2020-01-16 12:31:31
Φωτογραφία για Έξαρση της γρίπης στην Ελλάδα: 8 νεκροί – Πότε κάνουμε τεστ για να δούμε αν νοσούμε

Η γρίπη έδειξε τα δόντια της αυτή την εβδομάδα στη χώρα μας, καθώς 8 άτομα έχασαν τη ζωή τους και ακόμη 25 χαροπαλεύουν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας από επιπλοκές, σε διάστημα μόλις 10 ημερών.

Τις προηγούμενες εβδομάδες η γρίπη είχε χαμηλή για την εποχή δραστηριότητα. Οι τελευταίες καιρικές μεταβολές, όμως, το κρύο και ο συγχρωτισμός των εορτών προκάλεσαν αυτήν την απότομη κορύφωση, η οποία προς το παρόν, όμως, δεν ανησυχεί τους επιστήμονες που παρακολουθούν την ετήσια δραστηριότητα της νόσου στη χώρα μας.

Ο αντιπρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας – ΕΟΔΥ, Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, υποστηρίζει ότι προς το παρόν η γρίπη δείχνει να κυμαίνεται σε αναμενόμενα για την εποχή επίπεδα:

“Οφείλεται στις κλιματικές συνθήκες και τον συγχρωτισμό που συμβαίνει τώρα το χειμώνα. Οι ιοί πολλαπλασιάζονται με το κρύο. Δεν ανησυχούμε πέραν του ορίου της λογικής εγρήγορσης, βεβαίως δεν εφησυχάζουμε κιόλας. Παρακολουθώντας το φαινόμενο, βλέπουμε ότι ακολουθεί την πορεία των προηγούμενων ετών. Δεν είναι η πανδημία του 2009 για να μας ανησυχήσει. Έτσι μοιάζει προς το παρόν. Τώρα, παρακολουθούμε και βλέπουμε… Δεν μοιάζει, πάντως, να έχει χαρακτηριστικά διαφορετικά η φετινή γρίπη, από αυτή της εποχικής γρίπης που βλέπουμε κάθε χρόνο”, αναφέρει ο κ. Παναγιωτακόπουλος.

Τα παραπάνω επιβεβαιώνει και ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και επιστημονικός συνεργάτης του ΕΟΔΥ, Σωτήρης Τσιόδρας:

“Δεν ανησυχούμε. Το 2017-2018 είχαμε περισσότερους νεκρούς αυτήν την εποχή. Συστήνουμε τα μέτρα που συστήνει ο ΕΟΔΥ. Δεν έχουμε παρατηρήσει κάτι ιδιαίτερο, είναι τα αναμενόμενα”.

Τι πρέπει να κάνει όποιος έχει συμπτώματα και υποψιάζεται ότι πάσχει από γρίπη

Τι θα πρέπει να κάνει κάποιος ασθενής που εμφανίζει έντονα συμπτώματα και υποψιάζεται ότι νοσεί από γρίπη;

Ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ και παθολόγος – λοιμωξιολόγος, κ. Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, απαντά:

“Να απευθυνθεί κατ’ αρχάς σε κάποιο επαγγελματία υγείας, σε έναν γιατρό. Είτε στο πλαίσιο ενός ιατρείου, είτε στα επείγοντα ενός νοσοκομείου, εάν έχει πιο σοβαρά συμπτώματα. Αναλόγως της έντασης των συμπτωμάτων, δηλαδή. Ένας πονόλαιμος, ένα πυρέτιο, εντάξει όλοι το αντιμετωπίζουμε αυτό. Από κει και πέρα, όμως, όταν υπάρχουν συμπτώματα που ανησυχούν όπως π.χ. υψηλός πυρετός, δυσκολία στην αναπνοή τότε να ζητήσει άμεσα ιατρική συμβουλή, όπου έχει πρόσβαση ή αισθάνεται ασφάλεια. Ακόμη περισσότερο όταν ανήκει σε ευπαθή ομάδα”, τονίζει ο ειδικός.

Πότε κάποιος με συμπτώματα πρέπει να κάνει τεστ που δείχνει, εάν νοσεί από γρίπη

Έχει σημασία να γνωρίζει ο ασθενής με συμπτώματα γρίπης, εάν πράγματι πάσχει από γρίπη; Ο κ. Παναγιωτακόπουλος υποστηρίζει ότι υπάρχουν αξιόπιστα τεστ, τα οποία δείχνουν ακόμα και σε σύντομο χρόνο, εάν ο ασθενής πάσχει όντως από γρίπη. Η επιβεβαίωση της ύπαρξης γρίπης είναι σημαντική, ώστε ο ασθενής να λάβει άμεσα και κατά την κρίση του θεράποντος ειδική αντιική θεραπεία, η οποία ενδεχομένως θα τον προφυλάξει από επιπλοκές ή σοβαρότερη εξέλιξη της νόσου.

“Έχει νόημα να κάνει κάποιος τεστ, όταν έχει συμπτώματα κάποιας έντασης. Υπάρχουν και rapid test (γρήγορα τεστ) και μοριακά τεστ, που μπορούν να απαντήσουν σε αυτό το ερώτημα. Οι δομές υγείας κατά τόπους έχουν τέτοιες δυνατότητες. Τα γρήγορα τεστ έχουν μία ικανοποιητική ευαισθησία, που αγγίζει το 60 με 70%, όχι βέβαια το 100%. Το μοριακό τεστ έχει ακόμα πιο μεγάλη αξιοπιστία, αλλά είναι και πιο δαπανηρό. Άρα το θετικό αποτέλεσμα που πιστοποιεί τη γρίπη το αξιολογεί ο γιατρός και αναλόγως πράττει”.

Από τα γρήγορα τεστ αυτά εξάγονται άμεσα αποτελέσματα και μπορούν να πιστοποιήσουν εάν ο ασθενής πάσχει από τον ιό της γρίπης τύπου Α ή τύπου Β. Τα μοριακά τεστ μπορούν να διερευνήσουν επιπλέον και τον υπότυπο της γρίπης. Αν και, όπως υποστηρίζει ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ, αυτό δεν έχει τόση κλινική αξία για τον ασθενή, αλλά περισσότερο για τους επιδημιολόγους:

“Για την κλινική αντιμετώπιση του ασθενούς όχι. Δεν υπάρχει ιδiαίτερος λόγος να ξέρει τον υπότυπο της γρίπης. Γιατί η αντιιική θεραπεία είναι δεδομένη και κοινή, δεν έχει ιδιαίτερη διαφορά. Τώρα αυτοί οι τρεις τύποι γρίπης έχουν κάποιες διαφορές μεταξύ τους. Ίσως ο Η3Ν2 να είναι πιο επιβαρυντικός για τους ηλικιωμένους συμπολίτες μας, αλλά σε γενικές γραμμές η αντιμετώπιση είναι η ίδια. Για τον κόσμο έχει μικρή σημασία αυτή η πληροφορία”.

Πότε παίρνουμε αντιιική θεραπεία; Χρειάζεται συνταγή γιατρού;

Ένα άλλο σημαντικό ερώτημα είναι η χορήγηση της αντιιικής θεραπείας. Τη λαμβάνει κάποιος με υπόδειξη και συνταγή γιατρού, ή μπορεί να την προμηθευτεί μόνος του από το φαρμακείο, ακόμα και με την υποψία γρίπης;

“Μόνο με ιατρική συνταγή, αυτό είναι το σωστό. Τώρα στη χώρα μας τί γίνεται δυστυχώς το γνωρίζετε. Αν κάποιος έχει γρίπη ή υποψία γρίπης πρέπει τον αξιολογήσει ο γιατρός και να του πει, εσύ πρέπει να πάρεις αντιιικό. Ο γιατρός μόνο μπορεί να του συστήσει να ξεκινήσει ένα αντιικό ακόμα και χωρίς να έχει κάποιο τέστ, αν το κρίνει. Υπάρχουν στα φαρμακεία και χορηγείται με μια απλή ιατρική συνταγή. Δεν είναι αντιβιοτικό, είναι αντιιικό, για τους ιούς”, τονίζει ο κ. Παναγιωτακόπουλος.

Όσο για τις ιατρικές συμβουλές; Ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ, επισημαίνει ότι είναι οι αναμενόμενες:

Η πληροφορία που έχει σημασία για τον ασθενή, είναι να είναι σε μια εγρήγορση. Αν δει συμπτώματα σοβαρότερα, πέραν ενός ορίου να ζητήσει ιατρική βοήθεια. Αν ανήκει σε ευπαθή ομάδα (ανοκατασταλμένοι, καρκινοπαθείς, ασθενείς με χρόνια αναπνευστικά προβλήματα, που παίρνουν κορτικοστεροειδή κλπ) ο ουδός αναζήτησης ιατρικής βοήθειας οφείλει να είναι χαμηλότερος. Να μην παραμελήσει μια πιθανή κλιμάκωση συμπτωμάτων. Να ξεκουραστεί, να αποφύγει τον συγχρωτισμό, μέρη που συχνάζουν πολλοί άνθρωποι αυτόν τον καιρό.

Όταν κάποιος έχει συμπτώματα δίπλα του στο γραφείο να τον αποφύγει. Τα μέτρα προσωπικής υγιεινής και προστασίας, όπως το πλύσιμο των χεριών που είναι γνωστά. Τα περισσότερα άπτονται και της κοινής λογικής”, καταλήγει ο κ. Γιώργος Παναγιωτακόπουλος.

Let's block ads! (Why?)



ΥΓΕΙΑ – Makeleio.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ