2020-02-13 00:43:59
Φωτογραφία για Ιατροί Νοσοκομείων Αχαΐας: Όχι στην άλωση του ΕΣΥ, αγώνας διαρκείας για κρατική Δημόσια και δωρεάν Υγεία
Το ΔΣ της Ε.Ι.Ν.Α απευθύνει κάλεσμα σε όλους τους γιατρούς, σωματεία και κοινωνικούς φορείς για αγωνιστική συστράτευση

Thebest.gr

Mία αιχμηρή ανακοίνωση εξέδωσε το ΔΣ της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αχαΐας την οποία και διαβίβασε στις τριμελείς επιτροπές Ε.Ι.Ν.Α, στην Ο.Ε.Ν.Γ.Ε, σε σωματεία και φορείς της Αχαΐας, στο Δημοτικό Συμβούλιο Πάτρας, τους Ιατρικούς Συλλόγους Πάτρας και Αιγίου καθώς και στα Μέσα ενημέρωσης.

Όπως τονίζει η ανακοίνωση του ΔΣ της ΕΙΝΑ, όπου επικεφαλής είναι ο Δημήτρης Ζιαζιάς – πρόεδρος και ο Θεόφιλος Αμανατίδης – γραμματέας, συμπληρώνονται έξι μήνες ανάληψης της κυβερνητικής εξουσίας από τη ΝΔ και τα πρώτα δείγματα γραφής στον τομέα της Υγείας είναι ενδεικτικάτης κλιμάκωσης της επίθεσης στο Δημόσιο και Δωρεάν χαρακτήρα της. Έχοντας στρωμένο το έδαφος από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και ακολουθώντας πιστά τις επιταγές δανειστών και θεσμών, έρχεται να ολοκληρώσει το έργο διάλυσης και συρρίκνωσης του ΕΣΥ προς όφελος των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων και εις βάρος ασθενών και κοινωνίας.


Ακολουθεί η συνέχεια της ανακοίνωσης της ΕΙΝΑ όπου οι γιατροί της Αχαΐας εκφράζουν κραυγή αγωνίας, λένε "όχι στην άλωση του ΕΣΥ από τα “αρπακτικά” και προαναγγέλλουν Αγώνα διαρκείας για αποκλειστικά κρατική Δημόσια και Δωρεάν Υγεία.

Το ΕΣΥ ξεγυμνώνεται από προσωπικό

Μόνο τον Ιανουάριο του 2019 συνταξιοδοτήθηκαν πανελλαδικά άλλοι 600 γιατροί του ΕΣΥ, πολλαπλασιάζοντας τα χιλιάδες οργανικά κενά Νοσοκομείων, Κέντρων Υγείας και ΕΚΑΒ. Οι 902 θέσεις (33 εκ των οποίων αφορούσαν νοσοκομεία της Αχαΐας) που είχαν προκηρυχθεί προεκλογικά, έχουν παγώσει. Κάθε μήνας που περνάει διαρκώς ψαλιδίζονται, με τον κο Βρούτση να δηλώνει προσφάτως ότι θα γίνει ανακατανομή τους με βάση τις επείγουσες ανάγκες, περιορίζοντάς τον αριθμό τους στις 700. Είναι προφανές ότι ούτε ο κανόνας 1:1 δεν πρόκειται να εφαρμοστεί στην Υγεία, μιας και με βάση τις κυβερνητικές ιεραρχήσεις οι ειδικοί φρουροί θεωρούνται περισσότερο αναγκαίοι για την κοινωνία από τους υγειονομικούς. Άλλωστε ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι ¨στην χώρα μας οι γιατροί πλεονάζουν¨.

Η ομηρία των επικουρικών συνεχίζεται

Είναι επίσης προφανές ότι ο μοναδικός τρόπος πρόσληψης στο ΕΣΥ θα συνεχίσει να είναι, και από αυτή την κυβέρνηση, η απαράδεκτη μορφή ομηρίας του επικουρικού συμβασιούχου γιατρού, που καλύπτει τρύπες, ¨επικουρώντας¨ τον εαυτό του. Στα νοσοκομεία της Αχαϊας οι κενές οργανικές θέσεις αγγίζουν τις 140(30%), τη στιγμή που ο αριθμός των επικουρικών φτάνει τους 100. Τα κλαψουρίσματα για το brain drain που συνεχίζεται αμείωτο δεν πείθουν, αν δεν γίνουν άμεσες μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και αύξηση των μισθών σε αξιοπρεπή επίπεδα. 

Η περίθαλψη στο βωμό των ασφυκτικών πρωτογενών πλεονασμάτων

Ο νέος προϋπολογισμός για την Υγεία είναι στην ίδια ακριβώς κατεύθυνση με την προηγούμενη τετραετία, παγιώνοντας την σταδιακή απόσυρση του κράτους από την υποχρέωση χρηματοδότησης της Υγείας, για να μην παρεκτραπούμε από τη δέσμευση για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Οι συνολικές δαπάνες (δαπάνες τακτικού προϋπολογισμού και δαπάνες από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων) το 2020 είναι μειωμένες σε σχέση με το 2019 κατά 182 εκατ. ευρώ (-4,5%). Σε σχέση με το 2013 είναι μειωμένες κατά 28,5%. Η χρηματοδότηση των δημόσιων νοσοκομείων είναι μειωμένη το 2020 σε σχέση με το 2019 κατά 37 εκατ. ευρώ, (-3,1%). Αντίστοιχα μειωμένη είναι η χρηματοδότηση αθροιστικά για τα δημόσια νοσοκομεία και τις ΥΠΕ. Από 1,319 δισ. ευρώ το 2019 σε 1,279 δισ. ευρώ το 2020 (-3%). Οι δαπάνες για τη μισθοδοσία των εργαζομένων προϋπολογίζονται για το 2020 σε 547 εκατ. ευρώ από 518 εκατ. ευρώ το 2019.. Η κρατική χρηματοδότηση για την ΠΦΥ είναι μειωμένη κατά 4 εκατ. ευρώ(-2,9%). Οι δαπάνες για το προσωπικό είναι και αυτές μειωμένες κατά 16 εκατ. ευρώ (-24%). Η κυβέρνηση της ΝΔ εφαρμόζει όλες τις περικοπές του ΣΥΡΙΖΑ της κρατικής χρηματοδότησης στον ΕΟΠΥΥ και αφήνει - όπως ο ΣΥΡΙΖΑ- 100 εκατ. ευρώ για τους ανασφάλιστους, που ως γνωστόν δεν φτάνουν ούτε για τα δύο εποχικά εμβόλια.

Δημόσια Υγεία χωρίς χρηματοδότηση και προσωπικό;

Με τη χρηματοδότηση αυτή θα συνεχιστεί η σημερινή άθλια κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία, η υποβάθμιση και η συρρίκνωση υπηρεσιών, η υποστελέχωση, η εργασιακή εξουθένωση του προσωπικού. Θα συνεχίσουν τα κλειστά κρεβάτια στις ΜΕΘ, τα ράντζα, οι τεράστιες λίστες αναμονής για θεραπείες, εξετάσεις, χειρουργικές επεμβάσεις. Ήδη, ένα νοσοκομείο και δύο κλινικές στην Αθήνα οδεύουν προς κλείσιμο. Παιδοψυχιατρική Πεντέλης, Παθολογοανατομικό Αλεξάνδρα και Παράρτημα Καλλιθέας του Παίδων.

Στρώνουν το δρόμο σε αετονύχηδες και ¨χορηγούς¨

Η διαχρονική περιστολή της κρατικής χρηματοδότησης αποτελεί τον «δούρειο ίππο» των ΣΔΙΤ, της παραχώρησης τμημάτων και κλινικών στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Πλέον, τα νοσοκομεία θα ¨αυτοχρηματοδοτούνται¨αναζητώντας χορηγίες και ιδιώτες επενδυτές για να επιζήσουν, εντείνοντας την ιδιωτικο-οικονομική και ανταποδοτική τους λειτουργία για να αυξήσουν τα έσοδα(απογευματινά κτλ). Το κράτος θα διασφαλίζει μόνο ένα ελάχιστο βασικό πακέτο υπηρεσιών υγείας για όλο των πληθυσμό. Από εκεί και πέρα, ο καθένας ,ανάλογα με την τσέπη του, θα αγοράζει παραπάνω υπηρεσίες από τα διάφορα μαγαζιά. Απ’ τη μία συνεχίζουν την «αθόρυβη» διάλυση και υποβάθμιση του ΕΣΥ μέσω της υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης. Απ’ την άλλη, προσπαθούν να εδραιώσουν το νεοφιλελεύθερο δόγμα «δημόσια υγεία δεν σημαίνει απαραίτητα κρατική», βάζοντας από την μπροστινή πόρτα τους ιδιώτες.

Κυβέρνηση, υπουργείο Υγείας και ΠΙΣ : ξεδιάντροποι πλασιέ ιδιωτικών συμφερόντων

Με αρχή την ημερίδα του ΠΙΣ, η οποία ακυρώθηκε μετά την μαζική παρέμβαση των νοσοκομειακών γιατρών, επιχειρείται μια, χωρίς προηγούμενο, ενορχηστρωμένη προσπάθεια πλύσης εγκεφάλου για τα σωτήρια ΣΔΙΤ. Πρώτος απ’ όλους ο Κυρ.Μητσοτάκης, στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, έδωσε το σύνθημα: «Μέσα στο χρόνο - τώρα είναι που θα ανατριχιάσετε - ξεκινά η πιλοτική συνεργασία τριών δημόσιων νοσοκομείων με τον ιδιωτικό τομέα». Τη σκυτάλη πήρε ο Β.Κικίλιας με επικοινωνιακό μπαράζ δηλώσεων και συνεντεύξεων. «Με το πρόγραμμα το οποίο θα κάνουμε σε ένα μεγάλο νοσοκομείο στην Αττική, σε ένα μικρό νοσοκομείο στην Αττική και σε ένα στην Περιφέρεια, θα δει ο κόσμος πώς ακριβώς μπορεί να λειτουργήσει διαφορετικά το σύστημα» , «εάν αυτή τη στιγμή σε ένα νοσοκομείο ο μαγνητικός ή ο αξονικός τομογράφος είναι 30 χρόνων και το κράτος κρίνει ασύμφορη τη συντήρηση του, θα μπορούμε κατά χρήση και περίπτωση με ΣΔΙΤ, με leasing να πάρουμε μηχανήματα από τους ιδιώτες».

Πρόσφατα μάλιστα αποκάλυψε ότι το Αττικό αποτελεί “νοσοκομείο πιλότο για αναβάθμιση και μέσω χρηματοδοτικών εργαλείων ΣΔΙΤ”, ενώ δρομολογείται η μετατροπή του Παν. Νοσοκομείου της Λάρισας σε Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου σε Ιδιωτικού Δικαίου. Στο ίδιο μήκος κύματος, βουλευτές της ΝΔ, πρόεδροι Ιατρ. Συλλόγων, «ειδικοί» καθηγητές πανεπιστημίων κ.α. προσπαθούν να αποδείξουν την ανωτερότητα του ιδιωτικού τομέα απέναντι στο «δυσλειτουργικό δημόσιο».

ΣΔΙΤ προς όφελος ποιων;

Με ξεδιάντροπο τρόπο όλοι οι παραπάνω επιχειρούν την αντιστροφή της πραγματικότητας. Με βάση την κοινή λογική, την διεθνή αλλά και ελληνική εμπειρία εφαρμογής τους, τα ΣΔΙΤ είναι ζημιογόνα τόσο για το κράτος, όσο και για ασθενείς και προσωπικό. Είναι η άλωση της δημόσιας υγείας από το κρατικοδίαιτο ιδιωτικό κεφάλαιο που βγάζει εύκολο κέρδος από τον ανθρώπινο πόνο και την ασθένεια. Όσοι ακόμα τα υπερασπίζονται είναι είτε δογματικοί οπαδοί του νεοφιλελευθερισμού και της αγοράς, είτε άσχετοι με το θέμα είτε έχουν ίδιον οικονομικό όφελος από την εφαρμογή τους. Αλλιώς θα έπαιρναν σοβαρά υπόψη την βιβλιογραφία και τις επιστημονικές έρευνες ετών που αφορούν τις οδυνηρές επιπτώσεις τους, πχ εφαρμογή ΣΔΙΤ στην Αγγλία / NHS ή στις σκανδιναβικές χώρες. Ακόμα και οι πιο φανατικοί υποστηρικτές τους, είναι πλέον επιφυλακτικοί . Ποια είναι τα βασικά συμπεράσματα από τα εμπειρικά δεδομένα από την πολυετή εφαρμογή των ΣΔΙΤ στην Ε.Ε, που καταρρίπτουν ένα-ένα τα επιχειρήματα των κυβερνητικών πλασιέ;

• Οι ΣΔΙΤ κοστίζουν πολύ περισσότερο για το κράτος σε σχέση με το συμβατικό τρόπο χρηματοδότησης μέσω προγράμματος δημοσίων επενδύσεων.

• Συνεπάγονται εκποίηση της ακίνητης περιουσίας και των υποδομών των νοσοκομείων και παραχώρησή της με ευνοϊκούς όρους στον ιδιωτικό τομέα.

• Σχετίζονται με μια μείωση κρεβατιών των νοσοκομείων κατά 30%. «Το μεγαλύτερο στην ιστορία του NHS πρόγραμμα κατασκευής νέων νοσοκομείων» μετατράπηκε στο μεγαλύτερο πρόγραμμα κλεισίματος νοσοκομειακών κλινών.

• Συνεπάγονται μείωση έως και 15% των προϋπολογισμών μισθοδοσίας και ανάλογη μείωση του νοσηλευτικού κυρίως προσωπικού.

• Προκαλούν μετακύλιση του κόστους στους ίδιους τους ασθενείς μέσω αύξησης των ιδιωτικών κλινών και της συνεισφοράς των ασθενών στη δαπάνη. 

• Καταρρίπτεται το κυρίαρχο επιχείρημα των υποστηρικτών των ΣΔΙΤ περί ανάληψης από τους ιδιώτες κινδύνων που παραδοσιακά βάρυναν το δημόσιο τομέα. Αποδεικνύεται ότι η επένδυση κεφαλαίων μέσω ΣΔΙΤ στον χώρο των νοσοκομείων είναι μια ασφαλής επένδυση για τους ιδιώτες, καθώς η μεταβίβαση των κινδύνων του προγράμματος γίνεται από αυτούς στο δημόσιο και όχι το αντίστροφο.

• Η προτίμηση της ιδιωτικής έναντι της δημόσιας χρηματοδότησης στην κατασκευή και τη λειτουργία νέων νοσοκομείων αντανακλά την δογματική αγκύλωση των κυβερνήσεων υπέρ της ελεύθερης αγοράς και παραβλέπει τα αμείλικτα εμπειρικά δεδομένα που την αντικρούουν.

• Η αντιγραφή αντίστοιχων πολιτικών και στο σύστημα υγείας της χώρας μας, δεν αποτελεί μια εμπειρικά βασιζόμενη επιλογή, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η επείγουσα ανάγκη εκσυγχρονισμού και επέκτασης των δημόσιων νοσοκομείων , αλλά μια επιλογή που επιβάλλεται από την υποταγή στην εξυπηρέτηση των μεγάλων κρατικοδίαιτων ιδιωτικών συμφερόντων που επιδιώκουν το εύκολο κέρδος.

Υπερεργασία και υπερεφημέρευση για «να μην ταλαιπωρούνται οι ασθενείς» ;

Ένα ακόμα ιδεολόγημα, συμπληρωματικό στα παραπάνω είναι η ¨καλύτερη διαχείριση του υπάρχοντος προσωπικού και η αποδοτικότερη εργασία για να μην ταλαιπωρούνται οι ασθενείς¨. Το υπουργείο Υγείας προσφεύγει στον κοινωνικό αυτοματισμό, μετακυλίοντας την ευθύνη για την ταλαιπωρία των ασθενών στους ίδιους τους γιατρούς και νοσηλευτές, ανοίγοντας τον ασκό του Αιόλου με το εφημεριακό της Αττικής. Για την ταλαιπωρία στα ΤΕΠ ,δεν φταίει η απουσία πρωτοβάθμιας περίθαλψης, η ανυπαρξία αυτόνομων ΤΕΠ, η υποστελέχωση των νοσοκομείων, οι διακομιδές από νοσοκομεία της περιφέρειας που υπολειτουργούν, αλλά οι γιατροί και νοσηλευτές που δεν κάνουν γρήγορα τη δουλειά τους. Εισηγείται λοιπόν, εφημερία ανά 3 αντί για 4 μέρες και καθημερινή εφημερία μόνο του ΤΕΠ με εισαγωγή και διακομιδή ασθενών σε άλλο νοσοκομείο!

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ και η νέα διοίκηση του Αγίου Ανδρέα, διοργανώνουν ημερίδες για να μάθουν στους αδαείς γιατρούς πώς γίνεται η διαλογή των περιστατικών και η γρήγορη διακίνηση. Απειλούν μάλιστα με αιφνιδιαστικές εφόδους τη μέρα της εφημερίας για να δουν αν εφαρμόζεται το νέο σύστημα. Αντί να επιταχύνουν τις προσλήψεις των μόνιμων γιατρών για τα ΤΕΠ των δύο νοσοκομείων που εκκρεμούν από τον Απρίλη του 2018, αντί να λύσουν το πρόβλημα του Ακτινολογικού στο Αίγιο, αντί να διεκδικήσουν μεγαλύτερη κρατική χρηματοδότηση για την ΥΠΕ και τα νοσοκομεία της Αχαΐας, αντί να προκηρύξουν τις θέσεις του προσωπικού που συνταξιοδοτήθηκε, μετακυλίουν τις δικές τους ευθύνες και ανεπάρκειες στο προσωπικό που υπερβαίνοντας τα όριά του κρατά όρθιο τα νοσοκομεία. Ας μας εξηγήσουν, πόσο καλύτερη και αποδοτικότερη μπορεί να γίνει η διαχείριση των 400 ασθενών της εφημερίας από το ελάχιστο προσωπικό του Αγίου Ανδρέα.

Κίνημα διαρκείας για την υπεράσπιση και ενίσχυση της Δημόσιας και Δωρέαν Υγείας 

Η απάντησή μας δεν μπορεί να είναι η αναμονή και η εναπόθεση των ελπίδων ούτε η αναπόληση της δήθεν σταθεροποίησης των προηγούμενων χρόνων. Μόνο ο αγώνας και η ενεργοποίησή μας μπορεί να ανατρέψει τα σχέδιά τους και να επιβάλει τα δίκαια αιτήματά μας. Αυτό δείχνει και η εμπειρία των προηγούμενων χρόνων. Μόνο όταν κινητοποιηθήκαμε, οργανωθήκαμε και απαιτήσαμε μαζικά, καταφέραμε νίκες. Η ανάθεση της λύσης των προβλημάτων είναι αναποτελεσματική και αδιέξοδη.

Έχουμε ανάγκη όσο ποτέ ένα υγειονομικό κίνημα διαρκείας που θα επικαιροποιήσει το σύνθημα της Δημόσιας και Δωρεάν Υγείας για όλους, για την αποτροπή κατάρρευσης του ΕΣΥ, για αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, για μαζικές προσλήψεις και αύξηση των μισθών, δίνοντας μικρές και μεγαλύτερες μάχες.

*Το Δ.Σ της Ε.Ι.Ν.Α απευθύνει ανοιχτό κάλεσμα σε όλους τους συναδέλφους, ειδικά τους νεότερους, να διαθέσουν τις δυνάμεις τους σε αυτή την κατεύθυνση, πρωταγωνιστώντας στην οργάνωση συνελεύσεων, κινητοποιήσεων και πολύμορφων δράσεων. Καλούμε επίσης τις τριμελείς επιτροπές της Ε.Ι.Ν.Α να προγραμματίσουν συνελεύσεις σε όλα τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της Αχαΐας, ώστε να συζητηθούν και τα επιμέρους προβλήματα. Καλούμε τα υπόλοιπα σωματεία, τους κοινωνικούς φορείς και τους εργαζόμενους της Αχαΐας να οργανώσουμε από κοινού τη μάχη υπεράσπισης της Δημόσιας και Δωρεάν Υγείας και Πρόνοιας, πριν να είναι αργά. Απαιτείται η μέγιστη δυνατή συστράτευση από όλους απέναντι στα ισχυρά συμφέροντα που ορέγονται την άλωση της Δημόσιας Υγείας.

• Καμία σκέψη για ΣΔΙΤ – Έξω τα αρπακτικά από το ΕΣΥ

• Ενίσχυση του ΕΣΥ με αύξηση του κρατικού προϋπολογισμού στο μέσο όρο της Ε.Ε

• Έξω από τα ασφυκτικά πρωτογενή πλεονάσματα η Υγεία, Πρόνοια και Περίθαλψη

• Κάλυψη των κενών οργανικών και λειτουργικών θέσεων με μαζικούς διορισμούς μόνιμου προσωπικού

• Αποκλειστικά κρατική, υψηλής ποιότητας, Δημόσια και Δωρεάν Υγεία για όλο τον λαό".
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ