Παγκόσμια ανησυχία έχει προκαλέσει η γρήγορη εξάπλωση της επιδημίας ιογενούς πνευμονίας που προκαλεί ο νέος κοροναϊός, ο οποίος ξεκίνησε από την Κίνα.
Στην Κίνα, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν φτάσει τα 2.744, με 769 από αυτά να εντοπίζονται μόλις τις τελευταίες 24 ώρες, ενώ υπάρχουν φόβοι για ύπαρξη πάνω από 40.000 κρουσμάτων.
Με βάση τα μαθηματικά μοντέλα για την διάδοση του κοροναϊού, εκτιμάται ότι ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων είναι πολύ μεγαλύτερος από τον επίσημο απολογισμό των κινεζικών αρχών, που λαμβάνει υπόψη μόνο τις επισήμως εντοπισμένες περιπτώσεις.
«Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που παρουσιάζουν συμπτώματα πρέπει να ήταν της τάξεως των 25.000-26.000 την πρώτη ημέρα του νέου κινεζικού έτους, δηλαδή το Σάββατο. Περιλαμβάνοντας τα άτομα που βρίσκονται σε περίοδο επώασης, και είναι ακόμη ασυμπτωματικά, ο αριθμός προσέγγιζε τις 44.000 το Σάββατο», είπε ο Λουνγκ.
Ο αριθμός των κρουσμάτων μπορεί να διπλασιάζεται κάθε έξι ημέρες, για να φθάσει στο ανώτατο σημείο τον Απρίλιο και τον Μάιο, στις ζώνες που ήδη βρίσκονται αντιμέτωπες με μία επιδημία, ανέφερε ο ερευνητής. Αν ληφθούν δραστικά μέτρα, ο ρυθμός μετάδοσης μπορεί να μειωθεί, σημείωσε.
Τα θύματα έχουν φτάσει τα 81 σε όλη την Κίνα.
Παράλληλα, ο ιός έχει εξαπλωθεί σε πάνω από 15 χώρες, συμπεριλαμβανομένου των: ΗΠΑ, Ταϊλάνδη, Αυστραλία, Μαλαισία, Σιγκαπούρη, Καναδά, Καμπότζη, Γαλλία, Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Ταϊβάν, Βιετνάμ και Νεπάλ.
Δείτε εδώ live την εξάπλωση του κοροναϊού σε όλον τον κόσμο
Επιστήμονες από όλον τον κόσμο αναζητούν απαντήσεις για τον μυστηριώδη κοροναϊό, κυρίως για τον τρόπο που μεταδίδεται, πόσο μολυσματικός και πόσο θανατηφόρος είναι.
Mε τα μέχρι στιγμής δεδομένα, ο νέος κοροναϊός φαίνεται να μεταδίδεται με μεγαλύτερη ευκολία σε σχέση με άλλες ασθένειες, όπως ο SARS και ο MERS, αλλά προς το παρόν δεν είναι εξίσου φονικός.
«Πρέπει να προετοιμασθούμε για το γεγονός αυτή η επιδημία να εξελιχθεί σε παγκόσμια επιδημία», δήλωσε ο Γκάμπριελ Λουνγκ, επικεφαλής της ερευνητικής αυτής ομάδας του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ.
Παρακάτω, μπορείτε να διαβάσετε όσα είναι γνωστά για τον νέο κοροναϊό.
Τι είναι ο νέος κοροναϊός;
Το επιστημονικό όνομα του νέου κοροναϊου ή κινεζικού κοροναϊού ή κοροναϊού της Ουχάν είναι «2019-nCoV».
Δεν είναι τυχαίο ότι ονομάζεται «νέος κοροναϊός», καθώς πρόκειται για ένα εντελώς καινούργιο είδος στην οικογένεια των κοροναϊών. Έτσι, σε αντίθεση με άλλους κοινούς ιούς, όπως αυτός της γρίπης, ο ανθρώπινος οργανισμός δεν έχει αναπτύξει τα αντισώματα για την αντιμετώπισή του.
Όπως και οι άλλοι κοροναϊοί, προέρχεται από τα ζώα.
Ο συγκεκριμένος ιός θεωρείται ότι ξεκίνησε στα τέλη της περασμένης χρονιάς από αγορά θαλασσινών στην κεντρική κινεζική πόλη Ουχάν όπου πωλούνταν παράνομα θαλασσινά, ερπετά και άλλα ζώα – ζωντανά ή ήδη σφαγμένα.
Από κοροναϊούς προέρχονται και οι πολύ γνωστές ασθένειες SARS και MERS (αναπνευστικό σύνδρομο Μέσης Ανατολής).
Ο ιός μπορεί να μεταδοθεί ενώ ο ασθενής δεν έχει παρουσιάσει συμπτώματα
Η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας έχει επιβεβαιώσει ότι ο κοροναϊός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.
Δύο είναι τα πιο ανησυχητικά στοιχεία σε σχέση με τον νέο κοροναϊό.
Βλέποντας τον τριπλασιασμό των κρουσμάτων στην Κίνα, είναι φανερό ότι η ικανότητα μετάδοσης του κοροναϊού έχει ενισχυθεί, όπως παραδέχθηκε και εκπρόσωπος της Εθνικής Επιτροπής Υγείας της χώρας.
Το δεύτερο στοιχείο είναι ότι η περίοδος επώασης του κοροναϊού μπορεί να κυμαίνεται από μία έως 15 ημέρες.
Αυτό σημαίνει ότι κάποιος μπορεί να έχει προσβληθεί και να μη το γνωρίζει, ενώ ο κοροναϊός είναι μολυσματικός και κατά την επώαση.
Σύμφωνα με προσωρινούς υπολογισμούς του ΠΟΥ, προς το παρόν ο μέσος αριθμός νέων λοιμώξεων ανά μολυσμένο άτομο είναι 1,4 έως 2,5 ασθενείς (συγκριτικά στην εποχική γρίπη κάθε ασθενής κολλάει κατά μέσο όρο 1,3 άλλα άτομα).
Τέλος, δεν υπάρχει ακόμα ξεκάθαρη εικόνα για τους κινδύνους που δημιουργούν οι μεταλλάξεις του ιού.
Πώς μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο;
Ο κύριος τρόπος μετάδοσης είναι η επαφή με σταγονίδια από βήχα ή φτέρνισμα ατόμου που έχει ήδη προσβληθεί.
Επίσης, πιθανή είναι η μετάδοση με την προσωπική επαφή (π.χ. άγγιγμα χεριών), με το άγγιγμα μολυσμένων επιφανειών (π.χ. πόμολο πόρτας) και στη συνέχεια με το άγγιγμα του στόματος ή της μύτης, προτού κανείς πλύνει τα χέρια του, καθώς επίσης μέσω μολυσμένων κοπράνων.
Φυσικά, μίας και πρόκειται για πολύ κοινό τρόπο μετάδοσης ασθενειών, τα παραπάνω ισχύουν για άτομα που κατάγονται από την επαρχία όπου βρίσκεται η πόληΟυχάν της Κίνας ή που επισκέφτηκαν την συγκεκριμένη επαρχία στο πρόσφατο παρελθόν.
Συμπτώματα
Ο νέος κοροναϊός προκαλεί μία μορφή πνευμονίας. Όσοι έχουν προσβληθεί από αυτόν εκδηλώνουν συμπτώματα όπως βήχα, πυρετό και δυσκολία στην αναπνοή.
Σε πολύ βαριές περιπτώσεις, ο νέος κοροναϊός προκαλεί κατάρρευση βασικών οργάνων.
Όπως όλες οι ασθένειες που προκαλούνται από ιούς, τα αντιβιοτικά δεν μπορούν να βοηθήσουν σε αυτήν την περίπτωση. Αναποτελεσματικά είναι και τα φάρμακα για τη γρίπη.
Σε περίπτωση εισαγωγής στο νοσοκομείο, οι ασθενείς λαμβάνουν φάρμακα για τη στήριξη των πνευμόνων και άλλων οργάνων τους, καθώς και διάφορα υγρά.
[embedded content]
Η ανάρρωση εναπόκειται στην ισχύ του ανοσοποιητικού συστήματος του εκάστοτε ασθενή.
Πόσο φονικός είναι;
Μέχρι τώρα η αναλογία των θανάτων σε σχέση με τα επιβεβαιωμένα περιστατικά είναι χαμηλή.
Συγκεκριμένα, σε 2.827 περιστατικά έχουν σημειωθεί 81 θάνατοι, δηλαδή ποσοστό θνησιμότητας 3%.
Πρόκειται για ένα ποσοστό μέχρι στιγμής μικρότερο από τον SARS και τον MERS.
Τα περισσότερα θύματα ήταν άνω των 60 ετών και είχαν άλλα προϋπάρχοντα προβλήματα υγείας, όμως υπήρξε και η περίπτωση θανάτου ενός νεαρού υγιούς ατόμου.
Συνεπώς ακόμη είναι νωρίς για να υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για τη φονικότητα του νέου κοροναϊού.
Υπάρχουν φόβοι βέβαια ότι μελλοντικά μπορεί να γίνει πιο φονικός, αν υποστεί περαιτέρω μετάλλαξη.
Let's block ads! (Why?)
ΥΓΕΙΑ – Makeleio.gr