Οι σπόροι chia προέρχονται από το φυτό Salvia hispanica, που ανήκει στην οικογένεια των Χειλανθών και αποτελούσαν βασική τροφή των Αζτέκων, των Μάγια και των Ινδιάνων της ΝΔ Αμερικής και του Μεξικό.
Τα τελευταία χρόνια φαίνεται ότι οι σπόροι έχουν έρθει και πάλι στο προσκήνιο, αποτελώντας superfoods και καταλαμβάνοντας σημαντική θέση στο διαιτολόγιό μας. Είναι μικρά, μαύρα, άγευστα σχεδόν σποράκια, που μπορούμε να τα βρούμε στο σούπερ μάρκετ και όχι μόνο και φαίνεται να αποτελούν έναν εξαιρετικό σύμμαχο για την υγεία του οργανισμού μας.
Οι σπόροι chia είναι εξαιρετικά πλούσιοι σε ω-3 λιπαρά οξέα. Συγκεκριμένα, έρευνες έχουν δείξει ότι 100γρ. σπόρων chia μας αποδίδουν την ίδια ποσότητα λιπαρών οξέων όση και 800γρ. σολoμού, αλλά χωρίς τα βαρέα μέταλλα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δρουν προστατευτικά για την υγεία της καρδιάς, καθώς συντελούν στη μείωση της υψηλής πίεσης του αίματος, αλλά και να προάγουν τη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου
Δείτε Επίσης: Διαβήτης: Τα πρώιμα συμπτώματα και τα όρια σακχάρου στο αίμα!!!
Παράλληλα, οι σπόροι chia είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες. Αυτό σημαίνει πολλαπλά οφέλη για τον οργανισμό, καθώς οι φυτικές ίνες είναι ιδιαίτερα ευεργετικές. Συγκεκριμένα, μειώνουν την πιθανότητα καρδιακής πάθησης καθώς αποτρέπουν τη δημιουργία αθηρωματικής πλάκας, αφού συντελούν στην καλή λειτουργία του εντέρου, ενώ ταυτόχρονα είναι και εύπεπτες. Επιπλέον, προκαλούν κορεσμό, ενισχύοντας έτσι οποιαδήποτε προσπάθεια για απώλεια βάρους και παράλληλα προσφέρουν αντοχή και ζωτικότητα. Τέλος, βοηθούν στη διατήρηση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα, καθώς επιβραδύνουν την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών και την παραγωγή ινσουλίνης.
Για να εκμεταλλευτούμε λοιπόν, στο έπακρο όλα τα παραπάνω οφέλη των σπόρων chia, προτείνεται πριν την κατανάλωσή τους να τους μουλιάζουμε για περίπου 6 ώρες. Η καθημερινή κατανάλωση 15γρ. σπόρων ημερησίως (2 κουταλιές σούπας), φαίνεται να βοηθά στη διατήρηση της υγείας μας, αλλά και της φυσικής μας κατάστασης. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν με πολλούς τρόπους, σε όλα σχεδόν τα φαγητά, ανεβάζοντας έτσι τη θρεπτική τους αξία και απόδοση.
Δείτε Επίσης: Πόνος στη μέση: Πότε οφείλεται στη σπονδυλική στήλη και πότε στο ισχίο!!!
ΠΗΓΗ: Clickatlife.gr , dietzone.gr
Let's block ads! (Why?)
ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ – Newsitamea.gr