2019-12-23 09:53:05
Φωτογραφία για Γαστρεντερολογική Κλινική, μια κλινική πρότυπο στο ΠΑΓΝΗ. Το σημαντικό έργο που συντελείται για 30 χρόνια
Ο διευθυντής της Γαστρεντερολογικής, Ιωάννης Μουζάς, μιλά για το σημαντικό έργο που εδώ και 30 χρόνια συντελείται στην κλινική

Το έργο της Γαστρεντερολογικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ επί τριάντα χρόνια τώρα είναι γνωστό! Αυτό ίσως που δε γνωρίζουν οι περισσότεροι και που αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο εμπιστοσύνης απέναντι στο επιστημονικό προσωπικό, είναι αφενός η μετεξέλιξή της ιατρικά και αφετέρου η τάση ασθενείς, νοσηλευτές και ιατροί να αντιμετωπίζουν τις σοβαρές παθήσεις ως μια οικογένεια!

Είναι ένα τμήμα το οποίο έρχεται σε άμεση επαφή με τους ασθενείς και πολλές φορές συνολικά το προσωπικό εκτελεί χρέη “ψυχολόγου”, αφού μιλώντας για γαστρεντερολογικές παθήσεις, οι οποίες είναι χρόνιες, η τριβή είναι καθημερινή και ανελλιπής.

Μιλώντας στην εκπομπή “Κρήτη Σήμερα” της “ΚΡΗΤΗ TV” ο καθηγητής Ιατρικής και διευθυντής της Γαστρεντερολογικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ, Ιωάννης Μουζάς, προχώρησε σε έναν γενικότερο απολογισμό των πεπραγμένων του τμήματος, εξηγώντας τη σημαντικότητα και την αξία για τους ασθενείς με καρκινώματα και με χρόνια αυτοάνοσα, όπως η νόσος του Crohn και η ελκώδης κολίτιδα.


«Κάτι που πρέπει να θυμόμαστε είναι πως στη Γαστρεντερολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, χορηγήθηκαν φάρμακα-βιολογικοί παράγοντες τα οποία έχουν αλλάξει τη ζωή των ανθρώπων με ελκώδη κολίτιδα και νόσο του Crohn. Γιατί η κλινική αυτή, που έχω την τιμή να υπηρετώ ως διευθυντής, είναι μια κλινική που είχε, έχει και θα έχει πολύ σημαντικό έργο. Είναι μια πανεπιστημιακή κλινική που έχει εκπαιδεύσει ιατρικό προσωπικό, το οποίο υπηρετεί στα Χανιά, στο Ρέθυμνο, στον Άγιο Νικόλαο, στη Σητεία και φυσικά και στο Ηράκλειο, ενώ δύο καθηγητές γαστρεντερολόγοι βρίσκονται στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας, ένας στη Mayo Clinic στις Ηνωμένες Πολιτείες και ένας καθηγητής γαστρεντερολόγος Φαρμακολογίας στο Πανεπιστήμιο της Αλεξανδρούπολης... Πέρα από τους άλλους γιατρούς, τους ειδικευμένους γαστρεντερολόγους, που δρουν στη Θεσσαλονίκη, στην Κομοτηνή και σε άλλες πόλεις όπως στην Καβάλα, αλλά και στην Κύπρο».

Για τις σχέσεις ιατρού-ασθενούς ο κ. Μουζάς υπογράμμισε πως «ιδίως σε ό,τι αφορά τις χρόνιες παθήσεις το προσωπικό της κλινικής βρίσκεται δίπλα στον άρρωστο, συζητάει μαζί του, τον ακούει προσεκτικά δίνοντας σημασία στην ιστορία του... Μέσα από αυτή την ανθρώπινη επικοινωνία έχει και το καλύτερο αποτέλεσμα, αφού για παράδειγμα υπάρχει ένα ιατρείο όπου υποδέχεται ασθενείς χρόνιων φλεγμονωδών παθήσεων του εντέρου, δηλαδή ελκώδη κολίτιδα και νόσο του Crohn, με ηπατοπάθειες και γαστρεντερικά καρκινώματα, ενώ εξαιρετικό έργο παράγει και το ιατρείο για τη μεταμόσχευση ήπατος, που αποτελεί το κέντρο αναφοράς της Κρήτης και των Δωδεκανήσων για την καταγραφή και τη συμμετοχή αρρώστων με προχωρημένη ηπατική νόσο που χρειάζονται μεταμόσχευση. Μην ξεχνάμε και τη συμβολή και επιστημονική προσέγγιση του ιατρικού προσωπικού που ασχολείται με άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα σε σχέση με το αλκοόλ».

Προσεχώς επέκταση

Ο καθηγητής αναφέρθηκε στις νέες προοπτικές που ανοίγονται στο κομμάτι της επεμβατικής ιατρικής, ένα όραμα που αναμένεται να υλοποιηθεί εντός του 2020, εάν βέβαια και η νέα διοίκηση επιδείξει τάχιστα αντανακλαστικά.

«Μέσα στο 2020 αναμένεται να γίνει η επέκταση του ενδοσκοπικού τμήματος, ενός μέρους όπου γίνονται οι ενδοσκοπήσεις και οι πολυπεκτομές. Οι δυνατότητες που δίνονται με τον τοπικό υπέρηχο, που δεν υπήρχαν μέχρι πρόσφατα, και οι επεμβατικές δυνατότητες έχουν προσφέρει τόσα πολλά που υπάρχει μεγαλύτερη ζήτηση από τα αντίστοιχα άλλα νοσοκομεία. Γι’ αυτόν τον λόγο έχει σχεδιαστεί, και ελπίζω και με την καινούργια διοίκηση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, μέσα το 2020, αυτή η ανάγκη - που είναι ζωτική ανάγκη και για τους ανθρώπους με καρκίνο και για τους ανθρώπους με χρόνιες παθήσεις που έχουν σχέση με ενδοσκοπήσεις - να εκπληρωθεί...».

Πρόληψη

Ο διευθυντής της Γαστρεντερολογικής Κλινικής δεν παρέλειψε ωστόσο να παροτρύνει τον κόσμο να προβεί σε προληπτικούς ελέγχους, αφού ήδη ο καρκίνος του παχέος εντέρου αποδεικνύεται η τρίτη πιο θανατηφόρα νόσος.

«Με τον καρκίνο του παχέος εντέρου τα πράγματα ευτυχώς είναι πάρα πολύ απλά... Γιατί; Μα, γιατί κάθε καρκίνος προέρχεται από έναν πολύποδα. Και ξέρετε τι σημαίνει αυτό; Ότι, για να μη φτάσει εξελιχθεί σε καρκίνο, πρέπει να βρω τον πολύποδα και να τον... “τελειώσω”, να τον εξαφανίσω. Δηλαδή, να τον βγάλω και να κάνω πολυπεκτομή. Έχουμε δηλαδή μια μοναδική ευκαιρία με μια προληπτική εξέταση όχι μόνο να διαπιστώσουμε αν υπάρχει κίνδυνος να γίνει κάτι, αλλά πρώτον να εντοπίσουμε τον κίνδυνο και δεύτερον να τον εξαλείψουμε. Αυτό είναι καταπληκτικό! Εξαιρετική περίπτωση πρόβλεψης που μπορεί να γίνει μέσω της κολονοσκόπησης..!».

Τα “ταμπού” που... άλλαξαν!

Όπως σημειώνει ο κ. Μουζάς, «έχει αλλάξει - και χαίρομαι πολύ γι’ αυτό - η νοοτροπία των Κρητικών για την πρόληψη. Παλαιότερα θυμάμαι η κολονοσκόπηση σαν εξέταση ήταν μια εξέταση που προκαλούσε ή αστεία σχόλια ή έφερνε αμηχανία του τύπου “δε θέλω να ξέρω”... “καλύτερα να φύγω”. Πλέον μου κάνει πολύ εντύπωση - και το λέω πολύ θετικά - ότι βλέπω άνδρες που καμιά φορά έρχονται διότι ήρθε ο φίλος τους, και αυτό είναι μια πολύ καλή αλλαγή που τη βλέπουμε τα τελευταία 10 χρόνια κάτω από τα μάτια μας να γίνεται στην Κρήτη και πραγματικά χαίρομαι γι’ αυτό».

Πρόληψη από τα 40!

Παρατηρώντας πάντως ολοένα και περισσότερους νέους ανθρώπους να έρχονται αντιμέτωποι με τον καρκίνο, ο καθηγητής υπερτόνισε την αξία να λαμβάνονται μέτρα πρόληψης από νεότερες ηλικίες ατόμων, αφού, όπως είπε, «οι οδηγίες πρόληψης είναι απλές. Λέμε μετά τα 50 “κάνε μια κολονοσκόπηση, είτε είσαι άνδρας είτε είσαι γυναίκα”! Πριν από δέκα χρόνια λέγαμε μετά τα 60... Είναι αυτό που λέμε ότι άλλαξε η αντίληψή μας για την καλύτερη πρόληψη κατεβάζοντας το όριο ηλικίας για την πρώτη κολονοσκοπηση. Είναι αναμφίβολα η πρώτη και η πιο... σημαντική!».

ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ

Νέα δεδομένα για τη νόσο Crohn και την ελκώδη κολίτιδα

Ο κ. Μουζάς δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει την ύπαρξη νέων φαρμάκων, γνωστών και ως βιολογικών, εξέλιξη η οποία προέκυψε κατόπιν και της πρωτοβουλίας της αείμνηστης Μαρίας Ρουσσομουστακάκη, που ήταν η πρώτη ιατρός στην Ελλάδα που ξεκίνησε την εφαρμογή τους. «Με τα φάρμακα αυτά, αλλά και με την εξέλιξη στο γνωσιακό σκέλος που έχει γίνει από εμάς, από την ιατρική κοινότητα δηλαδή, έχουμε βελτίωση σε αυτό που λέμε “ποιότητα ζωής, να ζεις καλύτερα έχοντας μια χρόνια πάθηση”! Ζεις πάρα πολύ καλύτερα και με καλύτερη ποιότητα απ' ό,τι παλαιότερα».

Πηγή neakriti.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ