2020-01-17 22:49:32
Φωτογραφία για Τατουάζ: Η τεχνική που το σβήνει χωρίς ουλές και δυσχρωμίες
Κάνατε τατουάζ συνειδητά ή ήταν μια παρόρμηση της στιγμής; Όποια κι αν ήταν η αφορμή δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να ζήσετε για πάντα μ' αυτό αν το έχετε μετανιώσει.

Διαβάστε πως μπορείτε να αφαιρέσετε το τατουάζ χωρίς πόνο και τραυματισμό

Η εξωτερική εμφάνιση ανέκαθεν απασχολούσε άνδρες και γυναίκες. Από τη σύσταση των πρώτων κοινωνιών, οι άνθρωποι ήθελαν με κάθε δυνατό τρόπο να ξεχωρίζουν και να διαφοροποιούνται από το σύνολο. Και μπορεί τα τατουάζ να έγιναν μόδα την τελευταία 15ετία, αλλά αποτελούν το αρχαιότερο ίσως «στολίδι» του ανθρωπίνου σώματος.

Τα πρώτα τατουάζ χρονολογούνται από το 2000 π.Χ., αφού οι μούμιες της Νουβίας (περιοχή ανάμεσα στη νότια Αίγυπτο και το βόρειο Σουδάν) έφεραν σημάδια από τατουάζ. Με την επέκταση της αιγυπτιακής αυτοκρατορίας, η τέχνη του τατουάζ εξαπλώθηκε στην Κρήτη, στην Περσία και στην Αραβία και κατόπιν σε όλο τον κόσμο.


Η πρώτη ηλεκτρική μηχανή τατουάζ, η οποία ήταν βασισμένη σε ηλεκτρικό εργαλείο του Τόμας Έντισον που τρυπούσε χαρτί με μια βελόνα, κατασκευάστηκε το 1981. Με τη νέα τεχνολογία το τατουάζ έγινε προσιτό σε όλους. Σήμερα, υπολογίζεται ότι το 12% των Ευρωπαίων έχει τουλάχιστον ένα τατουάζ, δηλαδή ένας στους τέσσερις, ηλικίας 18-35 ετών.

Ωστόσο, οι χρωστικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για τα τατουάζ μένουν στο δέρμα δια βίου και εξαιτίας αυτού οι ειδικοί εκφράζουν φόβους για τους κινδύνους που απορρέουν για την υγεία.

Μάλιστα, πρόσφατα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Χημικών Προϊόντων (ECHA) αποφάσισε να εισηγηθεί την απαγόρευση συγκεκριμένων χρωστικών ουσιών που χρησιμοποιούνται στην δερματοστιξία, όπως ονομάζεται ελληνιστί το τατουάζ, θεωρώντας τες επιβλαβείς για το ανθρώπινο δέρμα. Συγκεκριμένα, ο ECHA υποστηρίζει ότι οι χρωστικές ουσίες 74160 (Μπλε Νο15) και 74260 (Πράσινο Νο7) δεν πρέπει πλέον να χρησιμοποιούνται για τα τατουάζ, αφού η χρήση τους δεν επιτρέπεται και στα καλλυντικά.

Συνολικά, η αρμόδια επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει ήδη επισημάνει ότι οι χημικές ουσίες που εμπεριέχονται στα μελάνια για δερματοστιξία ενέχουν τον κίνδυνο καρκίνου και οι χώρες μέλη πρέπει να θεσμοθετήσουν περιορισμούς για τις 4.000 χημικές ουσίες που επί του παρόντος χρησιμοποιούνται για τα τατουάζ.

Η ΕΕ εκφράζει επίσης την έντονη ανησυχία της καθώς υπάρχει έλλειψη ελέγχων για τη σύσταση των μελανιών, αφού είναι μίγματα αρκετών υλικών. Κι ενώ οι πρώτες ύλες υποτίθεται ότι θα πρέπει να είναι αυστηρά ελεγχόμενες δεν υπάρχουν σε ισχύ ενιαίοι ευρωπαϊκοί κανόνες.

Μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2017 στο επιστημονικό περιοδικό Scientific Reports έδειξε ότι σωματίδια των χρωστικών ουσιών από το μελάνι των τατουάζ φτάνουν στους λεμφαδένες. Αλλά κατά πόσο αυτό έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις ως προς την πρόκληση καρκίνου δεν είναι εύκολο να ειπωθεί.

Ανασκόπηση που είχε δημοσιευθεί το 2012 στο Lancet Oncology είχε δείξει ότι οι δερματικοί καρκίνοι που σχετίζονται με τα τατουάζ είναι σχετικά σπάνιοι. Οι ερευνητές εξέτασαν 50 δείγματα δερματικών καρκίνων πάνω σε τατουάζ και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι «ο συσχετισμός πρέπει να μελετηθεί σε βάθος, αν και προς το παρόν θα πρέπει να θεωρηθεί σύμπτωση».

Μέχρι λοιπόν να καταλήξει η επιστημονική έρευνα σε ασφαλή συμπεράσματα, οι ευρωπαϊκές αρχές συμβουλεύουν όσους επιθυμούν να κάνουν τατουάζ να συμβουλεύονται ειδικούς τόσο πριν κάνουν ένα τατουάζ όσο και στην περίπτωση που το μετάνιωσαν και θα ήθελαν να το αφαιρέσουν.

Σύμφωνα με στοιχεία της Αμερικανικής Ακαδημίας Δερματολογίας δεν είναι λίγοι εκείνοι που μετανιώνουν που έκαναν μόνιμο τατουάζ. Το 17% όσων έχουν κάνει μόνιμο τατουάζ σκέφτεται ήδη να το αφαιρέσει.

Τι να προσέξετε για την ασφαλή αφαίρεση του τατουάζ

Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμα και η αφαίρεση του τατουάζ από το δέρμα δεν είναι ακίνδυνη καθώς μελέτες έχουν δείξει ότι η διαδικασία ενέχει κινδύνους αφού η αποδόμηση των χημικών ουσιών σε μικρότερα μόρια τα αφήνει να κινηθούν ανεξέλεγκτα στο σώμα.

Σήμερα, συνηθέστερες τεχνικές που χρησιμοποιούνται για την αφαίρεση είναι τεχνικές με χρήση των λεγόμενων λέιζερ (laser) picosecond (εκπομπή δεσμών λέιζερ σε ένα τρισεκατομμυριοστό του δευτερολέπτου), που υπερτερούν έναντι όλων των υπολοίπων τεχνικών του παρελθόντος (χειρουργικές τεχνικές ή χρήση παλαιοτέρων τεχνολογιών laser) αφού εξασφαλίζεται η αφαίρεση του τατουάζ στο μικρότερο δυνατό χρόνο χωρίς το δέρμα να παρουσιάζει εικόνα τραυματισμού, ουλής ή υποχρωμίας.

Με το picosecond λέιζερ στην πλειονότητα των περιστατικών έχουμε πλήρη εξάλειψη του τατουάζ με το δέρμα να εμφανίζεται υγιές όπως πριν την εφαρμογή του τατουάζ. Οι συνεδρίες που απαιτούνται ποικίλουν ανά περιοχή του σώματος, ενώ εξαρτώνται και από την παλαιότητα, το χρώμα του τατουάζ και το φωτότυπο του ασθενούς.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι ενώ σήμερα συναντάμε όλο και πιο πολύχρωμα και περίπλοκα τατουάζ, τα μελάνια των οποίων είναι όλο και πιο ανθεκτικά, το picosecond λέιζερ πετυχαίνει το επιθυμητό αποτέλεσμα με λιγότερες θεραπείες, λιγότερη ενέργεια και χωρίς τραυματισμούς στους παρακείμενους ιστούς του δέρματος.

Έτσι δεν υπάρχουν κίνδυνοι για το δέρμα, ενώ ο μικρός τοπικός ερεθισμός που παρατηρείται κατά την αφαίρεση του τατουάζ υποχωρεί μετά από 2-3 μέρες.

Μετά την εφαρμογή του picosecond λέιζερ θα πρέπει να αποφεύγεται η έκθεση στον ήλιο, η χρήση πολύ εφαρμοστών ρούχων που ενδεχομένως θα προκαλέσουν τριβή στην περιοχή, ενώ θα πρέπει να γίνεται χρήση ενυδατικής κρέμας στο σημείο που αφαιρέθηκε το τατουάζ.

Εν κατακλείδι, η τεχνολογία του picosecond λέιζερ προσφέρει μια ξεκάθαρη λύση στην αφαίρεση των τατουάζ και συνδυαστικά με τεχνολογίες fractional λέιζερ βοηθούν τη γρηγορότερη εξάλειψη του τατουάζ και την καλύτερη ποιότητα δέρματος.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ