2012-06-19 14:46:16
Φωτογραφία για Ναζισμός, ίσον εγκληματικός ρατσισμός
Γράφει ο Χρήστος Η. Χαλαζιάς

Ο πολιτισμός της ψυχής μας έκλεισε τον κόσμο της ψυχής.

Alexis Carrel *

Η Ευρώπη πέρα από τα τόσα προβλήματα που έχει και τις απειλές που δέχεται τώρα θα πρέπει να ανησυχεί για την επαναφορά «του φαινομένου» που λέγεται «νεοναζισμός» και «φασισμός» και τείνει να πάρει τις διαστάσεις όχι απλώς μερικών περιθωριακών ατόμων που δημιουργούνται από τις συνθήκες της αλλαγής του γεωπολιτικού χάρτη της Ευρώπης, αλλά μιας νεκραναστημένης «μάστιγας» για τις σημερινές κοινωνίες και μεταβάλλεται βαθμιαία σε μια βραδυφλεγή βόμβα που θα εκραγεί στο μέλλον.

Δεν είναι τυχαίο ή συμπτωματικό-πολύ περισσότερο δεν είναι μόδα- το γεγονός της αυξανόμενης δραστηριότητας των ποικίλων και ποικιλώνυμων ομάδων νεοναζιστών και νεοφασιστών στην Ευρώπη και κυρίως στη Γερμανία. Κατά καιρούς η δράση των νεοναζιστών στις ευρωπαϊκές πόλεις, αλλά και η «νόμιμη» δραστηριότητα κάποιων πολιτικών με φασιστικές ή ναζιστικές απόψεις βρίσκονται σήμερα μετά από 50 χρόνια στα εθνικά κοινοβούλια και το ανησυχητικό είναι ότι αυξάνουν τη δύναμη τους
. Παρατηρούνται κάποιες αντιδράσεις, γράφονται άρθρα στις εφημερίδες και τα περιοδικά και εκφωνούνται κάποιοι λόγοι και τίποτα παραπάνω. Αυτή τη φορά όμως η «περίπτωση Λεπέν» έσπειρε αληθινό τρόμο. Λίγο πριν είχε ακουστεί μια άλλη φωνή νοσταλγίας του φασισμού από ένα Ιταλό καλλιτέχνη με διεθνές κύρος, και βέβαια αυτό είναι το πιο επικίνδυνο από τους φασίστες, τον Αλμερντο Σόρντι.

Ας κάνουμε μια πρώτη ανάλυση στην περίπτωση Αλμέρντο Σορντι, πολύ γνωστό σ’ όλον τον κόσμο κωμικό του κινηματογράφου και του θεάτρου και βρήκε την ευκαιρία παρουσιάζοντας ένα βιβλίο που έγραψε στα 71 του χρόνια (άσχετο με την πολιτική) γίνεται το επίκεντρο ενός θορύβου. Ο Σόρντι ούτε λίγο ούτε πολύ είπε προς τους καταπληκτικούς δημοσιογράφους παρευρισκομένους στην τελετή: «Όταν ήμουν πρόσκοπος στη φασιστική οργάνωση Μπαλίγια, ήμουν πολύ ευχαριστημένος. Ήταν ωραία εποχή του φασισμού. Έκανα σπορ, πήγαινα θέατρο, στα σχολεία δεν υπήρχαν πεταμένες σύριγγες. Φορούσαμε όλοι την ίδια στολή, ήμασταν όλοι ίδιοι χωρίς ταξικές διαφορές, είτε παιδία του προέδρου της FIAT Ανιέζι, είτε παιδία του φτωχού εργάτη. Σήμερα η ελευθερία και η αταξία είναι το ίδιο πράγμα. Μήνυμα μνήμης φασιστικών ημερών και έργων από έναν καλλιτέχνη παγκόσμιας φήμης. Μπορεί να το περιορίσει σε προσωπικό και μόνο χώρο: Οι ιταλικές εφημερίδες σχολίασαν μάλλον «επιδερμικά» το περιστατικό, αλλά και αν υποθέσουμε ότι ο ηθοποιός αυτός δεν εκφράζει κανέναν, πέρα από τις προσωπικές του σκέψεις, τι να πούμε για τον πρόεδρο της ιταλικής δημοκρατίας κ Φρανσέσκο Κασίγκα ο οποίος τηλεφώνησε στον ηθοποιό Σορτνί για να του δηλώσει ότι «συμπαρίσταται». Μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Ιταλίας (που επικρίνεται πολύ και για άλλες ακραίες θέσεις του, όπως εκείνη της αποφυλάκισης του ηγέτη των «ερυθρών ταξιαρχιών» Ρενάτο Κουρτόρο) είπε στο Σορντί: « Μιλήσατε για πράγματα με τα οποία συμφωνούν οι απλοί άνθρωποι και δεν πρέπει να λαμβάνεται υπόψη σας τις προσβολές που εκτοξεύονται εναντίον σας» Τέτοιου είδους ενέργειες προκαλούν θλίψη, ανησυχία και δέος καθώς ενθαρρύνουν την καλλιέργεια των φυτωρίων των νεοφασιστών, του νεοναζισμού και όλων των σύγχρονων ακραίων αντικοινωνικών τάσεων και απόψεων. Τουλάχιστον στην Ιταλία που υπέφερε τόσα από το φασισμό του Μουσολίνι δεν θα έπρεπε να συμβαίνουν αυτά.

Ο νεοναζισμός και ο νεοφασισμός (όροι που ενσαρκώνουν όλο και πληρέστερα τα ιδανικά του χιτλερισμού και του εθνικοσοσιαλιστικού ρατσισμού) μοιάζουν να γίνονται αποδεκτοί από τμήμα του κοινωνικού συνόλου των ευρωπαϊκών χωρών όσο και αν αυτό προκαλεί τις εύλογες διαμαρτυρίες εκείνων που θέλουν να πιστεύουν ότι ο ναζισμός πέθανε οριστικά. Ας μην ξεχνάμε την δύναμη που έχει αποκτήσει το Εθνικό Μέτωπο του Γάλλου Ζάν Μαρί Λεπέν. Το φασιστικό αυτό πολιτικό κόμμα, που συμμετέχει κανονικά στην πολιτική ζωή της Γαλλίας, ξεπέρασε όλα τα όρια ανοχής. Επικαλούνται μια ιδεολογία, που είναι πολύ επικίνδυνη. Πρόκειται για το πρόγραμμα 50 σημείων κατά της μετανάστευσης, που ο Ζ.Μ. Λεπέν πρότεινε και για το οποίο ξεσηκώθηκε θύελλα αντιδράσεων από όλο τον πολιτικό κόσμο. Πολλοί το χαρακτήρισαν ως «χειρότερο και από το απαρτχάιντ και το ναζισμό» ο κ. Λεπέν «επιθυμεί να οδηγήσει τη χώρα μας σε ένα φασιστικό μεσαίωνα» γράφει ένας σχολιαστής στην Mode.

Τα 50 συγκεκριμένα μέτρα που ανακοινώθηκαν από τον υπαρχηγό του « Εθνικού Μετώπου» κ. Μπρούνο Μεγκρέ σε συγκέντρωση στη Μασσαλία. Ανάμεσα στα πιο επίμαχα μέτρα είναι προτάσεις για τη χρησιμοποίηση ναυλωμένων πλοίων για την απέλαση αλλοδαπών και την ίδρυση στρατοπέδων συγκέντρωσης, για εκείνους που περιμένουν την απέλαση τους, από τη Γαλλία. Επιπλέον ζητείται η διενέργεια έρευνας ως το 1974 για την αφαίρεση της γαλλικής ιθαγένειας από όλους τους πρώην ξένους και την απόδοση της στο μέλλον μόνο σε εκείνους που έχουν «γαλλικό αίμα» στις φλέβες τους. Οι φασίστες ζητούν ακόμη να επιβληθούν αυστηροί έλεγχοι και περιορισμοί στην ίδρυση τεμενών και στον αριθμό των μεταναστών που θα γίνονται δεκτοί σε κάθε σχολική τάξη και ναι διακοπεί η χρηματική βοήθεια στις οικογένειες των μεταναστών. Σε ότι αφορά την απασχόληση οι αλλοδαποί εργαζόμενοι πρέπει να είναι οι πρώτοι που θα απολύονται, ενώ θα πρέπει να δημιουργηθούν ξεχωριστά συστήματα κοινωνικής ασφάλισης για τους Γάλλους και τους αλλοδαπούς εργάτες. Στο εξής τα προϊόντα της γαλλικής βιομηχανίας πρέπει να φέρουν την ένδειξη «κατασκευάστηκε στη Γαλλία από τους Γάλλους». Οι ξένοι σπουδαστές θα έχουν τη δυνατότητα να πάρουν υποτροφία μόνο αν δεσμεύονται να μην φύγουν από τη Γαλλία ολοκληρώνοντας τις σπουδές τους. Ο Κεντρώος Γάλλος πολιτικός Μπερνάρ Σασί αναφερόμενος στα ναζιστικά μέτρα που πρότεινε ο Ζ.Μ. Λεπέν είπε: «Πότε άραγε οι αλλοδαποί που ζουν και εργάζονται στη Γαλλία θα υποχρεωθούν να φορούν ένα αστέρι;»

Και ένας υφυπουργός της γαλλικής κυβέρνησης δήλωσε: « Ελπίζω η Γάλλοι να έμαθαν ότι ο Ζ.Μ Λεπέν είναι φοβερά επικίνδυνος άνθρωπος» Ναι επικίνδυνος γιατί δεν είναι ανίσχυρος. Οι ρατσιστές γενικώς ψηφίζουν «υπέρ του Εθνικού Μετώπου» σύμφωνα με τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις το 14,8% των Γάλλων θα ψήφιζαν Εθνικό Μέτωπο αν γίνονταν τώρα εκλογές ενώ το 17% θα ψήφιζαν Λεπέν για πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η εφημερίδα «Ευρωπαίος» σε ένα σχετικά πρόσφατο άρθρο της σημειώνει ότι: «Τα ποσοστά αυτά που συγκεντρώνει το Εθνικό Μέτωπο οφείλονται σε μαγάλο βαθμό στο γεγονός ότι η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση φαίνονται ανίκανες να αντιμετωπίσουν τα σοβαρά προβλήματα της οικονομίας και τα αλλεπάλληλα πολιτικά και οικονομικά σκάνδαλα. Όπως και να είναι τα ίδια αυτά αποτελέσματα δείχνουν ότι στη Γαλλία ο ρατσισμός εξακολουθεί να είναι ένα μικρής έκτασης φαινόμενο. Δεν συμφωνούν όλοι ωστόσο με αυτή την εκτίμηση, ιδιαίτερα μετά τη γνωστοποίηση του «προγράμματος» του Λεπέν για τους μετανάστες, μια δύναμη του 18% στο εκλογικό σώμα της Γαλλίας και ιδιαίτερα μεταξύ των τάξεων της νεολαίας, κάθε άλλο παρά «μη υπολογισμός» μπορεί να θεωρηθεί.

Στο «παιχνίδι» του νεοναζισμού, του φασισμού, του ρατσισμού όλων των ειδών μετέχει περισσότερο από όλους η Γερμανία. Εκεί η πιο πρόσφατη εξέλιξη είναι η σαφής διείσδυση της αμερικανικής ρατσιστικής οργάνωσης Κου Κλουξ Κλαν στις τάξεις της Γερμανικής κοινωνίας. Ο διεθνής τύπος έγραψε πρόσφατα «Ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας της Γερμανίας διερευνά τις πληροφορίες για δυο συλλαλητήρια που πραγματοποίησε η αμερικανική ρατσιστική Κου Κλουξ Κλαν στην χώρα του, η οποία παράλληλα έχει αρχίσει να στρατολογεί Γερμανούς ρατσιστές για τη δημιουργία παραρτήματος, τώρα μάλιστα που οι συνθήκες στη Γερμανία είναι κατάλληλες για κάτι τέτοιο. Ο εισαγγελέας ψάχνει συγκεκριμένα να βρει πιθανές διασυνδέσεις της Κου Κλουξ Κλαν με τρομοκρατικές οργανώσεις.»

Επισήμως η δράση των φασιστών και ναζιστών στη Γερμανία χαρακτηρίζεται «αισχρή» αλλά ο γερμανικός τύπος παραθέτει αναλύσεις και ειδήσεις όπως αυτή: «ο καγκελάριος Χελμωτ Κολ αναγκάστηκε να δώσει γραπτές διαβεβαιώσεις στους Αμερικανοεβραίους ότι η κυβέρνηση του κάνει το παν για να αντιμετωπίσει την «αισχρή συμπεριφορά» νεοναζιστών και άλλων ακροδεξιών που επιτίθενται εναντίον των αλλοδαπών στη Γερμανία. Η κυβέρνηση Κόλ δέχεται δριμύτατες επικρίσεις από πολλές πλευρές ότι δεν κάνει και πολλά πράγματα για να συγκρατήσει τους νεοναζιστές, υποθάλποντας στην ουσία της δραστηριότητα τους.

Παλαιότερα ένας σχολιαστής είχε αναφέρει ότι: «κάθε Γερμανός κρύβει μέσα του έναν Χίτλερ» με αφορμή κάποιες δηλώσεις του προπονητή της εθνικής ομάδας της τότε Δυτικής Γερμανίας, Φραντς Μπενκενμπάουτερ όταν αυτή κατέκτησε το παγκόσμιο κύπελλο που είχαν την έννοια ότι «είναι αξιολύπητος όποιος δεν είναι Γερμανός» Η άποψη αυτή βέβαια χαρακτηρίστηκε «ακραία», όμως όλο και περισσότεροι ανησυχούν σήμερα στη Γερμανία για την αναβίωση του χιτλερισμού.

Η Ευρώπη και ιδιαίτερα η Γερμανία αντιμετωπίζει τις χειρότερες ρατσιστικές εκδηλώσεις και ταραχές μετά το Β’ παγκόσμιο πόλεμο.

Ομαδικές πορείες νεοναζιστών, απειλές και ξυλοδαρμοί από νέους που κρατούν καδρόνια, εμπρησμοί σε καταυλισμούς ξένων, σε εκκλησίες ξένων κ.α είναι πολύ συχνό φαινόμενο. Βρισκόμαστε σε μια εποχή όπου η Ευρώπη δείχνει να φοβάται ότι δεν μπορεί να αντισταθεί.

Γιατί; Το αμερικανικό περιοδικό «Ταϊμ» βλέποντας τα πράγματα πιο ουδέτερα σημειώνει: «Σήμερα η Ευρώπη διαισθάνεται ότι απειλείται όχι πια, από διάφορες ξένες δυνάμεις, αλλά από τους πρόσφυγες που συρρέουν στις πόλεις τους και από τα αγέννητα παιδία των μεταναστών. Οι φόβοι της Ευρώπης εκδηλώνονται με πολλούς τρόπους, από εκφράσεις δυσαρέσκειας μέχρι ρατσιστικές ενέργειες από τον εκνευρισμό που δείχνουν οι Παριζιάνοι βλέποντας το δάσος της Βωλώνης να έχει καταληφτεί από ξένους της κεντρικής Ευρώπης, μέχρι τις νεοναζιστικές ομάδες που επιτίθενται σε Αμερικανούς μετανάστες στις γερμανικές πόλεις. Οι Ευρωπαίοι, οι οποίοι κατηγορούσαν επί χρόνια τους Αμερικανούς για τη βία και το ρατσισμό τους, από τη στιγμή που αυξήθηκε ο αριθμός των προσφύγων από τις ανατολικές χώρες, την Αφρική και τον ισλαμικό κόσμο, ανακάλυψαν ότι δεν είναι τόσο ανεκτικοί απέναντι στη συρροή ξένων και ότι ο ρατσισμός δεν είναι κάτι που συμβαίνει μόνο αλλού, αλλά ότι ίσως αρχίζει να γεννιέται όταν βρει τις κατάλληλες συνθήκες .. Είναι μια αλήθεια που οι Ευρωπαίοι δεν μπορούν πλέον να αρνηθούν. Αλλά είναι και μια κατάσταση που επίσης δεν μπορούν να παραγκωνίζουν. Ο ρατσισμός «λόγω συνθηκών» εκτρέφει υψηλότερο επίπεδο φασισμού έτσι που να καθίσταται πρόβλημα κοινωνικής δεοντολογίας για τους Ευρωπαίους. «Την εποχή του φασισμού έκλεβαν λιγότερο και δούλευαν περισσότερο» αναφωνεί ο 77χρονος πρώην υπουργός του σοσιαλιστικού κόμματος της Ιταλίας Μάσιμο Σεβέρο Τζίανι. Είναι μια αλήθεια που αποτελεί «προσφορά υψίστης σημασίας» προς το νεοφασισμό. Και η επισήμανση αυτή, επειδή είναι αληθινή αποτελεί και τον καλύτερο «κώδωνα κινδύνου» Η Ευρώπη για να απαλλαγεί από το δέος του νεοφασισμού και του νεοναζισμού, πρέπει να αναζητήσει λύσεις μέσα στα δεδομένα της κοινωνικής, οικονομικής και πολιτικής δικαιοσύνης.

«Κατά την περίπτωση στην οποία θα είμαστε αναγκασμένοι να ξεθάψουμε το τσεκούρι του πολέμου ενάντια σε κάθε φυλή, οποιαδήποτε και να είναι αυτή, δεν θα ξανακατεβάσουμε προτού αυτή η φυλή να εξοντωθεί ή διωχθεί.»

Τζέφερσον

R. DRINNON Facing West

New York 1980 σελ: 65

*από το βιβλίο άνθρωπος αυτός ο άγνωστος σελ.207
I-Reporter
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ