2019-12-23 11:52:21
Φωτογραφία για «Κόλαση πυρός»: Οταν ο Ελληνικός Στρατός ξεδιπλώνεται σαν σε πόλεμο
Μάνος Χαραλαμπάκης

Που θα επικεντρωθώ; Back to the roots, δηλαδή επιστροφή στην πραγματική εκπαίδευση στελεχών και στρατευσίμων». Έτσι είχε απαντήσει ο Αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Γεώργιος Καμπάς στα μέσα του περασμένου Φλεβάρη, λίγες μόνο ημέρες δηλαδή μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, όταν τον ρωτούσαν ποια θα είναι η προτεραιότητά του κατά τη διάρκεια της θητείας του.

Ήταν η περίοδος λίγο μετά το τετ α τετ Τσίπρα – Ερντογάν στην Άγκυρα και τη συνάντηση Ακάρ – Αποστολάκη στις Βρυξέλλες για το ξεπάγωμα των ΜΟΕ που είχε καλλιεργήσει προσδοκίες για νέο ξεκίνημα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Όμως ο «φρέσκος», τότε, στο τιμόνι του ΓΕΣ Καμπάς ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες, επιφυλακτικός – αλλά όπως αποδείχθηκε και διορατικός - για τη στάση που θα κρατούσε η Τουρκία. Έκρινε ότι σε επίπεδο επιχειρησιακής ετοιμότητας και επαγρύπνησης ο Ελληνικός Στρατός πρέπει να είναι όχι ένα, αλλά πολλά βήματα μπροστά, ώστε να έχει πάντα στρατηγικό πλεονέκτημα σε οποιαδήποτε ξαφνική προκλητική ενέργεια των Τούρκων. Οι σημερινές εξελίξεις τον δικαιώνουν.


Η φράση του Αρχηγού ΓΕΣ «επιστροφή στην πραγματική εκπαίδευση» αποτέλεσε τελικώς την πρακτική και την φιλοσοφία που υιοθετήθηκε ευρέως στον Στρατό Ξηράς, σε μονάδες, σχηματισμούς και φυλάκια ανά την Επικράτεια, και η οποία ακολουθείται κατά κόρον εδώ και έναν ολόκληρο χρόνο. Η συνεχής εκπαίδευση, o ασταμάτητος έλεγχος ετοιμοτήτων και ειδικά των Δυνάμεων Άμεσης Επέμβασης, οι ασκήσεις και βολές με κάθε όπλο είναι η καθημερινότητα.

Πρόκειται δηλαδή για ένα σχέδιο ενίσχυσης της αποτελεσματικότητας του Στρατού Ξηράς - το οποίο αποδεικνύεται ιδιαίτερα χρήσιμο σ’ αυτή την περίοδο που η τουρκική προκλητικότητα έχει «χτυπήσει» κόκκινο και διευρύνεται διαρκώς. Υπηρετεί εξάλλου την ύψιστη προτεραιότητα των επιτελών και των τριών «όπλων», δηλαδή τη διασφάλιση του αξιόμαχου των Ενόπλων Δυνάμεων για την υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας.

Το διήμερο 5-7 Νοεμβρίου για παράδειγμα έγινε μία άσκηση τέτοιας εμβέλειας και ισχύος στο Καστελλόριζο – που θορύβησε τους Τούρκους – και έκανε πολλούς στην Ελλάδα να τρίβουν τα χέρια τους από ικανοποίηση για το υψηλό επίπεδο επαγρύπνησης των Ενόπλων Δυνάμεων, ειδικά σ’ αυτή την ευαίσθητη ακριτική περιοχή. Η εντολή που είχε δοθεί από τον Αρχηγό ΓΕΣ ήταν να γίνουν βολές με κάθε όπλο και οπλικό σύστημα σε όλο το νησιωτικό σύμπλεγμα της Μεγίστης. Άσκηση τέτοιας έκτασης γινόταν για πρώτη φορά μετά από 20 χρόνια. Και πράγματι από τη δύναμη πυρός και τον μεγάλο αριθμό των βολών εξεπλάγησαν ακόμη και οι εξοικειωμένοι από την στρατιωτική παρουσία κάτοικοι του Καστελλόριζου. Ο προφανής στόχος ήταν να ενισχυθεί κι άλλο η αποτρεπτική ισχύς του Στρατού Ξηράς στο νησί.

Παρόμοιες ασκήσεις, σύμφωνα με τις πληροφορίες των «ΝΕΩΝ» γίνονται όπου και όποτε κρίνεται ότι είναι επιβεβλημένες, ενώ πολλές πραγματοποιούνται χωρίς να ανακοινώνονται. Τα μηνύματα προβολής ισχύος όμως είναι προφανές ότι περνούν εκεί που πρέπει.

Έμφαση στις νυχτερινές ασκήσεις

Οι οδηγίες που έχουν δοθεί από την στρατιωτική ηγεσία του ΓΕΣ είναι η διεξαγωγή ασκήσεων με βάση το δόγμα «εκπαιδευόμαστε όπως θα πολεμήσουμε» και μάλιστα με έμφαση στις νυχτερινές επιχειρήσεις.  Ακριβώς αυτή η λογική ακολουθήθηκε στο Πεδίο Βολής Αρμάτων Λιτοχώρου στα τέλη Νοεμβρίου, στην  Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) «ΩΡΙΩΝ-ΑΔΗΣ» από το προσωπικό της XXIV Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας (ΧΧIV ΤΘΤ – «1ο ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΙΠΠΙΚΟΥ – ΦΛΩΡΙΝΑ». Το κλισέ «η νύχτα έγινε μέρα» από τη νυχτερινή άσκηση που εξομοίωσε πραγματικές συνθήκες του σύγχρονου πεδίου μάχης είναι μάλλον φτωχό για να περιγράψει τι ακριβώς συνέβη από την ομοβροντία πυρών.

Εκπαίδευση παντού

Το «δόγμα»  της ρεαλιστικής εκπαίδευσης  ακολουθήθηκε μάλιστα πιστά και το καλοκαίρι, ακόμη και στο peak της περιόδου και ενώ η τουρκική επιθετικότητα συνεχιζόταν αμείωτη. Ακριβώς γι’ αυτό το λόγο κατά τις «εφόδους» που έγιναν από τον Αρχηγό ΓΕΣ ακόμη και μέσα στον Αύγουστο σε μονάδες και φυλάκια στο Αιγαίο και τον Έβρο βασική στόχευση ήταν να γίνει έλεγχος της  ετοιμότητας και της ταχείας αντίδρασης των τμημάτων άμεσης επέμβασης.

Aσκήσεις των κομάντος στη Γαύδο

Το σχέδιο περαιτέρω ενίσχυσης της αποτελεσματικότητας και της επαγρύπνησης του Στρατού Ξηράς με συνεχή εκπαίδευση περιλαμβάνει όμως και παρεμβάσεις με ειδικό βάρος και σημασία.

Οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο σε συνδυασμό με την αυξημένη τουρκική επιθετικότητα βρίσκονται πάντα στο μικροσκόπιο του ελληνικού «Πενταγώνου».

Σ’ αυτή την κατεύθυνση, ειδικές δυνάμεις του Στρατού Ξηράς εκπαιδεύονται ολοένα και συχνότερα σε ειδικά σενάρια, όπως έγινε στα τέλη Σεπτεμβρίου στη Γαύδο, στο νησί νότια των Χανίων. Επρόκειτο για μία άσκηση ανακατάληψης νησίδας από καταδρομείς με αεροαπόβαση από ελικόπτερο Σινούκ αλλά και έφοδο από θαλάσσης με λέμβους.

Ακριβώς τον ίδιο σχεδιασμό της συνεχούς εκπαίδευσης υπηρετούσαν και οι βολές Πυροβολικού Μάχης στο Πεδίο Βολής Κρήτης με τα οπλικά συστήματα M270 Multiple Launch Rocket System (MLRS) καθώς και RM-70 στις 28 Νοεμβρίου.

Εκπαίδευση της εθνοφυλακής

Ταυτόχρονα, το ΓΕΣ έχει επικεντρωθεί εκτός των άλλων και στη εκπαίδευση των εθνοφυλάκων. Πρόκειται δηλαδή για τους κατοίκους ακριτικών περιοχών που θα κληθούν να συνδράμουν τον τακτικό μας Στρατό σε περίπτωση ανάγκης. Άλλωστε η νέα πολιτική ηγεσία έχει δώσει εντολή για ενίσχυση του θεσμού της Εθνοφυλακής με στόχο να γίνει πιο «μάχιμη». Έτσι, στις εκπαιδεύσεις των Εθνοφυλάκων που πραγματοποιούνται τις Κυριακές δίνει συχνά το «παρών» και Αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Γεώργιος Καμπάς σε μία προσπάθεια να σταλεί το μήνυμα ότι η στρατιωτική ηγεσία δίνει μεγάλη σημασία στη συμβολή των Εθνοφυλάκων στην Εθνική Άμυνα και τη θωράκιση της χώρας.

ΠΗΓΗ: https://www.tanea.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ