2020-01-31 00:29:57
Φωτογραφία για Οι αρχαιότεροι κανόνες… ιπποδρομιών βρέθηκαν σε επιγραφή στα ελληνικά! - Ελληνική εφεύρεση το... fair play
Του Γιώργου Λεκάκη

Στο  Beysehir του Εικονίου (και όχι Ικονίου) στα ανατολικά σύνορα της Πισιδίας, στην νυν έκταση της Τουρκίας, υπάρχει ο λεγόμενος Βράχος του Αλόγου.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΟΡΘΟΓΡΑΦΙΑ του ΕΙΚΟΝΙΟΥ, ΕΔΩ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ επίσης: Γ. Λεκάκης "Η Άγνωστη Μικρά Ασία".

Γιατί το λένε έτσι;

Διότι εκεί, σε ταφικό μνημείο Έλληνα ιππέα αθλητή - Ρωμαίου πολίτη - ηλικίας 2.000 χρόνων, σώζεται μια αρχαία ελληνική επιγραφή, με κανόνες… ιπποδρομιών, μέρος ενός ευρύτερου μνημείου του!

Η επιγραφή γράφει: «Ο Λουκιανός; / Λουκουγιάνος; / Lukuyanous ο πολεμιστής, που πέθανε πριν παντρευτεί, είναι ο ήρωάς μας» Αυτή είναι η μόνη επιγραφή που βρέθηκε ποτέ,

με κανόνες του αθλήματος της ιπποδρομίας!

Ο Λουκιανός ήταν, πιθανότατα, ένας νεαρός δημοφιλής αθλητής, με αφοσιωμένους οπαδούς, που του έκτισαν και αφιέρωσαν έναν τόσο όμορφο χώρο! Τα ταφικά μνημεία που χρηματοδοτούνταν από θαυμαστές αθλητικών ηρώων έχουν αποδειχθεί πλούσιες πηγές ιστορικών πληροφοριών.


Οι ιστορικοί αποκρυπτογράφησαν πρόσφατα μια επιγραφή σκαλισμένη στο μνημείο του αναβάτη Λουκιανού. Η επιγραφή βρέθηκε σε ένα μνημείο, δίπλα σε ένα σχήμα αλόγου σκαλισμένο σε βράχο, αφιερωμένο στον αναβάτη – που πιστεύεται ότι έχει πεθάνει σε νεαρή ηλικία. Ο καθηγητής Hasan Bahar, από το τμήμα Ιστορίας του Πανεπιστημίου Selçuk του Εικονίου, εδήλωσε ότι το μνημείο, γνωστό από τους εντόπιους ως "Horse Rock", βρισκόταν κοντά σε έναν αρχαίο ιππόδρομο. Οι ιπποδρομίες ήταν αφιέρωση στα ιερά βουνά, είπε. Οι επιγραφή, γραμμένη στα ελληνικά, περιγράφει τους κανόνες των ιπποδρομιών:

- Ένα άλογο δεν μπορεί να ανταγωνιστεί σε άλλη κούρσα, αν πρωτεύσει σε έναν οποιονδήποτε αγώνα.

-Ένας ιδιοκτήτης αλόγου δεν μπορεί να έχει άλλο άλογο να συμμετέχει σε άλλη κούρσα, εάν κατέχει άλογο που κάποτε νίκησε,

κλπ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΕΡΙ ΙΠΠΟΔΡΟΜΙΩΝ, ΕΔΩ.

«Αυτά είναι γραπτά μνημεία ευγενικής συμπεριφοράς –ευ αγωνίζεσθαι, ευγενής άμιλλα, fair play - στους αγώνες, αλλά και η ευκαιρία να κερδίσουν και άλλοι, αντίθετα από τους σύγχρονους αγώνες. Αυτή είναι η πρώτη φορά που βρέθηκαν τέτοιοι σαφείς κανόνες, για ένα άθλημα, σε μια αρχαία επιγραφή», εδήλωσε ο κ. Bahar.

Το μνημείο ευρίσκεται δίπλα σε έναν ταφικό θάλαμο, έναν στενό χώρο με μια είσοδο, όπου μάλλον ο Lukuyanus πιστεύεται ότι είχε θαφτεί. Η επιγραφή στο μνημείο παραμένει ευανάγνωστη. Ο γάμος ήταν ένα σημαντικό τελετουργικό εκείνης της εποχής και ο θάνατος του νεαρού, άγαμου άνδρα, ήταν σίγουρα μια θλιβερή τελετουργία, δήλωσε ο Bahar.

Όπως εδήλωσε ο κ. Μπαχάρ, ο χώρος στον οποίο ευρίσκεται ο αρχαίος ιππόδρομος συνέχισε να εξυπηρετεί τον σκοπό του, σύμφωνα με τους κανόνες των τουρκικών σουλτανάτων, όπου έπαιζαν ένα ομαδικό ιππικό άθλημα με ακόντια.

Τα αρχαία ιππικά αθλήματα είχαν φυσικά πολλά από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα των σύγχρονων:

- Πολλαπλά στοιχήματα και αγώνες σε μια ημέρα,

- προσεκτική αναπαραγωγή αλόγων,

- αλλά και σκανδάλων, όπως το… ντόπινγκ και διαμάχες συμβολαίων…

Τόσο το άρμα, όσο και οι ιπποδρομίες, είχαν συχνά βάναυσα ατυχήματα, με αποτελέσματα τραυματισμούς, ακόμη και θάνατο σε άλογα και αναβάτες ΠΗΓΗ:  Anadolu, Daily Sabah, 2.5.2016. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 3.5.2016.

Μπορεί να σε ενδιαφέρουν:

ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΤΕΧΝΕΣ



Let's block ads! (Why?)


πηγη
periergaa
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ