2012-06-19 14:39:00
Φωτογραφία για Ηθική Επιδοκιμασία
Του Αρχιπλοιάρχου (εα) Δημητρίου Ν. Τσαϊλά*

Γενικού Διευθυντή του Strategy International

Η Ελλάδα χωλαίνει από τη βασανιστική επιλογή ανάμεσα στη λήψη όλο και περισσότερων μέτρων λιτότητας, τα οποία έχουν ήδη ωθήσει τη χώρα σε οικονομικό σπιράλ θανάτου, ή την έξοδο από την ευρωζώνη. Η χώρα δεν είναι μόνο απελπισμένη, αλλά είναι σε παράλυση. Δεδομένου ότι και οι ένοπλες δυνάμεις (ΕΔ) λειτουργούν υπό την οικονομική, κοινωνική και πολιτική κατάρρευση, με σημαντικές ελλείψεις και μια συλλογική αίσθηση της μοίρας που συγκρίνεται μόνο από τη δυσλειτουργία που περιβάλλει την κατάσταση, οφείλω για μια ακόμη φορά να επανέλθω στο θέμα, το οποίο έθιξα προ καιρού, δοθέντος ότι το ηθικό των στελεχών των ΕΔ είναι το σημαντικότερο στοιχείο για την επιτυχία οποιουδήποτε πολέμου.

Ο θυμός, στη λιτότητα που απαιτήθηκε σε αντάλλαγμα για την οικονομική βοήθεια από την ΕΕ και το ΔΝΤ έχει δώσει τη θέση του στον φόβο για το άγνωστο, στο φόβο για το μέλλον
. Όμως το υψηλό ηθικό είναι το πνεύμα, το οποίο διαποτίζει την όλη σφαίρα των στελεχών και μαζί με την πολιτική βούληση της ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας (ΥΕΘΑ) αποτελούν το δυναμικό για μια περιφανή νίκη. Άπαξ δια παντός, αποτελεί φτηνή φιλοσοφία, εάν διατυπώσουμε κανόνες και αρχές που αγνοούν το ηθικό των στελεχών που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις όχι μόνο τις πολεμικές, αλλά και σε περιόδους ειρήνης, ώστε να διατηρούνται οι ΕΔ σε υψηλό βαθμό ετοιμότητας.

Διαβάστε περισσότερα Είναι χαρακτηριστική η συζήτηση του Σκύθη Ανάχαρσι, ενός από τους 7 σοφούς της αρχαιότητας, ευρισκόμενος στην Αθήνα και βλέποντας τους νέους Αθηναίους να γυμνάζονται και να εκπαιδεύονται στα όπλα με πάθος, ρώτησε τον Σόλωνα: «Ποιος είναι ο στόχος αυτής της μανίας και ποιο το έπαθλο; (Ως έμοιγε μανία μάλλον εοικένας δόκει το πράγμα)» έλαβε την απάντηση: «Oι Έλληνες δεν θεωρούν πόλη τα τείχη, τα πλοία και τους νεώσοικους αλλά αυτούς που τα εμψυχώνουν και τα στελεχώνουν που πρέπει σε καιρό ειρήνης να εκπαιδεύονται για να κρατούν την πόλη ελεύθερη και ευδαίμονα, αλλά να ετοιμάζονται και για καιρό πολέμου...» (Άνδρες γαρ η πόλις και ου τείχη, ουδέ νήες ανδρών κενές).

Σύμφωνα με τον ανυπέρβλητο Carl von Clausewitz, “Τα αποτελέσματα (στον πόλεμο) δεν εξαρτώνται μόνο από τις πολεμικές μηχανές αλλά κυρίως από το ηθικό των στελεχών, που πρέπει αμφότερα να συμπεριφέρονται σαν ένα κράμα μετάλλου που δεν μπορούν να διαχωριστούν με καμιά χημική διαδικασία.” Ο όρος ηθικό εδώ σε αυτό το άρθρο αναφέρεται στις ηθικές και ψυχολογικές δυνάμεις των στελεχών των ΕΔ. Ο λόγος για αυτές τις δύο έννοιες είναι, ότι η αντίληψη για τη συνέπεια στα λόγια και τις πράξεις είναι η ψυχολογική κόλλα που κατέχουν από κοινού την οποιαδήποτε κοινότητα. Η "ηθική επιδοκιμασία" στη ρίζα αυτών των κοινοτήτων, ιδιαίτερα των στελεχών των ΕΔ είναι το φυσικό αποτέλεσμα ότι ενεργούν σωστά.

Αυτές τις αρχές έχει κατά νου ο Φράγκος Φραγκούλης, ο υπηρεσιακός υπουργός ΥΕΘΑ, που επέλεξε να εργαστεί σκληρά αντί απλά να διαχειριστεί καταστάσεις μέχρι να φύγει. Και κατάφερε να «βρει το υποκατάστατο για τη νίκη», τάισε τις φαντασιώσεις των συνεργατών του, από τον απλό στρατιώτη μέχρι τη στρατιωτική ηγεσία, να φαντάζονται την "αποφασιστική νίκη". Έδωσε ξανά όραμα στο ηθικό κόστος που μπορεί να είναι η στρατιωτική νίκη μια επιτυχία και άξια του ονόματός της. Έβαλε ξανά στο λεξιλόγιο την ηθική αξία. Ξανάδωσε τη χαμένη τιμή του έθνους τιμώντας τους αγωνιστές που είχαν ξεχαστεί.

Η νίκη πρέπει να σημαίνει ηθική επιτυχία, ηθικά και ψυχολογικά. Δηλαδή, η νίκη είναι βασικά για την καρδιά και το μυαλό. Οι δράσεις που πληρούν τις ανωτέρω προϋποθέσεις πρέπει να έχουν κερδηθεί με την "ηθική επιδοκιμασία". Ο υπηρεσιακός υπουργός ΥΕΘΑ μαζί με τους αρχηγούς των κλάδων των ΕΔ είναι δημοφιλείς, όχι γιατί έχουν κερδίσει κάποιο είδος εκστρατείας μάρκετινγκ, αλλά γιατί αναλαμβάνουν κάθε είδος δραστηριότητας που αποσκοπεί στην "ηθική επιδοκιμασία" αντιπροσωπεύοντας τον κοινό σκοπό, ακόμη και αν η αιτιολογία είναι ανακριβής και υπάρχουν ποικίλες αιτιάσεις. Μπορεί να υπάρχουν ηθικά όρια για την "ηθική επιδοκιμασία", αλλά η ισχύς της δεν μπορεί να αγνοηθεί. Ιδιαίτερα τώρα που η πατρίδα μας βρίσκεται σε δεινή θέση δύο μόλις ημέρες πριν από την πιο σημαντική ψηφοφορία στη σύγχρονη ελληνική ιστορία, όπου κάποιοι θέλουν να επικρατεί η οργή και ο φόβος, οι ΕΔ είναι έτοιμες να δώσουν βροντερή απάντηση. 

http://www.analystsforchange.org/2012/06/blog-post_19.html?utm_source=BP_recent
GeopoliticsDailyNews
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Τώρα ξεκινάμε...
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Τώρα ξεκινάμε...
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ