2020-01-21 19:59:08
Φωτογραφία για Νέα ανακάλυψη γεννά ελπίδες για θεραπεία όλων των ειδών καρκίνου
Ένα νεοανακαλυφθέν τμήμα του ανοσοποιητικού μας συστήματος θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για την αντιμετώπιση όλων των ειδών καρκίνου, σύμφωνα με επιστήμονες.

Όπως αναφέρει το BBC, οι ερευνητές του Cardiff University ανακάλυψαν μια μέθοδο αντιμετώπισης καρκίνου του προστάτη, του μαστού, των πνευμόνων και άλλων ειδών σε εργαστηριακές δοκιμές. Τα ευρήματα της έρευνας, που δημοσιεύτηκαν στο Nature Immunology, δεν έχουν δοκιμαστεί σε ασθενείς, ωστόσο οι ερευνητές εκτιμούν πως έχουν «τεράστιες δυνατότητες».

Το ανοσοποιητικό μας σύστημα αποτελεί τη φυσική γραμμή άμυνας του σώματός μας ενάντια σε μολύνσεις, ωστόσο επιτίθεται και σε καρκινικά κύτταρα. Οι επιστήμονες αναζητούσαν «αντισυμβατικούς» τρόπους που δεν έχουν εντοπιστεί ακόμα με τους οποίους το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται σε όγκους. Αυτό που βρήκαν ήταν ένα Τ κύτταρο (T cell- λεμφοκύτταρο) μέσα στο ανθρώπινο αίμα: Πρόκειται για ένα ανοσοποιητικό κύτταρο που μπορεί να πραγματοποιεί «σαρώσεις» στο σώμα για να αξιολογεί εάν υπάρχει κάποια απειλή που πρέπει να εξαλειφθεί. Η διαφορά, ωστόσο, είναι πως, επί της προκειμένης μπορεί να επιτεθεί σε ένα πολύ μεγάλο εύρος ειδών καρκίνου.


«Υπάρχει εδώ μια ευκαιρία για τη θεραπεία κάθε ασθενούς» είπε στο BBC ο καθηγητής Άντριου Σιούελ, ένας εκ των ερευνητών. «Προηγουμένως κανείς δεν πίστευε ότι αυτό θα ήταν δυνατόν. Εμφανίζει το ενδεχόμενο μιας “one size” αντικαρκινικής θεραπείας, ενός μεμονωμένου τύπου Τ κυττάρου που θα ήταν ικανό να καταστρέφει πολλά διαφορετικά είδη καρκίνων ανά τον πληθυσμό».

Τα Τ κύτταρα έχουν «δέκτες» στην επιφάνειά τους που τους επιτρέπουν να «βλέπουν» σε χημικό επίπεδο. Η ομάδα των ερευνητών ανακάλυψε ένα Τ κύτταρο και δέκτη με τη δυνατότητα εξόντωσης ενός μεγάλου εύρους καρκινικών κυττάρων στο εργαστήριο, μεταξύ των οποίων καρκίνου των πνευμόνων, του δέρματος, του αίματος, του μαστού, των οστών, του προστάτη, των ωοθηκών, των νεφρών κ.α. Σημαντικό στην όλη υπόθεση είναι το ότι αφήνει ανέγγιχτους τους φυσιολογικούς, υγιείς ιστούς.

Δεν έχει βρεθεί ακόμα το πώς ακριβώς συμβαίνει αυτό. Σημειώνεται πως ο συγκεκριμένος δέκτης του Τ κυττάρου αλληλεπιδρά με ένα μόριο ονόματι MR1, που βρίσκεται στην επιφάνεια κάθε κυττάρου στο ανθρώπινο σώμα και θεωρείται ότι υποδεικνύει τον αλλαγμένο μεταβολισμό στο εσωτερικό ενός καρκινικού κυττάτου στο ανοσοποιητικό σύστημα.

«Είμαστε οι πρώτοι που περιγράφουμε ένα Τ κύτταρο που βρίσκει MR1 σε καρκινικά κύτταρα- αυτό δεν είχε γίνει ξανά στο παρελθόν» είπε στο BBC άλλος ένας από τους ερευνητές, ο Γκάρι Ντόλτον.

Αντικαρκινικές θεραπείες με Τ κύτταρα υπάρχουν ήδη, και η ανάπτυξη αντικαρκινικής ανοσοθεραπείας αποτελεί έναν από τους πιο πολλά υποσχόμενους τομείς στον κλάδο. Η πιο γνωστή από αυτές είναι η CAR-T, ένα «ζωντανό» φάρμακο που προκύπτει μέσω της γενετικής τροποποίησης των Τ κυττάρων ενός ασθενούς για την αναζήτηση και την καταστροφή του καρκίνου. Η θεραπεία αυτή είναι αποτελεσματική, ωστόσο είναι εξαιρετικά συγκεκριμένη, καθώς λειτουργεί σε μικρό αριθμό ειδών καρκίνου, ενώ δυσκολεύεται με «στερεούς» καρκίνους, που σχηματίζουν όγκους. Οι ερευνητές επί της προκειμένης θεωρούν ότι η ανακάλυψή τους θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια «γενική» αντικαρκινική θεραπεία.

Η κεντρική ιδέα είναι πως θα λαμβάνεται δείγμα αίματος από τον ασθενή, θα εξάγονται Τ κύτταρα και θα τροποποιούνται γενετικά ώστε να φτιάχνουν τον εν λόγω δέκτη. Τα «αναβαθμισμένα» αυτά κύτταρα θα καλλιεργούνται σε μεγάλες ποσότητες στο εργαστήριο και θα εισάγονται ξανά στον ασθενή.
greece-salonikia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ