2020-01-15 23:00:05
Φωτογραφία για Το βέτο της Τουρκίας πίσω από το «όχι» Μέρκελ στην Ελλάδα στη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη
Η ενόχληση της κυβέρνησης και η κόντρα με τον ΣΥΡΙΖΑ

Ο λόγος είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν υπήρχε καμία πιθανότητα να μην θέσει το θέμα της ακυρότητας του μνημονίου συνεργασίας για κοινή ΑΟΖ Τουρκίας - Λιβύης.

Βέτο της Τουρκίας βρίσκεται πίσω από την άρνηση της γερμανικής καγκελαρίας να προσκαλέσει την Ελλάδα στην Διάσκεψη του Βερολίνου για την Λιβύη στις 19 Ιανουαρίου, όπως συζητείται ευρέως στους διπλωματικούς κύκλους. Ο λόγος είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν υπήρχε καμία πιθανότητα να μην θέσει το θέμα της ακυρότητας του μνημονίου συνεργασίας για κοινή ΑΟΖ Τουρκίας - Λιβύης που σβήνει από τον χάρτη την Κρήτη, το Καστελόριζο, την Κάρπαθο και άλλα νησιά. Αντίθετα η Τουρκία δεν επιθυμεί να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης στην προσπάθεια για ειρηνευτική διαδικασία ώστε να μπορεί όποτε κρίνει να το θέσει σε εφαρμογή.

«Θερμό»

Σε ότι αφορά στο ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου με την Ελλάδα, η εκτίμηση είναι ότι είναι ανεξάρτητο από την οποιαδήποτε έκβαση της ειρηνευτικής διαδικασίας του Βερολίνου. «Η στρατηγική Ερντογάν δείχνει ότι κάνει το οποιοδήποτε βήμα όποτε κρίνει ότι είναι προσφορότερο για τα συμφέροντα του» τόνισε διπλωματική πηγή.


Μια στρατιωτική εμπλοκή της Τουρκίας στη Λιβύη και ένα θερμό επεισόδιο στα νότια της Κρήτης αν εμφανίζονταν ερευνητικό σκάφος ή γεωτρύπανο, δεν θα έπληττε μόνο την Ελλάδα αλλά θα αποτελούσε εστία αποσταθεροποίησης της ευρύτερης περιοχής. Γι αυτό και η προσπάθεια που γίνεται από την Γερμανία και όχι μόνο είναι να μην απομακρυνθεί η Τουρκία περισσότερο από τη Δύση.

Η κυβέρνηση διεκδίκησε την συμμετοχή της στην Διάσκεψη όπως προανήγγειλε ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Αλλά είναι ξεκάθαρο ότι η Άνγκελα Μέρκελ δεν ήθελε να ρισκάρει ένα ναυάγιο με την Τουρκία να αρνείται να συμμετάσχει λόγω Ελλάδας και αποσύροντας από το τραπέζι των συζητήσεων και τον πρωθυπουργό της κυβέρνησης της Τρίπολης Φαγέντ ΑΛ Σαράτζ ο οποίος θεωρείται “yes sir» του Ερντογάν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά την ρωσική πρωτοβουλία για κατάπαυση του πυρός στη Μόσχα, ο Σάρατζ δεν επέστρεψε στη Λιβύη αλλά πέταξε για την Άγκυρα όπου ήταν και πριν τη Μόσχα όπου θα έχει σειρά επαφών, προφανώς ακολουθώντας τις οδηγίες του Ερντογάν. Χθες συναντήθηκε με τον Αμερικανό πρέσβη.

Η γερμανική καγκελαρία ανακοίνωσε ότι στην Διάσκεψη θα λάβουν μέρος οι ΗΠΑ, Ρωσία, Βρετανία, Γαλλία, Κίνα, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Τουρκία, Δημοκρατία του Κονγκό, Ιταλία, Αίγυπτος, Αλγερία, καθώς επίσης τα Ηνωμένα Έθνη, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Αφρικανική Ένωση και ο Αραβικός Σύνδεσμος.

Στη Μόσχα ο Σαράτζ υπέγραψε την εκεχειρία που πρότεινε ο Πούτιν.Ο στρατάρχης Χάφταρ όχι. Ζήτησε χρόνο για να απαντήσει και επέστρεψε στη Λιβύη. Ο Ερντογάν εξαπέλυσε άγρια επίθεση εναντίον του. Ο όρος που μπήκε στο κείμενο της εκεχειρίας ήταν να αποχωρήσει από τα εδάφη που κέρδισε το τελευταίο διάστημα, γεγονός που αρνήθηκε.

Με καζάνι που βράζει είναι η Λιβύη με τις αντιμαχόμενες πλευρές. Διπλωματικές πηγές με τις οποίες συνομίλησε το NEWPOST ανέφεραν ότι οι Διασκέψεις ειρήνευσης κρίνονται στην εφαρμογή τους.

Ενόχληση

Η άρνηση του Βερολίνου στη συμμετοχή της Ελλάδας, προκάλεσε ενόχληση της κυβέρνησης. Ένα από τα επιχειρήματα που επιστρατεύτηκε από την γερμανική πλευρά η οποία βέβαια αρνείται για ευνόητους λόγους το βέτο της Τουρκίας, είναι ότι προσκλήθηκαν χώρες που θα μπορούσαν να παίξουν ρόλο στην ειρηνευτική διαδικασία και διατηρούν διαχρονικές σχέσεις με τη Λιβύη.

Την ίδια στιγμή στο εσωτερικό της χώρας παρακολουθούμε μια πολιτική διαμάχη ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση με αφορμή τον αποκλεισμό της Ελλάδας από την Διάσκεψη του Βερολίνου.

«Το να επιχαίρει ο ΣΥΡΙΖΑ επειδή η Ελλάδα δεν προσεκλήθη σε μια διάσκεψη οι ρίζες της οποίας χρονολογούνται από εποχής του, μας ξεπερνά» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

«Ας αναλογιστεί τις ευθύνες του, καθώς τον Ιούνιο του 2015, οπότε η Γερμανία διοργάνωσε την πρώτη συνάντηση υψηλών αξιωματούχων του σχήματος Ρ5+5, που μετεξελίχθηκε στη Διαδικασία του Βερολίνου, αμέλησε έστω να θέσει το ενδεχόμενο συμμετοχής της Ελλάδας. Απούσα λοιπόν τότε η χώρα μας με ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και στις διασκέψεις του Αμπου Νταμπι (2017) και των Παρισίων (2018).

Ο ΣΥΡΙΖΑ όφειλε, επίσης, να γνωρίζει ότι η διάσκεψη στο Παλέρμο αποτέλεσε μια ιταλική πρωτοβουλία, τελείως ξεχωριστή διαδικασία από αυτή του Βερολίνου.

Τελικά, το μόνο πισωγύρισμα είναι η αλόγιστη απόπειρα κομματικής εκμετάλλευσης της εξωτερικής πολιτικής. Και σε αυτό, πάλι απομονωμένος βρίσκεται.»

Ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλυσε με μακροσκελή δήλωση του γιατί δεν φταίει εκείνος. Η ουσία ποια είναι; Ότι δυστυχώς δεν υπάρχει αρραγές εθνικό μέτωπο παρά τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η χώρα.
parapona-rodou
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ