2012-06-19 09:34:49
Φωτογραφία για Εκτος απροόπτου, κυβέρνηση σήμερα
ΚΑΙ όμως κινείται! Οχι η Γη γύρω από τον Ηλιο αλλά η διαδικασία για τη συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας. Πηγές με γνώση όχι αστρονομίας αλλά του πολιτικού παρασκηνίου των χθεσινών διαβουλεύσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ επέμεναν ότι μπορεί να έχουμε καταλήξει σε υπουργικό σχήμα ακόμη και σήμερα το βράδυ. Καλώς εχόντων των πολιτικών πραγμάτων, θα έχει προηγηθεί η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, την οποία επιθυμεί διακαώς ο Βαγγέλης Βενιζέλος και για την οποία δεν έχει αντίρρηση ο Αντώνης Σαμαράς. Ονειρο θερινής νυκτός; Υστερα από εννιάμισι εβδομάδες παλινδρομήσεων και ακυβερνησίας, η κοινή γνώμη δικαιούται να δυσπιστεί.

Η διαδικασία των διερευνητικών εντολών επανεκκίνησε χθες για δεύτερη φορά μέσα σε ενάμιση μήνα μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου. Σύμφωνα με το Σύνταγμα, ο Αντώνης Σαμαράς επισκέφθηκε στις δωδεκάμισι το μεσημέρι, ως αρχηγός του πρώτου κόμματος, τον Κάρολο Παπούλια που του υπενθύμισε ότι η έλλειψη σταθερής κυβέρνησης είναι πολυτέλεια αυτή τη στιγμή για την Ελλάδα
. Σύμφωνα με το τυπικό, ο πρόεδρος της ΝΔ συναντήθηκε πρώτα με τον Αλ. Τσίπρα. Ο πρόεδρος του ΣΥΝ εμφανίστηκε όπως πάντα χωρίς γραβάτα. Κινήθηκε όμως στο ήπιο μετεκλογικό μήκος κύματος που έχει επιλέξει ο ΣΥΡΙΖΑ. Η συνάντηση κράτησε ελάχιστα. Αλλωστε, ο Τσίπρας είχε ήδη ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε κυβέρνηση συνεργασίας. Επιβεβαίωσε επίσης ότι δεν προτίθεται να παραλάβει τη διερευνητική εντολή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Στόχος είναι να επιταχυνθεί η διαδικασία συγκρότησης κυβέρνησης ώστε να είναι έτοιμη να πάει να αναδιαπραγματευθεί το Μνημόνιο στη Σύνοδο Κορυφής, 28-29 Ιουνίου. Ο ΣΥΡΙΖΑ που ετοιμάζεται να κάνει αντιπολίτευση, θέλει προφανώς να βάλει ψηλά τον πήχη στη νέα κυβέρνηση.

Τον Τσίπρα όμως έχει επίσης στο στόχαστρο ο Βαγγέλης Βενιζέλος. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η απογευματινή συνάντηση Σαμαρά - Βενιζέλου πήγε καλά. Γεγονός που λειτούργησε καθησυχαστικά για αμφότερες τις πλευρές και δικαιολογεί την - υπέρμετρη ίσως - αισιοδοξία για ταχεία σημερινή εξέλιξη στη διαδικασία συγκρότησης κυβέρνησης. Ο Βενιζέλος θέλει να προσπεράσει τους τρεις γύρους διερευνητικών εντολών, κάτι που γίνεται de facto αφού ο Τσίπρας δεν θα παραλάβει την εντολή, κάτι που δεν θα κάνει ούτε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Στόχος να προωθηθεί η διαδικασία απευθείας στον τέταρτο γύρο, δηλαδή στη φάση της σύσκεψης των αρχηγών - κάτι για το οποίο ο Σαμαράς είναι σύμφωνος. Εκεί ο Βενιζέλος προτίθεται να εκθέσει πολιτικά τον Τσίπρα - όπως είχε κάνει και στην αντίστοιχη σύσκεψη που έγινε μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου.

Χαρακτηριστικό είναι και το ύφος της δημόσιας τοποθέτησης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ: «Οι δηλώσεις του κ. Τσίπρα είναι τελείως απογοητευτικές, θα έλεγα προκλητικές. Αυτό που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ με το στόμα του κ. Τσίπρα είναι ότι όλοι πρέπει ταχύτατα να συγκροτήσουμε μια κυβέρνηση, από την οποία θα απέχει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά θα πρέπει οπωσδήποτε να εφαρμόσει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν είναι δυνατόν να κρατά αυτή τη στάση, που είναι ανεύθυνη και δίνει στον κ. Τσίπρα την ευκολία να μείνει στη θέση της αντιπολίτευσης».

Αν η συνάντηση Σαμαρά - Καμμένου απέβη, όπως αναμενόταν άλλωστε, άκαρπη, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον συγκέντρωσε η βραδινή συνάντηση με τον Φώτη Κουβέλη. Στο ΠΑΣΟΚ οι διαφωνίες των μεν και των δε για συμμετοχή στελεχών σε κυβέρνηση εκφράζονται από χθες μόνο στις συσκέψεις, στην Ιπποκράτους. Και στη ΔΗΜΑΡ όμως εμφανίζονται, σύμφωνα με τις πληροφορίες, να υπάρχουν δύο γραμμές για τη συμμετοχή σε κυβέρνηση συνεργασίας. Μία υπέρ και μία κατά. Διχασμό είχε υποστεί το κόμμα του Φώτη Κουβέλη και στη φάση σύνθεσης της κυβέρνησης Παπαδήμου τον περασμένο Νοέμβριο. Το αποτέλεσμα ήταν να μην της δώσει ψήφο εμπιστοσύνης. Υπήρχε επίσης ένα ερωτηματικό αν ο αρχηγός της ΔΗΜΑΡ θα έθετε θέμα για το πρόσωπο του πρωθυπουργού. Τέτοια ένσταση όμως δεν εκδηλώθηκε. Εκφράστηκαν προγραμματικές ανησυχίες αλλά και κάποιες επιφυλάξεις για τα πρόσωπα των υπουργών αφού η ΔΗΜΑΡ, όπως λέει πρόσωπο που γνωρίζει την κουβέντα, «δεν θέλει μια χωροφυλακίστικη κυβέρνηση». Στην πραγματικότητα, οι χθεσινές συναντήσεις άνοιξαν τον δρόμο για τη σημερινή συνάντηση των αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Πηγές με γνώση του θέματος επισημαίνουν ότι «η συζήτηση για τη σύνθεση της κυβέρνησης θα είναι γρήγορη και τα ονόματα θα οριστικοποιηθούν το βράδυ». Φαίνεται ότι οι πρώτες εκατέρωθεν διερευνήσεις έχουν γίνει. Κοινός στόχος είναι, άλλωστε, να υπάρξει κατάληξη.

ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ. Στη Συγγρού υφίσταται ήδη εικόνα για το ποιος πάει πού, ενώ δεν αποκλείεται το χαρτοφυλάκιο Οικονομικών να το κρατήσει ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς. Στην Ιπποκράτους, πάλι, τα κορυφαία στελέχη του Κινήματος δεν έχουν καθαρή αντίληψη για το τι έχει στο μυαλό του ο Βαγγέλης Βενιζέλος. Υπάρχει η εκδοχή να στηρίξει το ΠΑΣΟΚ τεχνοκράτες που να μετάσχουν στην κυβέρνηση. Είναι όμως σαφές ότι ο Βενιζέλος επιφυλάσσει ρόλο στον εαυτό του, αφού δεν θα μιλούν οι τεχνοκράτες αλλά ο ίδιος με ξένους ηγέτες. Οι μετέχοντες στην πρωινή σύσκεψη άκουσαν, άλλωστε, τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να τους δίνει λεπτομέρειες για τις συνομιλίες του με τον Φρανσουά Ολάντ και αλλά και για τα SMS στο κινητό του από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Κορυφαία πηγή από το ΠΑΣΟΚ δεν απέκλειε, ανάλογα με τη δυναμική που θα λάβουν σήμερα οι διεργασίες, ακόμη και τη συμμετοχή του ίδιου του Βενιζέλου στην κυβέρνηση που θα συγκροτηθεί, ως επικεφαλής ομάδας στελεχών του ΠΑΣΟΚ, εμπειρότερων και νεότερων, που θα αναλάβουν χαρτοφυλάκια.

Ο Βενιζέλος συναντήθηκε το πρωί με τον Φώτη Κουβέλη - ένδειξη ότι η διαδικασία συγκρότησης κυβέρνησης τριγωνοποιείται και αποκτά ταχύτητα. Η αποφασιστικότητα του ίδιου του προέδρου της ΔΗΜΑΡ αλλά και η αντοχή του κόμματός του θεωρούνται κρίσιμες για το σημερινό εικοσιτετράωρο. Ολα αυτά, ενώ ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης που αναφερόταν πριν από τις εκλογές ως ιδιαίτερα προβληματισμένος με την κατάσταση και τις προοπτικές της χώρας, προέβη σε δημόσια δήλωση. Είπε ότι ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ έχουν υποχρέωση να συνεργαστούν, διαφορετικά «η Ελλάδα θα πάει στη δραχμή». Ο Σημίτης επισημαίνει ότι η κρίση δεν υπερβαίνεται «με πολιτικαντισμούς», ενώ καταλήγει πως «λύσεις μέσω ψήφου ανοχής ή τακτικών απουσίας από τη Βουλή αποτελούν υπεκφυγές». Σημειωτέον ότι η τοποθέτηση του πρώην πρωθυπουργού σχολιάστηκε αρνητικά από ορισμένους στην Ιπποκράτους αφού φαινόταν να προεξοφλεί, ή μάλλον να υπαγορεύει, τις επόμενες κινήσεις του ΠΑΣΟΚ στη σκακιέρα της κυβερνητικής συνεργασίας.

Δ.Μητρόπουλος
I-Reporter
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ