2020-01-03 12:30:23
Φωτογραφία για Κωνσταντίνος Φίλης: «Η Τουρκία θα αντιδράσει ίσως και με ερευνητικό σκάφος νότια της Κρήτης»
Οι εξελίξεις με την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας Κύπρου και Ισραήλ για τον αγωγό EastMed, αντίκεινται στους στόχους του Ερντογάν και ως εκ τούτου η Τουρκία αναμένεται να αντιδράσει σε μια προσπάθεια να πείσει ότι έχει λόγο στα τεκταινόμενα στην περιοχή αναφέρει ο Εκτελεστικός Διευθυντής Ερευνητικών Προγραμμάτων του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, Κωνσταντίνος Φίλης μιλώντας στο liberal.gr. To μέγεθος της αντίδρασης εξαρτάται από το πόσο θα θελήσει να κλιμακώσει σημειώνει δεδομένης της σημασίας του έργου που προωθείται και την υποστήριξη που αυτό τυγχάνει από ΗΠΑ και ΕΕ.

Όπως εξηγεί οι γείτονες θα κάνουν κάποια κίνηση» που ενδέχεται σε μια πιο ήπια εκδοχή το ερευνητικό σκάφος να βρεθεί εντός λιβυκής ΑΟΖ ή σε μια σκληρή εκδοχή μπορεί να δούμε ταυτόχρονα ερευνητικό σκάφος της Τουρκίας και στα Νότια της Κρήτης, αλλά και μεταξύ Ρόδου Καρπάθου Κάσου και Κρήτης.

Την ίδια ώρα, υπογραμμίζει η υπογραφή του East Med επιβεβαιώνει στην πράξη τις συνέργειες μεταξύ Ελλάδας - Κύπρου και Ισραήλ, προσθέτοντας ότι ο αγωγός προσδίδει μεγαλύτερη γεωπολιτική αξία και στη χώρα μας ως κράτος
. Η Ελλάδα καθίσταται μια σημαντική χώρα ως κρίκος διαμετακόμισης φυσικού αερίου αλλά και μελλοντικά ως παραγωγός, σημειώνει με νόημα ενώ επισημάνει ότι οι αναπόφευκτες αντιδράσεις των Τούρκων γίνονται διότι υπάρχουν εξελίξεις που δεν είναι προς το συμφέρον τους. Συνεπώς προσπαθεί (σ.σ. η Τουρκία) να παγώσει ή να αναστείλει το ενεργειακό πρόγραμμα της Κύπρου προκειμένου να μην αποκτήσει το γεωπολιτικό προβάδισμα μετά την Τουρκική εισβολή, ξεκαθαρίζει χαρακτηριστικά ο κ. Φίλης.

Συνέντευξη στον Αλέξανδρο Διαμάντη:

- Πως θωρακίζει ο East Med τα συμφέροντα της Ελλάδας;

Πρώτον επιβεβαιώνεται στην πράξη η συνέργεια μεταξύ Ελλάδας- Κύπρου - Ισραήλ και Ιταλίας, με ένα σχέδιο που δίνει σάρκα και οστά στις προσπαθείς που έχουν γίνει τα περασμένα χρόνια, για να βρεθούν κοινοί παρονομαστές και συνεργασίες μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών.

Δεύτερον επειδή είναι σχέδιο με ευρωπαϊκή προστιθέμενη αξία, λόγω του ότι συμβάλει στη διαφοροποίηση προμηθευτών ενέργειας κάτι που αποτελεί στρατηγική επιδίωξη της ευρωπαϊκής ένωσης. Ασφαλώς προσδίδει μεγαλύτερη γεωπολιτική αξία και στη χώρα μας ως κράτος που συμμετέχει σε αυτό το πρότζεκτ.

Τρίτον, μας αναβαθμίζει εκ των πραγμάτων δεδομένου ότι, πλέον, τόσο με τον ΕastMed όσο και με τον αγωγό TAP όσο και με τον IGB, ίσως αργότερα και με την εξεύρεση δικών μας κοιτασμάτων, η Ελλάδα καθίσταται μια σημαντική χώρα ως κρίκος διαμετακόμισης φυσικού αερίου αλλά και ως παραγωγός.

Τέταρτον αυτή η σύμπραξη χωρίς να αποκλείει κανένα κράτος ή οντότητα της περιοχής ασφαλώς είναι ένα μήνυμα της βούλησης των εμπλεκόμενων μερών και της συνακόλουθης υποστήριξης από ΕΕ και ΗΠΑ για να προχωρήσουν σχέδια στην περιοχή, ανεξάρτητα από τις απειλές και εκβιασμούς τρίτων και συγκεκριμένα της Τουρκίας που εκβιάζει ότι αν δεν συμμετέχει και δεν υπάρχει έγκρισή της μπορεί να τινάξει τα σχέδια στον αέρα.

- Τι σημαίνει η ρήτρα ασφαλείας για την Ελλάδα;

Δεν είναι μόνο για την Ελλάδα, είναι για όλα τα μέρη που έχουν συμφέρον και ενδιαφέρον να δουν τον αγωγό να κατασκευάζεται και να υλοποιείται, υπό την έννοια ότι προσφέρουν μια μεγαλύτερη διασφάλιση που κυρίως αφορά τις εταιρείες που θα εμπλακούν. Δείχνει την αποφασιστικότητα των μερών να υποστηρίξουν την κατασκευή του έργου

- Τι περιθώρια αντίδρασης μπορεί να έχει η Τουρκία;

Η Τουρκία ούτως ή άλλως θα αντιδράσει, διότι υπάρχουν εξελίξεις που δεν είναι προς τον συμφέρον της. Δεν μπορεί να χωνέψει με τίποτα ότι η μικρή Κύπρος, και μάλιστα οι Ελληνοκύπριοι, έχουν κατορθώσει να προβούν σε συμφωνίες με γειτονικές χώρες όπως η Αίγυπτος, το Ισραήλ και ο Λίβανος και μάλιστα να αδειοδοτήσει εντός της ΑΟΖ της ενεργειακά τεμάχια, που συμμετέχουν ενεργειακοί κολοσσοί όπως η Exxon Mobil και η Total. Συνεπώς προσπαθεί να παγώσει ή να αναστείλει το ενεργειακό πρόγραμμα της Κύπρου προκειμένου να μην αποκτήσει το γεωπολιτικό προβάδισμα μετά την Τουρκική εισβολή. Το δεύτερο είναι ότι η Τουρκία βλέπει με τον αγωγό ότι το Ισραήλ επιλέγει την Κύπρο και την Ελλάδα για να μεταφέρει το φυσικό του αέριο και όχι την Τουρκία. Κι αυτό ενώ οι γείτονες είναι μια πιο τεχνικά εύκολη και μικρότερου κόστους επιλογή. Βλέπει την ΕΕ να στηρίζει αυτό το σχέδιο, κι όλα αυτό γιατί η Τουρκία έχει καταστεί αναξιόπιστη, απρόβλεπτη ως προς τα συμφέροντα της. Και αυτό έχει κλονίσει την εμπιστοσύνη προς την Τουρκία, με αποτέλεσμα να επιλέγεται ένα σχέδιο που έχει γεωπολιτικά συγκριτικά πλεονεκτήματα. Επιλέγεται αυτό το σχέδιο ως απάντηση, μήνυμα, ένδειξη και απόδειξη, ότι και το Ισραήλ ως πάροχος και η ΕΕ ως πελάτης δεν εμπιστεύονται στην Τουρκία

- Θεωρείται ότι η Τουρκία θα επιμείνει στη στρατηγική για τη Λιβύη με δεδομένο ότι φαίνεται πως έχει απομονωθεί;

Ως προς τη Λιβύη δεν είναι η πρώτη επιλογή η αποστολή στρατευμάτων για την Τουρκία. Είναι μια προσπάθεια να ενισχυθεί διαπραγματευτικά εν όψει της Διάσκεψης του Βερολίνου και να στείλει ένα μήνυμα προς τον Χάφταρ ότι αν συνεχίσει να προελαύνει, ενδέχεται η Τουρκία να παρέμβει δυναμικά. Είναι επίσης ένα μήνυμα προς όσους στηρίζουν τον Χάφταρ ότι η Τουρκία είναι ικανή και διατεθειμένη ακόμα και να αποσταθεροποιήσει μια ήδη ασταθή κατάσταση, για να κατοχυρώσει τα συμφέροντά της. Και μετά την σημερινή ψηφοφορία στην Τούρκικη Βουλή ήδη ο Τραμπ τηλεφώνησε στον Ερντογάν. Άρα ο πρώτος στόχος επιτεύχθηκε! Κατάφερε να προκαλέσει το ενδιαφέρον του Αμερικανού προέδρου ο οποίος προφανώς και θα ζήτησε να μην προβεί σε αυτή την πράξη. Η αποστολή στρατευμάτων είναι ένα προϊόν ανταλλάξιμο για να κερδίσει κάτι άλλο.

- Εκτιμάται ότι μπορεί να φτάσει ερευνητικό σκάφος Νότια της Κρήτης;

Εκτιμώ ότι η Τουρκία θα κάνει κάποια κίνηση, η οποία θα είναι τέτοια ώστε να δείξει ότι αρχίζει να θέτει σε εφαρμογή το ανεκδιήγητο σύμφωνο με τη Λιβύη. Σε μια πιο ήπια εκδοχή το ερευνητικό σκάφος θα βρεθεί εντός λιβυκής ΑΟΖ, η λιγότερο ήπια είναι να βρεθεί στα όρια μεταξύ Λιβυκής ΑΟΖ και ελληνικής υφαλοκρηπίδας ή πολύ περισσότερο εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας και ας μην είναι πλήρως προσδιορισμένη. Σε μια ακόμα πιο σκληρή εκδοχή μπορεί να δούμε ταυτόχρονα ερευνητικό σκάφος της Τουρκίας και στα Νότια της Κρήτης, αλλά και μεταξύ Ρόδου, Καρπάθου, Κάσου και Κρήτης, σε περίπτωση που θέλει να το κλιμακώσει πολύ.
parapona-rodou
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ