2020-01-13 10:12:24
Φωτογραφία για Ευρείας αποδοχής το νομοσχέδιο για την πολιτική προστασία
Με θετικά σχόλια και τοποθετήσεις από τις περισσότερες Ενώσεις και πολλά στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος, αλλά και φορέων και προσώπων που εμπλέκονται στην πολιτική προστασία, καθώς και από το χώρο της επιστημονικής κοινότητας, κλείνει σήμερα, στις 18:00 το απόγευμα, η διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης για το σχέδιο νόμου για τον «Εθνικό Μηχανισμό Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων», που περιλαμβάνει την αναδιάρθρωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, την αναδιοργάνωση του Πυροσβεστικού Σώματος και την αναβάθμιση του εθελοντισμού και το οποίο παρουσίασε την περασμένη Πέμπτη ο Γενικός Γραμματέας Νίκος Χαρδαλιάς, στην Ένωση Περιφερειών Ελλάδος, (ΕΝΠΕ).

Οι συνδικαλιστικές ενώσεις πυροσβεστών χαρακτηρίζουν το νομοσχέδιο ως τομή σε ό,τι αφορά την διαχείριση κρίσεων στη χώρα, αλλά και την επίλυση χρόνιων ζητημάτων που αφορούν στο προσωπικό του Σώματος, αφήνοντας ωστόσο κάποια «παράθυρα» για αναγκαίες βελτιώσεις.


Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος, (ΠΟΕΥΠΣ), σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το απόγευμα, κάνει λόγο για «θετικές τομές στην κατεύθυνση της αναδιοργάνωσης της Πολιτικής Προστασίας και στο Πυροσβεστικό Σώμα» και υπογραμμίζει ότι το σ.ν. περιλαμβάνει μια σειρά ρυθμίσεις που «παρεμβαίνουν στο σύστημα πολιτικής προστασίας της χώρας και δημιουργούν δομές που ενισχύουν την αποτελεσματικότητά της ως κεντρικό επιτελικό και συντονιστικό όργανο διαχείρισης κρίσεων». Ταυτόχρονα, η ΠΟΕΥΠΣ χαιρετίζει το γεγονός ότι το νομοσχέδιο, όπως αναφέρει, «ενισχύει το ρόλο του Π.Σ. ως κεντρικού πυλώνα και επιχειρησιακού βραχίονα της Πολιτικής Προστασίας».

Ειδική αναφορά κάνει στο θέμα των χαμηλόβαθμων του Π.Σ., τονίζοντας ότι, «μετά από δεκαετίες για πρώτη φορά επιλύεται το θέμα της εξέλιξης του χαμηλόβαθμου προσωπικού».

Από την ΠΟΕΥΠΣ επισημαίνεται ακόμα ότι θα υπάρξουν αλλαγές «προς το συμφέρον του υπαλλήλου» στον τρόπο μεταθέσεων και μετακινήσεων, στην καθιέρωση βαθμολογίου, ενώ απέσπασαν την δέσμευση των αρμοδίων να εξετάσουν θετικά τα αιτήματα που τους υποβλήθηκαν από την Ομοσπονδία.

Το θέμα της εξέλιξης του χαμηλόβαθμου προσωπικού τονίζει και η Ένωση Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος (ΕΑΠΣ). Επισημαίνει ότι για πρώτη φορά προσεγγίζεται, ενώ υπογραμμίζει ότι αίρονται αδικίες εργασιακές και βαθμολογικές και σχολιάζει θετικά το νέο διοικητικό ιεραρχικό μοντέλο στο Π.Σ. που προβλέπει το νομοσχέδιο, καθώς και το νέο σύστημα αξιολόγησης των αξιωματικών.

Κυρίως όμως, τόσο η ΕΥΠΣ, όσο και η Ένωση Πτυχιούχων πυροσβεστών, που πρώτη πήρε θετική θέση για το νομοσχέδιο, εστιάζουν στις προβλέψεις για την οικονομική αυτοτέλειά του Π.Σ., μέσω της σύστασης επιτελικής δομής ΕΣΠΑ Πολιτικής Προστασίας και Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών και κυρίως ενός Κέντρου Μελετών Διαχείρισης Κρίσεων, που εκτός των άλλων, θα εξασφαλίζει, όπως λένε αρμόδιοι παράγοντες, την αξιοποίηση απευθείας και στο έπακρο των κονδυλίων για την πολιτική προστασία.

Υπενθυμίζεται ότι «τομή για την πολιτική προστασία στην Ελλάδα», χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ο πρώην Ευρωπαίος Επίτροπος, αρμόδιος για θέματα Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων, Χρήστος Στυλιανίδης. Από την πλευρά τους, ο πρώην Πρόεδρος της Ένωσης Αξιωματικών Π.Σ. Γιάννης Σταμούλης και το μέλος Τάσος Παππάς (και οι δύο εκπρόσωποι στην Ένωση Αξιωματικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης), σε δημόσια αναφορά τους κάνουν λόγο για πέντε καινοτομίες που επιχειρούνται με το σχέδιο νόμου, σχετικά με τις αλλαγές στο σύστημα βαθμολογικής εξέλιξης, μεταθέσεων και αξιολόγησης του προσωπικού του Π.Σ., καθώς και στο θέμα της εκπαίδευσης.

Την άποψη ότι το νομοσχέδιο κινείται σε θετική κατεύθυνση έχουν ήδη εκφράσει η Ένωση Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝΠΕ) και η ΚΕΔΕ. Τέλος, εκτός των άλλων, θέση πήραν για το νομοσχέδιο, ο κ. Κώστας Συνολάκης, καθηγητής του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας και του Πολυτεχνείου Κρήτης και ο καθηγητής σεισμολογίας γεωφυσικής Άκης Τσελέντης, εκφράζοντας την ικανοποίηση τους.

Επιφυλάξεις κρατάει η Πανελλήνια Ένωση Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης, η οποία ανάρτησε ανακοίνωση στην ιστοσελίδα της, που αναφέρει ότι υπάρχουν διατάξεις στο σχέδιο νόμου, που κατά την εφαρμογή τους επιδέχονται διαφορετικής κάθε φορά ερμηνείας, καθώς και διατάξεις με αρνητικό πρόσημο, κυρίως για το χαμηλόβαθμο προσωπικό του Π.Σ., αναφορικά με το βαθμολόγιο, τις οργανικές θέσεις, τα τυπικά προσόντα τους, την αποστρατεία τους και τον κανονισμό μεταθέσεων. Και καλεί τα μέλη των Ενώσεων αν εντοπίσουν οτιδήποτε τους θίγει να ενημερώσουν το δευτεροβάθμιο όργανο προκειμένου να κινηθεί για την ανατροπή των συγκεκριμένων διατάξεων.

Μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας διαβούλευσης, αναμένονται προτάσεις από την Ένωση Περιφερειών Ελλάδος, που έχει αναφέρει ότι θα στείλει προτάσεις, αλλά και όποιου άλλου φορέα ή προσώπου επιθυμεί να υποβάλει τις θέσεις του. Στις 22 Ιανουαρίου το νομοσχέδιο εισάγεται για επεξεργασία στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, προκειμένου στις 30-1-2020 να κατατεθεί στην ολομέλεια για ψήφιση.

ΑΜΠΕ

«The New Daily Mail» 
TheNewDailyMail
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ