Εκτός από επιστήμονας κι εφευρέτης ο Τέσλα υπήρξε οραματιστής ενός φωτεινού μέλλοντος, στο οποίο ο άνθρωπος δε θα ήταν αναγκασμένος να πασχίζει για την επιβίωση του, όπου οι λέξεις πλούσιος και φτωχός δε θα σήμαιναν τη διαφορά του επιπέδου της υλικής ευημερίας, αλλά των πνευματικών ικανοτήτων.
Ο Τέσλα ήταν ένας ονειροπόλος, μια λέξη υποτιμητική για τους «προσγειωμένους», ένας πρωτοπόρος, που τολμούσε να προχωρήσει άφοβα προς το άγνωστο, εξερευνώντας νέες «ηπείρους» γνώσεων.
Ήταν ένας φιλόσοφος, που στοχάζονταν αδιάκοπα πάνω στα μεγάλα προβλήματα της ανθρωπότητας. Ένας ποιητής της επιστήμης, που με την ευαισθησία ενός ποιητή ξεκλείδωνε τα μυστικά της Φύσης και τα χάριζε στην ανθρωπότητα.
Από την άλλη ήταν κι ένας παράξενος, εκκεντρικός και ιδιόρρυθμος άνθρωπος, που ακολουθούσε ένα εντελώς δικό του «σχέδιο ζωής». Ο Τέσλα είχε ένα πυρακτωμένο και ανησυχαστικό μυαλό, που έκανε συνεχώς προβλέψεις για το μέλλον της ανθρωπότητας, το οποίο το έβλεπε φωτεινό και όχι σκοτεινό.
«Ένας από τους λίγους ανθρώπους που γνώρισα, για τους οποίους πιστεύω ότι κατέχουν τη μεγαλοφυΐα είναι ο Νίκολα Τέσλα, ο εφευρέτης της ηλεκτροτεχνικής… Γνωριστήκαμε στο σπίτι μου, στη Λεωφόρο Λέξινγκτον, το 1893, με τη μεσολάβηση του Τόμας Κόμερφορντ Μάρτιν, πρώην προέδρου της Αμερικάνικης Ένωσης Ηλεκτρομηχανικών, και πολύ σύντομα γίναμε στενοί φίλοι. Πολύ λυπάμαι που δεν κατέγραψα τις πάμπολλες προβλέψεις που έκανε στο σπίτι μας, από τις οποίες ένας αριθμός έχει στο μεταξύ πραγματοποιηθεί. Για τις οποίες όμως τότε νόμιζα πως αντιπροσώπευαν την πιο τρελή φαντασίωση. Μια φορά είπε στην κυρία Τζόνσον ότι «θα έρθει η εποχή που θα μπορείτε, ταξιδεύοντας με πλοίο από τη μια άκρη του ωκεανού στην άλλη, να παίρνετε ταυτόχρονα τις ημερήσιες εφημερίδες με σημαντικές ειδήσεις απ’ όλο τον κόσμο και, μέσω ενός εργαλείου τσέπης, θα μπορείτε να επικοινωνείτε με τους φίλους σας στο σπίτι, που θα έχουν ένα παρόμοιο εργαλείο».
Όταν ανέφερα τέτοιες προβλέψεις σε φίλους, που άνηκαν στην επιστημονική κοινότητα, εκείνοι κουνούσαν με συγκατάβαση το κεφάλι τους και θα κρέμονταν οι ώμοι τους. Ο Τέσλα ήταν ο πιο ευφάνταστος απ’ όλους τους ηλεκτροτεχνικούς και μου είναι ενδιαφέρον να παρακολουθώ πως οι άλλοι εφευρέτες χρησιμοποιούσαν τις δικές του πρώιμες ιδέες ή ακόμη και ξαναεφεύρισκαν τις μεθόδους και τις ευρεσιτεχνίες του. Η αξιολύπητη πλευρά όλων αυτών των πραγμάτων ήταν ότι ο Τέσλα δεν ωφελήθηκε προσωπικά από τη δουλειά του, αλλά αυτή είναι η μοίρα όλων των πρωτοπόρων και εκείνος ήταν ο τελευταίος που θα περίμενε να συμβεί διαφορετικά», έγραφε για τον Τέσλα ο Ρόμπερτ Άντρεγουντ Τζόνσον (Robert Underwood Johnson), στο βιβλίο του Αναμνήσεις του Παρελθόντος (1925).
Ο Τέσλα δεν έχανε ποτέ την ευκαιρία για πυρετώδεις στοχασμούς, ειδικά όσον αφορούσαν το μέλλον. Στους δημοσιογράφους που έρχονταν κάθε χρόνο στα γενέθλια του για την καθιερωμένη συνέντευξη τύπου, συνήθιζε να μιλά για το μέλλον κάνοντας προβλέψεις που εντυπωσίαζαν το κοινό των εφημερίδων. Ο Τέσλα ήταν φύσει αισιόδοξος και πίστευε πως η πρόοδος της ανθρωπότητας θα επιταχύνονταν με τη βελτίωση των συνθηκών υγιεινής, τη μείωση της άγνοιας, του φανατισμού και της τρέλας και την αξιοποίηση των φυσικών πηγών ενέργειας, όπως ο ήλιος. Ο ίδιος προέβλεψε πως η κυρίαρχη θρησκεία της ανθρωπότητας το έτος 2100 θα προέρχονταν από μια συγχώνευση του χριστιανισμού με το βουδισμό!
Το 1934 ο Τέσλα προέβλεψε πως μέχρι το 2035 το Υπουργείο Υγείας και Φυσικής Αγωγής θα ήταν πιο σημαντικό από το Υπουργείο Άμυνας, πράγμα που ήδη συμβαίνει στις προηγμένες χώρες της Ευρώπης. «Στον 21ο αιώνα όλα τα πολιτισμένα έθνη θα ξοδεύουν το μεγαλύτερο μέρος του προϋπολογισμού τους όχι για την άμυνα αλλά για την παιδεία», έλεγε ο εφευρέτης στους δημοσιογράφους. Ο αισιόδοξος Τέσλα προέβλεψε έναν κόσμο του 21ου αιώνα χωρίς πείνα, με άφθονη τροφή για όλους, με καθαρό νερό, αναδασώσεις, ορθολογική διαχείριση των φυσικών πόρων, ασύρματη μεταφορά ενέργειας και Ελεύθερη Ενέργεια. Πόσο ακόμη θα περιμένουμε μέχρι να πραγματοποιηθούν οι αισιόδοξες προβλέψεις του Τέσλα;
To Μέλλον Είναι Γυναίκα
Ως γνωστόν ο Τέσλα δεν παντρεύτηκε ποτέ και γνώρισε μόνον πλατωνικούς έρωτες με το γυναικείο φύλο, ως ένας πραγματικός ασκητής της επιστήμης. Παρόλη την απόσταση του από τις γυναίκες ο Τέσλα δεν υπήρξε ποτέ μισογύνης. Θαύμαζε το γυναικείο μυαλό και πίστευε ότι σύντομα ο πολιτισμός θα συγκλονίζονταν με την πρόοδο των γυναικών, όπως και τελικά συνέβη. Σε μια συνέντευξη, που έδωσε τότε σ’ ένα περιοδικό ο Τέσλα μίλησε για την ισότητα των γυναικών καθώς και για τον ρόλο τους στο μέλλον:
«Ο αγώνας της γυναίκας για ισότητα θα τελειώσει με μια νέα τάξη των φύλων, στην οποία τελικά θα επικρατήσουν οι γυναίκες. Η σύγχρονη γυναίκα, που ήδη ακόμη και σε καθαρά επιπόλαιες εμφανίσεις παρουσιάζει την πρόοδο του φύλου της, είναι μόνον ένα εξωτερικό σημάδι κάτι βαθύτερου και δυνατότερου, που ωριμάζει μέσα στον κόρφο του ανθρώπινου γένους… Οι γυναίκες δε θα εκδηλώσουν το δικαίωμα τους στην ισότητα κι αργότερα τη δική τους υπεροχή με το να μιμηθούν επιφανειακά τους άνδρες, αλλά ξυπνώντας τη συνειδητότητα τους. Το γυναικείο μυαλό έχει ήδη αποδείξει τις ικανότητες του σε όλα τα επίπεδα των ανθρώπινων δραστηριοτήτων. Γι’ αυτό οι γυναίκες δεν πρέπει να κοιτούν πίσω. Σύντομα ο ανθρώπινος πολιτισμός θα συγκλονιστεί από την πρόοδο τους. Ακόμη και μια μέτρια γυναίκα θα είναι τόσο καλλιεργημένη, όσο ένας άνδρας και αργότερα ακόμη περισσότερο, επειδή οι κοιμισμένες δυνάμεις του πνεύματος των γυναικών θα ξυπνήσουν και θα είναι πολύ πιο ισχυρές, έπειτα από αιώνες ύπνου…».
Οι Πιο Παράξενες Εφευρέσεις του Τέσλα
Αρκετές από τις εφευρέσεις του Τέσλα, ακόμη κι εκείνες που έχουν ηλικία πάνω από έναν αιώνα, συνεχίζουν να φαντάζουν επιστημονική φαντασία. Και αυτό είναι απολύτως φυσικό, εφόσον ο εφευρέτης κατοχύρωσε πάνω από 700 εφευρέσεις, οι περισσότερες εκ των οποίων δεν είχαν ποτέ εμπορική εφαρμογή. Ορισμένες από αυτές τις εφευρέσεις ήταν τόσο «εξωτικές» και προχωρημένες σε σχέση με την εποχή τους, που δεν υπήρχε η ελπίδα να βγουν ποτέ στην αγορά. Ο κατάλογος των πιο ασυνήθιστων εφευρέσεων του Τέσλα είναι απίστευτα μεγάλος. Ας δούμε μερικές από αυτές.
Το 1891 ο Τέσλα παρουσίασε σε άρθρο του το περιοδικό The Electrical Engineer (2 Σεπτεμβρίου 1891) τη δική του εκδοχή της μονοπολικής γεννήτριας (Unipolar Generator). Από τότε δεν υπάρχει κατασκευαστής γεννητριών στον κόσμο που να μην έχει αντιγράψει αυτό το αρχικό σχέδιο του εφευρέτη. Το 1893 ο Τέσλα προσπάθησε να κατασκευάσει μια μηχανή που θα «φωτογράφιζε τη σκέψη»!
Την αποκάλυψη αυτή έκανε ο εφευρέτης στους δημοσιογράφους 40 χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα το 1933, όταν ήταν 78 ετών. Το σχέδιο του ήταν να κατασκευάσει μια ειδική κάμερα που θα αποσπούσε την εικόνα ενός αντικειμένου από το οπτικό νεύρο και μια άλλη που θα την αναπαρήγαγε!
Το 1894 ο Τέσλα κατασκεύασε μια Ηλεκτρο-Δυναμική Επαγωγική Λάμπα (Electro-Dynamic Induction Lamp), που κατοχυρώθηκε ως ευρεσιτεχνία με τον αριθμό 514,170. Επρόκειτο για ένα είδος ηλεκτρικής λυχνίας, που ήταν πολύ πιο προηγμένη ακόμη κι από αυτές που χρησιμοποιούμε σήμερα. Το 1896 ο εφευρέτης κατασκεύασε μια γεννήτρια όζοντος την οποία και κατοχύρωσε με την υπ’ αριθμόν 568,177 ευρεσιτεχνία. Η γεννήτρια όζοντος χρησιμοποιείται από ορισμένους γιατρούς ακόμη και σήμερα για τη θεραπεία βαριών ασθενειών, όπως ο καρκίνος.
Ο μηχανικός ταλαντωτής του Τέσλα είναι μια άλλη ασυνήθιστη εφεύρεση. Ο ταλαντωτής αυτός μπορούσε να συμπιέζει τόσο πολύ τον αέρα, ώστε να τον υγροποιεί. Ο εφευρέτης πίστευε πως ένα «σύστημα ανακύκλωσης οξυγόνου» θα μπορούσε να αντικαταστήσει τις μηχανές εσωτερικής καύσης και γι’ αυτό ήθελε να πειραματιστεί με κινητήρες που καίνε υγρό οξυγόνο.
Το ηλεκτρικό υποβρύχιο ή «τηλεαυτόματο πλοιάριο» (Teleautomaton Boat) είναι ακόμη μια παράξενη εφεύρεση του Τέσλα, η επίδειξη της οποίας το 1898 σε μια προβλήτα της Νέας Υόρκης εξέπληξε το κοινό της Βικτοριανής Εποχής. Το πλοιάριο αυτό, που κινούνταν με ηλεκτρικές μπαταρίες, ήταν τηλεκατευθυνόμενο και μπορούσε κάποιος να το χειριστεί από απόσταση. Ήταν ο πρόγονος των σύγχρονων τηλεκατευθυνόμενων ρομπότ, αλλά και των τηλεκατευθυνόμενων τορπίλων.
Ο προωθητικός κινητήρας χωρίς έλικα κατοχυρώθηκε από τον Τέσλα το 1916 (αριθμός ευρεσιτεχνίας 1,329,559) και χρησιμοποιούσε μια σειρά από περιστρεφόμενους δίσκους, που διοχέτευαν με πίεση υγρά ή αέρια μέσα στη μηχανή της τουρμπίνας. Τα Χόβερκραφτ και τα ταχύτατα πλοία επιφανείας μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν αυτό το είδος του προωθητικού κινητήρα, που ήταν 20 φορές πιο αποδοτικό από μια συμβατική τουρμπίνα, ακόμη σαν κι αυτές που χρησιμοποιούμε σήμερα!
Το 1927 ο Τέσλα σχεδίασε ένα αεροσκάφος καθέτου από/προσγείωσης (VTOL), η πατέντα του οποίου κατοχυρώθηκε στις 2 Ιανουαρίου του 1928. Σήμερα τέτοιου είδους αεροσκάφη εξορμούν από τα αεροπλανοφόρα και συμμετέχουν σε πολλές στρατιωτικές επιχειρήσεις Για τον Τέσλα αυτή ήταν και η τελευταία εφεύρεση που κατατέθηκε επίσημα για κατοχύρωση. Μετά από αυτή ο Τέσλα εγκατέλειψε τις εργαστηριακές έρευνες, αλλά συνέχισε τις θεωρητικές μέχρι το τέλος της ζωής του…
@Γιώργος Στάμκος / απόσπασμα από νεοεκδοθέν βιβλίο του ΤΕΣΛΑ Vs ΕΝΤΙΣΟΝ -Σύγκρουση για το Μέλλον του Κόσμου
terrapapers.com
Let's block ads! (Why?)
ΠΗΓΗ
Οι παράξενες εφευρέσεις του Τέσλα periergaa