2012-03-14 08:04:25
Ανοικτή γραμμή με τον οίκο Moody's είχε η Stratfor στους μήνες που οδήγησαν στο πρώτο Μνημόνιο, όταν η εταιρεία εκτιμούσε ότι το πρόβλημα ήταν πολύ μεγαλύτερο απ' όσο φαινόταν, ενώ έκανε ασκήσεις επί χάρτου για σενάρια ελληνικής χρεοκοπίας. Ταυτόχρονα, όπως προκύπτει από την ηλεκτρονική αλληλογραφία που αποκτήθηκε από τα Wikileaks, αναλυτές εκτιμούσαν ότι το πακέτο δεν θα έλυνε το πρόβλημα της χώρας, ενώ πίστευαν ότι η Ελλάδα ήταν το πειραματόζωο για να δοθεί το μήνυμα στις απείθαρχες χώρες του Νότου.
Στις 12 Ιανουαρίου του 2010, κι ενώ η Κομισιόν ασκεί κριτική για τα αναξιόπιστα στατιστικά στοιχεία της Ελλάδας και τα spreads των ελληνικών ομολόγων σημειώνουν τρελή κούρσα, αναλυτής της εταιρείας σημειώνει ότι «το να αποκαλείς ανοησίες τα στατιστικά στοιχεία της Ελλάδα είναι ένας πολύ φτηνός τρόπος να κατεβάσεις τις τιμές των ομολόγων και να ασκήσεις πίεση για μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα»
Το πακέτο δεν θα λύσει το πρόβλημα
Στα τέλη Μαρτίου, όταν είναι πλέον γνωστό ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στη διάσωση της Ελλάδας, αναλυτής σχολιάζει (ανακριβώς, όπως απεδείχθη) ότι «το ΔΝΤ θα είναι πολύ πιο σκληρό από την Ευρώπη». Μάλιστα, όταν γνωστοποιείται ότι το ΔΝΤ θα θέσει τους όρους του στο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, οι αναλυτές εκτιμούν στην ηλεκτρονική τους αλληλογραφία ότι «αν το ΔΝΤ φτιάξει το πρόγραμμα, δεν θα μοιράσει τις εξουσίες, αλλά θα έχει τον χειρισμό του προγράμματος. Δεν πρόκειται να δώσει χρήματα αν δεν έχει τον έλεγχο του προγράμματος».
Πάντως, όταν επίκειτο η απόφαση για το πρώτο πακέτο στήριξης της Ελλάδας, οι αναλυτές της Stratfor δεν ήταν αισιόδοξοι, αφού πίστευαν πως ακόμη κι αν οι Ευρωπαίοι αποφάσιζαν την εγκαθίδρυση ενός μηχανισμού, δεν θα κατέληγαν στις λεπτομέρειες. Σημείωναν χαρακτηριστικά: «Αν ανακοινώσουν έναν μηχανισμό, κατά πάσα πιθανότητα θα αποτελείται από εγγυήσεις. Αυτό θα μείωνε τα spreads των CDS και του κόστους δανεισμού της Ελλάδας ελαφρώς, αλλά το αποτέλεσμα θα ήταν στο όριο. Αφού η ελληνική οικονομία θα εξακολουθούσε να συρρικνώνεται, δεν υπάρχει λόγος να μη μείνει το κόστος δανεισμού ψηλό και άρα να υπονομεύει την αποτελεσματικότητα των μέτρων λιτότητας της Αθήνας. Το μόνο πράγμα που θα βοηθήσει την Ελλάδα είναι δάνεια με επιτόκιο χαμηλότερο από των αγορών. Δυστυχώς, ακόμη κι αν η ευρωζώνη αποφασίσει να δανείσει με 0%, παρότι θα βελτιώσει την άμεση απειλή της ρευστότητας, δεν θα βοηθήσει την Ελλάδα να επιστρέψει σε βιώσιμο δημοσιονομικό δρόμο».
Τα ηλεκτρονικά μηνύματα (με αύξοντα αριθμό 1102724, 1705981, 1760720, 1708856,1714601, 1108169, 1769589, 1118135,
1122770 και 1130782) βρίσκονται στην πρωτότυπη μορφή τους στη διεύθυνση www.wikileaks.org/gifiles http://www.tanea.gr/
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Τέχνη με παιδικά παιχνίδια
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ