2020-01-01 11:08:51
Φωτογραφία για Η Αθήνα ετοιμάζεται για τον EastMed - Στριμωγμένος ο Ερντογάν, επιμένει για τη Λιβύη
Ο Τούρκος πρόεδρος επιμένει ότι θα διασφαλίσει την εφαρμογή της συμφωνίας με την

κυβέρνηση της Λιβύης - Οργισμένες αντιδράσεις από τον Αραβικό Σύνδεσμο - Οι αραβικές χώρες καλούν τη διεθνή κοινότητα να εμποδίσει τα σχέδια της Άγκυρας - Νέο μήνυμα του Ακάρ για τα κοιτάσματα στην Ανατ. Μεσόγειο

Η έλευση του νέου χρόνου στρέφει όλα τα βλέμματα στην Αθήνα όπου θα πραγματοποιηθεί η υπογραφή της Διακυβερνητικής Συμφωνίας για τον αγωγό φυσικού αερίου East Med, μεταξύ της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ.

Η τελετή υπογραφής θα γίνει παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη και του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, στις 2 Ιανουαρίου και έχει προκαλέσει το ζωηρό ενδιαφέρον της ΕΕ αλλά και των ΗΠΑ καθώς η κατασκευή του αγωγού θα συμβάλει στην απεξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο.


Τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται στην περιοχή εντείνουν όμως και τον εκνευρισμό του Ερντογάν - λόγω της περιθωριοποίησης της Τουρκίας από το συγκεκριμένο πρότζεκτ - αλλά και από τις εντεινόμενες αντιδράσεις για την συμφωνία που υπέγραψε με την κυβέρνηση της Λιβύης και την δέσμευση του να αποστείλει στρατό στην Τρίπολη για να ενισχύσει τις κυβερνητικές δυνάμεις.

Ο Αραβικός Σύνδεσμος που συνεδρίασε εκτάκτως στο Κάιρο αποδοκίμασε ευθέως τις κινήσεις της Τουρκίας καλώντας τη διεθνή κοινότητα όχι μόνο να αντιδράσει στις κινήσεις της Άγκυρας αλλά και να εμποδίσει την αποστολή στρατευμάτων από την Τουρκία. Οι αραβικές χώρες δεν δίστασαν μάλιστα να μιλήσουν για τον κίνδυνο άφιξης τρομοκρατών στην Τρίπολη!

Παρόλα αυτά, στην Άγκυρα συνεχίζονται οι προετοιμασίες για την αποστολή στρατευμάτων που όπως όλα δείχνουν θα είναι Σύροι μισθοφόροι οι οποίοι πολέμησαν στο πλευρό της Τουρκίας στην περιβόητη «επιχείρηση Ειρήνη».

Την Πέμπτη προγραμματίζεται η συζήτηση στην τουρκική Βουλή του νομοσχεδίου για την αποστολή τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη. Παράλληλα ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ επέμεινε και σήμερα ότι η Άγκυρα δεν πρόκειται να κλείσει τα μάτια για τους Λίβυους αδελφούς της Τουρκίας ενώ στα αξιοσημειωτα της παρέμβασης του τουρκου υπουργού ήταν και οι επισημάνσεις του ότι η Τουρκία θέλει δίκαιο διαμοιρασμό του φυσικού πλούτου της Κύπρου.

«Σχέδιο ειρήνης» ο αγωγός

Σχέδιο ειρήνης και συνεργασίας στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο χαρακτήρισε ο υπουργός Περιβάλλοντος τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed, δύο ημέρες πριν την υπογραφή της Διακυβερνητικής Συμφωνίας.

Μάλιστα, ο υπουργός Περιβάλλοντος, Κωστής Χατζηδάκης, μετά από συνεννόηση με τον πρωθυπουργό, κάλεσε και τους πρώην υπουργούς Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη και Πάνο Σκουρλέτη από τον ΣΥΡΙΖΑ και Γιάννη Μανιάτη από το Κίνημα Αλλαγής να παραστούν στην τελετή υπογραφής της Διακυβερνητικής Συμφωνίας, καθώς όπως είπε είναι «ένα σχέδιο στο οποίο αποτυπώνεται - κατ΄εξαίρεσιν ίσως- η συνέχεια της εξωτερικής και ενεργειακής πολιτικής της χώρας. Γι΄αυτό και κάλεσα τους συναδέλφους Γιάννη Μανιάτη,. Πάνο Σκουρλέτη και Γιώργο Σταθάκη να παραστούν στην μεθαυριανή τελετή για τον EastMed, καθώς συνέβαλαν κι εκείνοι από την πλευρά να γίνει αυτό το σχέδιο πράξη».

Πριν την υπογραφή της συμφωνίας, την Πέμπτη, θα υπογραφεί Προσύμφωνο Συνεργασίας (Letter of Intent) μεταξύ της ΔΕΠΑ και της Energean Oil & Gas, για την προμήθεια φυσικού αερίου μέσω του αγωγού.

Ο Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε σχετικά: «O EastMed είναι ένα σχέδιο ειρήνης και συνεργασίας στην ΝΑ Μεσόγειο, σε μια περιοχή δυστυχώς διαχρονικά γνωστή για μια σειρά εντάσεων και συγκρούσεων. Είναι ένα σχέδιο που φέρνει πιο κοντά την Ελλάδα με την Κύπρο και το Ισραήλ. Ένα σχέδιο που στηρίζεται από την ΕΕ και συμβάλλει στην ενεργειακή ασφάλεια της ίδιας της Ευρώπης».

Επιμένει για Λιβύη και φυσικό αέριο ο Ακάρ

Η Τουρκία δεν τίθεται θέμα να μείνει αδιάφορη στην θυματοποίηση των Λίβυων αδελφών της, υποστήριξε ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χολούσι Ακάρ προσθέτοντας ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις είναι έτοιμες να αναλάβουν οποιοδήποτε καθήκον τους ανατεθεί. Για την ανατολική Μεσόγειο, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι θέλουν δίκαιο διαμοιρασμό του φυσικού πλούτου.

Σε συνέντευξή του στο NTV είπε ότι “με το υπόμνημα (για τη Λιβύη) θα ανατεθούν καθήκοντα στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και στο Υπουργείο Άμυνας. “Στο πλαίσιο των προετοιμασιών μας έχει ξεκινήσει η διαδικασία, θα κάνουμε αυτό που πρέπει”, ανέφερε ο Χουλούσι Ακάρ λέγοντας ότι οι δυνάμεις του στρατάρχη Χαφτάρ διεξάγουν επιθέσεις και πολλές χώρες έχουν ήδη παρέμβη. “Η Λιβύη είναι φίλη μας, αδελφή μας. Δεν τίθεται θέμα να μείνουμε αδιάφοροι στις επιθέσεις κατά των πολιτών. Εφτασε επιστολή - πρόσκληση στον Πρόεδρό μας, δεν είναι δυνατόν να μείνουμε αδιάφοροι”, ανέφερε, προσθέτοντας ότι μετά την έγκριση του υπομνήματος θα πράξουν τα δέοντα.

Σε ερώτηση εάν Τουρκία και Ρωσία παίρνουν διαφορετικούς δρόμους στο θέμα της Λιβύης, ο Τούρκος Υπουργός είπε “μεταξύ της Τουρκίας και της Ρωσίας υπάρχουν καλοί δίαυλοι διαλόγου”. Για τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης η οποία ανακοίνωσε πως δεν βλέπει θετικά το υπόμνημα για τη Λιβύη, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι είναι “κρατικό θέμα, είναι εθνικό θέμα”.

Ερωτηθείς για την βάση μη επανδρωμένων αεροσκαφών στην κατεχόμενη Κύπρο, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι “σεβόμαστε την εδαφική ακεραιότητα των γειτόνων μας”. “Επιθυμούμε τον δίκαιο διαμοιρασμό του φυσικού πλούτου εκεί. Δεν θα επιτρέψουμε τετελεσμένα. Αναμένουμε το συντομότερο οι πλευρές εκεί να σεβαστούν τις εγγυήσεις μας. Ως εγγυήτρια δύναμη εκπληρώσαμε τις υποχρεώσεις μας και είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να τις εκπληρώσουμε. Θα συνεχίσουμε να κάνουμε το καθήκον που μας αναλογεί. Θέλουμε ειρήνη, θέλουμε δίκαιο διαμοιρασμό”, ανέφερε.

Η οργισμένη αντίδραση του Αραβικού Συνδέσμου

Ο Αραβικός Σύνδεσμος, που συνεδρίασε σήμερα εκτάκτως κατόπιν αιτήματος του Καΐρου, έκρινε αναγκαίο «να εμποδιστούν οι παρεμβάσεις στη Λιβύη», όπου η κυβέρνηση της Τρίπολης (GNA) υπέγραψε πρόσφατα μια συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας με την Τουρκία.

Στο ψήφισμα που ενέκριναν οι μόνιμοι αντιπρόσωποι του Αραβικού Συνδέσμου, ο παναραβικός οργανισμός υπογραμμίζει «την ανάγκη να εμποδιστεί κάθε παρέμβαση που θα μπορούσε να διευκολύνει την άφιξη στη Λιβύη ξένων εξτρεμιστών τρομοκρατών μαχητών».

Οι χώρες μέλη του Συνδέσμου εξέφρασαν επίσης την έντονη ανησυχία τους για τη στρατιωτική κλιμάκωση που επιδεινώνει ακόμη περισσότερο την κατάσταση στη Λιβύη και «απειλεί την ασφάλεια και τη σταθερότητα των γειτονικών χωρών και ολόκληρης της περιοχής».

Επιπρόσθετα, ζητήθηκε από τον γενικό γραμματέα του παναραβικού οργανισμού, Άχμεντ Αμπούλ Γκέιτ να επικοινωνήσει με όλα τα διεθνή μέρη στην κρίση για να την επιλύσουν και να αποτρέψουν κάθε ξένη στρατιωτική επέμβαση που μπορεί να απειλήσει τη διεθνή ειρήνη και σταθερότητα.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ