν έστελναν την κοκαϊνη από την Κολομβία για να φτάσει μετά στις ΗΠΑ. Τότε ο δαιμόνιος Έλληνας σκέφτηκε να οργανώσει το πιο glam μουσικό πάρτι, αυτό που θα τα είχε όλα στον μέγιστο βαθμό μακριά από αδιάκριτα βλέμματα. Τo Fyre μόλις είχε γεννηθεί μέσα στα αποκαϊδια του ιδιωτικού παραδείσου που ανήκε στον μεγαλύτερο ναρκοβαρώνο όλων των εποχών.
Sold out σε 48 ώρες!
Με σύμμαχο τον Ja Rule ο Μπίλι από το Μανχάταν, άρχισε να στήνει το φεστιβάλ των ονείρων του στο ρετιρέ που νοίκιαζε στο Σόχο και προσέλαβε απλά τους καλύτερους για το διαφημιστικό σπότ. Το πιο σημαντικό όμως πρόσωπο ήταν η Κάρολα Τζάιν, μια πετυχημένη επιχειρηματίας στον επενδυτικό τομέα, η οποία πίστευε πάρα πολύ στον Μακ Φάρλαντ. Αυτή ανέλαβε να βρει τους χορηγούς για το μεγαλύτερο και πιο λαμπερό μουσικό event της δεκαετίας και δεν δυσκολεύθηκε πολύ να τους πείσει, αφού όλοι την εμπιστεύονταν.
Το απίστευτο στην περίπτωση της είναι ότι παρότι η κάρτα Magnises αποδείχτηκε ότι δεν πρόσφερε σχεδόν τίποτε από όλα τα βαρύγδουπα που υποσχόταν και κατέρρευσε σαν πρότζεκτ, εμπιστεύθηκε πάλι τον ελληναοαμερικάνο φίλο της.
Αγνόησε τα παράπονα των πελατών της πιστωτικής που λανσαρίστηκε ως το αντίπαλο δέος της American Express Black, το ότι η εταιρία δεν είχε καν τηλεφωνικό κέντρο και ότι οι κρατήσεις που υποσχόταν για φοβερές θέσεις σε θέατρα και VIP εξυπηρέτηση σε κλαμπ αποδείχθηκαν όνειρο απατηλό. Το χρήμα άρχισε να ρέει άφθονο και ο Μπίλι με τον Ja Rule επιστράτευσαν το φθινόπωρο του 2016 μια μίνι εθνική μοντέλων με πρώτα βιολιά την Μπέλα Χαντίντ και την Έμιλι Ρατακόφσκι για τα γυρίσματα του promo βίντεο στο Norman Kay.
Επιτρατεύθηκαν ιδιωτικά lear jet, θαλαμηγοί, τρομερές βίλες και φυσικά οι παραλίες με τα τιρκουάζ νερά για τις λήψεις του βίντεο που ξεπέρασε σε κόστος τα 2.000.000 δολάρια.
Οταν τελείωσε το μοντάζ, οι Μακ Φάρλαντ και Ja Rule επιστράτευσαν διάσημους φίλους τους και πλήρωσαν τρελά ποσά-η Κένταλ Τζένερ πήρε 250.000 δολάρια για την ανάρτηση του σήματος και του βίντεο-σε instagrammers και infuencers προκειμένου να διαφημίσουν το μεγαλύτερο και πιο luxury μουσικό φεστιβάλ. Από την στιγμή που άρχισε η προώθηση χρειάστηκαν μόλις 48 ώρες για να εξαντληθούν όλα τα εισιτήρια από τα πιο φτηνά των 500 δολαρίων μέχρι τα πιο ακριβά των 100 και 250.000 δολαρίων.
Και μετά ήρθε το χάος
Μέσα στον πανζουρλισμό και την γενική ευφορία των πρώτων ωρών αρχίζουν αμέσως σχεδόν τα προβλήματα, με πρώτο και σημαντικότερο την τοποθεσία, η οποία χάθηκε αμέσως μετά την προβολή του διαφημιστικού. Οι νέοι ιδιοκτήτες του νησιού απαιτούσαν με όρο στο συμβόλαιο να μην γίνει καμία αναφορά στο πρότερο παρελθόν του Norman Kay ως άντρο του Πάμπλο Εσκομπάρ. Ο Μπίλι το ανέφερε στα πρώτα 30 δεύτερα του βίντεο, με αποτέλεσμα να ακυρωθεί το συμβόλαιο και να πρέπει να βρει άμεσα νέα τοποθεσία στις Μπαχάμες.
Ήταν Δεκέμβριος του 2016, στα μέσα Απριλίου του 2017 ξεκίναγε το πρώτο από τα δύο τριήμερα του Fyre και όλα ήταν στον αέρα, τρεις μήνες πριν.
Ο Μπίλι δεν απογοητεύθηκε και βρήκε την λύση στο νησί Great Exuma, όπου οι ιθύνοντες του παραχώρησαν ένα τεράστιο χώρο για να πραγματοποιηθεί το Fyre. Από εκείνη την στιγμή ξεκίνησε ένας ατέλειωτος μαραθώνιος για να είναι όλα έτοιμα μέσα σε ένα τρίμηνο, στον οποίο ενεπλάκησαν χιλιάδες άνθρωποι. Πάρα πολλές φορές οι στενοί συνεργάτες του ελληνοαμερικανού entepreuneuer έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για ολοκληρωτικό φιάσκο, αφού όλα πήγαιναν κατά διόλου. Δεν υπήρχαν αρκετά σπίτια-πόσο μάλλον βίλες-στο νησί για να στεγάσουν όλους όσους είχαν πληρώσει εισιτήρια που περιελάμβαναν διαμονή σε κατοικία και φαγητό από κορυφαίους σεφ.
Οι ντόπιοι εργάτες δούλευαν μέρα-νύχτα για να στήσουν εκατοντάδες σκηνές σε ένα χώρο, να κουβαλάνε στρώματα και χαλιά, να κτίζουν υπαίθρια μπαρ και μεταφέρουν πολυθρόνες και καρέκλες.
Όλοι οι θεατές που είχαν δώσει τα λεφτά τους ήθελαν να παρτάρουν πάνω σε ένα σκάφος με την Κένταλ Τζένερ ή την Έμιλι Ρατακόφσκι, όλοι ήθελαν να ζήσουν ένα τριήμερο σαν Κροίσοι. Ο Μπίλι όταν άρχισαν να τελειώνουν τα χρήματα, άρχισε να πιέζει μέσω της εφαρμογής του Fyre τους αγοραστές να επεκτείνουν το πακέτο τους, χωρίς να ακούει κανέναν άλλο. Η κατάσταση πλέον είχε γίνει αφόρητη και η πίεση για τους εμπλεκόμενους ήταν τόση που κάποιοι δεν άντεξαν και αποχώρησαν, όπως η εταιρία που είχε αναλάβει το promotion.
Αντικαταστάθηκε μέσα σε λίγες ώρες, όπως και οποιοσδήποτε έλεγε ότι δεν αντέχει άλλο και ότι αποκλείεται να είναι όλα έτοιμα την ημέρα έναρξης. Ο Μπίλι από το Μανχάταν τον έδιωχνε και συνέχιζε να περπατά νευρικά μιλώντας στο κινητό του στο μπαλκόνι της βίλας που έμενε.
Η βροχή, το τέλος και οι υστερίες!
Λίγες ημέρες πριν από την έναρξη, οι αγοραστές των εισιτηρίων άρχισαν να βομβαρδίζουν με e-mail τους διοργανωτές στην ιστοσελίδα του φεστιβάλ. Ζητούσαν πληροφορίες για τις πτήσεις τους, την παραλαβή τους, την διαμονή τους στις κατοικίες και όλες τις λεπτομέρειες του Fyre στο οποίο φιγούραραν σαν μεγάλο όνομα μεταξύ άλλων οι Blink182. Μόνο που κανείς δεν τους απαντούσε για τίποτε και όταν επέμεναν, οι ερωτήσεις τους απλά διαγράφονταν από την ιστοσελίδα του φεστιβάλ μαζί με τα αρνητικά σχόλια. Ένα 24ωρο πριν από την έναρξη του Fyre, οι Blink 182 που είχαν μια καλή πληροφόρηση για το χάος που επικρατούσε στο νησί, επέλεξαν να αποχωρήσουν με μια διπλωματική ανάρτηση.
Την ίδια μέρα έγινε αυτό που δεν είχε γίνει για τρεις μήνες. Οι ουρανοί άνοιξαν για τα καλά και μια τροπική καταιγίδα μετέτρεψε τις εκατοντάδες σκηνές που είχαν στηθεί σε μικρές πισίνες, δίνοντας άλλη μια κλωτσιά στο όλο εγχείρημα. Μόνο που ο Μπίλι Μακ Φάρλαντ επέμενε ακόμη και την ύστατη ώρα ότι όλα θα πάνε καλά, μέσα σε μια εντελώς χαοτική κατάσταση όπου δεν υπήρχαν τουαλέτες, μπάνια και φυσικά κάποια υπαίθρια έστω εστιατόρια. Την επόμενη μέρα οι πρώτοι άτυχοι θεατές που αφίχθησαν με ναυλωμένο αεροπλάνο, άρχισαν να καταλαβαίνουν ότι κάτι δεν πάει καλά.
Αυτό που ακολούθησε τις επόμενες ώρες απλά δεν περιγράφεται. Κόσμος έψαχνε που θα κοιμηθεί, άλλοι που θα φάνε, άλλοι περίμεναν τις αποσκευές τους, ενώ ένα εστιατόριο που επιστρατεύθηκε δεν προλάβαινε κυριολεκτικά να σερβίρει πεινασμένες ορδές με φαγητό και άφθονη τεκίλα. Το απόγευμα και το βράδυ εκτυλίχθηκαν σκηνές υστερίας. Η ουρά έξω από το «στρατηγείο» του φεστιβάλ έφτασε τα δύο χιλιόμετρα, ενώ όταν έγινε γνωστό ότι σπίτια δεν υπήρχαν όλοι έτρεξαν προς τις βρεγμένες σκηνές.
Σε κάποιες δεν υπήρχαν καν στρώματα για να ξαπλώσουν οι κατάκοποι θεατές ενώ η μουσική στο τέρμα που είχε διατάξει ο Μπίλι να ακούγεται προκάλεσε νευρικό κλονισμό σε πολλούς. Φωνές, κλάμματα και υστερίες σε ένα θεοσκότεινο καταυλισμό συνέθεσαν το σκηνικό μιας μαρτυρικής νύχτας, ενώ παρά τα όσα είπε ο Μακ Φάρλαντ στο πλήθος, όλοι κατάλαβαν ότι το Fyer δεν θα ζούσε δεύτερη μέρα.
Η κατάρρευση και η φυλακή
Κάποιοι έκαναν μπάνιο και έπλυναν τα δόντια τους στην θάλασσα πριν επιστρέψουν στο αεροδρόμιο για να γυρίσουν πίσω μετά από μια τεράστια ταλαιπωρία. Αυτοί που προσγειώθηκαν τελευταίοι και έμαθαν για την οδύσσεια των άλλων, επέλεξαν να μείνουν εκεί, παρά το γεγονός ότι το βράδυ τους κλείδωσαν μέσα χωρίς νερό και φαγητό. Ο κόσμος του ελληανοαμερικανού entepreuneuer κατέρρευσε για τα καλά τις επόμενες ημέρες, όταν άρχισαν να δημοσιεύονται τα ρεπορτάζ για το φεστιβάλ που δεν έγινε ποτέ και για τα σάντουιτς με το τυρί και το μαρούλι που δίνονταν στους εξοργισμένους θεατές!
Οι αγωγές εναντίον του από χορηγούς και όχι μόνο τον έφεραν προ τους δικαστηρίου, το οποίο τον άφησε ελεύθερο με εγγύηση 300.000 δολαρίων, την ίδια στιγμή που στην Exuma τον έψαχναν απλήρωτοι εργαζόμενοι. Κι αν περίμενε κανείς ότι θα έβαζε μυαλό, κάτι τέτοιο δεν συνέβη ποτέ. Λίγους μήνες μετά έστησε άλλη εταιρία προσφέροντας VIP υπηρεσίες σε πλούσιους και διάσημους. Ανάμεσα στις προσφορές υπήρχαν και αποκλειστικά εισιτήρια για το περίφημο γκαλά του MET στη Νέα Υόρκη, κάτι που όπως ξέρουν όλοι δεν ισχύει, αφού στο συγκεκριμένο event οι προσκλήσεις στέλνονται μόνο από την Άννα Γουίντουρ!
Το FBI δεν δυσκολεύθηκε καθόλου να στριμώξει τον απατεώνα όπως τον αποκαλούσαν όλοι πλέον, ο οποίος μπροστά στο φάσμα της πολυετούς φυλάκισης παραδέχθηκε την ενοχή του για απάτη. Καταδικάστηκε σε έξι χρόνια φυλάκιση ενώ πριν λίγες εβδομάδες εκποιήθηκε σε δημοπρασία ο εξοπλισμός του φεστιβάλ που δεν έγινε ποτέ, προκειμένου να ξεχρεωθεί μέρος των 30.000.000 δολαρίων που χρωστάει ο Μπίλι. Αυτός που γράφει πυρετωδώς βιβλίο μέσα στην φυλακή για το φιάσκο του Fyer, μέσα στο οποίο αποκαλύπτει ότι θα το κάνει ξανά, σύμφωνα με τα χειρόγραφα που δαχτυλογραφεί η εντυπωσιακή καλλονή με την οποία συνδέεεται.
Πρόκειται για την Αναστασία Ερεμένκο, μοντέλο από την Ρωσία η οποία τον επισκέπτεται συχνά στο σωφρονιστικό ίδρυμα του Ότισβιλ, όπου κρατείται. Εκεί όπου η θέα από το παράθυρό του είναι οι γκρίζοι τοίχοι της φυλακής και όχι τα ψηλά και φωτισμένα κτήρια του Σόχο και του Μανχάταν που απολάμβανε από την θέα του ρετιρέ του.
anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ