2019-12-26 21:50:30
Φωτογραφία για «Casus belli» η υποχρεωτική έκδοση αποδείξεων - «Στα κάγκελα» ο εμπορικός κόσμος
Με στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής, που εκτιμάται σε περίπου δέκα δισ. ευρώ κάθε

χρόνο, όλοι οι Γερμανοί θα πρέπει να λαμβάνουν απόδειξη σε κάθε συναλλαγή τους -κάτι που, μέχρι σήμερα, δεν ήταν υποχρεωτικό

Γερμανία, η χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι πολίτες της οποίας θεωρούν σε ποσοστό άνω του 75% αναφαίρετο δικαίωμα τους να χρησιμοποιούν μετρητά στις συναλλαγές και αρνούνται να δεχθούν τις χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες. Η χώρα στην οποία μέχρι σήμερα, η έκδοση αποδείξεων στις συναλλαγές δεν ήταν υποχρεωτική. Κάτι που πρόκειται να αλλάξει από την 1η Ιανουαρίου του 2020.

Με στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής που εκτιμάται σε περίπου 10 δισ. ευρώ κάθε χρόνο, όλοι οι Γερμανοί θα είναι υποχρεωμένοι να λαμβάνουν απόδειξη σε κάθε συναλλαγή τους, όχι μόνον στο λιανικό εμπόριο, αλλά και σε αρτοποιεία, μπυραρίες, ψιλικατζίδικα και μανάβικα.

Την ώρα που στην απέναντι πλευρά του Ρήνου και συγκεκριμένα στη Γαλλία, εξετάζεται η κατάργηση της υποχρέωσης έκδοσης απόδειξης για αγορές μέχρι 10 ευρώ, με τη σύμφωνη γνώμη του καταναλωτής, με σκοπό την προστασία του περιβάλλοντος από την άσκοπη χρήση χαρτιού, το Βερολίνο ζητεί από όλες τις επιχειρήσεις την έκδοση αποδείξεων.


Στη Γερμανία η έκδοση απόδειξης ακόμα και σε σούπερ μάρκετ και πολυκαταστήματα γινόταν μόνο κατόπιν αιτήματος του πελάτη. Ωστόσο αυτή η συνήθεια φαίνεται ότι κοστίζει πολλά στο γερμανικό κράτος. Το ομοσπονδιακό υπουργείο Οικονομικών στο Βερολίνο εκτιμά ότι κάθε χρόνο χάνονται φόροι περίπου 10 δισ. ευρώ. Για να περιοριστεί η φοροδιαφυγή, το Bundestag, η κάτω βουλή της Γερμανίας, ψήφισε τον Δεκέμβριο του 2016 έναν νόμο με τον οποίον η έκδοση ενός «Kassenbon» (απόδειξης) θα καταστεί υποχρεωτική.

Ωστόσο οι αντιδράσεις εκ μέρους των εμπόρων είναι πολύ έντονες. Σύμφωνα με την Ομοσπονδία Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων της Γερμανίας ο νέος νόμος θα οδηγήσει σε σημαντικές πρόσθετες δαπάνες για το χαρτί και την εκτύπωση των αποδείξεων, καθώς και για την αναβάθμιση του λογισμικού συγκεκριμένων ταμειακών μηχανών που συνδέονται με ζυγαριές, όπως στα οπωροπωλεία και τα κρεοπωλεία.

Το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας έχει δώσει στις επιχειρήσεις διορία μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2020 για την τεχνική αναπροσαρμογή των ταμειακών τους συστημάτων ώστε να πληρούν τα νέα στάνταρ ασφαλείας και να είναι λιγότερα ευάλωτα σε παράνομα λογισμικά. Από τις περίπου 1,8 εκατ. ταμειακές που χρησιμοποιούνται στη Γερμανία λιγότερες από 500 μπορούν να αναβαθμιστούν με το νέο λογισμικό και όλες οι υπόλοιπες θα πρέπει να αντικατασταθούν.

Εκτός όμως από το επιπρόσθετο κόστος που θα κληθούν να καταβάλουν οι επιχειρήσεις στη Γερμανία, προβληματισμό προκαλεί και ο οικολογικός αντίκτυπος της μεταρρύθμισης. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις από 1ης Ιανουαρίου 2020 θα εκτυπώνονται περίπου 2 εκατ. χιλιόμετρα μη ανακυκλώσιμου χαρτιού κάθε χρόνο.

Παρά ταύτα το ομοσπονδιακό υπουργείο Οικονομικών είναι ανένδοτο και επισημαίνει ότι οι έμποροι λιανικής πώλησης είχαν περισσότερα από τρία χρόνια να προετοιμαστούν χαρακτηρίζοντας τον νέο νόμο απαραίτητο για την μείωση της φοροδιαφυγής.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ