2012-06-19 08:22:15
Φωτογραφία για ΕΕ: ΠΡΩΤΑ ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ
Οι ομάδες εργασίας του eurogroup έχουν αρχίσει να προετοιμάζονται για την επόμενη μέρα των εκλογών. Παρά τις δηλώσεις υποστήριξης, οι κυβερνήσεις στην πραγματικότητα δεν φαίνονται διατεθειμένες να κάνουν πολλά πριν ξεκινήσει η απογραφή της τρόικα. 

Όπως ανέφεραν αξιωματούχοι της Κομισιόν, η επόμενη (κανονική) δόση του δανείου δεν θα δοθεί εάν πρώτα δεν καταγραφεί πλήρως η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας. 

Ηδη οι Βρυξέλλες είναι ενήμερες για τον εκτροχιασμό του προγράμματος λιτότητας και γνωρίζουν καλά πως πρέπει να γίνει επαναξιολόγηση των μεσοπρόθεσμων στόχων. Διαφορετικά- λένε- κάθε τρεις μήνες η Ελλάδα θα αναζωπυρώνει το ασταθές κλίμα σε ολόκληρη την ευρωζώνη.

Η απόφαση για επιμήκυνση του χρόνου προσαρμογής κρίθηκε αναγκαία λόγω της μεγαλύτερης του αναμενομένου, ύφεσης για φέτος. Δεν είχε να κάνει με το εκλογικό αποτέλεσμα. Ομως η πολιτική αστάθεια έβαλε το σχέδιο ξανά στο συρτάρι και τώρα η χώρα μας θα κληθεί εκ νέου να πείσει ότι θα τηρήσει τις δεσμεύσεις ώστε να λάβει την παράταση.


Εκεί που φαίνεται να υπάρχει διάθεση «καλής θέλησης» είναι στην εκταμίευση του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ που παρακρατήθηκε (παρατύπως) από την δόση των 5,2 δισ. ευρώ του Μαίου.

Όμως το ελληνικό υπουργείο οικονομικών ΔΕΝ έκανε κανένα διάβημα τις προηγούμενες εβδομάδες ώστε να εκταμιευθεί το 1 δισ. ευρώ! 

«Οι ελλείψεις στα φάρμακα και η απόγνωση ασθενών που έκανε ως είδηση το γύρο του κόσμου, θα ήταν μια καλή ευκαιρία για το ΥΠΟΙΟ της χώρας σας να ζητήσει την εκταμίευση. Ομως αυτό δεν έγινε ποτέ», ανέφερε κοινοτικός αξιωματούχος

Η ομολογία ότι ο υπηρεσιακός υπουργός οικονομικών Γιώργος Ζανιάς δεν κινήθηκε προς αυτή την κατεύθυνση την στιγμή που ο ίδιος ομολογούσε ότι η χώρα είχε πρόβλημα ρευστού και απαιτούσε από τους εφόρους άμεσες εισπράξεις ληξιπρόθεσμων χρεών, εγείρει πολλά ερωτηματικά. 

Οπως δείχνουν οι εξελίξεις τον τελευταίο μήνα η Ελλάδα ήταν απούσα στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους και βεβαίως ουδείς προάσπιζε ή εργαζόταν για το συμφέρον της χώρας.

Πάντως η εκταμίευση του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ αναμένεται να τεθεί στην συνεδρίαση του eurogroup την Πέμπτη στο Λουξεμβούργο, με παρέμβαση του προέδρου του Ζαν Κλωντ Γιούνκερ. 

Η Κομισιόν και το ΔΝΤ συμφωνούν ότι πρέπει να δοθεί στην Ελλάδα, υπάρχει όμως περίπτωση Γερμανία, Ολλανδία και Φιλανδία να μπλοκάρουν την απόφαση αν δεν έχουν στα χέρια τους μια νέα επιστολή προθέσεως (letter of intent). 

Η πιθανή εκταμίευση του ενός δισεκατομμυρίου θεωρείται το καρότο. Μετά θα έρθει το ...μαστίγιο, αφού το eurogroup θα διαμηνύσει στην ελληνική πλευρά ότι τίποτα δεν πρόκειται να συζητηθεί εάν πρώτα δεν έχουν οι υπουργοί στα χέρια τους τις εκτιμήσεις της τρόικας.

Εχοντας την συνολική εικόνα οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης θα αποφασίσουν πόσο χρόνο παράτασης χρειάζεται η ελληνική πλευρά στην δημοσιονομική προσαρμογή, πώς θα χρηματοδοτηθεί η παράταση αυτή (για δύο χρόνια χρειάζονται επιπλέον 16 δισ. ευρώ), και - το κυριότερο - εάν υπάρχει ομοφωνία στην αύξηση των κονδυλίων προς την Ελλάδα.

Με την αξιολόγηση της τρόικας, και μετά την υπογραφή ενός νέου letter of intent από τον κυβερνητικό συνασπισμό, η Ελληνική βουλή θα πρέπει να εγκρίνει το Memorandum of Understanding για να εκταμιευτεί η επόμενη δόση του δανείου.

Μέχρι τότε θα συνεχίσουμε να ακούμε αντικρουόμενες απόψεις από τα υψηλά κλιμάκια της ΕΕ, αφού υπάρχει σύγχυση ως προς το ποια είναι η πραγματική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.

Με άλλα λόγια, τα δύσκολα τώρα αρχίζουν  

με πληροφορίες από το EuroDay
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Εφυγε  ο Αλκέτας Παναγούλιας
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
"Εφυγε" ο Αλκέτας Παναγούλιας
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ