«Διπλωματική δράση» πρόκειται να αναλάβουν οι Ηνωμένες Πολιτείες το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, με πρωταρχικό στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Όπως διαβεβαίωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, η αμερικανική διπλωματία θα συνδράμει, σε συνεννόηση πάντα με την Ελληνική Κυβέρνηση, η οποία προσφάτως αιτήθηκε τη συνεισφορά των ΗΠΑ κατά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο λευκό Οίκο, ενθαρρύνοντας το διάλογο ανάμεσα στην Αθήνα και την Άγκυρα, εστιάζοντας κυρίως στο μείζον ζήτημα καθορισμού των θαλασσίων ζωνών στην περιοχή της Μεσογείου.
Αδιαμφισβήτητα, η υπογραφή του Μνημονίου Συναντίληψης τον περασμένο Νοέμβριο μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης έχει προκαλέσει την εύλογη «ανησυχία» της Ουάσινγκτον, καθώς το αμερικανικό ΥΠΕΞ αναγνωρίζει την ύπαρξη «υφαλοκρηπίδας» στα νησιά της Ελλάδας, γεγονός το οποίο παραβλέπεται στην «παράνομη» συμφωνία Ερντογάν-Σαράτζ.
Πρέπει να σημειωθεί ότι ο κ. Μάικ Πομπέο αναμένεται να εμπλακεί σε προσωπικό επίπεδο, εφόσον οι συνθήκες είναι κατάλληλες, για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ενώ ο Έλληνας Πρωθυπουργός εξέφρασε την πεποίθησή του πως ο Αμερικανός Πρόεδρος, ύστερα και από την συνάντηση που είχαν στο Λευκό Οίκο, αντιλαμβάνεται πιο καθαρά τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή της Αν. Μεσογείου, καθώς και το ρόλο-κλειδί της χώρας μας σε όσα συμβαίνουν.
Η αρχή θα γίνει μέσω του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Μάθιου Πάλμερ, ο οποίος πρόκειται να μεταβεί στην Τουρκία τον Φεβρουάριο, ενώ πρόκειται να επισκεφτεί την Αθήνα το Μάρτιο ενόψει του Οικονομικού «Φόρουμ» των Δελφών.
Η αμερικανική προσπάθεια θα επικεντρωθεί στο να διατηρηθούν «ανοιχτοί οι δίαυλοι» επικοινωνίας ανάμεσα στις δύο χώρες για την αποφυγή ενός «θερμού επεισοδίου» στο Αιγαίο, καθώς και στην αποκλιμάκωση των εντάσεων με όπλο τη «διπλωματία», στέλνοντας παράλληλα, το «μήνυμα» στη γείτονα πως οποιαδήποτε παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας της Ελλάδας δεν θα γίνει αποδεκτή από τις ΗΠΑ.
Let's block ads! (Why?)
ΠΗΓΗ
periergaa