2020-01-23 07:48:16
Φωτογραφία για ΑΠΘ: Εφαρμογές που θα ειδοποιούν για τα επίπεδα ρύπανσης ετοιμάζει το τμήμα Χημικών Μηχανικών

Μία εφαρμογή για τα κινητά και έξυπνες συσκευές που θα ειδοποιούν για τα επίπεδα ρύπανσης, ετοιμάζει τμήμα του ΑΠΘ.

Οι ερευνητές του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ (ENVELAB), στο πλαίσιο του προγράμματος ICARUS, με επικεφαλής τον καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών, Δημοσθένη Σαρηγιάννη, ετοιμάζουν μία νέα εφαρμογή, που θα παρουσιαστεί σε διεθνές συνέδριο, στα τέλη Απριλίου.

Με την εφαρμογή θα μπορεί κανείς να βλέπει τα επίπεδα ρύπανσης στην περιοχή που βρίσκεται, αλλά και σε αυτήν στην οποία πηγαίνει. Είναι μία εφαρμογή που θα δείχνει σε ποιο επίπεδο είναι η ατμοσφαιρική ρύπανση, που θα ειδοποιεί μάλιστα όσους έχουν προβλήματα όπως αλλεργικό άσθμα, ή όσους κάνουν τζόκινγκ στον δρόμο και θα πρέπει να σταματήσουν, αν τα επίπεδα είναι υψηλά.

«Αυτές οι εφαρμογές είναι ήδη έτοιμες και κάνουμε τα τελευταία τεστ με εθελοντές για να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε τον κύκλο της έρευνας και να τις προωθήσουμε στην αγορά

. Η ιδιαίτερα σημαντική πληροφορία που παρέχει η εφαρμογή, δεν είναι μόνο γενικά για τα επίπεδα ρύπανσης στην πόλη, αλλά και για την εξατομικευμένη δόση ρύπανσης που δέχεται ο καθένας από εμάς. Η πληροφορία αυτή είναι απαραίτητη και έχει άμεσο αντίκτυπο στις δραστηριότητές μας. Οι έξυπνες αυτές εφαρμογές όχι μόνο μπορούν να πληροφορήσουν τον χρήστη σε ατομικό επίπεδο για τους ρύπους στους οποίους εκτίθεται αλλά και να δώσουν λύσεις, ποιες συμπεριφορές δηλαδή μπορεί να επιλέξει κανείς για να μειώσει την έκθεσή του στους ρύπους», λέει ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ και επικεφαλής του Εργαστηρίου ENVELAB, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Τζόκινγκ σε καθαρό περιβάλλον

Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος ICARUS, στο οποίο συμμετέχουν εννέα ευρωπαϊκές πόλεις, αναπτύσσονται μεταξύ άλλων «έξυπνα» εργαλεία που τροφοδοτούν με ιδιαίτερα χρήσιμες πληροφορίες τους χρήστες , κάνοντας την καθημερινότητά τους πιο ποιοτική και προάγοντας την Ευζωϊα (wellbeing). O καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης έδωσε ένα παράδειγμα της ενημέρωσης που μπορούν να παρέχουν στους χρήστες αυτές οι εφαρμογές:

«Κάνοντας τζόκινγκ στην Εγνατία σε ώρες αιχμής ή ακόμη χειρότερα σε μία περιαστική περιοχή που ατμοσφαιρικά θεωρείται πιο καθαρή, τις ώρες όμως που λειτουργούν τα τζάκια (6 με 9 το βράδυ), μπορεί κανείς να εκθέσει περισσότερο τον εαυτό του στην ατμοσφαιρική ρύπανση, καθώς ενδέχεται εκείνες τις ώρες να είναι πολύ έντονη».

Τα τεχνολογικά καινοτόμα εργαλεία δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έργου «Icarus» (Ολοκληρωμένες λύσεις μείωσης της κλιματικής αλλαγής και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στις πόλεις), στο οποίο επικεφαλής είναι το Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Μηχανικής EnVeLab. Οι πόλεις που συμμετέχουν στο έργο είναι: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Μιλάνο, Μαδρίτη, Λιουμπλιάνα, Στουτγγάρδη, Μπρίστολ, Μπρνο και Βασιλεία. Στο τέλος Απριλίου, θα διοργανωθεί υπό την αιγίδα του ΑΠΘ, Διεθνές Συνέδριο με επίκεντρο την Κλιματική Αλλαγή. Στο πλαίσιο των εργασιών του Συνεδρίου θα γίνει και η εκδήλωση ολοκλήρωσης του προγράμματος ICARUS.

Let's block ads! (Why?)


πηγη
periergaa
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ