2012-06-19 00:23:09
Φωτογραφία για Le Monde: Στην Ελλάδα νίκησε η Ευρώπη
Είναι αναγκαίο να μη χαθούν τα διδάγματα αυτής της κρίσης, αναφέρει η εφημερίδα

«Για να εκτιμήσουμε την σημασία αυτής της νίκης, αρκεί να φανταστούμε πώς θα νιώθαμε σήμερα το πρωί αν οι Ελληνες είχαν ψηφίσει, όπως έλεγαν διάφοροι, με άλλο τρόπο. Τότε, οι προβλέψεις για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν «προφητικές» και «καταστροφικές», δύο υπέροχες λέξεις που μας έχει κληροδοτήσει η ελληνική γλώσσα», γράφει η γαλλική εφημερίδα Le Monde. 

«Είναι σημαντικό να υποδεχθούν οι Ευρωπαίοι αυτή την ψήφο με σεβασμό για την Δημοκρατία, και ενθαρρύνοντας την κυβέρνηση συνασπισμού που επιθυμεί ο μέλλων πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Οπως είπε ο πρόεδρος Βαν Ρομπάϊ, «εξακολουθούμε να είμαστε στο πλευρό της Ελλάδας, ως μέλους της ευρωπαϊκής οικογένειας και της ευρωζώνης».

Είναι επίσης σημαντικό να μετρήσουμε τη διαδρομή, που έχει διανύσει η Ευρώπη, από τον Δεκέμβριο του 2009. Χρειάστηκε αυτή η ελληνική κρίση για να μας θυμίσει ότι το καθήκον της αλληλεγγύης δεν είναι συμβατό παρά με μια κοινή υπευθυνότητα. 


Οι Ελληνες υπήρξαν ανεύθυνοι, και η Ευρώπη εξέφρασε την αλληλεγγύη της με δισταγμούς, χάνοντας πολύτιμο χρόνο σε φλυαρίες και σε συνόδους αμφίβολης αποτελεσματικότητας.

Είναι αναγκαίο να μη χαθούν τα διδάγματα αυτής της κρίσης. Στη διάρκεια αυτών των σχεδόν τριών ετών, μάθαμε πολλά πράγματα.

Μάθημα πρώτο: η στενή διασύνδεση ανάμεσα στον τραπεζικό κόσμο και στις κυβερνήσεις οδήγησε στο κούρεμα του 85% του ελληνικού χρέους. Αυτή η εκτροπή δεν μπορεί να επαναληφθεί.

Αυτό το μάθημα θα δημιουργήσει στο μέλλον ένα μεγάλο πρόβλημα για την χρηματοδότηση των κρατών. Οι τράπεζες γνωρίζουν τώρα ότι τα δημόσια χρέη δεν είναι πλέον χωρίς ρίσκο, κάτι που θα αυξάνει το κόστος δανεισμού.

Ετσι, η κρίση χρέους μπορεί να οδηγήσει τράπεζες σε χρεοκοπία: οι ελληνικές τράπεζες θα κατέληγαν εκεί, χωρίς τις τεράστιες ενέσεις από ευρωπαϊκά κεφάλαια. Το ίδιο ισχύει για τις ισπανικές τράπεζες.

Η αλματώδης αύξηση των επιτοκίων δανεισμού, που αυξάνουν τα ελλείμματα κρατών, δεν μπορεί να σταματήσει μόνο με καλές προθέσεις: η κατάσταση στην Ισπανία, και κυρίως στην Ιταλία, μας υπενθυμίζει ότι αυτός ο κίνδυνος αυξάνεται κάθε μέρα.

Μάθημα δεύτερο: οι μηχανισμοί λήψεως αποφάσεων της ευρωζώνης είναι αναποτελεσματικοί και γεμάτοι κακοφωνίες. Χωρίς μηχανισμό αντίστοιχο με ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, που θα μπορεί να επεμβαίνει γρήγορα, κατά προτίμηση πριν από μία κρίση, η ευρωζώνη θα συνεχίσει να δρα πολύ αργά, και με ακατάλληλο τρόπο.

Επιπλέον, χρειάζεται οπωσδήποτε ένα είδος ευρωπαϊκής τραπεζικής ένωσης, για την πρόληψη κρίσεων.

Αυτός ο κατάλογος δεν είναι πλήρης, αλλά θα έπρεπε να μας πείθει ότι δεν είμαστε παρά στην αρχή μιας μεταρρύθμισης της Ευρώπης, την οποία η κρίση του ευρώ δεν μας επιτρέπει πια να την αγνοήσουμε.

Είναι πολύ νωρίς για να δείξουν οι επενδυτές εμπιστοσύνη στην ευρωζώνη, και για να αρχίσουν οι επιχειρήσεις να επενδύουν πάλι στην Ευρώπη. Αλλά οι ελληνικές εκλογές είναι μια λάμψη ελπίδας, και μια νίκη για την Ευρώπη. Σίγουρα δεν είναι ενθάρρυνση για εφησυχασμό. Αλλά αυτό δεν μας εμποδίζει να χαιρόμαστε», γράφει ο Monde.

πηγη:tovima
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ