2020-02-03 12:39:42
Φωτογραφία για Σκευωρία Novartis: Και άλλοι εισαγγελείς ξέρουν για «Ρασπούτιν»
Προσήλθαν αυθορμήτως και ζήτησαν να καταθέσουν για τις παρεμβάσεις του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, σε υποθέσεις τους -

Οι καταθέσεις των Αθανασίου, Αγγελή και Ράικου «δένουν» απολύτως την εμπλοκή του στην υπόθεση Νovartis -Μετακλητή υπάλληλος (από τη νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ και συνεργάτης του Καρανίκα), που είχε πάει στη Γερμανία για τη λίστα Μπόργιανς, «επιτηρούσε» την εισαγγελική αποστολή

«Βαρύ» φάκελο με ωμές και συστηματικές παρεμβάσεις του κ. Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στη Δικαιοσύνη έχουν σχηματίσει τα μέλη της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής που ερευνούν την παραθεσμική δράση του πανίσχυρου και πολυπλόκαμου «μηχανισμού Ρασπούτιν» την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ 2015-2019.

Από την ολοκλήρωση της κατάθεσης τριών ανώτατων εισαγγελικών λειτουργών, οι οποίοι θήτευσαν σε νευραλγικές θέσεις της Τακτικής Δικαιοσύνης, προέκυψαν σημαντικές αποκαλύψεις για τη ζοφερή εμπλοκή του τέως αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, ενώ στο προεδρείο της Προανακριτικής φτάνουν αιτήματα και από άλλους εισαγγελείς που θέλουν να καταθέσουν για παρεμβάσεις του κ
. Παπαγγελόπουλου στο έργο τους. Από τις καταθέσεις των εισαγγελέων προκύπτει ότι ο «Ρασπούτιν» ακόμα και με ευθείες απειλές προσπαθούσε να επηρεάσει κρίσιμες υποθέσεις πολιτικού, οικονομικού και επιχειρηματικού ενδιαφέροντος ώστε να διωχθούν οι αντίπαλοι της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και να φιμωθούν όσοι της ασκούσαν κριτική. Οι αποκαλύψεις του πρώην εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος Παναγιώτη Αθανασίου, του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Αγγελή και της πρώην εισαγγελέως Εγκλημάτων Διαφθοράς Ελένης Ράικου εισφέρουν στα μέλη της επιτροπής πρωτόλειες πληροφορίες για τον τρόπο που στήθηκε η σκευωρία Novartis, τις απόπειρες να τεθεί στο αρχείο πόρισμα με παράτυπες δανειοδοτήσεις της «Syriza Bank» -όπως είχε χαρακτηριστεί η Τράπεζα Αττικής-, αλλά και τις «παραινέσεις» του κ. Παπαγγελόπουλου προς εισαγγελείς για να ασκηθούν διώξεις σε ιδιοκτήτες ΜΜΕ, σε συγκεκριμένους δημοσιογράφους αλλά και σε συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Πρόκειται για πολύκροτες υποθέσεις στις οποίες στηρίχθηκε η ρητορική περί «νταβατζήδων της Κουμουνδούρου». Σήμερα, ωστόσο, αποδεικνύεται ότι πολλές από αυτές κατασκευάστηκαν ή επιχειρήθηκε να χειραγωγηθούν, είτε για να φιλοτεχνήσουν το δήθεν ηθικό πλεονέκτημα της προηγούμενης κυβέρνησης είτε για να καλύψουν φιλικά συμφέροντα.

Ανοίγουν στόματα

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ενέργεια των τριών ανώτατων εισαγγελικών λειτουργών να μιλήσουν χωρίς υπεκφυγές στην αρμόδια επιτροπή της Εθνικής Αντιπροσωπείας για τη σχεδόν παρακρατική δράση του «μηχανισμού Ρασπούτιν» σε συνδυασμό με τη σταδιακή αποκατάσταση της θεσμικής ασφάλειας στους χώρους της Δικαιοσύνης λειτουργεί ως θρυαλλίδα εξελίξεων. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν στο «ΘΕΜΑ» ότι στο προεδρείο της Προανακριτικής φτάνουν αιτήματα και από άλλους εισαγγελείς που επιθυμούν να μιλήσουν για κυβερνητικές παρεμβάσεις στο έργο τους. Πιθανότατα, το επόμενο διάστημα τα συγκεκριμένα αιτήματα να λάβουν και επίσημη μορφή, ώστε να αξιολογηθεί εάν εμπίπτουν στο ερευνητικό αντικείμενο της Προανακριτικής. Εάν δηλαδή οι πληροφορίες αφορούν παρεμβάσεις του κ. Παπαγγελόπουλου σε υποθέσεις «γενικού ενδιαφέροντος» προκειμένου να υπάρξουν πολιτικά ή άλλα οφέλη ή αν έχουν να κάνουν με προσωπικές διαφορές.

Σε κάθε περίπτωση, η απομάκρυνση του κ. Παπαγγελόπουλου απο το υπουργείο Δικαιοσύνης μετά τις εκλογές του περασμένου Ιουλίου και το σταδιακό ξήλωμα του πανίσχυρου μηχανισμού του φαίνεται πως ενθαρρύνει έντιμους λειτουργούς να καταγγείλουν τα κακώς κείμενα. Να σημειωθεί ότι, όπως αποκάλυψε ο κ. Αθανασίου, ο τέως αναπληρωτής υπουργός τού εξομολογήθηκε πως «την εξουσία που έχω τώρα, επί ΣΥΡΙΖΑ, δεν την είχα ποτέ στη ζωή μου». Το γεγονός ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος αισθανόταν ως αναπληρωτής υπουργός πιο ισχυρός ακόμα και από την περίοδο που ήταν διοικητής της ΕΥΠ ίσως να ερμηνεύει -όπως σχολιάζουν μέλη της επιτροπής- τον κυνικό τρόπο με τον οποίο επιχείρησε να ποδηγετήσει τη Δικαιοσύνη και τους λειτουργούς της.

Νεο κατηγορητήριο

Σε κάθε περίπτωση, στελέχη της Προανακριτικής επισημαίνουν πως τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί από την εξέταση των μαρτύρων είναι αρκετά για το «δέσιμο» των τεσσάρων αδικημάτων που ερευνούν (ηθική αυτουργία σε κατάχρηση εξουσίας, πρόκληση και προσφορά για τέλεση εγκλήματος, παράβαση καθήκοντος και ηθική αυτουργία σε ψευδορκία) και για την παραπομπή του δραστήριου στελέχους της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στο Ειδικό Δικαστήριο. Σημειώνουν, δε, πως έχουν προκύψει ισχυρές ενδείξεις -αν όχι αποδείξεις- και για την πιθανή τέλεση των αδικημάτων της απιστίας, απειλής, εκβιασμού, κατάχρησης εξουσίας κ.ά. Για τον λόγο αυτό θα εξεταστεί το επόμενο διάστημα η ορθότερη διαδικαστική φόρμουλα για την πλήρη απόδοση ευθυνών, πιθανότατα μέσω διεύρυνσης του ερευνητικού αντικειμένου της Προανακριτικής, για την οποία θα απαιτηθεί συμπληρωματικό αίτημα προς την Ολομέλεια.

Παράλληλα, από τις εργασίες προέκυψαν ενδείξεις λειτουργίας ενός συνολικού παραδικαστικού κυκλώματος με εμπλοκή και μη πολιτικών προσώπων. Πρόκειται για εισαγγελικούς λειτουργούς, συγκεκριμένους δημοσιογράφους και εκδότες που φέρονται να λειτούργησαν είτε ως εκτελεστικά όργανα του κ. Παπαγγελόπουλου είτε ως μοχλοί πίεσης και εκβιασμού μέσω στοχευμένων δημοσιευμάτων. Τα συγκεκριμένα στοιχεία θα διαβιβαστούν στην Τακτική Δικαιοσύνη.

Σύμφωνα πάντα με μέλη της Προανακριτικής που διαθέτουν επαρκή νομική πείρα, οι καταθέσεις των τριών εισαγγελέων κρίνονται ως εξαιρετικά κρίσιμες και σημαντικές, καθώς τεκμηριώνουν σχεδόν αναπόδραστα τις κυνικές παρεμβάσεις του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στο έργο της Δικαιοσύνης. Παρεμβάσεις που δεν περιορίστηκαν στη σκευωρία Novartis προκειμένου να κατασκευαστεί το «μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους», αλλά επεκτάθηκαν και σε άλλες σημαντικές δικαστικές υποθέσεις. Υπενθυμίζεται ότι μεταξύ των βασικών αποκαλύψεων του κ. Αγγελή είναι το έγγραφο του FBI που απεκρύβη από την Εισαγγελία Διαφθοράς και δεν συμπεριελήφθη στη δικογραφία κατά των δέκα πολιτικών προσώπων, καθώς έδειχνε ότι οι αμερικανικές αρχές δεν είχαν στοιχεία εμπλοκής Ελλήνων πολιτικών στην υπόθεση Novartis. Ακολούθως, η κυρία Ράικου αποκάλυψε ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος απαίτησε την «κατασκευή» κατηγορητηρίου με στημένους μάρτυρες.

Αλλες υποθέσεις

Αναφορικά με τις παρεμβάσεις «Ρασπούτιν» σε άλλες υποθέσεις, τα μέλη της Προανακριτικής ξεχωρίζουν το απόσπασμα της κατάθεσης της κυρίας Ράικου για την απόπειρα να «εξαφανιστεί» το πόρισμα της Τραπέζης της Ελλάδος, που επισήμαινε παράτυπες δανειοδοτήσεις σε εκατοντάδες επιχειρηματίες από την Τράπεζα Αττικής. «Θεωρώ πως υπήρξε σχέδιο ενορχηστρωμένο θεσμικά από τον Παπαγγελόπουλο. Μου ζήτησε να μην περαιώσω τη δικογραφία της Τράπεζας Αττικής. Είναι καθαρή παρέμβαση αυτή. Καθαρή παρέμβαση. Δεν ξέρω τι απέγινε η υπόθεση με την Τράπεζα Αττικής», ανέφερε χαρακτηριστικά η πρώην εισαγγελέας Διαφθοράς. Επίσης, ο κ. Αθανασίου αποκάλυψε ότι ο πρώην υπουργός επιχειρούσε να επηρεάσει τις έρευνες προκειμένου να ασκηθούν διώξεις κατά του επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλου και του δημοσιογράφου Γιώργου Παπαχρήστου. Επίσης, να δεσμευτεί η περιουσία του μεγαλομετόχου του ΣΚΑΪ Ιωάννη Αλαφούζου την περίοδο που εξελισσόταν ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες και παράλληλα να μπει στο αρχείο ο φάκελος για τα βοσκοτόπια του εργολάβου Ιωάννη Καλογρίτσα.

Ειδικότερα για την υπόθεση Βγενόπουλου, ο πρώην οικονομικός εισαγγελέας ανέφερε: «Ερευνούσαμε την υπόθεση του Βγενόπουλου, οι πιέσεις που δεχόμουν από τον κ. Παπαγγελόπουλο ήταν αφόρητες και έφτασε στο σημείο να απειλεί μέσω εμού, αν δεν τελειώσει άμεσα ο φορολογικός έλεγχος: “Πες σε αυτές που τον κάνουν ότι θα βγω στα κανάλια και θα πω ότι τα έχουν αρπάξει από τον Βγενόπουλο”. Του είπα: “Τι λες, μωρέ, τώρα; Αυτό είναι εντελώς ανυπόστατο. Τι πράγματα είναι αυτά που λες; Eχεις αποδεικτικά στοιχεία στη διάθεσή σου τα οποία βεβαιώνουν ότι τα έχουν αρπάξει;”. Μου είπε: “Δεν έχω, αλλά είμαι σίγουρος ότι τα έχουν αρπάξει”. Αναφορικά με τον κ. Παπαχρήστο είπε: “Νομίζω ότι ήταν, αν θυμάμαι καλά, το πρώτο τρίμηνο του 2016. Μου λέει: “Δεν μου λες, σε βάρος του Παπαχρήστου, του δημοσιογράφου, έχεις τίποτα;”. Του λέω: “Οχι, δεν έχω”. Μου λέει: “Δεν κοιτάς να φτιάξεις κάτι;”. Εγώ εκείνη τη στιγμή ξαφνιάζομαι στην κυριολεξία. γιατί δεν πίστευα ότι μπορούσα να ακούσω από τα χείλη ενός αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης με θέματα κατά της διαφθοράς να μου λέει να φτιάξω κάτι. Του λέω: “Δεν κατάλαβα. Τι να φτιάξω; Θα αστειεύεσαι βέβαια”».

Η νεολαίΑ του ΣΥΡΙΖΑ

Πέραν αυτών, από την κατάθεση του πρώην οικονομικού εισαγγελέα προκύπτει ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρούσε να ελέγξει ή να επηρεάσει σημαντικές υποθέσεις «φυτεύοντας» στις ερευνητικές διαδικασίες μετακλητούς της υπαλλήλους! Το γεγονός αυτό προκαλεί έντονο προβληματισμό και ερωτηματικά, καθώς κυβερνητικοί υπάλληλοι εμφανίζονται να μετέχουν στη δικαστική διερεύνηση υποθέσεων με μεγάλο πολιτικό και οικονομικό ενδιαφέρον Ειδικότερα ο κ. Αθανασίου, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στην περίφημη λίστα Μπόργιανς, από την οποία η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επιχειρούσε να αποκομίσει πολιτικά οφέλη καλλιεργώντας υπόνοιες ότι εμπλέκονται πολιτικά πρόσωπα. Οπως αποκάλυψε, κατά τη μετάβαση κλιμακίου της Εισαγγελίας στο Ντίσελντορφ προκειμένου να υπάρξουν συναντήσεις με Γερμανούς εισαγγελείς για τη λίστα μεγαλοκαταθετών διαπίστωσε ότι στην ελληνική αποστολή συμμετείχε και μετακλητή υπάλληλος της κυβέρνησης και μέλος της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ. «Βλέπω ότι στο αεροπλάνο και στη συνέχεια ήταν και ένα άλλο πρόσωπο μαζί μας, δηλαδή μία κοπέλα που εγώ δεν την ήξερα. Ρώτησα (σ.σ.: τον επίκουρο εισαγγελέα Χρήστο Ντζούρα): “Ποια είναι αυτή η κοπέλα;”. Λέει “λέγεται Τριανταφυλλίδη Χάρις”. Λέω “καλά, τι δουλειά έχει αυτή μαζί μας; Γιατί μας συνοδεύει; Τι ρόλο παίζει;”. Μου λέει “είναι φίλη της Τουλουπάκη και την παίρνει μαζί της γιατί γνωρίζει άριστα τα γερμανικά και τα αγγλικά”. Ρώτησα να μάθω περαιτέρω και είπα: “Πού εργάζεται αυτή, ρε παιδί μου;”. Μου λέει “εργάζεται στη Γενική Γραμματεία Διαφθοράς ως μετακλητή υπάλληλος”».

Να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο πρόσωπο είναι μέλος της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ Πετραλώνων, θήτευσε αρχικά σε θέση ειδικής συμβούλου στο Γραφείο Στρατηγικού Σχεδιασμού του τότε πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα μαζί με τον γνωστό Νίκο Καρανίκα, για να παραιτηθεί και να διοριστεί τρεις ημέρες αργότερα ειδική σύμβουλος στη Γενική Γραμματεία για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ