Η βιταμίνη Α, γνωστή και ως ρετινόλη, είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη που παίζει σημαντικό ρόλο στην όραση, στο ανοσοποιητικό σύστημα και στην υγεία του δέρματος.
Προσλαμβάνεται αμιγώς ως βιταμίνη Α από τρόφιμα ζωικής προέλευσης, αλλά και ως προβιταμίνη Α (βήτα καροτένιο ή άλλα καροτενοειδή) από φυτικής προέλευσης τρόφιμα.
Αν και είναι σπάνια στις ανεπτυγμένες χώρες, η έλλειψη βιταμίνης Α διαπιστώνεται συχνότερα σε ορισμένες ομάδες του πληθυσμού, όπως είναι οι έγκυοι και οι γυναίκες που θηλάζουν, τα βρέφη και τα μικρά παιδιά, καθώς και τα άτομα με κυστική ίνωση ή χρόνιες διάρροιες.
Πατώντας επάνω στις φωτογραφίες της παρακάτω gallery μπορείτε να δείτε τα 8 κυριότερα συμπτώματα που υποδεικνύουν πως τα επίπεδα βιταμίνης Α είναι χαμηλά στον οργανισμό.
1. Ξηρό δέρμα: Η επαρκής πρόσληψη βιταμίνης Α είναι απαραίτητη για τη δημιουργία και την ανάπλαση των κυττάρων του δέρματος, ενώ παράλληλα προστατεύει από τις φλεγμονές (π.χ. λόγω εκζέματος). Η έλλειψη βιταμίνης Α στον οργανισμό συνδέεται στενά με τις φλεγμονώδεις παθήσεις του δέρματος.
2. Ξηροφθαλμία: Η βιταμίνη Α παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία των ματιών και την όραση. Ένα από τα πρώτα συμπτώματα που μπορεί να αποδοθεί στην έλλειψη της βιταμίνης είναι η ξηροφθαλμία, ενώ σε σοβαρές περιπτώσεις η έλλειψη βιταμίνης Α μπορεί να οδηγήσει στην καταστροφή του κερατοειδούς ή και στην τύφλωση.
3. Αποδυνάμωση της όρασης τη νύχτα: Η σοβαρή έλλειψη βιταμίνης Α μπορεί να προκαλέσει δυσκολίες στην όραση όταν το φως είναι λιγοστό, κατάσταση γνωστή ως νυκταλωπία. Η αποκατάσταση της έλλειψης με τη βοήθεια συμπληρώματος βοηθά να διορθωθεί η πάθηση σε ποσοστό 50% ή και περισσότερο.
4. Υπογονιμότητα: Η βιταμίνη Α εμπλέκεται και στην αναπαραγωγική διαδικασία και επηρεάζει τόσο τη γυναικεία όσο και την αντρική γονιμότητα. Παράλληλα, είναι απαραίτητη για την ομαλή ανάπτυξη του εμβρύου. Σύμφωνα με μελέτη του 2011 στην επιθεώρηση Nutrients, η έλλειψη βιταμίνης Α συνδέεται στενά με τη δυσκολία σύλληψης, τις επαναλαμβανόμενες αποβολές και τις συγγενείς ανωμαλίες στα έμβρυα.
5. Καθυστερημένη ανάπτυξη: Τα παιδιά που δεν λαμβάνουν επαρκή ποσότητα βιταμίνης Α τείνουν να αναπτύσσονται με πιο αργό ρυθμό κι αυτό γιατί η συγκεκριμένη βιταμίνη είναι απαραίτητη για τη σωστή ανάπτυξη στα πρώτα χρόνια της ζωής.
6. Συχνές αναπνευστικές λοιμώξεις: Οι συχνές λοιμώξεις, ιδιαίτερα στο αναπνευστικό, έχουν συνδεθεί στενά με την έλλειψη βιταμίνης Α στο πλαίσιο επιστημονικών μελετών, ενώ μεταξύ των ηλικιωμένων έχει παρατηρηθεί ότι τα υψηλά επίπεδα προβιταμίνης Α (βήτα καροτενίου) στο αίμα συσχετίζονται με λιγότερες λοιμώξεις του αναπνευστικού.
7. Αργή επούλωση πληγών: Η βιταμίνη Α προωθεί την παραγωγή του κολλαγόνου, το οποίο αποτελεί δομικό συστατικό του δέρματος. Η έλλειψή της λοιπόν μπορεί να οδηγήσει σε πιο αργή ανάπλαση του δέρματος και καθυστέρηση στην επούλωση πληγών και τραυμάτων.
8. Σπυράκια & ακμή: Η βιταμίνη Α διατηρεί το δέρμα υγιές και δρα ενάντια στις φλεγμονές, επομένως μπορεί να λειτουργήσει προληπτικά ή και θεραπευτικά ενάντια στα σπυράκια και στην ακμή.
ΠΗΓΗ: Onmed.gr , www.healthline.com
Let's block ads! (Why?)
ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ – Newsitamea.gr