2020-01-12 02:25:11
Φωτογραφία για Λιβύη: Ειρηνευτικές συνομιλίες ζητά ο Πούτιν – Διάσκεψη στο Βερολίνο προαναγγέλλει η Μέρκελ
Ο Ρώσος πρόεδρος αρνήθηκε ότι η Μόσχα χρηματοδοτεί τους μισθοφόρους της Wagner,

όπως τον κατηγόρησε ο Ερντογάν – Η Μέρκελ σχεδιάζει να ξεκινήσει σύντομα την αποστολή προσκλήσεων για τις ειρηνευτικές συνομιλίες

Ειρηνευτικές συνομιλίες για τη Λιβύη προκρίνουν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, που προχώρησαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου στη Μόσχα.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν ανέφερε πως είναι καιρός να διεξαχθούν ειρηνευτικές συνομιλίες για τη Λιβύη στο Βερολίνο, καθώς είναι σημαντικό να τερματιστεί η σύγκρουση στη χώρα.

«Βασίζομαι αληθινά στο γεγονός ότι σε μερικές ώρες, (...) όπως έχουμε ζητήσει από κοινού με τον Τούρκο πρόεδρο (Ρετζέπ Ταγίπ) Ερντογάν, τα μέρη της λιβυκής σύγκρουσης θα σταματήσουν τα πυρά», είπε ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν

Η Τουρκία και η Ρωσία κάλεσαν αυτή την εβδομάδα τα εμπόλεμα μέρη στη Λιβύη να κηρύξουν κατάπαυση του πυρός στις 12 Ιανουαρίου. Ωστόσο, ο Χαλίφα Χάφταρ απέρριψε την πρόσκληση, έχοντας δει τα στρατεύματά του να προελαύνουν στη Σύρτη και να καταλαμβάνουν σημαντικά σημεία.


Από την πλευρά της, η Μέρκελ ανακοίνωσε ότι το Βερολίνο σχεδιάζει να αρχίσει σύντομα την αποστολή των προσκλήσεων για τις ειρηνευτικές συνομιλίες της Λιβύης.

«Ελπίζουμε ότι οι κοινές προσπάθειες της Ρωσίας και της Τουρκίας θα οδηγήσουν σε επιτυχία, και θα στείλουμε σύντομα προσκλήσεις για μια διάσκεψη στο Βερολίνο», είπε η Άνγκελα Μέρκελ.

Οι μισθοφόροι της Wagner «δεν εκπροσωπούν το ρωσικό κράτος»

Εξάλλου, απαντώντας σε ερώτηση αν μισθοφόροι του ομίλου Wagner πολεμούν στη Λιβύη, είπε πως αν υπάρχουν Ρώσοι στη Λιβύη, αυτοί δεν εκπροσωπούν το ρωσικό κράτος ούτε πληρώνονται από αυτό.

Ρώσοι ιδιώτες στρατιωτικοί συνεργάτες πολεμούν κρυφά σε υποστήριξη των ρωσικών δυνάμεων στη Συρία και την Ουκρανία, σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν μεταδώσει κατά το παρελθόν το πρακτορείο ειδήσεων Reuters και άλλα ΜΜΕ. Οι συνεργάτες στρατολογούνται από μια ιδιωτική εταιρία ασφαλείας γνωστή ως όμιλος Wagner τα μέλη της οποίας είναι κυρίως πρώην στρατιωτικό προσωπικό.

Το ρωσικό κράτος αρνείται ότι χρησιμοποιεί μισθοφόρους στο εξωτερικό.

Ζητούν διάσωση της συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα

Η Μέρκελ και ο Πούτιν συζήτησαν επίσης τις άλλες κρίσεις στην περιοχή, ιδιαίτερα το Ιράν. Για άλλη μια φορά ζήτησαν τη διάσωση της συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Το 2018, η Ουάσινγκτον αποσύρθηκε από τη συμφωνία και από τότε η Τεχεράνη υποχωρεί από τις δεσμεύσεις της σε αντίποινα.

Για την καγκελάριο, η συμφωνία αυτή «πρέπει να διατηρηθεί στη ζωή» απολύτως, επειδή, αν και ατελής, διασφαλίζει πως η Τεχεράνη δεν θα αποκτήσει πυρηνικά όπλα.

Από την πλευρά του, ο Ρώσος πρόεδρος κάλεσε τους Ευρωπαίους «να θέσουν επιτέλους σε λειτουργία» τον μηχανισμό ανταλλαγών Instex που θα επιτρέψει να παρακαμφθούν οι αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος του Ιράν.

Για τη Συρία

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τον πόλεμο στη Συρία, ενώ μια κατάπαυση του πυρός αναμένεται επίσης να τεθεί σε ισχύ την Κυριακή στην Ιντλίμπ, τελευταίο προπύργιο των ανταρτών και ισλαμιστών που πολεμούν εναντίον του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ, που υποστηρίζεται από τη Μόσχα.

Για τη Γερμανία και την Ευρώπη, η ειρήνευση των συγκρούσεων αυτών είναι αναγκαία προκειμένου να μειωθεί η μεταναστευτική πίεση, καθώς η Γηραιά Ήπειρος έχει δεχθεί τα τελευταία χρόνια εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες που ήρθαν από τη Λιβύη και τη Συρία, ευνοώντας μια αύξηση της ευρωπαϊκής ακροδεξιάς.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν υπογράμμισε εξάλλου πως το σύνολο των κρίσεων στην Εγγύς και Μέση Ανατολή κινδυνεύει να εξελιχθεί σε «καταστροφή» και να προκαλέσει «σημαντικές ζημιές» στην παγκόσμια οικονομία.

Τέλος, Μέρκελ και Πούτιν συζήτησαν για τη σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία, τη μοναδική κρίση στην ημερήσια διάταξη όπου υπάρχει μια αισθητή αποκλιμάκωση.

Δεν σημείωσαν ωστόσο κάποια νέα πρόοδο, καθώς μια σύνοδος κορυφής για το θέμα αυτό αναμένεται να διεξαχθεί την άνοιξη.

Ο Ρώσος πρόεδρος και ο νέος Ουκρανός ομόλογός του, Βολοντίμρ Ζελένσκι, συναντήθηκαν τον Δεκέμβριο με τη μεσολάβηση της Γαλλίας και της Γερμανίας για πρώτη φορά στο Παρίσι, εκκινώντας και πάλι την ειρηνευτική διαδικασία στον πόλεμο στον οποίο αντιπαρατίθεται το Κίεβο με τους φιλορώσους αυτονομιστές.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ