2020-01-12 17:28:49
Φωτογραφία για Ελληνοτουρκικά - Οι “επόμενες” κινήσεις της Άγκυρας στα θαλάσσια οικόπεδα Ελλάδας & Κυπριακής Δημοκρατίας

Η Τουρκία είναι ένας «απρόβλεπτος» γείτονας και οι κινήσεις της αδιαμφισβήτητα προκαλούν την ανησυχία τόσο της Ελλάδας όσο και της Κυπριακής Δημοκρατίας, και ιδιαίτερα αυτό το χρονικό διάστημα, καθώς δεν έχουν προκύψει θετικά αποτελέσματα για τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρ.Τ. Ερντογάν τόσο στη Συρία όσο και στη Λιβύη.

Οι επεκτατικοί σχεδιασμοί της Άγκυρας στα Κατεχόμενα προωθούνται πολλαπλώς και πρέπει λίαν συντόμως να αποφέρουν καρπούς, σύμφωνα πάντα με τις υποδείξεις του Τούρκου Προέδρου, αλλά επειδή προς το παρόν δεν υπάρχουν απτά αποτελέσματα επί τούτου, η γείτονα ενδέχεται να στραφεί σε πιο αδύναμους κρίκους.

Αναφορικά με το ζήτημα της Λιβύης και την υπογραφή του «Μνημονίου Συναντίληψης» του περασμένου Νοεμβρίου μεταξύ της Κυβέρνησης της Τρίπολης και της Άγκυρας, υπάρχει στασιμότητα, καθώς ο Ερντογάν έχει αποστείλει μικρό αριθμό τουρκικών δυνάμεων (περίπου 200) προς ενίσχυση του Φαγιέζ Αλ Σαράτζ, ενώ η Μόσχα τον έχει προειδοποιήσει να μην στείλει εκ νέου στρατεύματα στην περιοχή.

Παράλληλα, αν και μετά την υπογραφή της παράνομης σύμβασης για τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών στη Μεσόγειο, ο Ρ.Τ. Ερντογάν δεν έχει κάνει πράξη επί του παρόντος την απειλή του για αποστολή ερευνητικού σκάφους νοτίως της Κρήτης, γεγονός που έχει ιδιαίτερη σημασία για την Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία, οι οποίες παρακολουθούν στενά τις κινήσεις της Άγκυρας.

Όσον αφορά τις κινήσεις των τουρκικών γεωτρύπανων στη Μεσόγειο υπενθυμίζεται πως το «Γιαβούζ» έχει ήδη αποχωρήσει από το θαλάσσιο οικόπεδο 7 της Κυπριακής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης, ενώ το ωκεανογραφικό σκάφος «Oruc Reis» εξακολουθεί να βρίσκεται αγκυροβολημένο στον Κόλπο της Αττάλειας.

Πληροφορίες αναφέρουν πως σε κάθε περίπτωση, θα προηγηθεί η πραγματοποίηση σεισμικών ερευνών είτε στην περιοχή νοτίως της Κρήτης είτε στο Καστελόριζο, πριν από οποιαδήποτε κίνηση της Τουρκίας για γεώτρηση. Ακόμη, θα πρέπει να σημειωθεί πως το τουρκικό γεωτρύπανο «Φατίχ» επιχειρεί στην περιοχή της Καρπασίας, και το «Μπαρμπαρός» δεν έχει αποχωρήσει από την κυπριακή ΑΟΖ.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, η Αθήνα αφενός επιδιώκει τη διατήρηση καναλιών επικοινωνίας τόσο με τα Κατεχόμενα όσο και με την Άγκυρα, με σκοπό την αποκλιμάκωση των εντάσεων και αφετέρου, το συντονισμό των ενεργειών της με την Κυπριακή Δημοκρατία για την αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων.

Από την πλευρά της η Λευκωσία στρέφεται προς τη Γαλλία και τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος δεν πρόκειται να επιτρέψει τετελεσμένα από την Τουρκία στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, καθώς η γαλλική εταιρεία «TOTAL» έχει ξεκινήσει γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και ως εκ τούτου, δεν θα επιτρέψει να «θιγούν» οι ενεργειακοί σχεδιασμοί του Παρισιού.

Let's block ads! (Why?)


ΠΗΓΗ
periergaa
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ